Pozsony

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 84.2.98.168 (vita) 2009. október 31., 08:59-kor történt szerkesztése után volt. (Külső hivatkozások)
Pozsony

Default Banner.jpg


Pozsony
Bratislava
noframe
Általános adatok
Népesség: 425 459 (2006)
Terület: 367,584 km²
Magasság: 126 - 514 m
Koordináták: É 48° 8' 41", K 17° 6' 46"
Behívószám: 2
Irányítószám: 8XX XX
Honlap: Pozsony hivatalos honlapja
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 158
Tűzoltóság: 150
Mentő: 155Pozsony (szlovákul: Bratislava) Szlovákia fővárosa, kulturális és gazdasági központja. A magyar és osztrák mellett fekvő város komoly történelmi szereppel bírt a magyar történelemben is, mivel a reformkorig az országgyűlések helyszíne volt, ma azonban magyar nemzetiségű lakossága is csekély, a szlovákiai magyarok kulturális életének nem elsődleges központja.

Nevezetességek

 • Szent Márton-dóm
 • Ferences-templom
 • Szentháromság-templom
 • Pozsonyi vár
 • Főtér (Hlavné námestie)
  • Óvárosháza
  • Prímáspalota (Városi Képtár)
  • Roland-szökőkút

Közelben

 • Dévényi vár [1]
 • Kis-Kárpátok

Utazási tanácsok

Megközelítés

Közúti közlekedés

 • Autóbusszal: Budapest és Pozsony között napi egy pár busz jár Győr és pár Győr-Moson-Sopron megyei teleülés érintésével. Az előre megváltott menettérti jegyek ára olcsóbb lehet a vonaténál (3540 Ft-tól / Győrből: 1440 Ft-tól), a 26 éven aluliak további kedvezménnyel utazhatnak (2950 Ft / Győrből: 1200 Ft). Az egyetlen kellemetlenség a busszal, hogy elég későn megy, és hamar indul Pozsonyból, így ha egy napra utazunk, csak bő 5 óra jut a város megnézésére.
 • Személygépkocsival: Pozsony legegyszerűbben az M1-es autópályára csatlakozó M15-ös autóút a legegyszerűbb eljutás Magyarország minden részéről. A Szlovák autópályákon és autóutakon szlovák autópálya matrica (7 nap, 150 Sk) szükséges (a Pozsonyig lévő kb. 25 kilométerre is), ha ezt megakarjuk spórolni rajkai kijáraton lehajtva a régi pozsonyi úton is el lehet jutni a szlovák fővárosba. Ez az út a modern autópálya gyökeres ellentéte, csupa kátyú, és elhagyatott vidékeken vezet keresztül, a határátlépő is egy kicsit elhagyatott jellegű.
 • Kerékpárral: Egy szigetközi vagy csallóközi kerékpárút kiváló kiinduló állomása vagy végcélja Pozsony. Bár sok kiépített bicikli út nincs a város környékén, a kivezető utak nagy részén gyér a forgalom. Bécs felől kiépített és forgalmas kerékpárút vezet ide [2].

Vasúti közlekedés

vonatjegy árak
Honnan Egy út Retúr
Budapest
Szob felé
21,4 € 15 €
Budapest
Rajka felé
23,2 € 17 €
Budapest
Bruck felé
36,4 € 47,6 €
Győr
Petržalkaig
10,7 € 8,6 €
Győr1
Parndorf felé
14 € 28 €
Rajka
Petržalkaig
5,4 € 4,4 €
Rajka²
Rusovceig
1,4 € 2,8 €
Sopron
Rajka felé
19,2 € 15,4 €
Sopron³
Bécs felé</br>
14,2 € 28,4 €
1:EUREGIO kedvezmény
²:Kishatáforgalom (4 napig érvényes)
³:VOR-kedvezmény

Pozsonyba napi 7 közvetlen vonat indul Budapestről, ezekből négy Szob felé, három Rajka felé közlekedik. Ezeken túl lehetséges még, hogy Párkányban vagy Érsekújváron való átszállással történő utazás. Budapestről lehetőség van kedvezményes viszonylati jegy váltására, így lényegesen csak akkor lehet spórolni átszállással, ha jelentős MÁV vagy szlovák vasúti kedvezménnyel rendelkezünk, és a megfelelő belföldi szakaszon (MÁV: Rajkáig, ŽSSK: Párkánytól) belföldi vonattal utazunk.

Mivel Rajka felé kevés vonat jár [3], Nyugat-Magyarországról sokszor hamarabb el lehet jutni Pozsonyba ausztriai (parndorfi vagy Bruck an der Leitha-i) átszállással, ám ez lényegesen drágább a közvetlen útnál.

Jelentős magyar vasúti kedvezménnyel rendelkezők számára kivételesen olcsó (ám annál hosszabb és kevésbé kényelmes) megoldás, a Rajkáig [4] belföldi vonattal történő utazás, a határon való átgyaloglás (4 km), majd 91-es városi busszal [5] való utazás (22 Sk).

Légi közlekedés

Pozsony rendkívül forgalmas reptérrel rendelkezik, ahova számos fapados járat érkezik Európa szinte minden pontjáról. Magyarország közelsége miatt azonban ez az eljutás körülményes, elsősorban csak Északkelet-Magyarországról Kassáról való repüléssel megfontolandó (olcsónak semmiképp se olcsóbb az egyéb eljutási módoknál).

Helyi közlekedés

Személygépkocsival

Pozsonyban bár folyamatosan növekszik a forgalom, még mindig nem jellemzőek a komolyabb torlódások. A parkolás is jóval egyszerűbb, mint a legtöbb európai nagyvárosban, bár a belvárosban néha ez okozhat problémát.

Tömegközlekedéssel

Pozsonyban közepes minőségű tömegközlekedési rendszer van, amelyet busz-, villamos- és trolibuszjáratok alkotnak. Hasznos információk angolul: [6].

A jegyárak jóval alacsonyabbak a Magyarországon szokásosakénál. A jegyrendszer időalapú, tehát a lyukasztást követő meghatározott ideig érvényes egy-egy jegy, é az érvényességi idején belül korlátlan számú átszállásra jogosít. A rövid utazásért (10 perc) 14 Sk-t, normál utazásért (30 perc, hétvégén: 45 perc) 18 Sk-t, hosszú utazásért (60 perc, hétvégén: 90 perc) 22 Sk-t, a napijegyért (24 óra, nem egy naptári nap) 90 Sk-t kell fizetni. Ha 2-t veszünk, csekély kedvezményre is számíthatunk. A magyarországi gyakorlattal ellentétben a nagyobb csomagokért (bőrönd, nagyobb hátizsák) is fizetni kell, egy félárú jegyet kell váltani.

Jegyet a legtöbb megállóban elhelyezett automatákból lehet szerezni. Kellemetlenség ezekkel, hogy csak fémpénzt (azaz legfeljebb 10 Sk címletet) fogadnak el. Buszon jegy nem kapható. Létezik pár bérletpénztár, de ezek csak hétköznap rövid ideig vannak nyitva. Turistainformációknál, illetve pár újságárusnál lehet még jegyhez jutni.

Éjszakai közlekedés: Pozsony kisebb éjszakai hálózattal is rendelkezik. A járatok elég ritkák, de a város legtöbb pontja könnyen elérhető velük. Ezeken a buszokon csak a 90 percig érvényes 22 koronás jegyet lehet használni.

Hasznos információk

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Külső hivatkozásokPozsony témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!