„Moszkva” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Moszkva

Default Banner.jpg

(Ünnepek, fesztiválok)
(Repülővel)
 
(12 közbenső módosítás, amit 8 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
22. sor: 22. sor:
 
=== Története ===
 
=== Története ===
 
=== Kerületei ===
 
=== Kerületei ===
 +
== Nevezetességek ==
 +
===Kreml===
 +
 +
A Kreml összterülete 27,5 ha. A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, szélessége 3,5-6,5 m. A falakat és bástyákat [[1485]]-[[1495]] között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával. Eredetileg 18 védőbástya készült, a 17. században ezeket sátortetőkkel látták el és további két bástyatornyot is építettek (a ''Carszkaja''- és a híd előtti ''Kutafja-tornyot'').
 +
Méret és forma tekintetében kiemelkedőek a kör alakú saroktornyok és a kapuk – korábban felvonóhidakkal is ellátott – külső lőállásokkal kiegészített tornyai: a [[Vörös tér]]re nyíló ''Szpasszkaja-'' és ''Nyikolszkaja-torony'', mindkettő ''Pietro Antonio Solari'' alkotása ([[1491]]).
 +
A Kreml épületegyüttesének központja, a ''Katedrális tér'' ''(Szobornaja tér)'' három székesegyházáról kapta nevét és a 15. század végén alakult ki.
 +
 +
* A háromhajós, [[kupola|ötkupolás]] [[Uszpenszkij-székesegyház]] (''Mennybemenetel-székesegyház'') volt az állami főtemplom, az orosz cárok koronázó-temploma. [[1326]]-ban emelték az első, azonos nevű templomot a metropolita számára; helyette épült a székesegyház [[1475]]-[[1479]] között ''Aristotele Fioravanti'' mester irányításával.
 +
 +
* A [[Blagovescsenszkij-székesegyház]] (''Angyali üdvözlet-székesegyház'') a moszkvai nagyfejedelmek és cárok egykori házitemploma. Szintén az azonos nevű régi, [[14. század]] végi templom helyén, annak alapjaira épült [[1484]]-[[1489]] között. Eredetileg három [[kupola|kupolája]] volt, az [[1560-as évek]]ben átépítették, akkor alakult ki a mai kilenckupolás épület.
 +
 +
* A tér délkeleti oldalán emelkedik az [[Arhangelszkij-székesegyház]] (''Mihály arkangyal-székesegyház''). A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt, ''Aleviz Frjazin Novij'' ([[Alvisio Nuovo]]) irányításával építették [[1505]]-[[1508]] között. (''Frjazin'' névvel illeték a külföldről érkezett mestereket.)
 +
 +
* A tér és sokáig a város legmagasabb, 81 m-es építménye volt a [[Nagy Iván-harangtorony]] (''Ivan Velikij-harangtorony''). Az eredeti, szintén 1505-1508 között emelt torony [[Bon Frjazin]] mester munkája. A felső, kerek dobbal utólag, [[1600]]-ban egészítették ki. A háromszintes, nyolcszögű épület a város védelmi rendszerének is része volt, a Kreml legfőbb őrtornyaként szolgált. A 16. század közepén egy másik harangtornyot is építettek mellé, [[Petrok Malij]] építőmester irányításával.
 +
 +
* A tér nyugati oldalára néz a legrégebbi fennmaradt világi épület, a [[Granovitaja-palota]] homlokzata. A [[reneszánsz]] stílusú palotaépület ''Marco Ruffo'' és ''Pietro Antonio Solari'' munkája ([[1487]]-[[1491]]). 495 m2-es, csupán 9 m belmagasságú termének boltozatait egyetlen központi oszlop tartja. A teremben többek között győzelmi ünnepségeket, tanácskozásokat tartottak, itt fogadták a külföldi követeket is.
 +
 +
* Mellette áll a [[Tyerem-palota]], melynek alsó szintje a [[16. század]] elejéről való, [[Alvisio da Carezzano]] munkája. Felső szintjeit később, [[1635]]-[[1636]]-ban építették hozzá, attól fogva az első Romanov-cárok családjainak kedvelt lakhelye volt. A palotába építve található a Kreml legkorábbi építménye, az [[1390-es évek]]ből fennmaradt ''Voszkreszenyje Lazarja-templom'' (''Lázár feltámadása-templom'').
 +
 +
* A metropoliták egykupolás [[Rizpolozsenszkaja-templom]]át [[1484]]-[[1486]] között [[Pszkov| pszkovi]] építőmesterek készítették. A 17. századi egyházszakadást előidéző ''Nyikon pátriárka'' palotáját és házitemplomát, a [[Tizenkét apostol-templom]]ot [[1653]]-[[1656]]-ban emelték.
 +
 +
* A Kreml északkeleti sarkában áll az ''I. Péter'' által rendelt, de csak bő tíz évvel halála után befejezett [[Arzenal]] épülettömbje ([[1702]]-[[1736]]). A 18. század végén átépítették, majd a franciák felrobbantották. [[1816]]-[[1828]] között állították helyre vegyes, [[klasszicista]] és [[neogótikus]] stílusban.
 +
 +
* Az Arzenáltól délre található a [[Szenátus-palota]] klasszicista épülete. Eredetileg [[Vaszilij Bazsenov]] tervei alapján kezdték építeni [[1776]]-ban, de pénzforrások híján az építkezés abbamaradt, közben a tervnek több értékes régi épület esett áldozatul. Végül [[Matvej Kazakov]] tervei szerint készült el [[1787]]-ben.
 +
 +
* A [[Nagy Kreml-palota]] 125 m hosszú főhomlokzata a Moszkva-folyóra néz. Korábban itt állt a cárok régi rezidenciája, helyette épült [[1838]]-[[1849]] között [[Konsztantyin Ton]] és több más építész tervei alapján. Ez a Kreml legnagyobb létesítménye, épületébe a 15-16. századi paloták maradványait is belefoglalták.
 +
 +
* Ugyancsak ''Konsztantyin Ton'' tervei alapján készült el az [[Oruzsejnaja-palota]] (''Fegyver-palota'') [[neoreneszánsz]] stílusú épülete [[1844]]-[[1851]]-ben. Múzeumában nemcsak régi fegyvereket, hanem arany- és ezüst edényeket, ékszereket őriznek, bemutatják a cári családok használati eszközeit, hintóit. Itt kapott helyet [[1967]]-ben a világhírű ''Gyémántgyűjtemény'' is.
 +
 +
Napjainkban a Kreml több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az  [[Orosz Föderáció]] elnökének rezidenciája (a ''Szenátus'' épületében) és több múzeum. A Kreml épületegyüttese a Moszkvába látogató turisták legfontosabb célpontja. A szomszédos [[Vörös tér]]rel együtt [[1990]]-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az [[UNESCO]] [[Világörökség]] listájára.
 +
 +
=== Ünnepek, fesztiválok ===
 +
 
