„Ravenna” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Ravenna

Default Banner.jpg

a (Bot: következő hozzáadása: pl:Rawenna)
(2 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
<div style="align: left; text-align: left; padding: 1em; border: solid 2px
 
<div style="align: left; text-align: left; padding: 1em; border: solid 2px
lightblue; background-color:#C99;-moz-border-radius:15px">
+
lightblue; background-color:#ffdab9;-moz-border-radius:15px">
  
 
'''Ravenna''' történelmi jelentőségű [[olaszország]]i város és művészeti központ [[Emilia-Romagna]] tartományban. 1996-ban jelentős korakeresztény és bizánci műemlékegyüttesét az UNESCO a kulturális Világörökség részévé emelte.
 
'''Ravenna''' történelmi jelentőségű [[olaszország]]i város és művészeti központ [[Emilia-Romagna]] tartományban. 1996-ban jelentős korakeresztény és bizánci műemlékegyüttesét az UNESCO a kulturális Világörökség részévé emelte.
36. sor: 36. sor:
 
* '''Sant'Apollinare-bazilika Classében''' (''Basilica di Sant'Apollinare in Classe'') {{VÖ}}: A legértékesebb korakeresztény bazilika. 535–549 között építették. Az apszisban és diadalíven látható mozaikok eredetiek, a 6–7. századból valók.
 
* '''Sant'Apollinare-bazilika Classében''' (''Basilica di Sant'Apollinare in Classe'') {{VÖ}}: A legértékesebb korakeresztény bazilika. 535–549 között építették. Az apszisban és diadalíven látható mozaikok eredetiek, a 6–7. századból valók.
  
 +
==Utazási tanácsok==
 +
===Megközelítés===
 +
====Közúti közlekedés====
 +
====Vasúti közlekedés====
 +
====Légi közlekedés====
 +
====Vízi közlekedés====
  
  
41. sor: 47. sor:
 
[[en:Ravenna]]
 
[[en:Ravenna]]
 
[[fr:Ravenna]]
 
[[fr:Ravenna]]
[[it:Ravenna]]
 
 
[[pl:Rawenna]]
 
[[pl:Rawenna]]
  

A lap 2009. október 31., 07:26-kori változata

Ravenna történelmi jelentőségű olaszországi város és művészeti központ Emilia-Romagna tartományban. 1996-ban jelentős korakeresztény és bizánci műemlékegyüttesét az UNESCO a kulturális Világörökség részévé emelte.

Története

A 4. században külvárosa a Római Birodalom legnagyobb hadikikötője volt, Classisnak hívták. 401-ben Honorius császár tette székhelyévé, ekkor rövid fénykorát élte. Az 5. században Theoderik gót király foglalta el, a gótok 47 évig uralkodtak itt. 540-ben Justinianus császár vezére, Belizár verte le a gótokat, a keleti kultúra átvételénak időszaka következett.

750-ben longobárdok telepedtek le, a folyó feltöltötte a lagúnákat, a tespedő középkori város templomai lesüllyedtek.

A 14. század-ban Dante temetése Ravennában.

Nevezetességei

Piazza del Duomo

 • Ortodox keresztelőkápolna (Battistero Neoniano) Világörökség része: A római időkben vízvezetékelzáró fürdő volt a nyolcszögű, kupolás épület. Római stílusú kupolamozaik díszíti, mely Krisztus keresztelését ábrázolja antik felfogásban. Megjelenik rajt a tizenkét apostol, és templomi helyiségek ábrázolása is. Mindez az egyházat jelképezi. Az ablakoknál arabeszkek közt próféták láthatók.
 • Dóm: 1734-ben épült, egy korábbi bazilika helyére építették, melyet a 4. században Ursus püspök alapított.
 • Érseki Palota Múzeuma: érdekes látnivalója Maximianus trónja az 5. századból, mely alexandriai vagy bizánci munka. A palotában ugyancsak mozaikok csodálhatók meg.

