„Marosvásárhely” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Marosvásárhely

Default Banner.jpg

(Nevezetességek)
(Belváros)
28. sor: 28. sor:
  
 
=== Belváros ===
 
=== Belváros ===
* '''[[Vár (Marosvásárhely)|vár]]''': [[Belváros (Marosvásárhely)|Marosvásárhely belvárosának]] az északi részén fekszik a [[Vár (Marosvásárhely)|vár]]. A vár helyén [[Báthory István]], [[erdélyi vajda]] várkastélyának romjai állottak. A megerősített építményt [[1492]]-ben építették a város melletti dombra. Ez azonban nem volt elégséges egy esetleges külső támadás esetén, hogy megvédje a várost. Így az [[1601]]-ben a betörő török-tatár seregek zavartalanul garázdálkodhattak, földig rombolva a vár belső épületeit. Egy év elteltével Basta emberei megsemmisítették azokat az épületeket, amelyek valami szerencse folytán épségben átvészelték a török pusztítást. A támadások idején a város nemességének egy része [[Brassó]]ban lelt menedékre. [[Borsos Tamás (követ)|Borsos Tamás]], Marosvásárhely jövendőbeli főbírája látva a brassóiak jól megerősített várát, állítólag, így kiáltott fel: „''ó ha csak egyetlen ilyen bástyát tudnék építeni Marosvásárhelyen, akkor nem lenne szükség arra, hogy az emberek az erdőben keressenek menedéket veszély esetén''”. Főbírósága idején (1602-1605) Borsos Tamás több kérvényt intézett az erdélyi fejedelemhez és a török szultánhoz, ezekben kérte a város számára egy vár építésének engedélyezését. A szükséges jóváhagyások megszerzése után, a vár építését [[1602]]-ben kezdték el, [[Báthory István]] várkastélyának helyén. Megépítették a bástyákat és a tíz méter vastag falakat. A várat egy tíz méter széles, nyolc méter mély árokkal vették körül. A város lakossága jelentős mértékben hozzájárult a vár és a bástyák megépítéséhez. A városbeli céhek vállalták öt bástya (összesen hét bástyája van a várnak) megépítésének költségeit és munkálatait, ezek mai napig őrzik nevükben építőik mesterségét. Ha a [[Bernády György]] térről elindulunk a Petru Maior Tudományegyetem felé és megkerüljük a várat, az első bástya, amelyet megpillantunk, a ''Vargák bástyája'', majd továbbmenve következik a ''Szűcsök'' és a ''Lakatosok közös bástyája'', valamint a ''Kádárok bástyája''. A volt Rákóczi Ferenc, a jelenlegi Vár sétányon elhaladva megtekinthetjük a ''Mészárosok'' majd a ''Szabók bástyáját''. Ezen a sétányon található a város jelenlegi Rákóczi-szobra. A ''Kapu bástya'', mint neve is mutatja, bejáratul szolgált az erődítménybe. A vár utolsó bástyája, a ''Báthory bástya'', nevét építtetőjéről kapta. Befejezése után, feltehetőleg [[1658]], a vár belső udvarában több lakóházat építettek, ezeket [[1775]]-ben bontották le, amikor a [[Habsburg Birodalom|Habsburg]] vezetés emberei katonai építményeket (lőszerraktárak, laktanya stb.) emeltek ott. Ezeket az építményeket csak [[1962]]-ben bontották le, amikor a helyi vezetőség egy pihenő-szórakoztató parkot akart létesíteni a vár udvarán.
+
* '''[[Vár (Marosvásárhely)|Vár]]''': Marosvásárhely belvárosának az északi részén fekszik. A helyén Báthory István, erdélyi vajda várkastélyának romjai állottak. A megerősített építményt 1492-ben építették a város melletti dombra. Ez azonban nem volt elégséges egy esetleges külső támadás esetén, hogy megvédje a várost. Így az 1601-ben a betörő török-tatár seregek zavartalanul garázdálkodhattak, földig rombolva a vár belső épületeit. Egy év elteltével Basta emberei megsemmisítették azokat az épületeket, amelyek valami szerencse folytán épségben átvészelték a török pusztítást. A támadások idején a város nemességének egy része [[Brassó]]ban lelt menedékre. Borsos Tamás (követ), Marosvásárhely jövendőbeli főbírája látva a brassóiak jól megerősített várát, állítólag, így kiáltott fel: „''ó ha csak egyetlen ilyen bástyát tudnék építeni Marosvásárhelyen, akkor nem lenne szükség arra, hogy az emberek az erdőben keressenek menedéket veszély esetén''”. Főbírósága idején (1602-1605) Borsos Tamás több kérvényt intézett az erdélyi fejedelemhez és a török szultánhoz, ezekben kérte a város számára egy vár építésének engedélyezését. A szükséges jóváhagyások megszerzése után, a vár építését 1602-ben kezdték el, Báthory István várkastélyának helyén. Megépítették a bástyákat és a tíz méter vastag falakat. A várat egy tíz méter széles, nyolc méter mély árokkal vették körül. A város lakossága jelentős mértékben hozzájárult a vár és a bástyák megépítéséhez. A városbeli céhek vállalták öt bástya (összesen hét bástyája van a várnak) megépítésének költségeit és munkálatait, ezek mai napig őrzik nevükben építőik mesterségét. Ha a Bernády György térről elindulunk a Petru Maior Tudományegyetem felé és megkerüljük a várat, az első bástya, amelyet megpillantunk, a ''Vargák bástyája'', majd továbbmenve következik a ''Szűcsök'' és a ''Lakatosok közös bástyája'', valamint a ''Kádárok bástyája''. A volt Rákóczi Ferenc, a jelenlegi Vár sétányon elhaladva megtekinthetjük a ''Mészárosok'' majd a ''Szabók bástyáját''. Ezen a sétányon található a város jelenlegi Rákóczi-szobra. A ''Kapu bástya'', mint neve is mutatja, bejáratul szolgált az erődítménybe. A vár utolsó bástyája, a ''Báthory bástya'', nevét építtetőjéről kapta. Befejezése után, feltehetőleg 1658, a vár belső udvarában több lakóházat építettek, ezeket 1775-ben bontották le, amikor a Habsburg vezetés emberei katonai építményeket (lőszerraktárak, laktanya stb.) emeltek ott. Ezeket az építményeket csak 1962-ben bontották le, amikor a helyi vezetőség egy pihenő-szórakoztató parkot akart létesíteni a vár udvarán.
** A várban található a [[református vártemplom]]. A templomot a [[14. század]]ban a ferencesek építették. A [[16. század]]ban Marosvásárhely a [[reformáció]] oldalára állt és a templom [[1557]]-[[1559]] környékén a reformátusok tulajdonába került. [[1602]]-ben Basta csapatai felégették a templomot. [[1658]]-ban a [[II. Rákóczi György]] ellen támadó törökök támadásakor a templomhajó mennyezete beomlott, az ablakok üvegfestményei és az orgona is elpusztult. A templom éveken át fedetlenül állt, míg [[Teleki Mihály]] adományából [[1685]]-[[1693]] között részben helyreállították. Ezután kezdődött a templom fénykora. [[1789]]-ben [[Johann Brause]] által készített barokk orgonával, [[1841]]-ben pedig Bertúk György díszes úrasztalával gyarapodott. A 16 mázsás nagyharangot [[Kolozsvár]]ott öntötte Andrássofszki János és Dániel, míg a 603 kilogrammos kisharangot [[1972]]-ben öntötte Zlotaru János Sárkmányban. A templom több neves eseménynek is helyt adott: itt tartották az első magyar egyetemes református zsinatot, itt erősítették meg a [[Torda|Tordán]] kimondott vallásszabadságot és itt választották fejedelemmé [[II. Rákóczi Ferenc]]et.
+
** A várban található a [[református vártemplom]]. A templomot a [[14. század]]ban a ferencesek építették. A [[16. század]]ban Marosvásárhely a [[reformáció]] oldalára állt és a templom [[1557]]-[[1559]] környékén a reformátusok tulajdonába került. [[1602]]-ben Basta csapatai felégették a templomot. [[1658]]-ban a II. Rákóczi György ellen támadó törökök támadásakor a templomhajó mennyezete beomlott, az ablakok üvegfestményei és az orgona is elpusztult. A templom éveken át fedetlenül állt, míg [[Teleki Mihály]] adományából [[1685]]-[[1693]] között részben helyreállították. Ezután kezdődött a templom fénykora. [[1789]]-ben Johann Brause által készített barokk orgonával, [[1841]]-ben pedig Bertúk György díszes úrasztalával gyarapodott. A 16 mázsás nagyharangot [[Kolozsvár]]ott öntötte Andrássofszki János és Dániel, míg a 603 kilogrammos kisharangot [[1972]]-ben öntötte Zlotaru János Sárkmányban. A templom több neves eseménynek is helyt adott: itt tartották az első magyar egyetemes református zsinatot, itt erősítették meg a [[Torda|Tordán]] kimondott vallásszabadságot és itt választották fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet.
  