== Utazás ==
 
== Utazás ==
 
=== Megközelítés ===
 
=== Megközelítés ===
 
==== Vonattal ====
 
==== Vonattal ====
 
==== Repülővel ====
 
==== Repülővel ====
 +
Moszkvának négy nemzetközi repülőtere van, a '''Bykovo''', a '''Domodedovo''', a '''Sheremetyevo''' és a '''Vnukovo''', melyek közül a [http://www.domodedovo.ru/en/ Domodedovo] a legnagyobb, sőt egész Oroszországban ez a reptér számít a legforgalmasabbnak. Budapestről naponta több tucat járat indul Moszkvába, közvetlen elérést azonban csak az Aeroflot nyújt. [http://moszkva-repulojegy.repjegy.hu/ Járatinformáció, online repülőjegyfoglalás.]
 +
 
==== Busszal ====
 
==== Busszal ====
 
=== Helyi közlekedés ===
 
=== Helyi közlekedés ===
51. sor: 86. sor:
 
==== Kaszinók ====
 
==== Kaszinók ====
 
==== Mulatók ====
 
==== Mulatók ====
== Nevezetességek ==
+
==Külső hivatkozások==
=== Múzeumok ===
+
* [http://kitekinto.hu/europa/2008/01/06/moszkva_emberkozeli_arca_ii. A ''Kitekintő.hu'' moszkvai képriportja]
=== Templomok, egyházi épületek ===
+
* [http://kursy.rsuh.ru/istoria/moseng/sod.asp Moszkva története]
=== Paloták ===
+
* [http://www.moscowcity.com/ Információ turistáknak]
=== Egyéb épületek ===
+
* [http://www.moscow-hotels.com/ Szállodák Moszkvában]
=== Szobrok, emlékművek ===
+
* [http://www.worldtimeserver.com/current_time_in_RU-MOW.aspx Pontos idő Moszkvában]
=== Parkok, közterek, természeti látnivalók ===
+
* [http://terkepkalauz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=944&Itemid=99999999 Térkép Kalauz - Moszkva]
=== Más kuriózumok ===
+
* [http://www.facebook.com/#!/pages/Moscow-Russia/Moszkva/140525939347451?sk=wall Moszkva a Facebookon]
=== Látnivalók a környéken ===
+
* [http://moszkvadirect.blogspot.com/ Moszkva-blog - Magyarul]
=== Ünnepek, fesztiválok ===
+
 
