„Málta” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Málta

Default Banner.jpg

(Külső hivatkozások)
(Domborzat)
 
(11 közbenső módosítás, amit 8 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
2. sor: 2. sor:
 
| elhelyezkedés=[[Kép:LocationMalta.png|noframe|250px]]
 
| elhelyezkedés=[[Kép:LocationMalta.png|noframe|250px]]
 
| zászló=[[Image:Mt-flag.png]]
 
| zászló=[[Image:Mt-flag.png]]
| főváros=[[Valetta]]
+
| főváros=[[Valletta]]
 
| államforma=Köztársaság
 
| államforma=Köztársaság
| pénznem=máltai líra
+
| pénznem=Euro
| ISO-kód=MTL
+
| ISO-kód=MLT
 
| terület=316 km<sup>2</sup>
 
| terület=316 km<sup>2</sup>
 
| népesség=400&nbsp;000 (2004)
 
| népesség=400&nbsp;000 (2004)
14. sor: 14. sor:
 
| tld=.mt
 
| tld=.mt
 
| időzóna=UTC +1}}
 
| időzóna=UTC +1}}
'''Málta''' egy szigetcsoport a [[Földközi-tenger]]ben, [[Szicíla]] és [[Tunézia]] között. [[Dél-Európa]] része.
+
'''Málta''' egy szigetcsoport a [[Földközi-tenger]]ben, [[Szicília]] és [[Tunézia]] között. [[Dél-Európa]] része.
 +
 
 +
==Információ turisták==
 +
 +
* [http://www.topholidaydestination.info/malta-top-holiday-destinations/ '''Málta - Útikalauz''']
 +
 
 
===Domborzat===
 
===Domborzat===
Málta egy, a [[Földközi-tenger]]en található szigetvilág, [[Szicília|Szicíliától]] 93 kilométerre délre. Csak a három legnagyobb sziget, [[Malta]] (245,7 km2), [[Gozo]] (Ghawdex) (67,1 km2) és [[Comino]] (Kemmuna) (2,8 km2) lakott. Két lakatlan szirtje Cominitto és Filfla.   
+
Málta egy, a [[Földközi-tenger]]en található szigetvilág, Szicíliától 93 kilométerre délre. Csak a három legnagyobb sziget, [[Málta (sziget)|Malta]] (245,7 km<sup>2</sup>), [http://www.topholidaydestination.info/malta-top-holiday-destinations/gozo-island/ '''Gozo'''] (Ghawdex) (67,1 km<sup>2</sup>) és [[Comino]] (Kemmuna) (2,8 km<sup>2</sup>) lakott. Többi szigete (Szent Pál-sziget, Cominotto, Filfla) lakatlan.   
  
A szigetek partvonalát tagoló számos öböl jó kikötőket biztosít, a szigetek tájait alacsony hegyek és fennsíkok jellemzik. A legmagasabb pont a Malta-szigeti [[Ta'Dmejrek]], 253 méter. A felszíne nagyrészt elkarsztosodott mészkőtáblákból áll, délnyugati irányba emelkedik. Az északi partvidék lapos, míg a déli és nyugati részen függőleges sziklafalak magasodnak.
+
A szigetek partvonalát tagoló számos öböl jó kikötőhelyet biztosít, a szigetek tájait alacsony hegyek és fennsíkok jellemzik. A legmagasabb pont a Malta-szigeti [[Ta' Dmejrek]], 253 méter. A felszíne nagyrészt elkarsztosodott mészkőtáblákból áll, délnyugati irányba emelkedik. Az északi partvidék lapos, míg a déli és nyugati részen függőleges sziklafalak magasodnak.
  
 
=== Szigetek ===
 
=== Szigetek ===
 
* '''[[Málta (sziget)|Málta]]'''
 
* '''[[Málta (sziget)|Málta]]'''
 
* '''[[Comino]]'''
 
* '''[[Comino]]'''
* '''[[Gozo]]'''
+
* '''[http://www.topholidaydestination.info/malta-top-holiday-destinations/gozo-island/ '''Gozo''']'''
  
 
<div style="float: {{{float|none}}}; clear: {{{float|none}}}; width: 350px">
 
<div style="float: {{{float|none}}}; clear: {{{float|none}}}; width: 350px">
106. sor: 111. sor:
  
 
'''Málta szigete''':
 
