„Miskolc” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Miskolc

Default Banner.jpg

(külső hivatkozások)
(33 közbenső módosítás, amit 13 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
'''Miskolc''' (népesség: 175 000) [[Magyarország]] harmadik legnagyobb városa, az észak-magyarországi régió központja. Kereskedővárosból fejlesztették a szocialista időkben iparvárossá, mely mellett a turizmus másodlagos szerepet játszott, csak az utóbbi évtizedben indultak igazi törekvések értékei kiaknázására, valamint a város kulturális jelentőségének kiemelésére.
+
{{Városadatok
 +
|Város=
 +
|Kép=
 +
|Népesség=<small> </small>
 +
|Terület=
 +
|Magasság=
 +
|GeoLat=
 +
|GeoLong=
 +
|Behívószám=
 +
|Irányítószám=
 +
|Honlap=
 +
|Turisztikai honlap=
 +
|Segélyhívószám=112
 +
|Rendőrség=107
 +
|Tűzoltóság=105
 +
|Mentő=104
 +
}}
 +
 
 +
'''Miskolc''' (népesség: 169&nbsp;000) [[Magyarország]] negyedik legnagyobb városa, az észak-magyarországi régió központja. Kereskedővárosból fejlesztették a szocialista időkben iparvárossá, mely mellett a turizmus másodlagos szerepet játszott, csak az utóbbi évtizedben indultak igazi törekvések értékei kiaknázására, valamint a város kulturális jelentőségének kiemelésére.
  
 
==Fekvése==
 
==Fekvése==
 
A [[Bükk]] hegység lábánál fekszik, a [[Bükki Nemzeti Park]] szomszédságában. A [[Szinva]] patak átfolyik rajta.
 
A [[Bükk]] hegység lábánál fekszik, a [[Bükki Nemzeti Park]] szomszédságában. A [[Szinva]] patak átfolyik rajta.
  
===Távolsága közeli nagyvárosoktól===
+
===Távolsága közeli városoktól===
* [[Eger]] – 55 km
+
* [[Eger]], [[Mezőkövesd]] – 55 km
 
* [[Nyíregyháza]] – 80 km
 
* [[Nyíregyháza]] – 80 km
 
* [[Kassa]] – 80 km
 
* [[Kassa]] – 80 km
11. sor: 29. sor:
 
* [[Budapest]] – 182 km
 
* [[Budapest]] – 182 km
  
==Megközelítése==
+
==Nevezetességek==
Nyilvános repülőtérrel nem rendelkezik, a legközelebbi nemzetközi repterek a budapesti és a debreceni.
 
  
===Vasúton===
+
===Belváros===
Miskolc jelentős vasúti útvonalon fekszik, így vonaton elég jól megközelíthető, főpályaudvarát, a [[http://www.elvira.hu/elvira.dll/af?i=2094 Tiszai pályaudvart] az ország nagyobb városaiból InterCity vonaton is el lehet érni.
+
* Széchenyi utca (sétálóutca 19. századi házakkal), Városház tér
 +
* [[Miskolci Nemzeti Színház]] - A Széchenyi utcán található Miskolc egyik legjelentősebb kulturális intézménye. [http://www.mnsz.eu/main.php Hivatalos honlap]
 +
* [[Avasi templom|Avasi gótikus református templom]] és műemlék temető - A gótikus templom a Belváros legrégebbi épülete. Hangversenyek helyszínéül is szolgál. Az Erzsébet tértől a legegyszerűbb megközelíteni.
 +
* [[Népkert (Miskolc)|Népkert]]
 +
* [[Avasi kilátó]]
 +
* [[Minorita templom (Miskolc)|Minorita templom]] és a [[Hősök tere (Miskolc)|Hősök tere]]
 +
* Református [[Deszkatemplom]] - Ez a református templom fából épült, erdélyi stílusban. Bejelentkezéssel látogatható.
 +
* [[Ortodox templom és egyházi múzeum (Miskolc)|Ortodox templom és egyházi múzeum]] (Közép-Európa legnagyobb ikonosztázával)
 +
* [[Mindszenti templom]]
 +
* [[Herman Ottó Múzeum]]
 +
* [[Kós-ház]] ([[Kós Károly]] tervei alapján épült népies-szecessziós stílusú ház, [[1931]].)
 +
* [[Szinva terasz]]
  
