Pozsony

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 84.2.98.168 (vita) 2009. október 31., 09:04-kor történt szerkesztése után volt. (Nevezetességek)
Pozsony

Default Banner.jpg


Pozsony
Bratislava
noframe
Általános adatok
Népesség: 425 459 (2006)
Terület: 367,584 km²
Magasság: 126 - 514 m
Koordináták: É 48° 8' 41", K 17° 6' 46"
Behívószám: 2
Irányítószám: 8XX XX
Honlap: Pozsony hivatalos honlapja
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 158
Tűzoltóság: 150
Mentő: 155Pozsony (szlovákul: Bratislava) Szlovákia fővárosa, kulturális és gazdasági központja. A magyar és osztrák mellett fekvő város komoly történelmi szereppel bírt a magyar történelemben is, mivel a reformkorig az országgyűlések helyszíne volt, ma azonban magyar nemzetiségű lakossága is csekély, a szlovákiai magyarok kulturális életének nem elsődleges központja.

Nevezetességek

 • Szent Márton-dóm vagy Koronázó templom: Az első pozsonyi templomot vélhetőleg a várban alakították ki, ahol a prépostság és a káptalan székhelye is volt. Ez azonban később a vár védelmi funkciója révén vált kedvezőtlenné, ezért Imre király megkérte III. Ince pápát a prépostság átköltöztetésére a váraljába. 1204-ben megkapta az engedélyt és a prépostság el is költözött. III. Honorius pápa 1221-ben engedélyt adott a templom elköltöztetésére is. A mai dóm helyén álló egykori román stílusú templom építését ebben az időben kezdték el, a Legszentebb Megváltónak szentelték (vélhetőleg a vártemplom is a Megváltónak volt szentelve). Ez a templom 1302-től városi templomként szolgált, azonban gyorsan kicsinek bizonyult, így elkezdték 1311 és 1314 között elkezdték átépíteni és bővíteni gótikus stílusban. A templom felszentelése csak 1452-ben történt meg Gergely esztergomi érsek által a Legszentebb Megváltó és Szent Márton tiszteletére. Ezen a templom szentélye a mainak csak közel 1/3-át tehette ki. Mátyás király idejében 1467-1487 között került sor a templom mai méreteiben történő megnagyobbítására. Ez az évszám a boltívek tartópillérein több helyen is fel van tüntetve. Később a 15. és 18. század között többször építették át, toldották meg újabb részekkel. A 1863 és 1878 között Heiller Károly kanonok idejében a templomot eredeti gótikus stílusát megújították Lippert József építész tervei szerint. Ezt a 20. század közepén sikerült részlegesen tönkretenni. 1563 és 1830 között itt koronáztak 11 magyar királyt és 8 királynét/királynőt.
 • Ferences-templom és kolostor: IV. László alapította 1290-ben a morvamezei győzelem örömére, később barokkizálták.
 • Trinitárius-templom vagy Mathai Szent János és Valois Félix templom: a Szentháromság plébánia barokk temploma Pozsony-Óvárosban a Vármegyeház téren (Župné námestie). A templomot 1717 és 1725 között építették barokk stílusban, az egykori Szent Mihály-templom helyén a bécsi Szent Péter-templom mintájára. A templomot a trinitárius rend építette. A templom a rend egyik alapítójának Mathai Szent Jánosnak van szentelve. A templomot Franz Jangl és Johann Lukas von Hildebrandt tervezte. A templomnak ovális alaprajza van hosszan elnyúló tengellyek, és konkáv boltozattal. Ezen szerkezet értlémben a dinamikus barokk egyik épülete.
 • Pozsonyi vár
 • Főtér (Hlavné námestie)
  • Óvárosháza
  • Prímáspalota (Városi Képtár)
  • Roland-szökőkút

Közelben

 • Dévényi vár [1]
 • Kis-Kárpátok

Utazási tanácsok

Megközelítés

Közúti közlekedés

 • Autóbusszal: Budapest és Pozsony között napi egy pár busz jár Győr és pár Győr-Moson-Sopron megyei teleülés érintésével. Az előre megváltott menettérti jegyek ára olcsóbb lehet a vonaténál (3540 Ft-tól / Győrből: 1440 Ft-tól), a 26 éven aluliak további kedvezménnyel utazhatnak (2950 Ft / Győrből: 1200 Ft). Az egyetlen kellemetlenség a busszal, hogy elég későn megy, és hamar indul Pozsonyból, így ha egy napra utazunk, csak bő 5 óra jut a város megnézésére.
 • Személygépkocsival: Pozsony legegyszerűbben az M1-es autópályára csatlakozó M15-ös autóút a legegyszerűbb eljutás Magyarország minden részéről. A Szlovák autópályákon és autóutakon szlovák autópálya matrica (7 nap, 150 Sk) szükséges (a Pozsonyig lévő kb. 25 kilométerre is), ha ezt megakarjuk spórolni rajkai kijáraton lehajtva a régi pozsonyi úton is el lehet jutni a szlovák fővárosba. Ez az út a modern autópálya gyökeres ellentéte, csupa kátyú, és elhagyatott vidékeken vezet keresztül, a határátlépő is egy kicsit elhagyatott jellegű.
 • Kerékpárral: Egy szigetközi vagy csallóközi kerékpárút kiváló kiinduló állomása vagy végcélja Pozsony. Bár sok kiépített bicikli út nincs a város környékén, a kivezető utak nagy részén gyér a forgalom. Bécs felől kiépített és forgalmas kerékpárút vezet ide [2].