'''Málta szigete''':
* '''[[Valletta]]'''- a főváros az 1566-os nagy török ostrom óta viseli ezt a nevet.A Máltai Lovagrend hatodik nagymestere, a francia származású Jean Parisot de la Valletta alapította meg. Ezután megépítették a jól ismert városfalakat. Hatalmas palotákat kezdtek építeni.  
+
* '''[http://www.topholidaydestination.info/malta-top-holiday-destinations/valletta/ '''Valletta''']''': a mai fővárost 1566-ban, a nagy török ostrom után alapította a Máltai Lovagrend hatodik nagymestere, a francia származású Jean Parisot de la Valette.
** Nagymesteri Palota: 1568–74 között épült 95 méter hosszú kétemeletes épület, termeiben a leghíresebbek közé tartozó fegyver és páncélgyűjtemény látható. A különböző nagymesterek termei túldíszítettek. Világhíresek az egzotikus tájakat ábrázoló 10 darab gobelinek. A nagy tanácsteremben van a nagymesteri trón, falain pedig 12 freskó állít emléket a törökök elleni küzdelemről. Híres a lovagi díszudvar is.
+
** Nagymesteri Palota: 1568–74 között épült, 95 méter hosszú, kétemeletes épület, termeiben a leghíresebbek közé tartozó fegyver- és páncélgyűjtemény látható. A különböző nagymesterek termei zsúfolásig díszítettek. Világhíresek az egzotikus tájakat ábrázoló 10 darab gobelin. A nagy tanácsteremben van a nagymesteri trón, falain pedig 12 freskó állít emléket a törökök elleni küzdelemnek. Híres a lovagi díszudvar is.
** Szent János katedrális: 1573-1577 között épült, egyben a Nemzeti Pantheon. A mennyezeti freskókat Mattia Pretti készítette és Szent János életének 12 epizódját jeleníti meg. Az oratórium világhírű oltárképét Caravaggio készítette Szent János lefejezése címmel, ki szolgáló barátként a rend tagja is lett.
+
** Szent János-társkatedrális: 1573-1577 között épült, ez egyben a Nemzeti Pantheon. A mennyezeti freskókat Mattia Preti készítette, és Szent János életének 12 epizódját jelenítik meg. Az oratórium világhírű, ''Szent János lefejezése'' című oltárképét Caravaggio készítette, aki szolgáló barátként rövid ideig a rend tagja is volt.
** A Botanikus kert a Vallettához tartozó [[Floriana]] ékessége.
+
**Barakka-kertek: akét kertből gyönyörű kilátás nyílik a Nagy Kikötőre
* [[St. Paul-öböl]] - a sziget legszebb partszakaszainak egyike. Az itteni Szent Pál templom annak emlékére létesült, hogy a környéken töltött három hónapot hajótörése után Pál apostol, itt térítette keresztény hitre az akkori római kormányzót.
+
**Malta Experience: a régi Sacra Infermeria (kórház) épületében 45 perces összeállítást nézhetünk meg az országról
** Buggiba az öböl partjának jelentős nyaralóbázisa. Folyamatosan épül.
+
* A Botanikus-kert a Vallettához közeli [[Floriana]] ékessége.
* [[Mellieha]] területén bronzkori lakóbarlangot és egy 11. századi Szűzanyát gyermekkel a karján ábrázoló sziklarajzot találtak.
+
* [[Szent Pál-öböl]]: a sziget legszebb partszakaszainak egyike. Az itteni Szent Pál-templom annak emlékére épült, hogy a környéken szenvedett hajótörést Pál apostol.
** Mosta a fősziget központjában álló dómjának kupolája 53 méter átmérőjű.
+
** Bugibba és Qawra az öböl partjának jelentős nyaralóbázisai. Folyamatosan épülnek ki.
* [[Medina]] - „a hallgatag város”, 1530-ig középpontja volt. A hangulatos városba az Oroszlános kapun keresztül lehet bejutni. A 17. század végi katedrálisán és annak értékes múzeumán túl a vele már összeolvadt Rabatban a 4. századból való katakombák, valamint az i.e. 1. századból való római palota és mozaikdíszei láthatók.
+
* [[Mellieha]] területén bronzkori lakóbarlangot és egy 11. századi Szűzanyát gyermekkel a karján ábrázoló sziklarajzot találtak. Itt található a szigetek legnagyobb homokos strandja.
* A megalitikus templomok Málta különlegesen értékes emlékei. A 4–5000 éves építmények csak a laikusok számára tűnnek kőhalmaznak. A látnivalók legértékesebbjei: Tarxien, Hypogeum, Ggantija, Hagar Qim és Muajdra.
+
* [[Mosta]]: a fősziget központjában álló dómjának kupolája 53 méter átmérőjű.
* [[Kék-barlang]] - [[Zuririeq]] közeli látványossága. A tengerparti, hajóval átjárható sziklák között, a fénytörés játékaként különösen kék a tenger.
+
* [[Medina]]: „a hallgatag város”, 1530-ig Málta fővárosa volt. A hangulatos városba az Oroszlános-kapun keresztül lehet bejutni. A 17. század végi katedrálisán és annak értékes múzeumán túl a vele már összeolvadt [[Rabat]]ban a 4. századból való katakombák, valamint az i.e. 1. századból való római palota és mozaikdíszei láthatók.
 +
* A megalitikus templomok Málta különlegesen értékes emlékei. A 4500–5500 éves építmények a világ legrégibb emberi építményei. Közülük látogatható: Tarxien, Hal Saflieni Hypogeum, Ggantija, Hagar Qim.
 +
* [[Birgu]] (Vittoriosa) a lovagok első városa volt. Hangulatos utcáin érdemes végigsétálni, a ''Fort St. Angelo'' erőd falairól pedig gyönyörű a kilátás Vallettára.
 +
* [[Marsaxlokk]]: a délkeleti halászfalu nevezetességei az ősi hajótípusok: a ''luzzu'', a ''kajjik'' és a ''dghajsa''. A parton minden vasárnap halpiac van, ahol kitűnő árut vehetünk közvetlenül a halászoktól
 +
* [[Kék-barlang]]: [[Zurrieq]] és [[Qrendi]] között található a tengerpart e látványossága. A hajóval átjárható sziklák között a fénytörés játékaként különösen kék a tenger.
 +
* Dingli: a falu fölött van a sziget legmagasabb pontja. Innen szép kilátás nyílik a tengerre és a nagy szigetre, tiszta éjszakákon pedig Szicília fényei is kivehetők az északi láthatáron.
  