===Távolsági busszal===
+
===Diósgyőr===
A jó vasúti közlekedés miatt a helyközi buszközlekedés némileg másodlagos szerepet játszik. A megye közlekedési vállalata a BorsodVolán. Menetrend letölthető [http://www.borsodvolan.hu/bvkeret3.htm innen], vagy kereshető a [http://www.menetrendek.hu menetrendek.hu] oldalon.
+
Lásd még: [http://www.diosgyor.hu Miskolc-Diósgyőr honlapja]
  
==Közlekedés a városon belül==
+
* [[Diósgyőri vár]] ([[Diósgyőri Várjátékok|középkori várjátékok]] minden májusban és augusztusban, nyáron minden hétvégén valamilyen program). A diósgyőri vár legegyszerűbben villamossal közelíthető meg, az 1-es villamos végállomásától balra van pár utcányival. Egész évben látogatható, gyakran rendezvények színhelye. A panoptikumba többnyire külön kell jegyet váltani (a várnapok, várjátékok alatt nem). Rendezvénynaptár a [http://www.diosgyorivar.com hivatalos oldalon] található.
Miskolcon buszok és villamosok járnak, ezen kívül van pár taxitársaság, Lillafüred pedig kisvonattal is elérhető. Autóval többek szerint nehéz kiigazodni, várostérkép azonban sok helyen kapható.
 
  
Miskolc közlekedési vállalata az [http://www.mvkrt.hu MVK ZRt.], bérletet az ő jegypénztáraikban lehet venni, vonaljegyet szinte minden újságárusnál, és drágább áron a busz-, villamossofőrnél is. A buszok gyakran csak az első ajtót nyitják ki, ilyenkor a felszállók fel kell, hogy mutassák a bérletüket a sofőrnek, illetve a szeme láttára kell, hogy érvényesítsék a jegyüket. Ellenőrök főleg hónap elején járnak, az ötödikét követő napokban. Menetrend, jegyárak stb. az MVK oldalán találhatóak.
+
* [[Diósgyőri katolikus templom]] (egykor a középkori falu plébániatemploma volt)
 +
* [[Diósgyőri református templom]] (Táncsics tér), barokk
 +
* [[Diósgyőri evangélikus templom]]
  
Gyalog főként a belvárosban érdemes közlekedni (több látnivaló, pl. a vár vagy a barlangfürdő igen messze van innen), a Széchenyi utca a villamosokat leszámítva sétálóutcásítva van és nemsokára a környék több utcája is az lesz. Közlekedéskultúra nemigen van, az autósok ritkán engedik át a gyalogost.
+
===Lillafüred===
 +
* [[Lillafüred#Palotaszálló|Palotaszálló]]
 +
* [[Lillafüredi Állami Erdei Vasút]]
 +
* [[Anna-barlang]], [[István-barlang]], [[Szeleta-barlang]]
 +
* [[:Lillafüred#Hámori-tó|Hámori-tó]]
 +
* Lillafüredi vízesés
 +
* Pisztrángtelep
  
==Látnivalók==
+
===Miskolctapolca===
===Vár===
+
* [[Barlangfürdő]]
A diósgyőri vár legegyszerűbben villamossal közelíthető meg, az 1-es villamos végállomásától balra van pár utcányival. Egész évben látogatható, gyakran rendezvények színhelye. A panoptikumba többnyire külön kell jegyet váltani (a várnapok, várjátékok alatt nem). Rendezvénynaptár a [http://www.diosgyorivar.com hivatalos oldalon] található.
+
* Park és csónakázótó
 +
* Sziklakápolna
  
 
===Múzeumok===
 
===Múzeumok===
Miskolc és a megye legjelentősebb múzeuma a Herman Ottó Múzeum ([http://www.hermuz.hu hermuz.hu]), melynek Görgey úti főépületében jelentős régészeti (őskőkor, honfoglalás), történeti-ipartörténeti, képzőművészeti (Csontváry és mások), néprajzi (matyó, palóc), irodalomtörténeti és numizmatikai gyűjtemény tekinthető meg, ezenkívül időszakos kiállításokat is rendeznek, ezekről a múzeum honlapján értesülhetünk. A múzeum kisebbik, Papszer úti (Erzsébet tér mellett) épületében Magyarország legteljesebb ásványkollekciója tekinthető meg. A múzeumhoz tartozik a lillafüredi Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33), mely csak nyáron látogatható.
+
* [[Déryné-ház]] ([[Diósgyőr]])
 +
* [[Diósgyőri vár|Diósgyőri Vármúzeum]] és [[A diósgyőri vár panoptikuma|panoptikum]] (Diósgyőr)
 +
* [[Borsod-Miskolci Múzeum]]
 +
* [[Herman Ottó Múzeum]] - Miskolc és a megye legjelentősebb múzeuma, melynek Görgey úti főépületében jelentős régészeti (őskőkor, honfoglalás), történeti-ipartörténeti, képzőművészeti (Csontváry és mások), néprajzi (matyó, palóc), irodalomtörténeti és numizmatikai gyűjtemény tekinthető meg, ezenkívül időszakos kiállításokat is rendeznek, ezekről a múzeum honlapján értesülhetünk. A múzeum kisebbik, Papszer úti (Erzsébet tér mellett) épületében Magyarország legteljesebb ásványkollekciója tekinthető meg. A múzeumhoz tartozik a lillafüredi Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33), mely csak nyáron látogatható. ([http://www.hermuz.hu hermuz.hu])
 +
** Herman Ottó Múzeum Papszer úti kiállítóhelye
 +
** [[Herman Ottó Emlékház]] ([[Lillafüred]])
 +
* [[Országos Műszaki Múzeum Központi Kohászati Múzeuma]] (Hámor)
 +
* [[Országos Műszaki Múzeum Massa Múzeuma]] (Újmassa)
 +
* [[Magyar Ortodox Egyháztörténeti Múzeum]] - a Deák téri görögkeleti templom mellett található.
 +
* [[Miskolci Egyetemtörténeti Gyűjtemények]]
 +
* [[Miskolci Galéria]] - állandó és időszakos kiállításaival is várja látogatóit. Központi épülete a Széchenyi úti Rákóczi-ház. [http://www.miskolcigaleria.hu/Tart.htm A galéria hivatalos oldala]
 +
** Miskolci Galéria – Feledy-ház
 +
** Miskolci Galéria – Petró-ház
 +
* [[Papírgyári Múzeum]]
 +
* [[Postakürt Galéria]] - postamúzeum a főposta épületében található (Kazinczy u. 16.)
 +
* [[Színháztörténeti és Színészmúzeum]] - a ''Miskolci Nemzeti Színház'' épületében van, bejárata a Déryné utcáról nyílik
 +
 
 +
Az ipari jellegű múzeumok a Belvárostól távolabb találhatóak, a Miskolci Egyetemtörténeti Gyűjtemények az Egyetemvárosban, a Papírgyári Múzeum Diósgyőrben, a Kohászati Múzeum Hámorban, a Massa Múzeum és a Fazola Henrik által épített őskohó Újmassán.
 +
 
 +
===A város környéke===
 +
* A [[Bükk hegység]] Miskolchoz közeli részei
 +
* [[Miskolc Városi Vadaspark]]
 +
* Majális-park
 +
* [[Szentléleki pálos kolostorrom]], turistaszállások és látókövek (kirándulóknak)
 +
* [[Bánkút]]i sícentrum és Petőfi-kilátó
 +
 
 +
===Rendezvények===
  
A ''Magyar Ortodox Egyháztörténeti Múzeum'' a Deák téri görögkeleti templom mellett található. A Színháztörténeti és Színészmúzeum a ''Miskolci Nemzeti Színház'' épületében van, bejárata a Déryné utcáról nyílik, míg a ''Postakürt Galéria'' postamúzeum a főposta épületében található (Kazinczy u. 16.) A diósgyőri várban vármúzeum működik, és a vár mellett található a Déryné-emlékház.
+
* [[Díszelgő Alegységek és Katonazenekarok Nemzetközi Fesztiválja]]
 +
* [[Bartók+... Nemzetközi Opera Fesztivál]]
 +
* [[Miskolci Tél Kocsonya Fesztivál]]
  
A ''Miskolci Galéria'' állandó és időszakos kiállításaival is várja látogatóit. Központi épülete a Széchenyi úti Rákóczi-ház. [http://www.miskolcigaleria.hu/Tart.htm A galéria hivatalos oldala]
+
==Utazási tanácsok==
 +
===Megközelítése===
 +
Nyilvános repülőtérrel nem rendelkezik, a legközelebbi nemzetközi repterek a budapesti és a debreceni.
  
Az ipari jellegű múzeumok a Belvárostól távolabb találhatóak, a Miskolci Egyetemtörténeti Gyűjtemények az Egyetemvárosban, a Papírgyári Múzeum Diósgyőrben, a Kohászati Múzeum Hámorban,  
+
====Vasúti közlekedés ====
a Massa Múzeum és a Fazola Henrik által épített őskohó Újmassán.  
+
Miskolc jelentős vasúti útvonalon fekszik, így vonaton elég jól megközelíthető, főpályaudvarát, a [[http://www.elvira.hu/elvira.dll/af?i=2094 Tiszai pályaudvart] az ország nagyobb városaiból InterCity vonaton is el lehet érni.
  
===Műemlékek===
+
További információ:
:''Miskolci Nemzeti Színház''
+
* MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49, külföldről: +36 (1) 371 94 49
::A Széchenyi utcán található Miskolc egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a Nemzeti Színház. [http://www.mnsz.eu/main.php Hivatalos honlap]
+
* MÁV - START vasúti menetrend: http://www.elvira.hu
  
:''Avasi református templom és műemlék temető''
+
====Közúti közlekedés====
::A gótikus templom a Belváros legrégebbi épülete. Hangversenyek helyszínéül is szolgál. Az Erzsébet tértől a legegyszerűbb megközelíteni.
+
* '''Távolsági autóbusszal''': A jó vasúti közlekedés miatt a helyközi buszközlekedés némileg másodlagos szerepet játszik. A megye közlekedési vállalata a Borsod Volán. Menetrend letölthető [http://www.borsodvolan.hu/bvkeret3.htm innen], vagy kereshető a [http://www.menetrendek.hu menetrendek.hu] oldalon.
  
:''Deszkatemplom''
+
===Helyi közlekedés===
::Ez a református templom fából épült, erdélyi stílusban. Bejelentkezéssel látogatható.
+
Miskolcon buszok és villamosok járnak, ezen kívül van pár taxitársaság, Lillafüred pedig kisvonattal is elérhető. Autóval többek szerint nehéz kiigazodni, várostérkép azonban sok helyen kapható.
  
==Rendezvények==
+
Miskolc közlekedési vállalata az [http://www.mvkrt.hu MVK ZRt.], bérletet az ő jegypénztáraikban lehet venni, vonaljegyet szinte minden újságárusnál, és drágább áron a busz-, villamossofőrnél is. A buszok gyakran csak az első ajtót nyitják ki, ilyenkor a felszállók fel kell, hogy mutassák a bérletüket a sofőrnek, illetve a szeme láttára kell, hogy érvényesítsék a jegyüket. Ellenőrök főleg hónap elején járnak, az ötödikét követő napokban. Menetrend, jegyárak stb. az MVK oldalán találhatóak.
  
* [[Díszelgő Alegységek és Katonazenekarok Nemzetközi Fesztiválja]]
+
Gyalog főként a belvárosban érdemes közlekedni (több látnivaló, pl. a vár vagy a barlangfürdő igen messze van innen), a Széchenyi utca a villamosokat leszámítva sétálóutcásítva van és nemsokára a környék több utcája is az lesz. Közlekedéskultúra nemigen van, az autósok ritkán engedik át a gyalogost.
* [[Bartók+... Nemzetközi Opera Fesztivál]]
 
* [[Miskolci Tél Kocsonya Fesztivál]]
 
  
==Szálláslehetőség==
+
== Hasznos információk==
'''HOTEL LIDO Miskolctapolca''': 110 férőhelyes, igényesen felújított szálloda. Fürdőszobás, WC-s, TV-s, hűtőszekrényes szobák az Európában egyedülálló Barlangfürdőtől csupán 300m-re. ''honlap:'' [http://www.hotellido-miskolc.hu/]; tel.: 46/422-330
+
===Szálláshelyek===
 +
'''Hotel Lido Miskolctapolca'''
 +
110 férőhelyes, igényesen felújított szálloda. Fürdőszobás, WC-s, TV-s, hűtőszekrényes szobák az Európában egyedülálló Barlangfürdőtől csupán 300 m-re.  
 +
* Tel.: 46/422-330
 +
* http://www.hotellido-miskolc.hu
  
==Éttermek, kikapcsolódás==
+
===Vendéglátóhelyek===
 
Az utóbbi időben szerencsére egyre növekszik a városban a színvonalas helyek száma. A városba látogató turisták számára a belvárosban számtalan ételbár található, valamint a nemrégiben sétálóutcává alakított Déryné utcában is több teraszos vendéglő található, közvetlenül a színház szomszédságában. A belvárosban található ismertebb éttermek:  
 
Az utóbbi időben szerencsére egyre növekszik a városban a színvonalas helyek száma. A városba látogató turisták számára a belvárosban számtalan ételbár található, valamint a nemrégiben sétálóutcává alakított Déryné utcában is több teraszos vendéglő található, közvetlenül a színház szomszédságában. A belvárosban található ismertebb éttermek:  
 
* Alabárdos étterem (3530 Miskolc, Kisavas sor 15.)
 
* Alabárdos étterem (3530 Miskolc, Kisavas sor 15.)
75. sor: 143. sor:
 
A város éjszakai élete hétvégénként megélénkül: a legnagyobb helyek ugyanis hajnalig nyitva tartanak. Ezek a helyek túlnyomórészt a belvárosban, Tapolcán, vagy az Egyetemvárosban találhatók.
 
A város éjszakai élete hétvégénként megélénkül: a legnagyobb helyek ugyanis hajnalig nyitva tartanak. Ezek a helyek túlnyomórészt a belvárosban, Tapolcán, vagy az Egyetemvárosban találhatók.
  
==Vásárlás==
+
===Vásárlás===
 
A városban a legtöbb üzlet a belvárosban található. Két nagy bevásárlóközpont található itt: a Szinvapark (megközelítés: 1-es villamos Szinvapark megálló) és a Miskolc Plaza (megközelítés: 1, 1A busz Szeles utca megálló). Vannak kisebb üzletközpontok is (Skála, Bató-ház, Arany Corvin, Metropol üzletház). A belvárosban korábban jellemző volt a butikok tömkelege, manapság azonban kezdenek háttérbe szorulni az ételbárok, bankok, és egyéb szolgáltatók javára. A város keleti szélén METRO, déli felén Cora és Lidl, északi részén pedig Tesco hipermarket található. A város nyugati felében (Diósgyőr és környéke) csak kisebb szupermarketek találhatók, legnagyobb "üzletközpontja" a Bükk Áruház.
 
A városban a legtöbb üzlet a belvárosban található. Két nagy bevásárlóközpont található itt: a Szinvapark (megközelítés: 1-es villamos Szinvapark megálló) és a Miskolc Plaza (megközelítés: 1, 1A busz Szeles utca megálló). Vannak kisebb üzletközpontok is (Skála, Bató-ház, Arany Corvin, Metropol üzletház). A belvárosban korábban jellemző volt a butikok tömkelege, manapság azonban kezdenek háttérbe szorulni az ételbárok, bankok, és egyéb szolgáltatók javára. A város keleti szélén METRO, déli felén Cora és Lidl, északi részén pedig Tesco hipermarket található. A város nyugati felében (Diósgyőr és környéke) csak kisebb szupermarketek találhatók, legnagyobb "üzletközpontja" a Bükk Áruház.
 
Szuvenírek vásárlására lehetőség van a diósgyőri várnál, Tapolcán, valamint Lillafüreden.
 
Szuvenírek vásárlására lehetőség van a diósgyőri várnál, Tapolcán, valamint Lillafüreden.
  
==Biztonság==
+
==külső hivatkozások==
 +
* [http://www.miskolc.hu/ Hivatalos weboldal] (magyarul, angolul és németül)
 +
* [http://www.diosgyor.hu Miskolc-Diósgyőr honlapja]
 +
* [http://www.vendegvaro.hu/5-1730 Vendégváró részletes ismertetései]
 +
* [http://miskolc.lap.hu/ miskolc.lap.hu] – linkgyűjtemény
 +
* [http://webcam.miskolc.hu/ Webkamera - Városház tér] (interaktív)
 +
* [http://www.tavak.hu Horgásztavak Miskolc közelében]
 +
* [http://www.miskolc-szallas.hu Szállás Miskolcon és környékén (Lillafüred, Miskolc-Tapolca)]
 +
* [http://terkepnezo.hu/terkep-borsod/miskolc-terkep-itt-miskolc-map-hungary-stadtplan-miskolc-ungarn.html Miskolc térképe utcakeresővel]
 +
* [http://idojaras.hirnezo.hu/idojaras-jelentes/miskolc_idojarasa_miskolc_magyarorszag.html Miskolc időjárása]
 +
* [http://szallaskeres.hu/miskolc Ajánlatkérés miskolci szállásoktól]
 +
 
 +
 
 
{{Elhelyezkedés|Borsod-Abaúj-Zemplén_megye}}
 
{{Elhelyezkedés|Borsod-Abaúj-Zemplén_megye}}
 
{{Borsod-Abaúj-Zemplén}}
 
{{Borsod-Abaúj-Zemplén}}
88. sor: 168. sor:
 
[[Kategória:Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései]]
 
[[Kategória:Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései]]
 
[[WikiPedia:Miskolc]]
 
[[WikiPedia:Miskolc]]
 +
 +
  
 
[[en:Miskolc]]
 
[[en:Miskolc]]
 
[[it:Miskolc]]
 
[[it:Miskolc]]
 +
[[nl:Miskolc]]

A lap 2011. december 14., 01:22-kori változata


'
Általános adatok
Népesség:
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Mentő: 104Miskolc (népesség: 169 000) Magyarország negyedik legnagyobb városa, az észak-magyarországi régió központja. Kereskedővárosból fejlesztették a szocialista időkben iparvárossá, mely mellett a turizmus másodlagos szerepet játszott, csak az utóbbi évtizedben indultak igazi törekvések értékei kiaknázására, valamint a város kulturális jelentőségének kiemelésére.

Fekvése

A Bükk hegység lábánál fekszik, a Bükki Nemzeti Park szomszédságában. A Szinva patak átfolyik rajta.

Távolsága közeli városoktól

Nevezetességek

Belváros

Diósgyőr

Lásd még: Miskolc-Diósgyőr honlapja

 • Diósgyőri vár (középkori várjátékok minden májusban és augusztusban, nyáron minden hétvégén valamilyen program). A diósgyőri vár legegyszerűbben villamossal közelíthető meg, az 1-es villamos végállomásától balra van pár utcányival. Egész évben látogatható, gyakran rendezvények színhelye. A panoptikumba többnyire külön kell jegyet váltani (a várnapok, várjátékok alatt nem). Rendezvénynaptár a hivatalos oldalon található.

Lillafüred

Miskolctapolca

Múzeumok

Az ipari jellegű múzeumok a Belvárostól távolabb találhatóak, a Miskolci Egyetemtörténeti Gyűjtemények az Egyetemvárosban, a Papírgyári Múzeum Diósgyőrben, a Kohászati Múzeum Hámorban, a Massa Múzeum és a Fazola Henrik által épített őskohó Újmassán.

A város környéke

Rendezvények

Utazási tanácsok

Megközelítése

Nyilvános repülőtérrel nem rendelkezik, a legközelebbi nemzetközi repterek a budapesti és a debreceni.

Vasúti közlekedés

Miskolc jelentős vasúti útvonalon fekszik, így vonaton elég jól megközelíthető, főpályaudvarát, a [Tiszai pályaudvart az ország nagyobb városaiból InterCity vonaton is el lehet érni.

További információ:

 • MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49, külföldről: +36 (1) 371 94 49
 • MÁV - START vasúti menetrend: http://www.elvira.hu

Közúti közlekedés

 • Távolsági autóbusszal: A jó vasúti közlekedés miatt a helyközi buszközlekedés némileg másodlagos szerepet játszik. A megye közlekedési vállalata a Borsod Volán. Menetrend letölthető innen, vagy kereshető a menetrendek.hu oldalon.