 
A jelenlegi Rózsák-terén több templom is található:  
 
A jelenlegi Rózsák-terén több templom is található:  
* A [[Keresztelő Szent János Plébánia (Marosvásárhely)|Keresztelő Szent János Plébánia]] helyére [[1707]]-ben egy kápolnát építettek. A későbbiekben szükségesnek bizonyult egy nagyobb templom, ezért [[1764]]-re be is fejezték a mai plébánia építését. A plébánia [[Scherzer Bálint]] jezsuita terve szerint, [[Hammer Konrád]] kolozsvári építész kivitelezésében, készült el. A zártsorú egyhajós templom hajójának és szentélyének szélessége azonos dongaboltozatokkal van lefedve. A dongaboltozaton levő festett képek tárgya [[Szűz Mária]] mennybemenetele és a Háromkirályok. Főhomlokzatát erőteljes főpárkány tagolja, felette emelkedő két torony főpárkánya – az óra számlapjánál – részben íves, a torony homlokzatát két-két széles lizéna díszíti. A két nagy torony végződése tipikus [[barokk]] jegyeket visel és a harmadik kis torony is hasonló formájú. A különböző nagyságú és formájú ablakok íves záródásúak.  
+
* A '''[[Keresztelő Szent János Plébánia (Marosvásárhely)|Keresztelő Szent János Plébánia]]''' helyére [[1707]]-ben egy kápolnát építettek. A későbbiekben szükségesnek bizonyult egy nagyobb templom, ezért [[1764]]-re be is fejezték a mai plébánia építését. A plébánia [[Scherzer Bálint]] jezsuita terve szerint, Hammer Konrád kolozsvári építész kivitelezésében, készült el. A zártsorú egyhajós templom hajójának és szentélyének szélessége azonos dongaboltozatokkal van lefedve. A dongaboltozaton levő festett képek tárgya [[Szűz Mária]] mennybemenetele és a Háromkirályok. Főhomlokzatát erőteljes főpárkány tagolja, felette emelkedő két torony főpárkánya – az óra számlapjánál – részben íves, a torony homlokzatát két-két széles lizéna díszíti. A két nagy torony végződése tipikus [[barokk]] jegyeket visel és a harmadik kis torony is hasonló formájú. A különböző nagyságú és formájú ablakok íves záródásúak.  
  
 
* A [[Barátok temploma (Marosvásárhely)|Barátok temploma]] a Rózsák-tere és Színház-tér közt található. A [[ferencesek]] temploma és kolostora a Petky család adományából épült [[1745]]-[[1777]] között, [[barokk]] stílusban. A kolostor udvarán elemi iskola működött. A templomot, a kolostort és az iskola épületét [[1971]]-ben a [[Nemzeti Színház (Marosvásárhely)|''Nemzeti Színház'']] építésekor lebontották, a kolostorkertet is  megszüntették. A torony csak kegyeleti okok miatt maradhatott fenn, ugyanis alatta kriptasor található, amelynek lejárata a toronyból indul.  
 