 
'''Gozo szigete''':
 
'''Gozo szigete''':
* [[Victoria]] - [[Gozo]] fővárosa. Az eredeti pun erődítmény helyén áll a Citadella, a legmagasabb pontjáról jól belátni a vidéket. A katedrálisa a 17–18. század-ban épült.
+
* Rabat ([[Victoria]]) - [[Gozo]] fővárosa. Az eredeti föníciai-római erődítmény helyén áll a Citadella, legmagasabb pontjáról jól belátni a szigetet. Katedrálisa a 17–18. század-ban épült.  
* A Gozo Múzeum a neolit kori kerámiáktól kezdve mutatja be a sziget régészeti emlékeit.  
+
** A Történeti Múzeum a neolit kori kerámiáktól kezdve mutatja be a sziget régészeti emlékeit.  
* A sziget északi részén cseppkőbarlangok s a már említett Ggantija templomegyüttesek találhatók.
+
* A sziget északi részén Marsalforn halászfalu és cseppkőbarlangok találhatók
* A sziget legfőbb zarándokhelye a Ramla-öböl, mely homokos tengerpartján túl azzal dicsekszik, hogy szép kilátást nyújtó sziklaszirtje alatt van Kalüpszó, az isteni úrnő Homérosz Odüsszeiájában említett híres barlangja.
+
* Xaghrában a már említett Ggantija templomegyüttes, valamint a Kőkör őrzik a sziget első kultúrájának emlékét
 +
* A déli part egyik öblében megbúvó Xlendi nemcsak látványáról híres, de lovagkori őrtornya, valamint jó merülési lehetőségei miatt is kedvelt
 +
* San Lawrenz közelében található a '''Dwejra-öböl''', amely az ''Azúr Ablak'' kőhídja, a ''Beltenger'' - egy sziklaszoroson keresztül a tengerrel is kapcsolatban lévő "tó", lovagkori tornya, valamint a Generális-szikla miatt nevezetes
 +
* Gharb község mellett áll ''Ta' Pinu'' temploma, Málta legfőbb zarándokhelye
 +
* A sziget legfőbb strandja a Ramla-öböl, mely homokos tengerpartján túl azzal dicsekszik, hogy szép kilátást nyújtó sziklaszirtje alatt van Kalüpszónak a Homérosz Odüsszeiájában említett híres barlangja.
 +
 
 +
'''Comino szigete''':
 +
A kicsiny szigeten csak egy lovagi őrtorony és egy szálloda található, valamint a Kék Laguna, Málta leghíresebb fürdőhelye.
  
