Miskolc

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 91.120.74.142 (vita) 2009. július 28., 06:37-kor történt szerkesztése után volt. (Vásárlás)
Miskolc

Default Banner.jpg


'
Általános adatok
Népesség:
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Mentő: 104Miskolc (népesség: 175 000) Magyarország harmadik legnagyobb városa, az észak-magyarországi régió központja. Kereskedővárosból fejlesztették a szocialista időkben iparvárossá, mely mellett a turizmus másodlagos szerepet játszott, csak az utóbbi évtizedben indultak igazi törekvések értékei kiaknázására, valamint a város kulturális jelentőségének kiemelésére.

Fekvése

A Bükk hegység lábánál fekszik, a Bükki Nemzeti Park szomszédságában. A Szinva patak átfolyik rajta.

Távolsága közeli nagyvárosoktól

Nevezetességek

Belváros

Diósgyőr

Lásd még: Miskolc-Diósgyőr honlapja

Lillafüred

Miskolctapolca

Múzeumok

A város környéke

Megközelítése

Nyilvános repülőtérrel nem rendelkezik, a legközelebbi nemzetközi repterek a budapesti és a debreceni.

Vasúton

Miskolc jelentős vasúti útvonalon fekszik, így vonaton elég jól megközelíthető, főpályaudvarát, a [Tiszai pályaudvart az ország nagyobb városaiból InterCity vonaton is el lehet érni.

Távolsági busszal

A jó vasúti közlekedés miatt a helyközi buszközlekedés némileg másodlagos szerepet játszik. A megye közlekedési vállalata a BorsodVolán. Menetrend letölthető innen, vagy kereshető a menetrendek.hu oldalon.

Közlekedés a városon belül

Miskolcon buszok és villamosok járnak, ezen kívül van pár taxitársaság, Lillafüred pedig kisvonattal is elérhető. Autóval többek szerint nehéz kiigazodni, várostérkép azonban sok helyen kapható.

Miskolc közlekedési vállalata az MVK ZRt., bérletet az ő jegypénztáraikban lehet venni, vonaljegyet szinte minden újságárusnál, és drágább áron a busz-, villamossofőrnél is. A buszok gyakran csak az első ajtót nyitják ki, ilyenkor a felszállók fel kell, hogy mutassák a bérletüket a sofőrnek, illetve a szeme láttára kell, hogy érvényesítsék a jegyüket. Ellenőrök főleg hónap elején járnak, az ötödikét követő napokban. Menetrend, jegyárak stb. az MVK oldalán találhatóak.

Gyalog főként a belvárosban érdemes közlekedni (több látnivaló, pl. a vár vagy a barlangfürdő igen messze van innen), a Széchenyi utca a villamosokat leszámítva sétálóutcásítva van és nemsokára a környék több utcája is az lesz. Közlekedéskultúra nemigen van, az autósok ritkán engedik át a gyalogost.

Látnivalók

Vár

A diósgyőri vár legegyszerűbben villamossal közelíthető meg, az 1-es villamos végállomásától balra van pár utcányival. Egész évben látogatható, gyakran rendezvények színhelye. A panoptikumba többnyire külön kell jegyet váltani (a várnapok, várjátékok alatt nem). Rendezvénynaptár a hivatalos oldalon található.

Múzeumok

Miskolc és a megye legjelentősebb múzeuma a Herman Ottó Múzeum (hermuz.hu), melynek Görgey úti főépületében jelentős régészeti (őskőkor, honfoglalás), történeti-ipartörténeti, képzőművészeti (Csontváry és mások), néprajzi (matyó, palóc), irodalomtörténeti és numizmatikai gyűjtemény tekinthető meg, ezenkívül időszakos kiállításokat is rendeznek, ezekről a múzeum honlapján értesülhetünk. A múzeum kisebbik, Papszer úti (Erzsébet tér mellett) épületében Magyarország legteljesebb ásványkollekciója tekinthető meg. A múzeumhoz tartozik a lillafüredi Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33), mely csak nyáron látogatható.

