Miskolc

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 91.120.74.142 (vita) 2009. július 28., 06:40-kor történt szerkesztése után volt. (Közlekedés a városon belül)
Miskolc

Default Banner.jpg


'
Általános adatok
Népesség:
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Mentő: 104Miskolc (népesség: 175 000) Magyarország harmadik legnagyobb városa, az észak-magyarországi régió központja. Kereskedővárosból fejlesztették a szocialista időkben iparvárossá, mely mellett a turizmus másodlagos szerepet játszott, csak az utóbbi évtizedben indultak igazi törekvések értékei kiaknázására, valamint a város kulturális jelentőségének kiemelésére.

Fekvése

A Bükk hegység lábánál fekszik, a Bükki Nemzeti Park szomszédságában. A Szinva patak átfolyik rajta.

Távolsága közeli nagyvárosoktól

Nevezetességek

Belváros

Diósgyőr

Lásd még: Miskolc-Diósgyőr honlapja

Lillafüred

Miskolctapolca

Múzeumok

A város környékeLátnivalók

Vár

A diósgyőri vár legegyszerűbben villamossal közelíthető meg, az 1-es villamos végállomásától balra van pár utcányival. Egész évben látogatható, gyakran rendezvények színhelye. A panoptikumba többnyire külön kell jegyet váltani (a várnapok, várjátékok alatt nem). Rendezvénynaptár a hivatalos oldalon található.

Múzeumok

Miskolc és a megye legjelentősebb múzeuma a Herman Ottó Múzeum (hermuz.hu), melynek Görgey úti főépületében jelentős régészeti (őskőkor, honfoglalás), történeti-ipartörténeti, képzőművészeti (Csontváry és mások), néprajzi (matyó, palóc), irodalomtörténeti és numizmatikai gyűjtemény tekinthető meg, ezenkívül időszakos kiállításokat is rendeznek, ezekről a múzeum honlapján értesülhetünk. A múzeum kisebbik, Papszer úti (Erzsébet tér mellett) épületében Magyarország legteljesebb ásványkollekciója tekinthető meg. A múzeumhoz tartozik a lillafüredi Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33), mely csak nyáron látogatható.

A Magyar Ortodox Egyháztörténeti Múzeum a Deák téri görögkeleti templom mellett található. A Színháztörténeti és Színészmúzeum a Miskolci Nemzeti Színház épületében van, bejárata a Déryné utcáról nyílik, míg a Postakürt Galéria postamúzeum a főposta épületében található (Kazinczy u. 16.) A diósgyőri várban vármúzeum működik, és a vár mellett található a Déryné-emlékház.

A Miskolci Galéria állandó és időszakos kiállításaival is várja látogatóit. Központi épülete a Széchenyi úti Rákóczi-ház. A galéria hivatalos oldala

Az ipari jellegű múzeumok a Belvárostól távolabb találhatóak, a Miskolci Egyetemtörténeti Gyűjtemények az Egyetemvárosban, a Papírgyári Múzeum Diósgyőrben, a Kohászati Múzeum Hámorban, a Massa Múzeum és a Fazola Henrik által épített őskohó Újmassán.

Műemlékek

Miskolci Nemzeti Színház
A Széchenyi utcán található Miskolc egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a Nemzeti Színház. Hivatalos honlap
Avasi református templom és műemlék temető
A gótikus templom a Belváros legrégebbi épülete. Hangversenyek helyszínéül is szolgál. Az Erzsébet tértől a legegyszerűbb megközelíteni.
Deszkatemplom
Ez a református templom fából épült, erdélyi stílusban. Bejelentkezéssel látogatható.

Rendezvények

Hasznos információk

Megközelítése

Nyilvános repülőtérrel nem rendelkezik, a legközelebbi nemzetközi repterek a budapesti és a debreceni.

Vasúton

Miskolc jelentős vasúti útvonalon fekszik, így vonaton elég jól megközelíthető, főpályaudvarát, a [Tiszai pályaudvart az ország nagyobb városaiból InterCity vonaton is el lehet érni.

Közúton

  • Távolsági autóbusszal: A jó vasúti közlekedés miatt a helyközi buszközlekedés némileg másodlagos szerepet játszik. A megye közlekedési vállalata a BorsodVolán. Menetrend letölthető innen, vagy kereshető a menetrendek.hu oldalon.


Szálláshelyek

HOTEL LIDO Miskolctapolca: 110 férőhelyes, igényesen felújított szálloda. Fürdőszobás, WC-s, TV-s, hűtőszekrényes szobák az Európában egyedülálló Barlangfürdőtől csupán 300m-re. honlap: [1]; tel.: 46/422-330

Vendéglátóhelyek

Az utóbbi időben szerencsére egyre növekszik a városban a színvonalas helyek száma. A városba látogató turisták számára a belvárosban számtalan ételbár található, valamint a nemrégiben sétálóutcává alakított Déryné utcában is több teraszos vendéglő található, közvetlenül a színház szomszédságában. A belvárosban található ismertebb éttermek:

  • Alabárdos étterem (3530 Miskolc, Kisavas sor 15.)
  • Calypso kisvendéglő (3530 Miskolc, Városház tér 7.)
  • Halásztanya (3530 Miskolc, Mélyvölgy u. 15.)
  • Dolce Vita (3525 Miskolc, Déryné u. 7.)
  • Víg Postás étterem (3530 Miskolc, Kazinczy u. 14.)

Miskolctapolcán is remek helyek találhatóak. A diósgyőri városrész fontosabb éttermei:

  • Árnyaskert (3533 Miskolc, Fürdő út 3.)
  • Fontana szabadidőközpont étterme (3534 Miskolc, Andrássy út 94.)
  • Vén Diófa étterem (3534 Miskolc, Árpád út 19.)

Az avasi pincesoron is számos kisebb-nagyobb vendéglátó hely üzemel. Miskolcon több pizzéria, ételfutár, valamint gyorsétterem is működik. A város éjszakai élete hétvégénként megélénkül: a legnagyobb helyek ugyanis hajnalig nyitva tartanak. Ezek a helyek túlnyomórészt a belvárosban, Tapolcán, vagy az Egyetemvárosban találhatók.

Vásárlás

A városban a legtöbb üzlet a belvárosban található. Két nagy bevásárlóközpont található itt: a Szinvapark (megközelítés: 1-es villamos Szinvapark megálló) és a Miskolc Plaza (megközelítés: 1, 1A busz Szeles utca megálló). Vannak kisebb üzletközpontok is (Skála, Bató-ház, Arany Corvin, Metropol üzletház). A belvárosban korábban jellemző volt a butikok tömkelege, manapság azonban kezdenek háttérbe szorulni az ételbárok, bankok, és egyéb szolgáltatók javára. A város keleti szélén METRO, déli felén Cora és Lidl, északi részén pedig Tesco hipermarket található. A város nyugati felében (Diósgyőr és környéke) csak kisebb szupermarketek találhatók, legnagyobb "üzletközpontja" a Bükk Áruház. Szuvenírek vásárlására lehetőség van a diósgyőri várnál, Tapolcán, valamint Lillafüreden.

Biztonság


Miskolc témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!