 
==Kultúra==
 
==Kultúra==
 
===Ünnepnapok===
 
===Ünnepnapok===
* március 31. - Nemzeti nap (az utolsó brit katona is távozik 1979)
+
* március 31. - Nemzeti nap (az utolsó brit katona távozása, 1979)
 
* szeptember 8. - A győzelem napja (1565)  
 
* szeptember 8. - A győzelem napja (1565)  
 
* szeptember 21. - A függetlenség napja (1964)
 
* szeptember 21. - A függetlenség napja (1964)
 
* december 13. - A köztársaság napja (1974)
 
* december 13. - A köztársaság napja (1974)
 +
* A legtöbb település búcsúnapján egész napos ''festát'' rendez
  
 
== Hasznos információk ==
 
== Hasznos információk ==
 
===Beutazási szabályok===
 
===Beutazási szabályok===
:"Az EU tagállamainak bel- és igazságügy-miniszterei november 8-án Brüsszelben alkalmasnak minősítették [[Magyarország]]ot és 8 másik új EU-tagállamot ([[Csehország]], [[Lengyelország]], [[Szlovákia]], [[Szlovénia]], [[Észtország]], [[Lettország]], [[Litvánia]] és [[Málta]]), hogy csatlakozzanak a határellenőrzés nélküli közlekedést biztosító schengeni övezethez...Mint ismeretes, december 21-én először csak a szárazföldi és vízi határokon, míg március 30-án – a nyári menetrendi időszaktól – már a repülőtereken is életbe léphet az új rendszer. Ferihegyen tehát csak ekkor módosítják a határátlépés rendjét, illetve az útlevélkezelést, addig a jelenlegi rendszer marad életben." [http://www.ttghungary.hu/kiadvanyaink/belfold/archivum/?c2_7_gogallery=1879 Függöny fel, függöny le (TTG Hungary 2007.11.hó)]
+
* '''Útlevél és vízumrendelkezések''':  
 +
"Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak." (Forrás: Külügyminisztérium)  
  
* Útlevél és vízumrendelkezések:  
+
"Az EU tagállamainak bel- és igazságügy-miniszterei november 8-án Brüsszelben alkalmasnak minősítették [[Magyarország]]ot és 8 másik új EU-tagállamot ([[Csehország]], [[Lengyelország]], [[Szlovákia]], [[Szlovénia]], [[Észtország]], [[Lettország]], [[Litvánia]] és [[Málta]]), hogy csatlakozzanak a határellenőrzés nélküli közlekedést biztosító schengeni övezethez. Mint ismeretes, december 21-én először csak a szárazföldi és vízi határokon, míg március 30-án – a nyári menetrendi időszaktól – már a repülőtereken is életbe léphet az új rendszer. Ferihegyen tehát csak ekkor módosítják a határátlépés rendjét, illetve az útlevélkezelést, addig a jelenlegi rendszer marad életben." [http://www.ttghungary.hu/kiadvanyaink/belfold/archivum/?c2_7_gogallery=1879 Függöny fel, függöny le (TTG Hungary 2007.11.hó)]
* Vámrendelkezések:
+
 
 +
* '''Vámrendelkezések''': Csak kereskedelmi mennyiségű áruk szállítása esetén kell vámot fizetni.
  
 
=== Nyelv ===
 
=== Nyelv ===
'''Hivatalos nyelv''': a máltai (egy, a sémi-hámi nyelvcsaládba tartozó nyelv) és az angol, de sokan olaszul is beszélnek.
+
'''Hivatalos nyelv''': a máltai (egy, a sémi nyelvcsaládba tartozó nyelv) és az angol, de sokan olaszul is beszélnek.
  
 
=== Fizetőeszköz, pénzváltás ===
 
=== Fizetőeszköz, pénzváltás ===
 +
Málta 2008-ban bevezette az eurót. A nagyobb bankokban ennek ellenére van lehetőség pénzváltásra - a főbb valutákból.
  