* A [[Barátok temploma (Marosvásárhely)|Barátok temploma]] a Rózsák-tere és Színház-tér közt található. A [[ferencesek]] temploma és kolostora a Petky család adományából épült [[1745]]-[[1777]] között, [[barokk]] stílusban. A kolostor udvarán elemi iskola működött. A templomot, a kolostort és az iskola épületét [[1971]]-ben a [[Nemzeti Színház (Marosvásárhely)|''Nemzeti Színház'']] építésekor lebontották, a kolostorkertet is  megszüntették. A torony csak kegyeleti okok miatt maradhatott fenn, ugyanis alatta kriptasor található, amelynek lejárata a toronyból indul.  
A [[trianoni békeszerződés]] után, [[1925]]-[[1934]] között a belvárosban egy [[Ortodox Székesegyház (Marosvásárhely)|ortodox templom]] építése zajlott, amit ténylegesen csak [[1990]] után fejeztek be. A templom építésekor az volt a cél, hogy magassága meghaladja a többi magyar történelmi egyház templomának és a [[Közigazgatási Palota (Marosvásárhely)|Közigazgatási Palotának]] a tornyának a magasságát. A cél megvalósítása nagyon nehéz volt, mivel a [[Református vártemplom|vártemplom]] egy dombos emelkedésen fekszik, illetve a Rózsák-terén nagyon szűkös volt a hely. A templom esztétikáját rontja, hogy nagyon kicsi területen fekszik, kicsi a szélessége, de viszonylag magas.  
+
* A [[trianoni békeszerződés]] után, [[1925]]-[[1934]] között a belvárosban egy [[Ortodox Székesegyház (Marosvásárhely)|ortodox templom]] építése zajlott, amit ténylegesen csak [[1990]] után fejeztek be. A templom építésekor az volt a cél, hogy magassága meghaladja a többi magyar történelmi egyház templomának és a [[Közigazgatási Palota (Marosvásárhely)|Közigazgatási Palotának]] a tornyának a magasságát. A cél megvalósítása nagyon nehéz volt, mivel a [[Református vártemplom|vártemplom]] egy dombos emelkedésen fekszik, illetve a Rózsák-terén nagyon szűkös volt a hely. A templom esztétikáját rontja, hogy nagyon kicsi területen fekszik, kicsi a szélessége, de viszonylag magas.  
  
