„Liguria” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Liguria

Default Banner.jpg

(Nemzeti parkok és természeti parkok)
(Idegenforgalom)
194. sor: 194. sor:
 
}}
 
}}
  
====Idegenforgalom====
+
==Idegenforgalom==
 
=====Üdülőturizmus=====
 
=====Üdülőturizmus=====
 
Miután a franciák a XIX. század második felében ismertté tették a Francia Riviérát, az olaszok pár évtizedet késlekedve ennek folytatásaként próbálkoztak meg a Genovától nyugatra eső partszakasz megismertetésével. A Genovától keletre elhelyezkedő festői partvidék azonban még sokáig ismeretlen szűzföldet jelentett a turisták számára, hiszen ezt a környéket az Appenninek meredeken a tengerbe zuhanó nyúlványai tették szinte megközelíthetetlenné.   
 
Miután a franciák a XIX. század második felében ismertté tették a Francia Riviérát, az olaszok pár évtizedet késlekedve ennek folytatásaként próbálkoztak meg a Genovától nyugatra eső partszakasz megismertetésével. A Genovától keletre elhelyezkedő festői partvidék azonban még sokáig ismeretlen szűzföldet jelentett a turisták számára, hiszen ezt a környéket az Appenninek meredeken a tengerbe zuhanó nyúlványai tették szinte megközelíthetetlenné.   

A lap 2008. november 27., 14:45-kori változataLiguria


Általános adatok
Székhely Genova
Terület 1 607 878 km²
Népesség 5410 (2006)
Honlap: Liguria hivatalos honlapja
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 113
Tűzoltóság: 115
Mentő: 118

Liguria Észak-Olaszország egyik régiója, amely a Ligur-tenger partvidékét foglalja magába. A régión végighúzódó Olasz Riviéra, illetve a székhely, Genova közkedvelt turista célpont. Liguria Észak-Olaszország adminisztratív közigazgatási egysége, régiója (regione). Olaszul: Regione di Liguria.

Határai délről a Ligur-tenger, nyugatról Franciaország, északnyugaton Piemont, északkeleten Emilia-Romagna, keleten Toszkána.

Négy megyéje van, közigazgatási székhelye: Genova. A régió neve egy antik népcsoportnak, a ligúroknak köszönhető, akik az i. e. I. évezredben éltek itt.

Liguria területe 5.421 km², s ezzel Olaszország legkisebb kiterjedésű régiói közé tartozik, csupán Valle d'Aosta és Molise kisebb.

Népsűrűsége: 294 fő/km², ami másfélszerese az országénak (198 fő/km²).

Földrajz

Fekvése

Természetes határai meglehetősen zárttá teszik, délről a Ligur-tenger, északról a Tengeri-Alpok és az Appenninek hegyei magsodnak felette.

Tájegységei

A terület a Liguri-tenger partjának irányába tekint, hosszan elnyúló vidéket képez a Genovai-öböl (Golfo di Genova) felé. Közigazgatási–politikai határait nyugatról Franciaország, míg keletről Toszkána képezi. Síkságai szinte nincsenek: csupán két kisebb folyó menti sík vidéke létezik, a Centa és Entella mellett. Genovától nyugatra a Riviera di Ponente vagy ismertebb nevén a Riviera dei Fiori partja nyúlik el szűk, homokos strandokkal, míg tőle keletre a Riviera di Levante nevű partszakasz helyezkedik el. A kettő együtt alkotja az ún. Liguri Riviérát (Riviera ligure), ahol kis öblök és sziklák sora váltja egymást.

