„Hargita megye” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Hargita megye

Default Banner.jpg

a (89.101.48.75 (Vita) szerkesztései visszaállítva 81.182.233.14 utolsó változatára)
(Más települések)
 
41. sor: 41. sor:
 
*[[Székelypálfalva]]
 
*[[Székelypálfalva]]
 
*[[Székelyszentlélek]]
 
*[[Székelyszentlélek]]
 +
*[[Csíkkozmás]]
 +
*[[Lázárfalva]]
 +
 
==Látnivalók táblázatban==
 
==Látnivalók táblázatban==
 
<br clear="all" />
 
<br clear="all" />

A lap jelenlegi, 2010. június 30., 04:31-kori változata

Hargita megye Románia egyik megyéje, Erdélyben található. Északról Suceava megye, keletről Neamţ és Bacău megye, délről Kovászna és Brassó megye, nyugatról pedig Maros megye határos vele. Ebben a megyében a legnagyobb a magyarok aránya Erdélyben (84,4%).

Földrajz[szerkesztés]

Domborzata[szerkesztés]

Hargita megye területe 6 639 km². Főként a Keleti-Kárpátok hegyeiből áll, mint például a Csíki-havasok (Ciuc), Gyergyói-havasok, Kelemen-havasok és Hargita-hegység (Harghita). Ezen hegységek főként vulkanikus platókból, hegylábakból, és a sűrűbben lakott folyóvölgyekből állnak.

A hegyek eredete vulkanikus, a terület pedig híres meleg forrásairól. Hargita Románia egyik leghidegebb területe, ám nyáron meglehetősen meleg is lehet. Amennyiben elég eső esik, a megye klímája tökéletes az erdei gombák számára.

Vízrajza[szerkesztés]

A megyében ered Románia két fontos folyója, a Maros és az Olt. Ezek a folyók Marosfőnél és Csíkszentdomokosnál erednek egymástól néhány kilométerre. A Maros innen nyugat felé folyik, majd a Tiszába ömlik, míg az Olt dél felé, a Dunába ömlik. (Ezt örökíti meg "A Maros és az Olt legendája".)

Hargitának sok szép természeti látványossága van, például a Szent Anna-tó, mely egy vulkáni eredetű krátertó a megye déli részén, Tusnád közelében. A Gyilkos-tó egy hegyi tó Gyergyószentmiklós közelében. A Békás-szoros egy megejtően szép, szűk hasadék, melyet a Békás-patak alakított ki.

Éghajlata[szerkesztés]

Az éghajlat hegyközi és hegyvidéki, hosszan tartó hideg telekkel és viszonylag meleg nyarakkal. Az évi átlaghőmérséklet 4 °C a hegyeken és 5.6 °C a medencékben. A leghidegebb hónap átlagos hőmérséklete -6.8 °C a medencékben és -4 °C a hegyvidéken, nyáron az átlaghőmérséklet 16 °C ill. 12 °C. A legmagasabb hőmérsékletet (36.5 °C) 1952-ben mérték Székelyudvarhelyen, a legalacsonyabbat (-35 °C) 1929-ben a Gyergyói-medencében. Télen gyakoriak a hőinverziók. A fagyos napok száma az alacsonyabb részeken évi 160. Ritkán előfordulnak késői (júniusi) és korai (szeptemberi) fagyok is. Az évi csapadékmennyiség 550-1000 mm.

Városok[szerkesztés]

Csíksomlyó (Csíkszereda városrésze)

Más települések[szerkesztés]

Látnivalók táblázatban[szerkesztés]


Természeti örökség

  • Tájegységek
  • Természetvédelmi területek
  • Gyógyvizek, termálvizek

Épített örökség

  • Városok
  • Történelmi emlékhelyek
  • Várak, erődök
  • Paloták, kastélyok
  • Egyházi épületek
  • Folkorisztika, népi építészet
  • Múzeumok

Hargita megye témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.