* A [[Belváros (Marosvásárhely)|belváros]] déli oldalán több neves látnivaló is található. A két szecessziós épület, a [[Közigazgatási Palota (Marosvásárhely)|Közigazgatási Palota]] és a [[Kultúrpalota (Marosvásárhely)|Kultúrpalota]] [[Bernády György]] polgármester munkássága idején épült.  
+
* A Belváros déli oldalán több neves látnivaló is található. A két szecessziós épület, a [[Közigazgatási Palota (Marosvásárhely)|Közigazgatási Palota]] és a [[Kultúrpalota (Marosvásárhely)|Kultúrpalota]] Bernády György polgármester munkássága idején épült.  
**A Kultúrpalotára kiírt pályázatot Komor és Jakab egy kétemeletes épülettervvel nyerte meg, csak később, [[Bernády György]] polgármester kérésére alakították három emeletesre. [[1911]]-ben kezdődött meg az építkezés és [[1913]]-ra már a belső díszítések is befejeződtek. Az épület gazdag szobor- és mozaikdísze ellenére is nyugodt összhatású. Az ablakokon magyar mondák jelenetei elevenednek meg. A tető kék, vörös és fehér cserepek fedik, melyeket a híres Zsolnay gyár készített. A harmadik emeleti szinten, a külső homlokzatot, [[Körösfői-Kriesch Aladár]] "Hódolat Hungáriának" című mozaikja díszíti. Középen Hungária allegorikus nőalakja ül a trónon, fején a magyar korona és kezében kard található. A mozaik két oldalán sisakos Frany von Tuck és Gustav Klimt Pallasz Athéné áll. A bal oldali [[angyal]] kezében Marosvásárhely [[címer]]ét, a jobboldali meg Mátyás király címerét tartja.
+
** '''[[Kultúrpalota]]''': a kiírt pályázatot Komor és Jakab egy kétemeletes épülettervvel nyerte meg, csak később, Bernády György polgármester kérésére alakították három emeletesre. 1911-ben kezdődött meg az építkezés és 1913-ra már a belső díszítések is befejeződtek. Az épület gazdag szobor- és mozaikdísze ellenére is nyugodt összhatású. Az ablakokon magyar mondák jelenetei elevenednek meg. A tető kék, vörös és fehér cserepek fedik, melyeket a híres Zsolnay gyár készített. A harmadik emeleti szinten, a külső homlokzatot, Körösfői-Kriesch Aladár "Hódolat Hungáriának" című mozaikja díszíti. Középen Hungária allegorikus nőalakja ül a trónon, fején a magyar korona és kezében kard található. A mozaik két oldalán sisakos Frany von Tuck és Gustav Klimt Pallasz Athéné áll. A bal oldali angyal kezében Marosvásárhely címerét, a jobboldali meg Mátyás király címerét tartja. A főhomlokzaton a szobrok és reliefek kőből és bronzból készültek, ezt még nemzeti pantheonnak is nevezik. Az első emeleten elhelyezkedő Tükörterem négy rézdomborítású félkupolákkal díszített, íves ablakok mellvédjén magyar írok arcképei tűnnek fel (Kazinczy Ferenc, Tompa Mihály, Kemény Zsigmond stb.). A négyeskapu felett emelkedő négy bronzrelief Szent Erzsébetet, Bolyai Jánost és Bolyai Farkast, Aranka Györgyöt és Erkel Ferenc Bánk bánját eleveníti meg. Az oldalhomlokzaton félköríves záródású mozaikok találhatók.
A főhomlokzaton a szobrok és reliefek kőből és bronzból készültek, ezt még nemzeti pantheonnak is nevezik. Az első emeleten elhelyezkedő Tükörterem négy rézdomborítású félkupolákkal díszített, íves ablakok mellvédjén magyar írok arcképei tűnnek fel ([[Kazinczy Ferenc]], [[Tompa Mihály]], [[Kemény Zsigmond]] stb.). A négyeskapu felett emelkedő négy bronzrelief [[Szent Erzsébet]]et, [[Bolyai János]]t és [[Bolyai Farkas|Farkast]], [[Aranka György (író)|Aranka György]]öt és [[Erkel Ferenc]] [[Bánk bán (opera)|Bánk bánját]] eleveníti meg. Az oldalhomlokzaton félköríves záródású mozaikok találhatók.
+
**'''[[Közigazgatási Palota (Marosvásárhely)|Közigazgatási Palota]]''': szintén a magyar szecesszió jegyében épült. Túlélte a román nacionalista megmozdulásokat, de a külső falon a Magyar Királyság lenyűgöző címerét, illetve a Róth Miksa által festett ablaküvegeket, amelyek Ferenc Józsefet (ez volt a legnagyobb), Bethlen Gábort, Kossuth Lajost, [[Deák Ferenc]]et és II. Rákóczi Ferencet ábrázolják, eltüntették. A díszes ablaküvegek helyébe egyszerű, közönséges üvegeket tettek. 2007-ben a festett ablaküvegek előkerültek, illetve elkezdődött a restaurálásuk, amelyet a Budapesti Fővárosi Önkormányzat és a Róth Miksa Múzeum is támogat. A restaurálás után, remélhetőleg, visszakerülnek majd az eredeti helyükbe.
**A [[Kultúrpalota|Kultúrpalotához]] hasonlóan a [[Közigazgatási Palota (Marosvásárhely)|Közigazgatási Palota]] is a magyar [[szecesszió]] jegyében épült. Túlélte a román nacionalista megmozdulásokat, de a külső falon a [[Magyar Királyság]] lenyűgöző címerét, illetve a Róth Miksa által festett ablaküvegeket, amelyek [[Ferenc József]]et (ez volt a legnagyobb), [[Bethlen Gábor]]t, [[Kossuth Lajos]]t, [[Deák Ferenc]]et és [[II. Rákóczi Ferenc]]et ábrázolják, eltüntették. A díszes ablaküvegek helyébe egyszerű, közönséges üvegeket tettek. [[2007]]-ben a festett ablaküvegek előkerültek, illetve elkezdődött a restaurálásuk, amelyet a Budapesti Fővárosi Önkormányzat és a Róth Miksa Múzeum is támogat. A restaurálás után, remélhetőleg, visszakerülnek majd az eredeti helyükbe.
+
**'''[[Polgármesteri hivatal]]''' épülete a trianoni békeszerződés után épült. Az épület stílusa nem illik a belvároséba.
**A Polgármesteri hivatal épülete a trianoni békeszerződés után épült. Az épület stílusa nem illik a belvároséba.
+
**'''[[Kiskatedrális (Marosvásárhely)|Kiskatedrális]]''': a [[vatikán]]i [[Szent Péter-bazilika]] kicsinyített mása. Feltehetőleg a nevét is innen kapta. Szintén a trianoni békeszerződés után épült 1926-1936 között. 1936. szeptember 8-án volt felszentelve. 1948-ban a kommunista karhatalom betiltotta a Görög Katolikus Egyháza, és ezért a templomot az ortodoxok kapták meg. A Román Görög Katolikus Egyház több kérvényt nyújtott be az épület visszaszolgáltatásáért, de ez még nem történt meg.
**A [[Kiskatedrális (Marosvásárhely)|Kiskatedrálisnak]] nevezett templom a [[vatikán]]i [[Szent Péter-bazilika]] kicsinyített mása. Feltehetőleg a nevét is innen kapta. Szintén a trianoni békeszerződés után épült, [[1926]]-[[1936]] között. [[1936]]. [[szeptember 8.|szeptember 8-án]] volt felszentelve. [[1948]]-ban a kommunista karhatalom betiltotta a [[Román Görög Katolikus Egyház|Görög Katolikus Egyházat]], és ezért a templomot az [[Ortodox kereszténység|ortodoxok]] kapták meg. Jelenleg a [[Román Görög Katolikus Egyház|Görögkatolikus Egyház]] több kérvényt nyújtott be az épület visszaszolgáltatásáért, de ez még nem történt meg.
+
**'''[[Bolyai Farkas Líceum]]'''(Református Kollégium): A Belváros keleti részének legimpozánsabb építménye. 1601–1602-ben Basta hadai feldúlták a Református Vártemplomot, és ekkor költözött át a tanintézmény arra a helyre, ahol ma is áll. 1802. szeptember 27-én a kollégium birtokába került Marosvásárhely első nyomdája. Bolyai Farkas 1804 májusában megtartotta székfoglaló beszédét, ezzel megkezdődött az intézet felvirágzása. Bolyai Farkas az oktatás korszerűsítését szorgalmazta. Az ismert matematikus fia, Bolyai János is tanított itt. Az intézmény falain belül fedezi fel relativitás-elméletének alapjait. A trianoni békeszerződés után az épületet államosították. 1957-ben, az intézmény fennállásának 400. évfordulóján felvette az intézmény a Bolyai Farkas nevét. Az 1960-as év gyászos nap volt a középiskola életében, ugyanis az akkori nacionalista román hatalom vegyes tannyelvű intézménnyé alakította át. A 2005–2006-os tanévtől kezdődően beszüntették a román osztályokat és újra teljesen magyar tanintézménnyé vált. 2007-ben ünnepélyesen leleplezték a Református Kollégium címerét a homlokzaton. Jelenleg az Erdélyi Református Egyházkerület visszakapott épületében két iskola, a Bolyai Farkas Líceum és a Református Kollégium, működik.
**A [[Belváros (Marosvásárhely)|belváros]] keleti részének legimpozánsabb építménye a [[Bolyai Farkas Líceum]], illetve a Református Kollégium épülete. [[1601]]–[[1602]]-ben [[Basta]] hadai feldúlták a [[Református Vártemplom|vártemplomot]], és ekkor költözött át a tanintézmény arra a helyre, ahol ma is áll. [[1802]]. [[szeptember 27.|szeptember 27-én]] a kollégium birtokába került Marosvásárhely első nyomdája. [[Bolyai Farkas]] [[1804]] májusában megtartotta székfoglaló beszédét, ezzel megkezdődött az intézet felvirágzása. Bolyai Farkas az oktatás korszerűsítését szorgalmazta. Az ismert matematikus fia, [[Bolyai János]] is tanított itt. Az intézmény falain belül fedezi fel relativitás-elméletének alapjait. A [[trianoni békeszerződés]] után az épületet államosították. [[1957]]-ben, az intézmény fennállásának 400. évfordulóján felvette az intézmény a Bolyai Farkas nevét. Az [[1960]]-as év gyászos nap volt a középiskola életében, ugyanis az akkori nacionalista román hatalom vegyes tannyelvű intézménnyé alakította át. A [[2005]]–[[2006]]-os tanévtől kezdődően beszüntették a román osztályokat és újra teljesen magyar tanintézménnyé vált. [[2007]]-ben ünnepélyesen leleplezték a Református Kollégium címerét a homlokzaton. Jelenleg az [[Erdélyi Református Egyházkerület]] visszakapott épületében két iskola, a [[Bolyai Farkas Líceum]] és a Református Kollégium, működik.
+
**[[Unitárius templom (Marosvásárhely)|Gecse Utcai Unitárius Templom]] Szintén a keleti oldalon található. 1929-1930 között alakították a mostani késő szecessziós stílusra.  
**Szintén a keleti oldalon található a [[Unitárius templom (Marosvásárhely)|Gecse Utcai Unitárius Templom]], amelyet [[1929]]-[[1930]] között alakították a mostani késő szecessziós stílusra. A templomtól nem messze található a [[Teleki-Bolyai Könyvtár]]. [[Teleki Sámuel (kancellár)|Teleki Sámuel]], Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, de rendkívül művelt ember is volt, több európai egyetemen tanult. Vagyona nagy részét a több mint 40 000 kötet megvásárlására fordította, amellyel létrehozta a ma nevét viselő Közkönyvtárat. A könyvtár több ősnyomtatványt, sok régi könyvet, kéziratot és könyvritkaságot őriz. Teleki Sámuel halála után a Téka rendszeres gyarapodása akadozni kezdett, majdnem megszűnt. Az alapító végrendeletében gondoskodott a gyűjtemény sorsáról: hitbizományként örököseire hagyta, kötelezve őket a könyvtár továbbműködtetésére, ugyanakkor felügyeletével az erdélyi református főkonzisztóriumot bízta meg.  
+
**'''[[Teleki-Bolyai Könyvtár]]''': A templomtól nem messze fekszik. Teleki Sámuel, Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, de rendkívül művelt ember is volt, több európai egyetemen tanult. Vagyona nagy részét a több mint 40 000 kötet megvásárlására fordította, amellyel létrehozta a ma nevét viselő Közkönyvtárat. A könyvtár több ősnyomtatványt, sok régi könyvet, kéziratot és könyvritkaságot őriz. Teleki Sámuel halála után a Téka rendszeres gyarapodása akadozni kezdett, majdnem megszűnt. Az alapító végrendeletében gondoskodott a gyűjtemény sorsáról: hitbizományként örököseire hagyta, kötelezve őket a könyvtár továbbműködtetésére, ugyanakkor felügyeletével az erdélyi református főkonzisztóriumot bízta meg.  
**A belváros legkeletibb nevezetessége a [[Kistemplom (Marosvásárhely)|Kis templom]], a város második református temploma. A  Kis templom  helyén [[1628]]-tól egészen a templom felépítéséig, a [[Kálvinizmus|Református Egyháznak]] az ispotálya, a szegényeknek szánt imaháza volt. [[1815]]-ben lebontották az ispotályt és nekikezdtek az új templom felépítésének, amit [[1818]]-ra be is fejeztek. Azonban pénzhiány miatt, csak [[1830]]. [[július 1.|július 1-jére]] készült el a mostani tetőzet, illetve a torony díszítése. Az orgonát [[1855]]-ben szentelték fel. A [[Lantos András]] tervei alapján készült négymázsás harangot [[Nemes Dániel]], míg a 10 mázsás harangot [[1929]]-ben özvegy [[Páll Domokosné]] ajándékozta az egyházközségnek.
+
**'''[Kistemplom (Marosvásárhely)|Kis templom]]''': A belváros legkeletibb nevezetessége, a város második református temploma. A  Kis templom  helyén 1628-tól egészen a templom felépítéséig, a Református Egyháznak az ispotálya, a szegényeknek szánt imaháza volt. 1815-ben lebontották az ispotályt és nekikezdtek az új templom felépítésének, amit 1818-ra be is fejeztek. Azonban pénzhiány miatt, csak 1830. július 1-jére készült el a mostani tetőzet, illetve a torony díszítése. Az orgonát 1855-ben szentelték fel. A Lantos András tervei alapján készült négymázsás harangot Nemes Dániel, míg a 10 mázsás harangot 1929-ben özvegy Páll Domokosné ajándékozta az egyházközségnek.
 
