Magas-Tátra

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Strapontin (vita | közrem.) 2007. január 21., 09:30-kor történt szerkesztése után volt. (Strapontin (Vita) szerkesztései visszaállítva 62.80.66.87 utolsó változatára)
Magas-Tátra

Default Banner.jpg

A Magas-Tátra (szlovákul: Vysoké Tatry, lengyelül: Tatry Wysokie) egy Szlovákia északi és Lengyelország déli részén lévő, aránylag kisterületetű magashegység, a Kárpátok legmagasabb tömbhegysége. Nyugatról a Nyugati-Tátra, keletről a Bélai-Tátra, délről az Alacsony-Tátra északról a Beszkidi-Tátra a szomszédos hegységek. A hegység szlovákia része a Tátra nevű kulturális táj része, amellyel nyugatról az Árva vidék, keletről a Szepesség, délről a Bányavárosok vidéke határos. A hegységben számos jól jelzett turistaút vezet, amelyek között akad könnyen és nehezen járható is. Számos felvonó is található a hegységben, amelyek sokszor amúgy nehezen megközelíthető helyekre visznek el, illetve amelyek télen a síelést is megkönnyítik a hegyekben. A Magas-Tátra kiválló úticél a hegymászok számára is, mivel számos nehezen megmászható csúcsot is tartogat.

A Magas-Tátra elnevezést használják egy a hegység déli lejtőin kialakított, a magyar turisták által leginkább kedvelt célpontokat magába foglaló város megnevezésére.

Települések

Kirándulási célpontok (csúcsok, völgyek)

  • Lomnici-csúcs
  • Encián
  • Krivány
  • Rysy
  • Świnica
  • Jávor-völgy (Javorová dolina)
  • Felkai-völgy (Velická dolina)
  • Menguszfalvai-völgy (Mengusková dolina)
  • Hlinská dolina
  • Dolina Roztoki

Utazási tanácsok

Megközelítés

Autóval

A Magas-Tátra Magyarország középső részéről leggyorsabban a Budapest – Parassapuszta – Zóyom (Zvolen) – Besztercebánya (Banská Bystrica) – Rózsahegy (Ružomberok) – Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) – Magas-Tátra útvonalon érhető el. Ez az út bár rövid, jó műszaki állapotú járművet és gyakorlott vezetőt igényel, mivel egyes szakaszain igen kanyargós és meredek utakon vezet. Nem sokkal lassabb, de valamivel egyszerűbb, ha Besztercebánya|Besztercebányáról Breznó–Poprád útvonalon közelítjük meg a Tátrát. Az Alacsony-Tátrát átszelő, Breznó–Liptószentmiklós út bár rövid, meglehetősen komoly odafigyelést igénylő út.

Magyarország nyugati feléről érkezők számára a D1-es autópályán való, a keleti részről pedig a Kassa felöli érkezés érdemes.

Vonattal

Budapestről minden reggel indul Miskolc és Kassán át Poprádba. A retúr jegyár 26 € Budapestről, 17 € Miskolcról, az egyútra szóló drágább.

Busszal

A Lengyelországban lévő Jabłonka Magyarországról a heti kétszer közlekedő Budapest–Krakkó járattal érhető el. Innen Nowy Sącz-i átszálással gyorsan, közvetlenül lassabban, de el lehet jutni Zakopanébe pár złotyért. De lehetséges a Krakkóban való átszállás is lehetséges, és talán valamivel egyszerűbb, mivel innen sűrűn járnak Zakopánéba buszok. A jegyet elővételben egy útra 3900 Ft, retúr 5900 Ft-ért lehet kapni.

Repülővel

Közlekedés helyben

Busszal

Vonattal (Električkával)

Felvonóval (lanovkával)

Kerékpárral

Gyalog

A Tátra kiválló túraútvonalakkal rendelkezik. Ezek többsége teljes mértékben biztonságos, de egyes utakon (pl.: Rysy) fokozott óvatosságot igényelnek.

Hasznos információk

Tátrai Nemzeti Park hivatalos oldala hasznos információkkal (angolul)

Egészség

A Tátra levegőjét kifejezetten egészségesnek tartják, és az egyik legtisztábbnak Európában. Ezért több tüdőszanatórium van a hegyekben, melyek közül a legismertebb Ótátrafüreden található.

Biztonság

A hegyekbe csak megfelelő túrafelszereléssel szabad elindulni, havas vidékeket érdemes kerülni, ezeknél csúszás- és lavinaveszéllyel is kell számolni. Sötétben és rossz időben semmiképpen se érdemes útnak indulni. Ha bármilyen viharra utaló jelet látunk, a lehető leghamarabb érdemes egy menedéket keresni, mivel a tátrai viharok kifejezetten hevesek.

Vadállatok által okozott balesetek ritkák a Tátrában, de már fordult elő ilyen eset.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!

Magas-Tátra témához kapcsolódó forrásszövegek a [[:Wikipedia:{{{1}}}|Wikipédiában]].