Vasúti közlekedés

vonatjegy árak
Honnan Egy út Retúr
Budapest
Szob felé
21,4 € 15 €
Budapest
Rajka felé
23,2 € 17 €
Budapest
Bruck felé
36,4 € 47,6 €
Győr
Petržalkaig
10,7 € 8,6 €
Győr1
Parndorf felé
14 € 28 €
Rajka
Petržalkaig
5,4 € 4,4 €
Rajka²
Rusovceig
1,4 € 2,8 €
Sopron
Rajka felé
19,2 € 15,4 €
Sopron³
Bécs felé</br>
14,2 € 28,4 €
1:EUREGIO kedvezmény
²:Kishatáforgalom (4 napig érvényes)
³:VOR-kedvezmény

Pozsonyba napi 7 közvetlen vonat indul Budapestről, ezekből négy Szob felé, három Rajka felé közlekedik. Ezeken túl lehetséges még, hogy Párkányban vagy Érsekújváron való átszállással történő utazás. Budapestről lehetőség van kedvezményes viszonylati jegy váltására, így lényegesen csak akkor lehet spórolni átszállással, ha jelentős MÁV vagy szlovák vasúti kedvezménnyel rendelkezünk, és a megfelelő belföldi szakaszon (MÁV: Rajkáig, ŽSSK: Párkánytól) belföldi vonattal utazunk.

Mivel Rajka felé kevés vonat jár [3], Nyugat-Magyarországról sokszor hamarabb el lehet jutni Pozsonyba ausztriai (parndorfi vagy Bruck an der Leitha-i) átszállással, ám ez lényegesen drágább a közvetlen útnál.

Jelentős magyar vasúti kedvezménnyel rendelkezők számára kivételesen olcsó (ám annál hosszabb és kevésbé kényelmes) megoldás, a Rajkáig [4] belföldi vonattal történő utazás, a határon való átgyaloglás (4 km), majd 91-es városi busszal [5] való utazás (22 Sk).

Légi közlekedés

Pozsony rendkívül forgalmas reptérrel rendelkezik, ahova számos fapados járat érkezik Európa szinte minden pontjáról. Magyarország közelsége miatt azonban ez az eljutás körülményes, elsősorban csak Északkelet-Magyarországról Kassáról való repüléssel megfontolandó (olcsónak semmiképp se olcsóbb az egyéb eljutási módoknál).

Helyi közlekedés

Személygépkocsival

Pozsonyban bár folyamatosan növekszik a forgalom, még mindig nem jellemzőek a komolyabb torlódások. A parkolás is jóval egyszerűbb, mint a legtöbb európai nagyvárosban, bár a belvárosban néha ez okozhat problémát.

Tömegközlekedéssel

Pozsonyban közepes minőségű tömegközlekedési rendszer van, amelyet busz-, villamos- és trolibuszjáratok alkotnak. Hasznos információk angolul: [6].

A jegyárak jóval alacsonyabbak a Magyarországon szokásosakénál. A jegyrendszer időalapú, tehát a lyukasztást követő meghatározott ideig érvényes egy-egy jegy, é az érvényességi idején belül korlátlan számú átszállásra jogosít. A rövid utazásért (10 perc) 14 Sk-t, normál utazásért (30 perc, hétvégén: 45 perc) 18 Sk-t, hosszú utazásért (60 perc, hétvégén: 90 perc) 22 Sk-t, a napijegyért (24 óra, nem egy naptári nap) 90 Sk-t kell fizetni. Ha 2-t veszünk, csekély kedvezményre is számíthatunk. A magyarországi gyakorlattal ellentétben a nagyobb csomagokért (bőrönd, nagyobb hátizsák) is fizetni kell, egy félárú jegyet kell váltani.

Jegyet a legtöbb megállóban elhelyezett automatákból lehet szerezni. Kellemetlenség ezekkel, hogy csak fémpénzt (azaz legfeljebb 10 Sk címletet) fogadnak el. Buszon jegy nem kapható. Létezik pár bérletpénztár, de ezek csak hétköznap rövid ideig vannak nyitva. Turistainformációknál, illetve pár újságárusnál lehet még jegyhez jutni.

Éjszakai közlekedés: Pozsony kisebb éjszakai hálózattal is rendelkezik. A járatok elég ritkák, de a város legtöbb pontja könnyen elérhető velük. Ezeken a buszokon csak a 90 percig érvényes 22 koronás jegyet lehet használni.

Hasznos információk

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Külső hivatkozásokPozsony témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!