Kolozsvár

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kata (vita | közrem.) 2009. január 1., 10:14-kor történt szerkesztése után volt. (Nevezetességek)
Kolozsvár

Default Banner.jpg


Kolozsvár
Kolozsvár belvárosa a Fellegvárból nézve
Általános adatok
Népesség: 310 243 (2007)
Terület: 179,5 km²
Magasság: 346 m
Koordináták: É 46° 46' 12", K 23° 35' 20"
Honlap: Kolozsvár hivatalos honlapja
Segélykérés
Segélyhívószám: 112Kolozsvár Kolozs megye megyeszékhelye, Erdély legjelentősebb városa, Románia északnyugati részén fekszik.

Fekvése

A 179,5 km² területű város Kolozs megye székhelye. Nagyváradtól 152 km-re délkeletre a történelmi Erdély szívében, az Erdélyi-középhegység és az Erdélyi-medence közötti területen helyezkedik el. A Kis-Szamos és a Nádas-patak völgyében található, de egyes városnegyedei átnyúlnak a szomszédos patakok (Kajántó-patak, Borháncs-patak) völgyébe is. Három oldalról dombok veszik körül, melyeknek magassága 500 és 825 méter között van. Délkelet irányában a 825 méter magas Feleki-domb északi lejtőjére kapaszkodik, tőle keletre a Szamos-fennsík húzódik. Észak felé a legmagasabb dombok a Lomb-tető (684 méter) és a Csiga-domb (617 m). Nyugat felé a Hója-domb (506 m) és a Gorbó-domb (570 m) helyezkedik el. Egykor a városon kívül volt a Kálvária-domb és a Fellegvár is, de ezek ma már a város belterületének számítanak.

Éghajlata

A város mérsékelt kontinentális éghajlatát az Erdélyi-középhegység közelsége befolyásolja. Az éves középhőmérséklet 8,2 °C, az éves átlagos csapadékmennyiség 663 mm.

Nevezetességek

Belváros

A város más részei

  • A Fellegvárról szép kilátás nyílik az egész városra.
  • A botanikus kert 14 hektárnyi területén több tízezer növény található.

Múzeumok

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Magyarországról legkönnyebben az E60-as európai úton közelíthető meg.

Vonattal

Busszal

Kerékpárral

Közlekedés helyben

Kolozsvár kiterjedt tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik, amelynek alapját a trolibusz- és villamosjáratok szolgáltatják.

Hasznos információk

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Külső hivatkozások

Kolozsvár témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.