+
*'''[[Zsinagóga (Marosvásárhely)|zsinagóga]]''': a Belváros nyugati oldalán, a volt Székely Múzeum, a mostani Növénytani Múzeumtól és a Kossuth utcától egyenlő távolságra. 1899-1900 között épült Jacob Gärtner, bécsi építészmérnök tervei alapján. A város 1857-ben épült első zsinagógája a 19. század végén már nem elégítette ki a megnövekedett létszámú ''status quo ante'' hitközség igényeit, ezért 1898-ban megrendelték az építésztől a terveket. Az eklektikus stílusú zsinagógát 1900-ban avatták fel, benne 552 hellyel: 314 a földszinten a férfiak, és 238 az erkélyen a nők számára. A zsinagógát 1970-ben, 1975-ben és 1985-ben részben tatarozták ugyan, de az állaga egyre romlott, a beázás és a talajvíz miatt az oldalfalakon repedések keletkeztek, amelyek már a kupola leomlásával fenyegettek. 1998-ban nemzetközi hozzájárulással sikerült összegyűjteni a forrásokat a teljes felújításhoz; a zsinagógát 2000-ben szentelték újra.
*A [[Zsinagóga (Marosvásárhely)|zsinagóga]] a [[Belváros (Marosvásárhely)|belváros]] nyugati oldalán, a volt Székely Múzeum, a mostani Növénytani Múzeumtól és a Kossuth utcától egyenlő távolságra. [[1899]]-[[1900]] között épült [[Jacob Gärtner]], bécsi építészmérnök tervei alapján. A város 1857-ben épült első zsinagógája a 19. század végén már nem elégítette ki a megnövekedett létszámú ''status quo ante'' hitközség igényeit, ezért [[1898]]-ban megrendelték az építésztől a terveket. Az [[eklektikus]] stílusú zsinagógát [[1900]]-ban avatták fel, benne 552 hellyel: 314 a földszinten a férfiak, és 238 az erkélyen a nők számára. A zsinagógát [[1970]]-ben, [[1975]]-ben és [[1985]]-ben részben tatarozták ugyan, de az állaga egyre romlott, a beázás és a talajvíz miatt az oldalfalakon repedések keletkeztek, amelyek már a kupola leomlásával fenyegettek. [[1998]]-ban nemzetközi hozzájárulással sikerült összegyűjteni a forrásokat a teljes felújításhoz; a zsinagógát [[2000]]-ben szentelték újra.
 