 
=== Vásárlás, üzletek nyitva tartása ===
 
=== Vásárlás, üzletek nyitva tartása ===
 +
Az üzletek nyitvatartása néhány kivételtől eltekintve elég szigorú. Általában délelőtt 8-12, délután 14-18 vagy 16-20 között vannak nyitva. Szombaton kevés üzlet tart nyitva, vasárnap és ünnepnapokon pedig gyakorlatilag minden szigorúan zárva tart (A benzinkutak is!)
  
 
=== Kommunikációs lehetőségek ===
 
=== Kommunikációs lehetőségek ===
151. sor: 173. sor:
  
 
=== Szálláshelyek ===
 
=== Szálláshelyek ===
 +
A szálláshelyek minősége Magyarországhoz hasonló: meglehetősen változatos. Garantáltan kényelmes és jó szállást csak **** fölött várjunk, de ennél kisebb helyeken is kifoghatunk jó szállást - persze nem Qawrában vagy San Giljanban. Az árak általában a nagyvárosi területtől távolodva csökkennek.
  
 
=== Vendéglátóhelyek ===
 
=== Vendéglátóhelyek ===
  
 
=== Szokások ===
 
=== Szokások ===
 +
HELYIEK: A máltaiak többsége nyitott és barátságos, ám nem tűrik hogy a turistákhoz kelljen alakítaniuk az életüket. Az "amíg én fizetek, azt csinálok amit akarok"-mentalitásnak délies lendülettel állnak ellen. Mindenki beszél angolul, a legtöbben olaszul is, ezért sokszor rossz véleményük van arról, akivel nem tudnak kommunikálni.
 +
 +
VÁSÁRLÁS: A piacokon mindenhol lehet alkudni.
 +
 +
KÖZLEKEDÉS: Főleg a kevésbé lakott helyeken a buszoknak akkor is inteni kell, ha megállóban állunk. A buszvezetők mogorvák, főleg ha a busz alkatrészének tekintik őket. A menetdíj nem sok (maximum 1,49 €), de ezt sokszor rugalmasan kezelik, nem mindig az utas kárára (ellenben nem illik néhány centen vitatkozni). A magáncsónakos utazásoknál is elképzelhető, hogy lehet alkudni.
 +
 +
ÉTTEREM: Általában 10% borravalót illik adni.
 +
 
=== Közbiztonság ===
 
=== Közbiztonság ===
 +
A közbiztonság általában jó, többnyire csak a turisták által megtöltött helyeken fordulnak elő bűncselekmények. A szállodák többségében van széf, érdemes használni, elkerülve ezzel a rossz élményeket.
 +
 
=== Egészségügyi tudnivalók ===
 
=== Egészségügyi tudnivalók ===
 
* Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.
 
* Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.
 
* Kötelező és ajánlott oltások: [http://www.oek.hu/oek.web?nid=223&pid=1&to=11,752 Országos Epidemológiai Központ honlapja - Dél-Európa fejezet]
 
* Kötelező és ajánlott oltások: [http://www.oek.hu/oek.web?nid=223&pid=1&to=11,752 Országos Epidemológiai Központ honlapja - Dél-Európa fejezet]
 +
* A csapvíz iható (a helyiek is azt isszák), de rossz ízű
  
 
=== Külföldi képviseletek ===
 
=== Külföldi képviseletek ===
* Magyar Nagykövetség:  
+
* Magyar Nagykövetség: Magyarországnak nincs követsége Máltán, a római magyar külképviselet illetékes.
 
* Magyar Konzulátus:
 
* Magyar Konzulátus:
  
167. sor: 201. sor:
 
* Földrajzi Világatlasz (Nyír-Karta Bt., Kossuth Nyomda, Bp. 2003.)
 
* Földrajzi Világatlasz (Nyír-Karta Bt., Kossuth Nyomda, Bp. 2003.)
 