Piazza del Popolo

 • Palazzetto Veneto: loggiás oszlopokkal díszített 6. századi épület.
 • Apollinaris és Vitalis oszlopa: Ravenna védőszentjeinek szobrai tekinthetők meg a két oszlopon a 15.századból.

Garibaldi tér

 • Dante mauzóleuma: Dante (1265-1321) eredetileg először a ferencesrendi temetőbe került, majd 1519-ben Medici Leo pápa elrendelte hazavitelét. A ferences atyák elrejtették a koporsót. Így 1780-ban az üres sír helyére emelték a mauzóleumot. 1865-ben végül megtalálták az ereklyét egy falban. Később harangtornyot építettek fölé.
 • Ariánus Keresztelőkápolna (Battistero degli Ariani) Világörökség része: A gótok hite, az ariánus nem ismerte el Jézust és Istent egyként. Ebben a szellemben díszítették a kápolnát is. Kupolamozaikja egyedülálló, az egyetlen, mely meztelenül ábrázolja Krisztust Michelangelo kora előtt.

Theoderik mauzóleuma (Mausoleo di Teodorico) Világörökség része: Tízszögletű, zömök építmény, a tetején monolittal. A kő méretei: 33 m-es kerületű, 300 tonna súlyú. Isztriai fehér mészkőből készült. Egy monda szerint a kegyetlen a király úgy félt a villámlástól, hogy a kő alá menekült, de az mégis agyonsújtotta.

Via di Roma

 • Sant'Apollinare Nuovo-bazilika (Basilica di Sant'Apollinare Nuovo) Világörökség része: ariánus gótok építették, két fala huszonnégy látványos oszlopon fekszik. Mozaikjai: fent - Krisztus élettörténete, balra – 22 szűz, jobbra – 26 mártír, a bejáratnál – a kikötő illetve Theoderik palotája látható a falakon. Mennyezete a 17. századból származik.
 • San Vitale-székesegyház (Basilica di San Vitale) Világörökség része: A bizánci centrális templomtípus egy példája. San Vitalis a kor egyik szentje, római katona volt, aki fiaival halt vértanúhalált. Itt végezték ki a mezőn, a templom helyén. A székesegyház 526-547 között épült, Maximianus érsek szentelte fel. Belsejében alabástromszobros emeletes árkádok utalnak arra, hogy a nők és a férfiak külön foglaltak helyet. Bizánci kosaras oszlopok tartják kupoláját. A padlón az eredeti mozaikburkolat keletiesen konzervatív. Az apszis előtt a mozaikok Justinianust és Teodorát ábrázolják. A templom falainak nagy részéről az eredeti mozaikok eltűntek, helyükön barokk festmények láthatók.
  • Melléképülete a híres Galla Placidia mauzóleuma (Mausoleo di Galla Placidia) Világörökség része: Galla Placidia Theodius leánya volt, akit a gótok elraboltak és feleségül adták Athaulf királyhoz (410-ben). Miután férjét megölték, őt hazaküldték. Később feleségül ment II. Constantinushoz. Annak halála után uralkodónő lett (421-450). A síremlék 440-ben épült, maga a császárnő építtette. Görögkereszt alaprajzú, az ókori mozaikkultúra emlékei láthatók falain, melyet aranyburkolat fed. A sírokban III. Valentianus, II. Constantinus és Galla Placidia nyugszanak.
 • Érseki kápolna (Cappella Arcivescovile) Világörökség része
 • Sant'Apollinare-bazilika Classében (Basilica di Sant'Apollinare in Classe) Világörökség része: A legértékesebb korakeresztény bazilika. 535–549 között építették. Az apszisban és diadalíven látható mozaikok eredetiek, a 6–7. századból valók.

Utazási tanácsok

Megközelítés

Közúti közlekedés

Vasúti közlekedés

Légi közlekedés

Vízi közlekedés

Ravenna témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!