  
 
=== Külváros ===
 
=== Külváros ===

A lap 2009. január 1., 10:40-kori változata


Marosvásárhely
Általános adatok
Népesség: 145 943 (2007)
Terület: 66,96 km²
Magasság: 332 m
Koordináták: É 46° 32' 35", K 24° 33' 29"
Honlap: Marosvásárhely hivatalos honlapja
Segélykérés
Segélyhívószám: 112Marosvásárhely Maros megye megyeszékhelye, Erdély és Románia középső részén fekszik, a Székelyföld legnagyobb városa. Erdély negyedik legnagyobb városa, de a magyarok számát tekintve (70110 magyar lakos) az első helyen áll, megelőzve Kolozsvárt.

Marosvásárhely három földrajzi tájegység találkozásánál fekszik (Mezőség, Maros-völgye és Nyárádmente), mintegy 220 méterrel tengerszint felett. A város a Maros mindkét partjára kiterjed, a központ és a városnegyedek nagyrésze azonban a folyó bal partján fekszik. A belvárostól nem messze található a város legmagasabb pontja, a Somos-tető, amely a város egyik legfontosabb turisztikai állomása, az itt található állatkertnek is köszönhetően.

A város éghajlata mérsékelten kontinentális.

A várost a következő községek veszik körbe: Marosszentgyörgy, Jedd, Marosszentanna, Marosszentkirály, Koronka és Maroskeresztúr.

Nevezetességek

Marosvásárhely Maros megye egyik legnagyobb turisztikai állomásai közé tartozik. A fő látványosságnak számít a belváros, de a belvároson kívül a Somos-tetőn található állatkert, Weekend telep és a minden évben megrendezett Félsziget Fesztivál is igen népszerű a turisták körében.

Belváros

 • Vár: Marosvásárhely belvárosának az északi részén fekszik. A helyén Báthory István, erdélyi vajda várkastélyának romjai állottak. A megerősített építményt 1492-ben építették a város melletti dombra. Ez azonban nem volt elégséges egy esetleges külső támadás esetén, hogy megvédje a várost. Így az 1601-ben a betörő török-tatár seregek zavartalanul garázdálkodhattak, földig rombolva a vár belső épületeit. Egy év elteltével Basta emberei megsemmisítették azokat az épületeket, amelyek valami szerencse folytán épségben átvészelték a török pusztítást. A támadások idején a város nemességének egy része Brassóban lelt menedékre. Borsos Tamás (követ), Marosvásárhely jövendőbeli főbírája látva a brassóiak jól megerősített várát, állítólag, így kiáltott fel: „ó ha csak egyetlen ilyen bástyát tudnék építeni Marosvásárhelyen, akkor nem lenne szükség arra, hogy az emberek az erdőben keressenek menedéket veszély esetén”. Főbírósága idején (1602-1605) Borsos Tamás több kérvényt intézett az erdélyi fejedelemhez és a török szultánhoz, ezekben kérte a város számára egy vár építésének engedélyezését. A szükséges jóváhagyások megszerzése után, a vár építését 1602-ben kezdték el, Báthory István várkastélyának helyén. Megépítették a bástyákat és a tíz méter vastag falakat. A várat egy tíz méter széles, nyolc méter mély árokkal vették körül. A város lakossága jelentős mértékben hozzájárult a vár és a bástyák megépítéséhez. A városbeli céhek vállalták öt bástya (összesen hét bástyája van a várnak) megépítésének költségeit és munkálatait, ezek mai napig őrzik nevükben építőik mesterségét. Ha a Bernády György térről elindulunk a Petru Maior Tudományegyetem felé és megkerüljük a várat, az első bástya, amelyet megpillantunk, a Vargák bástyája, majd továbbmenve következik a Szűcsök és a Lakatosok közös bástyája, valamint a Kádárok bástyája. A volt Rákóczi Ferenc, a jelenlegi Vár sétányon elhaladva megtekinthetjük a Mészárosok majd a Szabók bástyáját. Ezen a sétányon található a város jelenlegi Rákóczi-szobra. A Kapu bástya, mint neve is mutatja, bejáratul szolgált az erődítménybe. A vár utolsó bástyája, a Báthory bástya, nevét építtetőjéről kapta. Befejezése után, feltehetőleg 1658, a vár belső udvarában több lakóházat építettek, ezeket 1775-ben bontották le, amikor a Habsburg vezetés emberei katonai építményeket (lőszerraktárak, laktanya stb.) emeltek ott. Ezeket az építményeket csak 1962-ben bontották le, amikor a helyi vezetőség egy pihenő-szórakoztató parkot akart létesíteni a vár udvarán.
  • A várban található a református vártemplom. A templomot a 14. században a ferencesek építették. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt és a templom 1557-1559 környékén a reformátusok tulajdonába került. 1602-ben Basta csapatai felégették a templomot. 1658-ban a II. Rákóczi György ellen támadó törökök támadásakor a templomhajó mennyezete beomlott, az ablakok üvegfestményei és az orgona is elpusztult. A templom éveken át fedetlenül állt, míg Teleki Mihály adományából 1685-1693 között részben helyreállították. Ezután kezdődött a templom fénykora. 1789-ben Johann Brause által készített barokk orgonával, 1841-ben pedig Bertúk György díszes úrasztalával gyarapodott. A 16 mázsás nagyharangot Kolozsvárott öntötte Andrássofszki János és Dániel, míg a 603 kilogrammos kisharangot 1972-ben öntötte Zlotaru János Sárkmányban. A templom több neves eseménynek is helyt adott: itt tartották az első magyar egyetemes református zsinatot, itt erősítették meg a Tordán kimondott vallásszabadságot és itt választották fejedelemmé II. Rákóczi Ferencet.