A Magyar Ortodox Egyháztörténeti Múzeum a Deák téri görögkeleti templom mellett található. A Színháztörténeti és Színészmúzeum a Miskolci Nemzeti Színház épületében van, bejárata a Déryné utcáról nyílik, míg a Postakürt Galéria postamúzeum a főposta épületében található (Kazinczy u. 16.) A diósgyőri várban vármúzeum működik, és a vár mellett található a Déryné-emlékház.

A Miskolci Galéria állandó és időszakos kiállításaival is várja látogatóit. Központi épülete a Széchenyi úti Rákóczi-ház. A galéria hivatalos oldala

Az ipari jellegű múzeumok a Belvárostól távolabb találhatóak, a Miskolci Egyetemtörténeti Gyűjtemények az Egyetemvárosban, a Papírgyári Múzeum Diósgyőrben, a Kohászati Múzeum Hámorban, a Massa Múzeum és a Fazola Henrik által épített őskohó Újmassán.

Műemlékek

Miskolci Nemzeti Színház
A Széchenyi utcán található Miskolc egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a Nemzeti Színház. Hivatalos honlap
Avasi református templom és műemlék temető
A gótikus templom a Belváros legrégebbi épülete. Hangversenyek helyszínéül is szolgál. Az Erzsébet tértől a legegyszerűbb megközelíteni.
Deszkatemplom
Ez a református templom fából épült, erdélyi stílusban. Bejelentkezéssel látogatható.

Rendezvények

Hasznos információk

Szálláshelyek

HOTEL LIDO Miskolctapolca: 110 férőhelyes, igényesen felújított szálloda. Fürdőszobás, WC-s, TV-s, hűtőszekrényes szobák az Európában egyedülálló Barlangfürdőtől csupán 300m-re. honlap: [1]; tel.: 46/422-330

Vendéglátóhelyek

Az utóbbi időben szerencsére egyre növekszik a városban a színvonalas helyek száma. A városba látogató turisták számára a belvárosban számtalan ételbár található, valamint a nemrégiben sétálóutcává alakított Déryné utcában is több teraszos vendéglő található, közvetlenül a színház szomszédságában. A belvárosban található ismertebb éttermek:

  • Alabárdos étterem (3530 Miskolc, Kisavas sor 15.)
  • Calypso kisvendéglő (3530 Miskolc, Városház tér 7.)
  • Halásztanya (3530 Miskolc, Mélyvölgy u. 15.)
  • Dolce Vita (3525 Miskolc, Déryné u. 7.)
  • Víg Postás étterem (3530 Miskolc, Kazinczy u. 14.)

Miskolctapolcán is remek helyek találhatóak. A diósgyőri városrész fontosabb éttermei:

  • Árnyaskert (3533 Miskolc, Fürdő út 3.)
  • Fontana szabadidőközpont étterme (3534 Miskolc, Andrássy út 94.)
  • Vén Diófa étterem (3534 Miskolc, Árpád út 19.)

Az avasi pincesoron is számos kisebb-nagyobb vendéglátó hely üzemel. Miskolcon több pizzéria, ételfutár, valamint gyorsétterem is működik. A város éjszakai élete hétvégénként megélénkül: a legnagyobb helyek ugyanis hajnalig nyitva tartanak. Ezek a helyek túlnyomórészt a belvárosban, Tapolcán, vagy az Egyetemvárosban találhatók.

Vásárlás

A városban a legtöbb üzlet a belvárosban található. Két nagy bevásárlóközpont található itt: a Szinvapark (megközelítés: 1-es villamos Szinvapark megálló) és a Miskolc Plaza (megközelítés: 1, 1A busz Szeles utca megálló). Vannak kisebb üzletközpontok is (Skála, Bató-ház, Arany Corvin, Metropol üzletház). A belvárosban korábban jellemző volt a butikok tömkelege, manapság azonban kezdenek háttérbe szorulni az ételbárok, bankok, és egyéb szolgáltatók javára. A város keleti szélén METRO, déli felén Cora és Lidl, északi részén pedig Tesco hipermarket található. A város nyugati felében (Diósgyőr és környéke) csak kisebb szupermarketek találhatók, legnagyobb "üzletközpontja" a Bükk Áruház. Szuvenírek vásárlására lehetőség van a diósgyőri várnál, Tapolcán, valamint Lillafüreden.

Biztonság


Miskolc témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!