* [http://www.kulugyminiszterium.hu/kum/hu/bal/Kepviseletek/Magyar_kulkepviseletek_kulfoldon/Nagykovetsegek_es_Fokonzulatusok/europa.htm Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma - Európai nagykövetségek és főkonzulátusok]
 
* [http://www.kulugyminiszterium.hu/kum/hu/bal/Kepviseletek/Magyar_kulkepviseletek_kulfoldon/Nagykovetsegek_es_Fokonzulatusok/europa.htm Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma - Európai nagykövetségek és főkonzulátusok]
 +
* Saját tapasztalatok (2009)
  
 
== Külső hivatkozások ==
 
== Külső hivatkozások ==
174. sor: 209. sor:
 
Útleírások:
 
Útleírások:
 
*[http://www.guidetomalta.net/ Malta travel guide]
 
*[http://www.guidetomalta.net/ Malta travel guide]
*[http://www.yourmalta.com Malta]  
+
*[http://www.yourmalta.com Malta]
 +
*[http://www.maltawiki.com/ Malta Country Guide]
 
*[http://www.malta.cc Malta Island]
 
*[http://www.malta.cc Malta Island]
 
*[http://www.aboutmalta.com About Malta]
 
*[http://www.aboutmalta.com About Malta]
194. sor: 230. sor:
 
{{európa}}
 
{{európa}}
 
[[Kategória:Európa országai]]
 
[[Kategória:Európa országai]]
{{csonk}}
 
 
{{Elhelyezkedés|Dél-Európa}}
 
{{Elhelyezkedés|Dél-Európa}}
  

A lap jelenlegi, 2014. február 2., 14:14-kori változata

Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Mt-flag.png
Általános adatok
Főváros Valletta
Államforma Köztársaság
Pénznem Euro (MLT)
Terület 316 km2
Népesség 400 000 (2004)
Nyelv máltai, angol, olasz
Vallás Római katolikus (98%)
Elektromos
hálózat
230V/50Hz (G típus, Egyesült Királyságban használatos csatlakozó)
Behívószám 356
Internet TLD .mt
Időzóna UTC +1

Málta egy szigetcsoport a Földközi-tengerben, Szicília és Tunézia között. Dél-Európa része.

Információ turisták[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

Málta egy, a Földközi-tengeren található szigetvilág, Szicíliától 93 kilométerre délre. Csak a három legnagyobb sziget, Malta (245,7 km2), Gozo (Ghawdex) (67,1 km2) és Comino (Kemmuna) (2,8 km2) lakott. Többi szigete (Szent Pál-sziget, Cominotto, Filfla) lakatlan.

A szigetek partvonalát tagoló számos öböl jó kikötőhelyet biztosít, a szigetek tájait alacsony hegyek és fennsíkok jellemzik. A legmagasabb pont a Malta-szigeti Ta' Dmejrek, 253 méter. A felszíne nagyrészt elkarsztosodott mészkőtáblákból áll, délnyugati irányba emelkedik. Az északi partvidék lapos, míg a déli és nyugati részen függőleges sziklafalak magasodnak.

Szigetek[szerkesztés]

Éghajlat[szerkesztés]

Az éghajlat mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. Gyakorlatilag csak ez a két évszak van, ami a szigeteket a turisták kedvelt célpontjává teszi.

Az évi csapadék mennyisége: 500 mm.

Hónap évi január február március április május június
Átlagos legmagasabb hőmérséklet °C (°F) 21 (71) 15 (59) 15 (59) 16 (61) 18 (65) 22 (72) 27 (80)
Átlagos legalacsonyabb hőmérséklet °C (°F) 15 (60) 9 (49) 9 (49) 10 (51) 12 (54) 15 (59) 19 (66)
Hónap július augusztus szeptember október november december
Átlagos legmagasabb hőmérséklet °C (°F) 30 (86) 30 (86) 28 (82) 24 (75) 19 (67) 16 (61)
Átlagos legalacsonyabb hőmérséklet °C (°F) 22 (71) 22 (72) 20 (69) 18 (64) 14 (57) 11 (52)
Forrás: Weatherbase

Nevezetességek[szerkesztés]

Málta szigete:

 • Valletta: a mai fővárost 1566-ban, a nagy török ostrom után alapította a Máltai Lovagrend hatodik nagymestere, a francia származású Jean Parisot de la Valette.
  • Nagymesteri Palota: 1568–74 között épült, 95 méter hosszú, kétemeletes épület, termeiben a leghíresebbek közé tartozó fegyver- és páncélgyűjtemény látható. A különböző nagymesterek termei zsúfolásig díszítettek. Világhíresek az egzotikus tájakat ábrázoló 10 darab gobelin. A nagy tanácsteremben van a nagymesteri trón, falain pedig 12 freskó állít emléket a törökök elleni küzdelemnek. Híres a lovagi díszudvar is.
  • Szent János-társkatedrális: 1573-1577 között épült, ez egyben a Nemzeti Pantheon. A mennyezeti freskókat Mattia Preti készítette, és Szent János életének 12 epizódját jelenítik meg. Az oratórium világhírű, Szent János lefejezése című oltárképét Caravaggio készítette, aki szolgáló barátként rövid ideig a rend tagja is volt.
  • Barakka-kertek: akét kertből gyönyörű kilátás nyílik a Nagy Kikötőre
  • Malta Experience: a régi Sacra Infermeria (kórház) épületében 45 perces összeállítást nézhetünk meg az országról
 • A Botanikus-kert a Vallettához közeli Floriana ékessége.
 • Szent Pál-öböl: a sziget legszebb partszakaszainak egyike. Az itteni Szent Pál-templom annak emlékére épült, hogy a környéken szenvedett hajótörést Pál apostol.
  • Bugibba és Qawra az öböl partjának jelentős nyaralóbázisai. Folyamatosan épülnek ki.
 • Mellieha területén bronzkori lakóbarlangot és egy 11. századi Szűzanyát gyermekkel a karján ábrázoló sziklarajzot találtak. Itt található a szigetek legnagyobb homokos strandja.
 • Mosta: a fősziget központjában álló dómjának kupolája 53 méter átmérőjű.
 • Medina: „a hallgatag város”, 1530-ig Málta fővárosa volt. A hangulatos városba az Oroszlános-kapun keresztül lehet bejutni. A 17. század végi katedrálisán és annak értékes múzeumán túl a vele már összeolvadt Rabatban a 4. századból való katakombák, valamint az i.e. 1. századból való római palota és mozaikdíszei láthatók.
 • A megalitikus templomok Málta különlegesen értékes emlékei. A 4500–5500 éves építmények a világ legrégibb emberi építményei. Közülük látogatható: Tarxien, Hal Saflieni Hypogeum, Ggantija, Hagar Qim.
 • Birgu (Vittoriosa) a lovagok első városa volt. Hangulatos utcáin érdemes végigsétálni, a Fort St. Angelo erőd falairól pedig gyönyörű a kilátás Vallettára.
 • Marsaxlokk: a délkeleti halászfalu nevezetességei az ősi hajótípusok: a luzzu, a kajjik és a dghajsa. A parton minden vasárnap halpiac van, ahol kitűnő árut vehetünk közvetlenül a halászoktól
 • Kék-barlang: Zurrieq és Qrendi között található a tengerpart e látványossága. A hajóval átjárható sziklák között a fénytörés játékaként különösen kék a tenger.
 • Dingli: a falu fölött van a sziget legmagasabb pontja. Innen szép kilátás nyílik a tengerre és a nagy szigetre, tiszta éjszakákon pedig Szicília fényei is kivehetők az északi láthatáron.

Gozo szigete:

 • Rabat (Victoria) - Gozo fővárosa. Az eredeti föníciai-római erődítmény helyén áll a Citadella, legmagasabb pontjáról jól belátni a szigetet. Katedrálisa a 17–18. század-ban épült.
  • A Történeti Múzeum a neolit kori kerámiáktól kezdve mutatja be a sziget régészeti emlékeit.
 • A sziget északi részén Marsalforn halászfalu és cseppkőbarlangok találhatók
 • Xaghrában a már említett Ggantija templomegyüttes, valamint a Kőkör őrzik a sziget első kultúrájának emlékét
 • A déli part egyik öblében megbúvó Xlendi nemcsak látványáról híres, de lovagkori őrtornya, valamint jó merülési lehetőségei miatt is kedvelt
 • San Lawrenz közelében található a Dwejra-öböl, amely az Azúr Ablak kőhídja, a Beltenger - egy sziklaszoroson keresztül a tengerrel is kapcsolatban lévő "tó", lovagkori tornya, valamint a Generális-szikla miatt nevezetes
 • Gharb község mellett áll Ta' Pinu temploma, Málta legfőbb zarándokhelye
 • A sziget legfőbb strandja a Ramla-öböl, mely homokos tengerpartján túl azzal dicsekszik, hogy szép kilátást nyújtó sziklaszirtje alatt van Kalüpszónak a Homérosz Odüsszeiájában említett híres barlangja.

Comino szigete: A kicsiny szigeten csak egy lovagi őrtorony és egy szálloda található, valamint a Kék Laguna, Málta leghíresebb fürdőhelye.