 
{{wikipédia|Moszkva}}
 
{{wikipédia|Moszkva}}
 
{{Európai fővárosok}}
 
{{Európai fővárosok}}
{{vázlat}}
+
{{csonk}}
  
 
[[wikipedia:Moszkva]]
 
[[wikipedia:Moszkva]]
 
[[Kategória:Oroszország települései]]
 
[[Kategória:Oroszország települései]]
 +
 +
 +
 +
 +
[[de:Moskau]]
 
[[en:Moscow]]
 
[[en:Moscow]]
[[de:Moskau]]
 
 
[[eo:Moskvo]]
 
[[eo:Moskvo]]
 +
[[es:Moscú]]
 
[[fi:Moskova]]
 
[[fi:Moskova]]
 
[[fr:Moscou]]
 
[[fr:Moscou]]
 
[[it:Mosca]]
 
[[it:Mosca]]
 
[[ja:モスクワ]]
 
[[ja:モスクワ]]
 +
[[nl:Moskou]]
 
[[pl:Moskwa]]
 
[[pl:Moskwa]]
 +
[[pt:Moscou]]
 +
[[ru:Москва]]
 
[[sv:Moskva]]
 
[[sv:Moskva]]
 +
[[wts:Category:Moscow]]

A lap jelenlegi, 2012. február 22., 14:42-kori változata
Moszkva
Москва
noframe
Általános adatok
Népesség: 10 469 000 (2007)
Terület: 1081 km²
Magasság: 130 - 253 m
Koordináták: É 55° 45' 0", K 37° 37' 30"
Honlap: Moszkva hivatalos honlapja
Segélykérés
Rendőrség: 02
Tűzoltóság: 01
Mentő: 03Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország legnagyobb városa, amely egyben Európa egyik legnépesebb metropolisza, fontos gazdasági, kulturális, politikai és tudományos központ.

Háttér[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Kerületei[szerkesztés]

Nevezetességek[szerkesztés]

Kreml[szerkesztés]

A Kreml összterülete 27,5 ha. A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, szélessége 3,5-6,5 m. A falakat és bástyákat 1485-1495 között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával. Eredetileg 18 védőbástya készült, a 17. században ezeket sátortetőkkel látták el és további két bástyatornyot is építettek (a Carszkaja- és a híd előtti Kutafja-tornyot). Méret és forma tekintetében kiemelkedőek a kör alakú saroktornyok és a kapuk – korábban felvonóhidakkal is ellátott – külső lőállásokkal kiegészített tornyai: a Vörös térre nyíló Szpasszkaja- és Nyikolszkaja-torony, mindkettő Pietro Antonio Solari alkotása (1491). A Kreml épületegyüttesének központja, a Katedrális tér (Szobornaja tér) három székesegyházáról kapta nevét és a 15. század végén alakult ki.