A jelenlegi Rózsák-terén több templom is található:

 • A Keresztelő Szent János Plébánia helyére 1707-ben egy kápolnát építettek. A későbbiekben szükségesnek bizonyult egy nagyobb templom, ezért 1764-re be is fejezték a mai plébánia építését. A plébánia Scherzer Bálint jezsuita terve szerint, Hammer Konrád kolozsvári építész kivitelezésében, készült el. A zártsorú egyhajós templom hajójának és szentélyének szélessége azonos dongaboltozatokkal van lefedve. A dongaboltozaton levő festett képek tárgya Szűz Mária mennybemenetele és a Háromkirályok. Főhomlokzatát erőteljes főpárkány tagolja, felette emelkedő két torony főpárkánya – az óra számlapjánál – részben íves, a torony homlokzatát két-két széles lizéna díszíti. A két nagy torony végződése tipikus barokk jegyeket visel és a harmadik kis torony is hasonló formájú. A különböző nagyságú és formájú ablakok íves záródásúak.
 • A Barátok temploma a Rózsák-tere és Színház-tér közt található. A ferencesek temploma és kolostora a Petky család adományából épült 1745-1777 között, barokk stílusban. A kolostor udvarán elemi iskola működött. A templomot, a kolostort és az iskola épületét 1971-ben a Nemzeti Színház építésekor lebontották, a kolostorkertet is megszüntették. A torony csak kegyeleti okok miatt maradhatott fenn, ugyanis alatta kriptasor található, amelynek lejárata a toronyból indul.
 • A trianoni békeszerződés után, 1925-1934 között a belvárosban egy ortodox templom építése zajlott, amit ténylegesen csak 1990 után fejeztek be. A templom építésekor az volt a cél, hogy magassága meghaladja a többi magyar történelmi egyház templomának és a Közigazgatási Palotának a tornyának a magasságát. A cél megvalósítása nagyon nehéz volt, mivel a vártemplom egy dombos emelkedésen fekszik, illetve a Rózsák-terén nagyon szűkös volt a hely. A templom esztétikáját rontja, hogy nagyon kicsi területen fekszik, kicsi a szélessége, de viszonylag magas.
 • A Belváros déli oldalán több neves látnivaló is található. A két szecessziós épület, a Közigazgatási Palota és a Kultúrpalota Bernády György polgármester munkássága idején épült.
  • Kultúrpalota: a kiírt pályázatot Komor és Jakab egy kétemeletes épülettervvel nyerte meg, csak később, Bernády György polgármester kérésére alakították három emeletesre. 1911-ben kezdődött meg az építkezés és 1913-ra már a belső díszítések is befejeződtek. Az épület gazdag szobor- és mozaikdísze ellenére is nyugodt összhatású. Az ablakokon magyar mondák jelenetei elevenednek meg. A tető kék, vörös és fehér cserepek fedik, melyeket a híres Zsolnay gyár készített. A harmadik emeleti szinten, a külső homlokzatot, Körösfői-Kriesch Aladár "Hódolat Hungáriának" című mozaikja díszíti. Középen Hungária allegorikus nőalakja ül a trónon, fején a magyar korona és kezében kard található. A mozaik két oldalán sisakos Frany von Tuck és Gustav Klimt Pallasz Athéné áll. A bal oldali angyal kezében Marosvásárhely címerét, a jobboldali meg Mátyás király címerét tartja. A főhomlokzaton a szobrok és reliefek kőből és bronzból készültek, ezt még nemzeti pantheonnak is nevezik. Az első emeleten elhelyezkedő Tükörterem négy rézdomborítású félkupolákkal díszített, íves ablakok mellvédjén magyar írok arcképei tűnnek fel (Kazinczy Ferenc, Tompa Mihály, Kemény Zsigmond stb.). A négyeskapu felett emelkedő négy bronzrelief Szent Erzsébetet, Bolyai Jánost és Bolyai Farkast, Aranka Györgyöt és Erkel Ferenc Bánk bánját eleveníti meg. Az oldalhomlokzaton félköríves záródású mozaikok találhatók.
  • Közigazgatási Palota: szintén a magyar szecesszió jegyében épült. Túlélte a román nacionalista megmozdulásokat, de a külső falon a Magyar Királyság lenyűgöző címerét, illetve a Róth Miksa által festett ablaküvegeket, amelyek Ferenc Józsefet (ez volt a legnagyobb), Bethlen Gábort, Kossuth Lajost, Deák Ferencet és II. Rákóczi Ferencet ábrázolják, eltüntették. A díszes ablaküvegek helyébe egyszerű, közönséges üvegeket tettek. 2007-ben a festett ablaküvegek előkerültek, illetve elkezdődött a restaurálásuk, amelyet a Budapesti Fővárosi Önkormányzat és a Róth Miksa Múzeum is támogat. A restaurálás után, remélhetőleg, visszakerülnek majd az eredeti helyükbe.
  • Polgármesteri hivatal épülete a trianoni békeszerződés után épült. Az épület stílusa nem illik a belvároséba.
  • Kiskatedrális: a vatikáni Szent Péter-bazilika kicsinyített mása. Feltehetőleg a nevét is innen kapta. Szintén a trianoni békeszerződés után épült 1926-1936 között. 1936. szeptember 8-án volt felszentelve. 1948-ban a kommunista karhatalom betiltotta a Görög Katolikus Egyháza, és ezért a templomot az ortodoxok kapták meg. A Román Görög Katolikus Egyház több kérvényt nyújtott be az épület visszaszolgáltatásáért, de ez még nem történt meg.
  • Bolyai Farkas Líceum(Református Kollégium): A Belváros keleti részének legimpozánsabb építménye. 1601–1602-ben Basta hadai feldúlták a Református Vártemplomot, és ekkor költözött át a tanintézmény arra a helyre, ahol ma is áll. 1802. szeptember 27-én a kollégium birtokába került Marosvásárhely első nyomdája. Bolyai Farkas 1804 májusában megtartotta székfoglaló beszédét, ezzel megkezdődött az intézet felvirágzása. Bolyai Farkas az oktatás korszerűsítését szorgalmazta. Az ismert matematikus fia, Bolyai János is tanított itt. Az intézmény falain belül fedezi fel relativitás-elméletének alapjait. A trianoni békeszerződés után az épületet államosították. 1957-ben, az intézmény fennállásának 400. évfordulóján felvette az intézmény a Bolyai Farkas nevét. Az 1960-as év gyászos nap volt a középiskola életében, ugyanis az akkori nacionalista román hatalom vegyes tannyelvű intézménnyé alakította át. A 2005–2006-os tanévtől kezdődően beszüntették a román osztályokat és újra teljesen magyar tanintézménnyé vált. 2007-ben ünnepélyesen leleplezték a Református Kollégium címerét a homlokzaton. Jelenleg az Erdélyi Református Egyházkerület visszakapott épületében két iskola, a Bolyai Farkas Líceum és a Református Kollégium, működik.
  • Gecse Utcai Unitárius Templom Szintén a keleti oldalon található. 1929-1930 között alakították a mostani késő szecessziós stílusra.
  • Teleki-Bolyai Könyvtár: A templomtól nem messze fekszik. Teleki Sámuel, Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, de rendkívül művelt ember is volt, több európai egyetemen tanult. Vagyona nagy részét a több mint 40 000 kötet megvásárlására fordította, amellyel létrehozta a ma nevét viselő Közkönyvtárat. A könyvtár több ősnyomtatványt, sok régi könyvet, kéziratot és könyvritkaságot őriz. Teleki Sámuel halála után a Téka rendszeres gyarapodása akadozni kezdett, majdnem megszűnt. Az alapító végrendeletében gondoskodott a gyűjtemény sorsáról: hitbizományként örököseire hagyta, kötelezve őket a könyvtár továbbműködtetésére, ugyanakkor felügyeletével az erdélyi református főkonzisztóriumot bízta meg.
  • [Kistemplom (Marosvásárhely)|Kis templom]]: A belváros legkeletibb nevezetessége, a város második református temploma. A Kis templom helyén 1628-tól egészen a templom felépítéséig, a Református Egyháznak az ispotálya, a szegényeknek szánt imaháza volt. 1815-ben lebontották az ispotályt és nekikezdtek az új templom felépítésének, amit 1818-ra be is fejeztek. Azonban pénzhiány miatt, csak 1830. július 1-jére készült el a mostani tetőzet, illetve a torony díszítése. Az orgonát 1855-ben szentelték fel. A Lantos András tervei alapján készült négymázsás harangot Nemes Dániel, míg a 10 mázsás harangot 1929-ben özvegy Páll Domokosné ajándékozta az egyházközségnek.
 • zsinagóga: a Belváros nyugati oldalán, a volt Székely Múzeum, a mostani Növénytani Múzeumtól és a Kossuth utcától egyenlő távolságra. 1899-1900 között épült Jacob Gärtner, bécsi építészmérnök tervei alapján. A város 1857-ben épült első zsinagógája a 19. század végén már nem elégítette ki a megnövekedett létszámú status quo ante hitközség igényeit, ezért 1898-ban megrendelték az építésztől a terveket. Az eklektikus stílusú zsinagógát 1900-ban avatták fel, benne 552 hellyel: 314 a földszinten a férfiak, és 238 az erkélyen a nők számára. A zsinagógát 1970-ben, 1975-ben és 1985-ben részben tatarozták ugyan, de az állaga egyre romlott, a beázás és a talajvíz miatt az oldalfalakon repedések keletkeztek, amelyek már a kupola leomlásával fenyegettek. 1998-ban nemzetközi hozzájárulással sikerült összegyűjteni a forrásokat a teljes felújításhoz; a zsinagógát 2000-ben szentelték újra.

Külváros

 • A külváros - egyben a város - legmagasabb pontja a Somos-tető. A Somos-tető fontos turisztikai állomás. Már Bernády György polgármester idejében is vonzóerővel rendelkezett a gyógyulni vágyóknak, főleg a szanatórium megépítése után. Jelenleg itt található a helyi állatkert, ami egyben Románia egyik legnagyobb és egyetlen olyan állatkertje, amely teljes mértékben megfelel az Európai Unió által meghatározott követelményeknek. A 20 hektáron fekvő állatkertben 500 állat, 120 fajból található. A Somos-tetőn egy kisvasút is található, amelyet gyakran csak „gyerekvasútnak” neveznek a helyiek. A vasút már csak szezonális jelleggel működik, nagyon kedvelt a kisgyerekek körében.
 • A volt November 7, a jelenlegi 1989. december 22. Negyedben található a Weekend telep. A Weekend telep tervei Fodor Imre polgármester idejében készültek. A telep nem csak a fürdőzni vágyóknak nyújt kikapcsolódást, a több tucat medencéjével, hanem a sportolni vágyóknak is, mivel több tenisz-, futballpálya is található. A Weekend telep mellett minden év nyarán megrendezik a budapesti Sziget Fesztivál romániai ikertestvérét, a Félsziget Fesztivált. 2007-ben volt először nyereséges a rendezvény, több mint 43 000 euró bevételhez jutott, illetve összesen 63 000-en látogattak el.

Utazási tanácsok

Távolságok néhány fontosabb romániai városhoz képest:

 • Bukarest vasútvonalon 448 km, úton 346 km
 • Brassó vasútvonalon 282 km, úton 171 km
 • Kolozsvár vasútvonalon 127 km, úton 105 km
 • Nagyszeben vasútvonalon 189 km, úton 124 km

Beutazás

Autóval

Legkönnyebben az E60-as európai úton közelíthető meg.

Vonattal

Busszal

Kerékpárral

Közlekedés helyben

Hasznos információk

Szállás

Vendéglátóhelyek

Külső hivatkozások

Marosvásárhely témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.