Kultúra[szerkesztés]

Ünnepnapok[szerkesztés]

 • március 31. - Nemzeti nap (az utolsó brit katona távozása, 1979)
 • szeptember 8. - A győzelem napja (1565)
 • szeptember 21. - A függetlenség napja (1964)
 • december 13. - A köztársaság napja (1974)
 • A legtöbb település búcsúnapján egész napos festát rendez

Hasznos információk[szerkesztés]

Beutazási szabályok[szerkesztés]

 • Útlevél és vízumrendelkezések:

"Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak." (Forrás: Külügyminisztérium)

"Az EU tagállamainak bel- és igazságügy-miniszterei november 8-án Brüsszelben alkalmasnak minősítették Magyarországot és 8 másik új EU-tagállamot (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia és Málta), hogy csatlakozzanak a határellenőrzés nélküli közlekedést biztosító schengeni övezethez. Mint ismeretes, december 21-én először csak a szárazföldi és vízi határokon, míg március 30-án – a nyári menetrendi időszaktól – már a repülőtereken is életbe léphet az új rendszer. Ferihegyen tehát csak ekkor módosítják a határátlépés rendjét, illetve az útlevélkezelést, addig a jelenlegi rendszer marad életben." Függöny fel, függöny le (TTG Hungary 2007.11.hó)

 • Vámrendelkezések: Csak kereskedelmi mennyiségű áruk szállítása esetén kell vámot fizetni.

Nyelv[szerkesztés]

Hivatalos nyelv: a máltai (egy, a sémi nyelvcsaládba tartozó nyelv) és az angol, de sokan olaszul is beszélnek.

Fizetőeszköz, pénzváltás[szerkesztés]

Málta 2008-ban bevezette az eurót. A nagyobb bankokban ennek ellenére van lehetőség pénzváltásra - a főbb valutákból.

Vásárlás, üzletek nyitva tartása[szerkesztés]

Az üzletek nyitvatartása néhány kivételtől eltekintve elég szigorú. Általában délelőtt 8-12, délután 14-18 vagy 16-20 között vannak nyitva. Szombaton kevés üzlet tart nyitva, vasárnap és ünnepnapokon pedig gyakorlatilag minden szigorúan zárva tart (A benzinkutak is!)

Kommunikációs lehetőségek[szerkesztés]

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek[szerkesztés]

A szálláshelyek minősége Magyarországhoz hasonló: meglehetősen változatos. Garantáltan kényelmes és jó szállást csak **** fölött várjunk, de ennél kisebb helyeken is kifoghatunk jó szállást - persze nem Qawrában vagy San Giljanban. Az árak általában a nagyvárosi területtől távolodva csökkennek.

Vendéglátóhelyek[szerkesztés]

Szokások[szerkesztés]

HELYIEK: A máltaiak többsége nyitott és barátságos, ám nem tűrik hogy a turistákhoz kelljen alakítaniuk az életüket. Az "amíg én fizetek, azt csinálok amit akarok"-mentalitásnak délies lendülettel állnak ellen. Mindenki beszél angolul, a legtöbben olaszul is, ezért sokszor rossz véleményük van arról, akivel nem tudnak kommunikálni.

VÁSÁRLÁS: A piacokon mindenhol lehet alkudni.

KÖZLEKEDÉS: Főleg a kevésbé lakott helyeken a buszoknak akkor is inteni kell, ha megállóban állunk. A buszvezetők mogorvák, főleg ha a busz alkatrészének tekintik őket. A menetdíj nem sok (maximum 1,49 €), de ezt sokszor rugalmasan kezelik, nem mindig az utas kárára (ellenben nem illik néhány centen vitatkozni). A magáncsónakos utazásoknál is elképzelhető, hogy lehet alkudni.

ÉTTEREM: Általában 10% borravalót illik adni.

Közbiztonság[szerkesztés]

A közbiztonság általában jó, többnyire csak a turisták által megtöltött helyeken fordulnak elő bűncselekmények. A szállodák többségében van széf, érdemes használni, elkerülve ezzel a rossz élményeket.

Egészségügyi tudnivalók[szerkesztés]

Külföldi képviseletek[szerkesztés]

 • Magyar Nagykövetség: Magyarországnak nincs követsége Máltán, a római magyar külképviselet illetékes.
 • Magyar Konzulátus:

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Hivatalos oldalak:

Útleírások:

Szálláshelyek:

Térképek:

Fotók:


Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán