„Mecklenburg-Előpomeránia” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Mecklenburg-Előpomeránia

Default Banner.jpg

(Kerékpárral)
(Körzetek)
13. sor: 13. sor:
 
}}
 
}}
 
'''{{PAGENAME}}''' [[Németország]] egyik tartománya.
 
'''{{PAGENAME}}''' [[Németország]] egyik tartománya.
 +
==Földrajza==
 +
A [[Balti-tenger]]nél fekszik, a partvonal erősen tagolt. 1700 kilométernyi tengerpartja a leghosszabb a német tartományok között, de a nyílt tengerrel csak 350 kilométernyi part határos. A part mentén négy nagy (Rügen, Poel, Usedom és Hiddensee) és több apró sziget sorakozik. A tengerpart hosszát jelentősen megnövelik a szárazföldhöz kapcsolódó hosszú, homokos [[turzás]]-földnyelvek. A partvonal mentén számos elnyúló öböl, helyi nevén [[sund]] fut végig. A partokkal párhuzamos [[sund]]ok mellett a partvonalra merőlegesen futó mély öblök, [[förde|fördék]] is tagolják a tartomány partvidékét, ilyen a nyugati határon fekvő [[Trawe]] és a [[rostocki kikötő]]t magában foglaló [[Warnow]].
 +
 +
Mecklenburg–Elő-Pomeránia a leglaposabb vidékek közé tartozik [[Németország]]ban. A táj gerincét a tartomány déli szélén végigfutó morénasor jelenti. Ennek legmagasabb pontja a tartomány délkeleti szegletében elhelyezkedő ''Helpter Berge'' (''[[magyar nyelv|magyarul]] kb. Helpti hegyek''), egy 179 [[méter]] magasra emelkedő morénavonulat. A délnyugati tartományi határ mellett magasodó, 177 [[méter]] magas ''Ruhner Berge'' [[moréna]] a második legmagasabb pontja Mecklenburg–Elő-Pomerániának.
 +
 +
===Geológia és morfológia===
 +
Mecklenburg–Elő-Pomeránia a [[Germán-Lengyel-síkság]] északi részén fekszik. A síkság egészének kialakulását, felszíni formáit meghatározzák a legutóbbi [[jégkorszak]] eseményei. Mecklenburg–Elő-Pomeránia területe a [[tenger]]től távolodva enyhén emelkedik. Területét két nagy [[ősfolyamvölgy]] fogja közre, délnyugaton az Ős-[[Elba (folyó)|Elba]], míg északkeleten az Ős-[[Odera]] által mélyített völgyek fekszenek. Az ősfolyamvölgyek által közrezárt területen fekszik a [[Pomerániai tóhátság]] hatalmas morénavidéke. A dimbes-dombos tájat a [[Skandinávia|Skandináviából]] ideszállított hordalékkal töltötte fel az északról érkező belföldi jég. A homokos-kavicsos talajú vidéken rendre felbukkannak a belföldi jég által hátrahagyott formák: [[Óz (forma)|ózok]], [[drumlin]], [[kame]]-ek. A tartományban több helyen is felbukkannak a [[vándorkő|vándorkövek]], a legnagyobbak [[Rügen]] szigetén találhatóak.
 +
 +
===Felszíni vizek===
 +
Mecklenburg–Elő-Pomeránia az ország tavakban egyik leggazdagabb régiója. A jégkorszaki morénahátságokon több nagy tóvidék alakult ki. [[Mecklenburgi tóháság]]on számtalan kisebb-nagyobb glaciális eredetű tó búvik meg. Ezek között a legnagyobb a [[Müritz]] és  a [[Schwerini-tó]], a legkisebbek csupán pár négyzetméteresek. A tartomány 2028 tava összesen 738 km²-t borít. A tartomány területét több kisebb folyó szeli át, amelyek a tóhátság tavaiból erednek, illetve egyes tavakon keresztül is haladnak. Mecklenburg–Elő-Pomeránia délnyugati szeglete az [[Északi-tenger]] vízgyűjtőjéhez tartozik, míg az északi és keleti vidékek a Balti-tenger vízgyűjtőjén fekszenek. A fő vízfolyások a [[Warnow]], a [[Peene]] és a [[Havel (folyó)|Havel]].
 +
 +
===Éghajlat===
 +
A tartomány az óceáni és a kontinentális közötti átmeneti éghajlatú vidéken fekszik. Területének síksági jellege miatt a domborzat az éghajlatot nem befolyásolja, jelentős éghajlati eltérésekkel nem találkozhatunk. Nyugatról kelet felé haladva csökken a csapadék mennyisége és nő a napos órák száma. [[Rügen]] és [[Usedom]] szigetei [[Németország]] napsütésben leggazdagabb tájai közé tartoznak.<ref>{{cite web
 +
| url = http://reisen.excite.de/nachrichten/685/Insel-Usedom-Urlaub-in-der-sonnenreichsten-Region-Deutschlands
 +
| title = Insel Usedom: Urlaub in der sonnenreichsten Region Deutschlands
 +
| accessdate = 2008-10-20
 +
| date = 2008-04-30
 +
| publisher = reisen.excite.de
 +
| language = német}}</ref> Az csapadék átlagos mennyisége 600 milliméter/év körüli, a legcsapadékosabb hónap a [[július]], a legszárazabb a [[február]]. A hőmérséklet-ingadozás északnyugatról délkelet felé növekszik. A leghidegebb hónap január, ilyenkor Mecklenburg–Elő-Pomeránia nyugati vidékein 0 °C, a délkeleti vidékeken -1 °C az átlagos hőmérséklet. Télen Az enyhe telet hűvös nyár követi, a hosszú nappalok során is csak átlag 16 fokig emelkedik a hőmérséklet.
 +
A tartomány partvidéke az ország szélenergiában leggazdagabb régióinak egyike.<ref>{{cite web
 +
| url = http://www.orchideen-kartierung.de/GERMANY/Geologie.html
 +
| title =  Geologie und Metereologie
 +
| accessdate = 2008-10-20
 +
| publisher = orchideen-kartierung.de
 +
| language = német}}</ref> Ennek köszönhetően Mecklenburg tengerpartjainak látképét ma már szélerőművek uralják. A téli félévben gyakran fordulnak elő viharok, a belső vidékeken pedig ősszel rendszeres a köd.
 +
 
==Körzetek==
 
==Körzetek==
 +
 
==Látnivalók==
 
==Látnivalók==
 
<br clear="all" />
 
<br clear="all" />

A lap 2008. december 30., 14:30-kori változataMecklenburg-Előpomeránia
[[Kép:|noframe|300px]]


Általános adatok
Terület km²
Népesség (2006)
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 110
Tűzoltóság: 112
Mentő: 110

Mecklenburg-Előpomeránia Németország egyik tartománya.

Földrajza

A Balti-tengernél fekszik, a partvonal erősen tagolt. 1700 kilométernyi tengerpartja a leghosszabb a német tartományok között, de a nyílt tengerrel csak 350 kilométernyi part határos. A part mentén négy nagy (Rügen, Poel, Usedom és Hiddensee) és több apró sziget sorakozik. A tengerpart hosszát jelentősen megnövelik a szárazföldhöz kapcsolódó hosszú, homokos turzás-földnyelvek. A partvonal mentén számos elnyúló öböl, helyi nevén sund fut végig. A partokkal párhuzamos sundok mellett a partvonalra merőlegesen futó mély öblök, fördék is tagolják a tartomány partvidékét, ilyen a nyugati határon fekvő Trawe és a rostocki kikötőt magában foglaló Warnow.

Mecklenburg–Elő-Pomeránia a leglaposabb vidékek közé tartozik Németországban. A táj gerincét a tartomány déli szélén végigfutó morénasor jelenti. Ennek legmagasabb pontja a tartomány délkeleti szegletében elhelyezkedő Helpter Berge (magyarul kb. Helpti hegyek), egy 179 méter magasra emelkedő morénavonulat. A délnyugati tartományi határ mellett magasodó, 177 méter magas Ruhner Berge moréna a második legmagasabb pontja Mecklenburg–Elő-Pomerániának.