Helyi közlekedés

Miskolcon buszok és villamosok járnak, ezen kívül van pár taxitársaság, Lillafüred pedig kisvonattal is elérhető. Autóval többek szerint nehéz kiigazodni, várostérkép azonban sok helyen kapható.

Miskolc közlekedési vállalata az MVK ZRt., bérletet az ő jegypénztáraikban lehet venni, vonaljegyet szinte minden újságárusnál, és drágább áron a busz-, villamossofőrnél is. A buszok gyakran csak az első ajtót nyitják ki, ilyenkor a felszállók fel kell, hogy mutassák a bérletüket a sofőrnek, illetve a szeme láttára kell, hogy érvényesítsék a jegyüket. Ellenőrök főleg hónap elején járnak, az ötödikét követő napokban. Menetrend, jegyárak stb. az MVK oldalán találhatóak.

Gyalog főként a belvárosban érdemes közlekedni (több látnivaló, pl. a vár vagy a barlangfürdő igen messze van innen), a Széchenyi utca a villamosokat leszámítva sétálóutcásítva van és nemsokára a környék több utcája is az lesz. Közlekedéskultúra nemigen van, az autósok ritkán engedik át a gyalogost.

Hasznos információk

Szálláshelyek

Hotel Lido Miskolctapolca 110 férőhelyes, igényesen felújított szálloda. Fürdőszobás, WC-s, TV-s, hűtőszekrényes szobák az Európában egyedülálló Barlangfürdőtől csupán 300 m-re.

Vendéglátóhelyek

Az utóbbi időben szerencsére egyre növekszik a városban a színvonalas helyek száma. A városba látogató turisták számára a belvárosban számtalan ételbár található, valamint a nemrégiben sétálóutcává alakított Déryné utcában is több teraszos vendéglő található, közvetlenül a színház szomszédságában. A belvárosban található ismertebb éttermek:

 • Alabárdos étterem (3530 Miskolc, Kisavas sor 15.)
 • Calypso kisvendéglő (3530 Miskolc, Városház tér 7.)
 • Halásztanya (3530 Miskolc, Mélyvölgy u. 15.)
 • Dolce Vita (3525 Miskolc, Déryné u. 7.)
 • Víg Postás étterem (3530 Miskolc, Kazinczy u. 14.)

Miskolctapolcán is remek helyek találhatóak. A diósgyőri városrész fontosabb éttermei:

 • Árnyaskert (3533 Miskolc, Fürdő út 3.)
 • Fontana szabadidőközpont étterme (3534 Miskolc, Andrássy út 94.)
 • Vén Diófa étterem (3534 Miskolc, Árpád út 19.)

Az avasi pincesoron is számos kisebb-nagyobb vendéglátó hely üzemel. Miskolcon több pizzéria, ételfutár, valamint gyorsétterem is működik. A város éjszakai élete hétvégénként megélénkül: a legnagyobb helyek ugyanis hajnalig nyitva tartanak. Ezek a helyek túlnyomórészt a belvárosban, Tapolcán, vagy az Egyetemvárosban találhatók.

Vásárlás

A városban a legtöbb üzlet a belvárosban található. Két nagy bevásárlóközpont található itt: a Szinvapark (megközelítés: 1-es villamos Szinvapark megálló) és a Miskolc Plaza (megközelítés: 1, 1A busz Szeles utca megálló). Vannak kisebb üzletközpontok is (Skála, Bató-ház, Arany Corvin, Metropol üzletház). A belvárosban korábban jellemző volt a butikok tömkelege, manapság azonban kezdenek háttérbe szorulni az ételbárok, bankok, és egyéb szolgáltatók javára. A város keleti szélén METRO, déli felén Cora és Lidl, északi részén pedig Tesco hipermarket található. A város nyugati felében (Diósgyőr és környéke) csak kisebb szupermarketek találhatók, legnagyobb "üzletközpontja" a Bükk Áruház. Szuvenírek vásárlására lehetőség van a diósgyőri várnál, Tapolcán, valamint Lillafüreden.

külső hivatkozások
Miskolc témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!