Liguria területének kétharmad része hegyvidék, míg egyharmad része dombos táj. Az alpesi vonulatok a régió északi tájain magasodnak. Az olasz-francia határon az Alpok belső kristályos övezetei haladnak végig. A Tengeri-Alpok (Alpi Marittime) vonulatai 2.200 m magasságig nyúlnak a Saccarello hegyével (monte Saccarello). Savona felett a Cadibona-hágó (Colle di Cadibona) 435 m-es legmagasabb pontjával választóvonalat jelent az Alpok és a Liguri-Appenninek (Appennino ligure) között. Az 1799 m–es Maggiorasca hegye (monte Maggiorasca) az Appenninekben Emilia-Romagna határa. Számos magasan fekvő völgyét a téli hónapokban is hó takarja. A Giovi-hágó különös fontosságú hely, mivel természetes átjárót biztosít a Genova és Milánó között húzódó útvonal számára, illetve összeköti Genovát a Pó-alföld jelentősebb településeivel.

Liguria legmagasabb csúcsai:

Vízrajz

Folyói:

A terület észak-déli szűkös kiterjedése miatt (mivel egyetlen pontja sincs 30 km-nél távolabb a tengertől), saját folyókat nem tud felmutatni. Liguria esetében csupán kisebb patakokról lehet beszélni, melyek csak a tavaszi és őszi időszakban szállítanak vizet, nyáron pedig kiszáradt medreket láthatunk helyükön. Ilyenek például a Polcevera patak és az Entella patak, stb. Liguriában a folyó több fontos mellékfolyójának és azok mellékfolyóinak forrása található, ilyenek a Bormida, a Trebbia (115 km) és a Scrivia (90 km). A Roia (59 km) folyó szintén itt ered, majd Franciaország felé indul útjára.

Tavai:

Tájegységeinek rendszere (Összefoglaló táblázat)

Genova megye Imperia megye Spezia megye Savona megye

Nemzeti parkok és természeti parkok

Park neve Közigazgatási terület Települések Területe (ha) Fotó
Antolai Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale dell'Antola)
[1]
Genova megye Busalla, Crocefieschi, Fascia, Gorreto, Montebruno, Propata, Ronco Scrivia, Rondanina, Savignone, Torriglia, Valbrevenna, Vobbia 4837
Avetói Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale dell'Aveto)
[2]
Genova megye Borzonasca, Mezzanego, Ne, Rezzoaglio, Santo Stefano d'Aveto 3018
Beiguai Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale del Beigua)
[3]
Genova megye/Savona megye Arenzano, Campo Ligure, Cogoleto, Genova, Masone, Rossiglione, Sassello, Stella, Tiglieto, Varazze 8715
Bric Tana-i Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale di Bric Tana)
[4]
Savona megye Millesimo 170
Cinque Terre Nemzeti Park (Parco nazionale delle Cinque Terre)
[5]
Spezia megye La Spezia, Levanto, Monterosso al Mare, Riomaggiore, Vernazza 3859
Montemarcello-Magra Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale di Montemarcello-Magra)
[6]
Spezia megye 2726
Piana Crixia Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale di Piana Crixia)
[7]
Savona megye Piana Crixia 794
Portofinói Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale di Portofino)
[8]
Genova megye Camogli, Portofino, Santa Margherita Ligure 1056
Portovenerei Regionális Természeti Park (Parco naturale regionale di Portovenere)
[9]
Spezia megye Portovenere 279

Történelem

A régiót az i. e. VI. században a ligúrok népesítették be, akiket később északabbra űztek a főníciaiak, a görögök illetve a kartágóiak. Az i. e. II. században Róma leigázta Liguriát. A középkorban Piemont és Lombardia területéhez tartozott, partvidéke területei pedig a Genovai Köztársaság része volt. 1797-ben Napóleon idején megszületett a Ligur Köztársaság, mely aztán 1805-ben csatlakozott az Itáliai Királysághoz. 1815-ben mint a Genovai Hercegség a Szárd Királyság részévé vált, majd 1861-ben az Olasz Királyság területe lett. Mai határait a II. világháború után jelölték ki.

Közigazgatás

Liguriát közigazgatásilag négy megye (provincia) alkotja:


Idegenforgalom

Üdülőturizmus

Miután a franciák a XIX. század második felében ismertté tették a Francia Riviérát, az olaszok pár évtizedet késlekedve ennek folytatásaként próbálkoztak meg a Genovától nyugatra eső partszakasz megismertetésével. A Genovától keletre elhelyezkedő festői partvidék azonban még sokáig ismeretlen szűzföldet jelentett a turisták számára, hiszen ezt a környéket az Appenninek meredeken a tengerbe zuhanó nyúlványai tették szinte megközelíthetetlenné.

Liguria tengerparti üdülőhelyei homokos partokkal és impozáns természeti illetve kulturális látnivalók sorával vonzzák ma már a vendégek sokaságát. Nyugatról keleti irányba haladva a parton a következő népszerű települések húzódnak:

 • Sanremo: az olasz Riviéra eleganciájáról és fesztiváljairól nevezetessé vált, legfelkapottabb és egyik legdrágább üdülőhelye.
 • Albenga: a nyugati part ősi kisvárosa kempingjeivel vívta ki a népszerűséget a látogatók között.
 • Finale Ligure: ugyancsak kempingek sorával várja a vendégeket, különösen a kisgyermekes családok kedvelt üdülőhelye.
 • Camogli: egykori halászfalucskából vált szállodákkal és villákkal teli nyaralóhellyé, ám kis öblével megőrizte jellegzetes halászkarakterét.
 • Portofino: a keleti Riviéra legszebbnek tartott települése dús növényzettel, macchiabozótossal, színpompás halászházikókkal, régi várakkal.
 • Santa Margherita Ligure: jellegzetes nemzetközi üdülőváros a Tigullio-öbölben sziklás parttal és dús vegetációval, előkelő vendéglők sokaságával, nyüzsgő turistaforgataggal.
 • Rapallo: szintén a Tigullio-öböl nyüzsgő turistaparadicsoma, de érdemes felkeresni ősi várkastélyát és a környéken fekvő zarándokhelyet is.
 • Chiavari: gyönyörű stranddal és régi palotákkal kedveskedik az itt pihenő vendégseregnek.
 • Sestri Levante: meredek hegyfalú település vadregényes parttal, kempingekkel.
 • La Spezia: csodálatos virágdíszes pálmasétánnyal és kertes villák övezetével a dombok irányába kapaszkodva hívogatja a pihenni vágyó utast.
 • Portovenere: sokszínű település hagyományos halászkikötővel. Érdemes felkeresni a közelben fekvő La Palmaria-sziget (Isola di Palmaria) híres Kék barlangját (Grotta Azzurra).
 • Lerici: pálmasétányos tengerpart, eldugott öböl, festői kis sziklaszirtek fogadják a vendégeket a Riviéra legdélebbi pontján.

A partvidék településeinek felosztása :

Kulturális turizmus

Népszerű turistaútvonalak:

 • San Remo – Taggia – Triora – Colle di Langan – Pigna – Ventimiglia – San Remo
 • Imperia – Colle di Nava – Garessio – Erli – Toriano – Albenga – Imperia
 • Finale Ligure – Colle del Melongo – Altare – Pontinvrea – Albisola – Savona – Noli – Finale Ligure
 • Genova – Voltri – Campo Ligure – Rossiglione – Urbe – Sassello – Varazze – Genova
 • Genova Nervi – Camogli – Monte di Portofino – Portofino – Santa Margherita Ligure – Rapallo – Zoagli
 • Monegli – Sestri Levante – Lavagna – Chiavari – Cogorno – Borzonasca – Rezzoaglio – Santo Stefano d’Aveto
 • Lévanto – Cinque Terre – Portovenere
 • Lerici – Bocca di Magra – Ameglia – Luni – Sarzana – Lerici

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Vonattal

Repülővel

Utazás helyben

Autóval

Vonattal

Busszal

Kerékpárral

Liguria témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!