„Miskolc” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Miskolc

Default Banner.jpg

a (typo)
a
61. sor: 61. sor:
 
{{Elhelyezkedés|Magyarország}}
 
{{Elhelyezkedés|Magyarország}}
  
 +
[[en:Miskolc]]
 
[[WikiPedia:Miskolc]]
 
[[WikiPedia:Miskolc]]

A lap 2006. október 28., 18:44-kori változata

Miskolc (népesség: 175 000) Magyarország harmadik legnagyobb városa, az észak-magyarországi régió központja. Kereskedővárosból fejlesztették a szocialista időkben iparvárossá, mely mellett a turizmus másodlagos szerepet játszott, csak az utóbbi évtizedben indultak igazi törekvések értékei kiaknázására, valamint a város kulturális jelentőségének kiemelésére.

Fekvése

A Bükk hegység lábánál fekszik, a Bükki Nemzeti Park szomszédságában. A Szinva patak átfolyik rajta.

Távolsága közeli nagyvárosokhoz

Megközelítése

Nyilvános repülőtérrel nem rendelkezik, a legközelebbi nemzetközi repterek a budapesti és a debreceni.

Vasúton

Miskolc jelentős vasúti útvonalon fekszik, így vonaton elég jól megközelíthető, főpályaudvarát, a [Tiszai pályaudvart az ország nagyobb városaiból InterCity vonaton is el lehet érni.

Távolsági busszal

A jó vasúti közlekedés miatt a helyközi buszközlekedés némileg másodlagos szerepet játszik. A megye közlekedési vállalata a BorsodVolán. Menetrend letölthető innen, vagy kereshető a menetrendek.hu oldalon.

Autóval

Az ország nyugati feléből az M3-as autópályán érhető el, ez délről közelíti meg a várost. Kelet felől a 3-as, északról a 26-os úton közelíthető meg.

Közlekedés a városon belül

Miskolcon buszok és villamosok járnak, ezen kívül van pár taxitársaság, Lillafüred pedig kisvonattal is elérhető. Autóval többek szerint nehéz kiigazodni, várostérkép azonban sok helyen kapható.

Miskolc közlekedési vállalata az MVK ZRt., bérletet az ő jegypénztáraikban lehet venni, vonaljegyet szinte minden újságárusnál, és drágább áron a busz-, villamossofőrnél is. A buszok gyakran csak az első ajtót nyitják ki, ilyenkor a felszállók fel kell, hogy mutassák a bérletüket a sofőrnek, illetve a szeme láttára kell, hogy érvényesítsék a jegyüket. Ellenőrök főleg hónap elején járnak, az ötödikét követő napokban. Menetrend, jegyárak stb. az MVK oldalán találhatóak.

Gyalog főként a belvárosban érdemes közlekedni (több látnivaló, pl. a vár vagy a barlangfürdő igen messze van innen), a Széchenyi utca a villamosokat leszámítva sétálóutcásítva van és nemsokára a környék több utcája is az lesz. Közlekedéskultúra nemigen van, az autósok ritkán engedik át a gyalogost.

Látnivalók

Vár

A diósgyőri vár legegyszerűbben villamossal közelíthető meg, az 1-es villamos végállomásától balra van pár utcányival. Egész évben látogatható, gyakran rendezvények színhelye. A panoptikumba többnyire külön kell jegyet váltani (a várnapok, várjátékok alatt nem). Rendezvénynaptár a hivatalos oldalon található.

Múzeumok

Miskolc és a megye legjelentősebb múzeuma a Herman Ottó Múzeum (hermuz.hu), melynek Görgey úti főépületében jelentős régészeti (őskőkor, honfoglalás), történeti-ipartörténeti, képzőművészeti (Csontváry és mások), néprajzi (matyó, palóc), irodalomtörténeti és numizmatikai gyűjtemény tekinthető meg, ezenkívül időszakos kiállításokat is rendeznek, ezekről a múzeum honlapján értesülhetünk. A múzeum kisebbik, Papszer úti (Erzsébet tér mellett) épületében Magyarország legteljesebb ásványkollekciója tekinthető meg. A múzeumhoz tartozik a lillafüredi Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33), mely csak nyáron látogatható.

A Magyar Ortodox Egyháztörténeti Múzeum a Deák téri görögkeleti templom mellett található. A Színháztörténeti és Színészmúzeum a Miskolci Nemzeti Színház épületében van, bejárata a Déryné utcáról nyílik, míg a Postakürt Galéria postamúzeum a főposta épületében található (Kazinczy u. 16.) A diósgyőri várban vármúzeum működik, és a vár mellett található a Déryné-emlékház.

A Miskolci Galéria állandó és időszakos kiállításaival is várja látogatóit. Központi épülete a Széchenyi úti Rákóczi-ház. A galéria hivatalos oldala

Az ipari jellegű múzeumok a Belvárostól távolabb találhatóak, a Miskolci Egyetemtörténeti Gyűjtemények az Egyetemvárosban, a Papírgyári Múzeum Diósgyőrben, a Kohászati Múzeum Hámorban, a Massa Múzeum és a Fazola Henrik által épített őskohó Újmassán.

Műemlékek

Miskolci Nemzeti Színház
A Széchenyi utcán található Miskolc egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a Nemzeti Színház. Hivatalos honlap
Avasi református templom és műemlék temető
A gótikus templom a Belváros legrégebbi épülete. Hangversenyek helyszínéül is szolgál. Az Erzsébet tértől a legegyszerűbb megközelíteni.
Deszkatemplom
Ez a református templom fából épült, erdélyi stílusban. Bejelentkezéssel látogatható.

Rendezvények

Szálláslehetőség

Éttermek

Vásárlás

Biztonság