„Pécs” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Pécs

Default Banner.jpg

(Nevezetességek)
(Utazási tanácsok)
73. sor: 73. sor:
 
==Utazási tanácsok==
 
==Utazási tanácsok==
 
===Megközelítés===
 
===Megközelítés===
====Autóval====
+
====Közúti közlekedés====
Pécs Budapestről és Kelet- és [[Észak-Magyarországról]] a 6-os úton érhető el (Dunaújvárosig van autópálya).
+
Pécs [[Budapest]]ről és Kelet- és [[Észak-Magyarországról]] a 6-os úton érhető el ([[Dunaújváros]]ig van autópálya).
====Vasúton====
+
 
 +
====Vasúti közlekedés====
 
Pécsre Budapestről rendszeresen járnak InterCity, néha gyorsvonat járatok Budapestről. Kaposvárral való összeköttetése nem ideális, de több vonat jár ide. Napi egy vonat jár továbbá [[Bécs]]ből és [[Eszék]]en át [[Szarajevó]]ból is. [[Magyarország]] keleti felével nincs közvetlen vasúti összeköttetése.
 
Pécsre Budapestről rendszeresen járnak InterCity, néha gyorsvonat járatok Budapestről. Kaposvárral való összeköttetése nem ideális, de több vonat jár ide. Napi egy vonat jár továbbá [[Bécs]]ből és [[Eszék]]en át [[Szarajevó]]ból is. [[Magyarország]] keleti felével nincs közvetlen vasúti összeköttetése.
  
82. sor: 83. sor:
 
* MÁV - START vasúti menetrend: http://www.elvira.hu
 
* MÁV - START vasúti menetrend: http://www.elvira.hu
  
====Busszal====
+
===Helyi közlekedés===
===Utazás helyben===
 
  
 
==Hasznos tudnivalók==
 
==Hasznos tudnivalók==

A lap 2009. október 31., 12:59-kori változata


Pécs
Általános adatok
Népesség: 156.974 (2009)
Terület: 162.61 km²
Magasság: 155 m
Koordináták: É 46° 4' 34", K 18° 13' 41"
Behívószám: 72
Irányítószám: 7600-7636
Honlap: Pécs hivatalos honlapja
Honlap: Turisztikai honlap
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Mentő: 104Pécs nagyváros Magyarország déli részén, Baranya megye székhelye, a Dél-Dunántúli régió központja. Neve szlovákul Päťkostolie, horvátul Pečuh, németül Fünfkirchen, szerbül Печуј, Pečuj, törökül Peçuy – ejtsd: Pecsuj, a középkorban latinul Quinque Ecclesiae, az ókorban latinul Sopianae.

Földrajz

Fekvése

Pécs városa az ország délnyugati szélén, a horvát határ közelében található. Délebbi fele sík, míg az északi része a Mecsek hegység déli lankáira kúszik fel, és völgyeibe nyúlik be. Pécs földrajzi helyzete klimatikus szempontból kiemelkedően kedvező a még ma is jelentősen erdősült terület határán. A fülledt nyári napokon esténként a Mecsekről meginduló légáramlás hűti és tisztítja a város levegőjét.

A város délről nyitott, északról védi a Mecsek vonulata, amely dél felől, a Pécsi-síkság átlag 120-130 méter közötti magasságából hirtelen emelkedik 400-600 méter magasságig. A Nyugati-Mecsekben található Jakab-hegy 592 m magas, közvetlen Pécs felett a Közép-Mecsekben a Tubes 612 m, a Misina 535 m. A településrészek átlagosan 200-250 m magasságig kúsznak fel a hegy lejtőire, vonatkozik ez Pécsbányára, Szabolcsra, Vasasra és Somogyra is. A szőlőterület egy viszonylag keskeny sávra húzódott vissza. Az erdősült részek általában 300 méterről indulnak. A Mecseket több völgy tagolja, amelyeknek nagy szerepe van a meleg klímájú vízfelületek nélküli város légkörének javításában. A Mecsekről leérkező vizeket a vasút alatt K-NY irányban futó Pécsi-víz gyűjti össze és vezeti végül a Dunába.

Története

Nevezetességek

Széchenyi tér
Pécsi dóm
 • Dzsámi
 • Székesegyház
 • Ókeresztény síremlékek
 • Zsinagóga
 • Jakováli Hasszán dzsámija és Idrisz baba türbéje
 • Barbakán

Múzeumok

Utazási tanácsok

Megközelítés

Közúti közlekedés

Pécs Budapestről és Kelet- és Észak-Magyarországról a 6-os úton érhető el (Dunaújvárosig van autópálya).

Vasúti közlekedés

Pécsre Budapestről rendszeresen járnak InterCity, néha gyorsvonat járatok Budapestről. Kaposvárral való összeköttetése nem ideális, de több vonat jár ide. Napi egy vonat jár továbbá Bécsből és Eszéken át Szarajevóból is. Magyarország keleti felével nincs közvetlen vasúti összeköttetése.

