Katar

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 72.92.209.227 (vita) 2010. június 21., 22:51-kor történt szerkesztése után volt. (Források)
Katar

Default Banner.jpgnoframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Qa-flag.png
Általános adatok
Főváros Doha
Államforma alkotmányos monarchia
Pénznem katari rijal (QAR)
Terület 11 437 km2
Népesség 863 051 (2006)
Nyelv Arab
Vallás Mohamedán 95%
Elektromos
hálózat
240V/50Hz (D, G típus)
Behívószám 974
Internet TLD .qa
Időzóna UTC+3

Katar a Közel-Kelet egy apró állama, az Arab-félszigetről a Perzsa-öbölbe nyúló Katar-félszigeten. Délről rövid földszoroson Szaúd-Arábia határolja, többi részét a Perzsa-öböl. Nyugati tengeri szomszédja Bahrein.

Földrajz

Az Arab-félsziget keleti részén elterülő kis ország, a Perzsa-öböl felé helyezkedik el. Legnagyobb része sivatagos jellegű táj, partjai mellett korallzátonyok húzódnak.

Történelem

A perzsa és görög fennhatóság után az 1. században arab törzsek vették birtokba a vidéket. 528-ban az Arab Kalifátus része lett, de mivel távol esett a birodalom nagy központjaitól, időről időre vallási reformátorok vagy önállóságra törő emírek kezébe került. A törökök 1536-ban foglalták el, és fennhatóságuk alatt maradt egészen 1868-ig, az angolok megjelenéséig. A Katari Emírséget 1868. szeptember 12-én kiáltották ki. Az ország 1916-ban brit védnökség lett, az uralkodó emír csak formálisan gyakorolta hatalmát. Amikor az angolok bejelentették, hogy 1971-ben kivonulnak a Perzsa-öböl térségéből, a part menti területek uralkodói egy föderáció létrehozását határozták el, amely meg is alakult (napjainkban Egyesült Arab Emírségek), de Katar és Bahrein sem csatlakozott hozzá. Katar 1971. szeptember 3-án kikiáltotta függetlenségét. 1995-ben az emír fia megdöntötte apja hatalmát, és jelentős reformokat vezetett be. Az 1999-es első ízben megtartott választásokon nők is részt vehettek. 2003-ban Katar volt az Irak elleni amerikai támadás főhadiszállása. Itt működik az Al Jazeera hírtelevízió, amely arab és angol nyelven sugároz.

Régiók

Nevezetességek

Kulturális helyszínek

Természeti helyszínek

Látnivalók táblázatban


Természeti örökség

 • Tájegységek
 • Természetvédelmi területek
 • Gyógyvizek, termálvizek

Épített örökség

 • Városok
 • Történelmi emlékhelyek
 • Várak, erődök
 • Paloták, kastélyok
 • Egyházi épületek
 • Folkorisztika, népi építészet
 • Múzeumok

Gasztronómia

Kultúra

Sport, kikapcsolódás

Utazási tanácsok

Ajánlott utazási időszak

Megközelítés

Közúti közlekedés

Vasúti közlekedés

Légi közlekedés

Vízi közlekedés

Közlekedés helyben

Repülővel

Vonattal

Busszal

Hajóval

Taxival

Kerékpárral

Hasznos információk

Beutazási szabályok

 • Útlevél és vízumrendelkezések: Magyar állampolgár érvényes útlevéllel léphet az ország területére, melynek a beutazástól számított hat hónapig még érvényesnek kell lennie. Az ország magyar vendégek számára vízumköteles.

"Magyar állampolgár elviekben beutazó vízumot Katar Állam budapesti Nagykövetségén is beszerezheti. A pontos információk és az aktuálisan igényelhető vízumtípusok ügyében azonban szükséges a budapesti katari nagykövetség felkeresése.

A turista vízumok 28 napig érvényesek. A turista vízum beszerzésének az előfeltétele a szállodafoglalás megléte, s ezért alapértelmezésben a helyi szállodák szerzik be a vízumot, ha szállásfoglalással egy időben erre megbízást kapnak az utazótól. Ezekben az esetekben a szálloda felel a beutazóért. Az egyes szállodák által támasztott feltételek különbözőek lehetnek.

A hivatalos és vállalati utazók részére üzleti vízumot - a szállodafoglalással rendelkezőknek - egyes helyi szállodák szintén be tudják szerezni, ha külön megbízást kapnak erre. Az üzleti vízum beszerzését azonban alapértelmezésben a helyi üzleti partner intézi..." [1]

 • Vámrendelkezések:

"Részletes és pontos tájékoztatásért a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának Információs Szolgálatát (Budapest XIV., Hungária krt. 112-114., Tel.: (36-1) 470-4121 vagy 470-4122, e-mail: [email protected]) kell megkeresni. Ennek elmulasztása esetén a külképviselet anyagi felelősséget az adott információkért nem tud vállalni. További információk a www.vam.gov.hu honlapon találhatók."

Nyelv

Szokások

 • Vallás: iszlám.

Ramadán:

 • 2009 (1430): Augusztus 21 - Szeptember 19.
 • 2010 (1431): Augusztus 11 - Szeptember 9.
 • 2011 (1432): Augusztus 1 - Augusztus 29.

Fizetőeszköz, pénzváltás

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Kommunikációs lehetőségek

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

 • Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.
 • Kötelező és ajánlott oltások: Kötelező oltás: nincs, Javasolt oltások: Hepatitis A, Hepatitis B, Hastífusz, Diftéria-tetanusz, Veszettség, Meningococcus meningitis Országos Epidemológiai Központ - Délnyugat-Ázsia fejezet

Külföldi képviseletek

 • Magyar Nagykövetség: Cím: Doha, West Bay, Zone 66. Saha 83., Telefonszám: (00 974) 493-2531, Fax: (00 974) 493-2537, E-mail: [email protected], Web: www.kulugyminiszterium.hu

Források

Katar témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Ázsia országai

Afganisztán · Arab Emírségek · Azerbajdzsán · Bahrein · Banglades · Bhután · Brunei · Ciprus · Fülöp-szigetek · Grúzia · India · Indonézia · Irak · Irán · Izrael · Japán · Jemen · Jordánia · Kambodzsa · Katar · Kazahsztán · Kelet-Timor · Kína (Hongkong és Makaó) · Kirgizisztán · Koreai Köztársaság (Dél-Korea) · Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (Észak-Korea) · Kuvait · Laosz · Libanon · Malajzia · Maldív-szigetek · Mianmar (Burma) · Mongólia · Nepál · Omán · Oroszország · Örményország · Pakisztán · Srí Lanka · Szaúd-Arábia · Szingapúr · Szíria · Tádzsikisztán · Thaiföld · Törökország · Türkmenisztán · Üzbegisztán · Vietnám


Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!