  • A háromhajós, ötkupolás Uszpenszkij-székesegyház (Mennybemenetel-székesegyház) volt az állami főtemplom, az orosz cárok koronázó-temploma. 1326-ban emelték az első, azonos nevű templomot a metropolita számára; helyette épült a székesegyház 1475-1479 között Aristotele Fioravanti mester irányításával.
  • A tér délkeleti oldalán emelkedik az Arhangelszkij-székesegyház (Mihály arkangyal-székesegyház). A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt, Aleviz Frjazin Novij (Alvisio Nuovo) irányításával építették 1505-1508 között. (Frjazin névvel illeték a külföldről érkezett mestereket.)
  • A tér és sokáig a város legmagasabb, 81 m-es építménye volt a Nagy Iván-harangtorony (Ivan Velikij-harangtorony). Az eredeti, szintén 1505-1508 között emelt torony Bon Frjazin mester munkája. A felső, kerek dobbal utólag, 1600-ban egészítették ki. A háromszintes, nyolcszögű épület a város védelmi rendszerének is része volt, a Kreml legfőbb őrtornyaként szolgált. A 16. század közepén egy másik harangtornyot is építettek mellé, Petrok Malij építőmester irányításával.
  • A tér nyugati oldalára néz a legrégebbi fennmaradt világi épület, a Granovitaja-palota homlokzata. A reneszánsz stílusú palotaépület Marco Ruffo és Pietro Antonio Solari munkája (1487-1491). 495 m2-es, csupán 9 m belmagasságú termének boltozatait egyetlen központi oszlop tartja. A teremben többek között győzelmi ünnepségeket, tanácskozásokat tartottak, itt fogadták a külföldi követeket is.
  • Mellette áll a Tyerem-palota, melynek alsó szintje a 16. század elejéről való, Alvisio da Carezzano munkája. Felső szintjeit később, 1635-1636-ban építették hozzá, attól fogva az első Romanov-cárok családjainak kedvelt lakhelye volt. A palotába építve található a Kreml legkorábbi építménye, az 1390-es évekből fennmaradt Voszkreszenyje Lazarja-templom (Lázár feltámadása-templom).
  • A Kreml északkeleti sarkában áll az I. Péter által rendelt, de csak bő tíz évvel halála után befejezett Arzenal épülettömbje (1702-1736). A 18. század végén átépítették, majd a franciák felrobbantották. 1816-1828 között állították helyre vegyes, klasszicista és neogótikus stílusban.
  • Az Arzenáltól délre található a Szenátus-palota klasszicista épülete. Eredetileg Vaszilij Bazsenov tervei alapján kezdték építeni 1776-ban, de pénzforrások híján az építkezés abbamaradt, közben a tervnek több értékes régi épület esett áldozatul. Végül Matvej Kazakov tervei szerint készült el 1787-ben.
  • A Nagy Kreml-palota 125 m hosszú főhomlokzata a Moszkva-folyóra néz. Korábban itt állt a cárok régi rezidenciája, helyette épült 1838-1849 között Konsztantyin Ton és több más építész tervei alapján. Ez a Kreml legnagyobb létesítménye, épületébe a 15-16. századi paloták maradványait is belefoglalták.
  • Ugyancsak Konsztantyin Ton tervei alapján készült el az Oruzsejnaja-palota (Fegyver-palota) neoreneszánsz stílusú épülete 1844-1851-ben. Múzeumában nemcsak régi fegyvereket, hanem arany- és ezüst edényeket, ékszereket őriznek, bemutatják a cári családok használati eszközeit, hintóit. Itt kapott helyet 1967-ben a világhírű Gyémántgyűjtemény is.

Napjainkban a Kreml több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az Orosz Föderáció elnökének rezidenciája (a Szenátus épületében) és több múzeum. A Kreml épületegyüttese a Moszkvába látogató turisták legfontosabb célpontja. A szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az UNESCO Világörökség listájára.

Ünnepek, fesztiválok[szerkesztés]

Utazás[szerkesztés]

Megközelítés[szerkesztés]

Vonattal[szerkesztés]

Repülővel[szerkesztés]

Moszkvának négy nemzetközi repülőtere van, a Bykovo, a Domodedovo, a Sheremetyevo és a Vnukovo, melyek közül a Domodedovo a legnagyobb, sőt egész Oroszországban ez a reptér számít a legforgalmasabbnak. Budapestről naponta több tucat járat indul Moszkvába, közvetlen elérést azonban csak az Aeroflot nyújt. Járatinformáció, online repülőjegyfoglalás.

Busszal[szerkesztés]

Helyi közlekedés[szerkesztés]

Metróval[szerkesztés]

Busszal[szerkesztés]

Villamossal[szerkesztés]

Trolibusszal[szerkesztés]

Hajóval[szerkesztés]

Autóval[szerkesztés]

Kerékpárral[szerkesztés]

Gyalog[szerkesztés]

Mozgáskorlátozottaknak[szerkesztés]

Szállás[szerkesztés]

Vendéglátóhelyek[szerkesztés]

Büfék, gyorséttermek[szerkesztés]

Cukrászdák, fagyizók[szerkesztés]

Kávézók, kávéházak, teaházak[szerkesztés]

Éttermek[szerkesztés]

Olcsó[szerkesztés]

Közepes árú[szerkesztés]

Luxus[szerkesztés]

Bárok, kocsmák[szerkesztés]

Éjszakai élet[szerkesztés]

Diszkók, szórakozóhelyek[szerkesztés]

Kaszinók[szerkesztés]

Mulatók[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Moszkva témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!