Geológia és morfológia

Mecklenburg–Elő-Pomeránia a Germán-Lengyel-síkság északi részén fekszik. A síkság egészének kialakulását, felszíni formáit meghatározzák a legutóbbi jégkorszak eseményei. Mecklenburg–Elő-Pomeránia területe a tengertől távolodva enyhén emelkedik. Területét két nagy ősfolyamvölgy fogja közre, délnyugaton az Ős-Elba, míg északkeleten az Ős-Odera által mélyített völgyek fekszenek. Az ősfolyamvölgyek által közrezárt területen fekszik a Pomerániai tóhátság hatalmas morénavidéke. A dimbes-dombos tájat a Skandináviából ideszállított hordalékkal töltötte fel az északról érkező belföldi jég. A homokos-kavicsos talajú vidéken rendre felbukkannak a belföldi jég által hátrahagyott formák: ózok, drumlin, kame-ek. A tartományban több helyen is felbukkannak a vándorkövek, a legnagyobbak Rügen szigetén találhatóak.

Felszíni vizek

Mecklenburg–Elő-Pomeránia az ország tavakban egyik leggazdagabb régiója. A jégkorszaki morénahátságokon több nagy tóvidék alakult ki. Mecklenburgi tóháságon számtalan kisebb-nagyobb glaciális eredetű tó búvik meg. Ezek között a legnagyobb a Müritz és a Schwerini-tó, a legkisebbek csupán pár négyzetméteresek. A tartomány 2028 tava összesen 738 km²-t borít. A tartomány területét több kisebb folyó szeli át, amelyek a tóhátság tavaiból erednek, illetve egyes tavakon keresztül is haladnak. Mecklenburg–Elő-Pomeránia délnyugati szeglete az Északi-tenger vízgyűjtőjéhez tartozik, míg az északi és keleti vidékek a Balti-tenger vízgyűjtőjén fekszenek. A fő vízfolyások a Warnow, a Peene és a Havel.

Éghajlat

A tartomány az óceáni és a kontinentális közötti átmeneti éghajlatú vidéken fekszik. Területének síksági jellege miatt a domborzat az éghajlatot nem befolyásolja, jelentős éghajlati eltérésekkel nem találkozhatunk. Nyugatról kelet felé haladva csökken a csapadék mennyisége és nő a napos órák száma. Rügen és Usedom szigetei Németország napsütésben leggazdagabb tájai közé tartoznak.<ref>Sablon:Cite web</ref> Az csapadék átlagos mennyisége 600 milliméter/év körüli, a legcsapadékosabb hónap a július, a legszárazabb a február. A hőmérséklet-ingadozás északnyugatról délkelet felé növekszik. A leghidegebb hónap január, ilyenkor Mecklenburg–Elő-Pomeránia nyugati vidékein 0 °C, a délkeleti vidékeken -1 °C az átlagos hőmérséklet. Télen Az enyhe telet hűvös nyár követi, a hosszú nappalok során is csak átlag 16 fokig emelkedik a hőmérséklet. A tartomány partvidéke az ország szélenergiában leggazdagabb régióinak egyike.<ref>Sablon:Cite web</ref> Ennek köszönhetően Mecklenburg tengerpartjainak látképét ma már szélerőművek uralják. A téli félévben gyakran fordulnak elő viharok, a belső vidékeken pedig ősszel rendszeres a köd.

Körzetek

Látnivalók


Természeti örökség

  • Tájegységek
  • Természetvédelmi területek
  • Gyógyvizek, termálvizek

Épített örökség

  • Városok
  • Történelmi emlékhelyek
  • Várak, erődök
  • Paloták, kastélyok
  • Egyházi épületek
  • Folkorisztika, népi építészet
  • Múzeumok

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Vonattal

Repülővel

Utazás helyben

Autóval

Vonattal

Busszal

Kerékpárral

Mecklenburg-Előpomeránia témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!