További információk:

 • MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49, külföldről: +36 (1) 371 94 49
 • MÁV - START vasúti menetrend: http://www.elvira.hu

Helyi közlekedés

Hasznos tudnivalók

Tourinform irodák

Szálláshelyek

 • Nap Hostel Pécs [1]
A Nap Hostel Pécs történelmi belvárosában, a sétáló utca közepén helyezkedik el. Az épület-melyben a hostel található-1885-ben épült, eklektikus stílusban. Tágas, színes szobák, modern fürdőszobák és egy teljesen felszerelt konyha áll a vendégek rendelkezésére. A hostel panorámás erkélyéről az egész belváros, és a Mecsekoldal is látható. Cím: Király utca 23-25.
 • Amstel Hotel - Kategória:***
Szállodáink a történelmi belvárosban, a sétálóutca közvetlen közelében találhatóak, a vasútállomásról közvetlen autóbuszjárattal megközelíthetőek. Éttermeinkben jéghideg sörök teljeskörű választékával várjuk a betérőket.
 • Hotel Millennium - Kategória: ***
Pécs történelmi belvárosában, a legfrekventáltabb, de mégis csendes helyen, a Kálvária-dombon szeretettel várja Önt és családját, barátait, üzletfeleit az újonnan épült Hotel Millennium Szálló és Étterem.
 • Hotel Makártanya Sport & Wellness - Kategória:***[2]
Pécsett, az egyetemi városrészben, zöldövezetben, a történelmi belvárostól néhány percnyi távolságra található. Szomszédos a PTE klinikáival, kollégiumokkal. Építészetileg igényesen megformált, mintegy 4000 m2 alapterületű posztmodern épületegyüttest Dévényi Sándor Ybl- és Kossuth díjas építész tervezte. A centrum épületeit rendezett park, sportpályák, játszótér, zárt parkoló övezi. Az EU -ban elvárt minőséget biztosító szabadidőközpont alkalmas esküvő, nászút, családi és üzleti találkozó, sportrendezvény, konferencia, tréning, kiállítás színvonalas lebonyolítására. A vendégeket az alábbi szolgáltatások várják: Hotel 27 szoba 100 ágy, étterem 150 férőhely, konferenciatermek, különféle sportok (tenisz, squash, bowling, darts, fitness, karate), továbbá Wellness-szektor (többféle szauna, gőzkabin, csobbanó- hidromasszázs - és szabadtéri medence, masszázsok, szolárium, stb.
 • Hotel Szinbád - Kategória:***
Szállodáink a történelmi belvárosban, a sétálóutca közvetlen közelében találhatóak, a vasútállomásról közvetlen autóbuszjárattal megközelíthetőek. Éttermeinkben jéghideg sörök teljeskörű választékával várjuk a betérőket.
 • Hotel Palatinus - Kategória:***
A patinás, szecessziós épületben 88 minden kényelemmel felszerelt fürdőszobás szoba, 6 légkondicionált lakosztály, étterem, söröző, szauna, gőzkabin, szolárium és masszázs áll vendégeink rendelkezésére.
 • Hotel Pátria - Kategória:***
A történelmi belvárosban található a Pátria Szálloda. A saját parkolóval rendelkező modern épületben 115 kényelmes fürdőszobás szoba és 1 lakosztály, valamint hangulatos étterem, eszpresszó és bankett-terem áll a vendégek rendelkezésére.
 • Hotel Fenyves - Kategória:***
A Hotel Fenyves Panoráma*** a Mecsek oldalban, Pécs városközpontja felett fekszik. A teljesen felújított épületben 23 db kétágyas szoba áll a vendégek rendelkezésére.
 • Ágoston Hotel - Kategória:***
Pécs központjában, a Mecsek lábánál, csendes helyen, szép környezetben várja pihenni vágyó vendégeit az Ágoston Hotel.

Vendéglátóhelyek

 • Hotel Makártanya Sport & Wellness*** Étterme [3]
Posztmodern stílusú fakupolás, szépen bútorozott, klímatizált, bárpulttal rendelkező pécsi étterem egyidejűleg képes mintegy 160 személy hideg- vagy melegkonyhás összejövetelét, táncos mulatságát biztosítani. A terem különösen alkalmas lakodalmak, fogadások, partik lebonyolítására. A táncos rendezvények hangulatának fokozását beépített fénytechnika segíti. Állófogadások idején a befogadóképesség 200 fő. A kétszekciós, de összenyitható terem berendezése, alaprajza alkalmassá teszi értekezletek, tanácskozások befogadására. A felszereltséghez TV, Videó, HIFI, DVD, Flipchart, Internet, vetítővászon tartozik. Esküvő: [4] Konferencia: [5]

Külső hivatkozások

Pécs témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!