„Győr” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Győr

Default Banner.jpg

(A történelmi városmag)
(A történelmi városmag)
46. sor: 46. sor:
 
*Bécsi kapu tér  
 
*Bécsi kapu tér  
 
A szabálytalan alakú Rábára néző tér Magyarország legszebb barokk tereinek egyike.
 
A szabálytalan alakú Rábára néző tér Magyarország legszebb barokk tereinek egyike.
 +
 
**Karmelita templom
 
**Karmelita templom
 
**Altabak-ház
 
**Altabak-ház

A lap 2007. május 28., 19:05-kori változata

Karmelita templom Győrben

Győr Győr-Moson-Sopron megye megyeszékhelye, a Nyugat-Dunántúl kiemelkedő jelentőségű városa. A Budapest és Bécs között fél úton fekvő ipari város komoly turizmussal büszkélkedhet, amelyet elsősorban jó elhelyezkedésének és barokk belvárosának köszönhet. Győr a „Vizek városa” kitüntető címmel rendelkezik, és sok vízitúra kiindulópontja vagy egyik állomása, mivel a Mosoni-Duna és Rába összefolyásánál, a Dunától nem messze fekszik.

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Győr a Béccsel és Budapesttel jó összeköttetést biztosító M1-es autópálya közelében fekszik. Pozsonyból az erre kapcsolódó M15-ös autóúton érhető el. A Dunántúl nyugati, középső és déli vidékei felé sugárirányba indulnak innen a fontosabb főútak: a Sopronnal összekötő 85-ös, a Veszprémbe irányuló 82-es és a Székesfehérvárra menő 81-es út. Szombathelyről a légcelszerűbb Csornáig a 86-os, majd 85-ös úton való érkezés.

Vonattal

Magyarország keleti feléről és Budapestől elsősorban tömegközlekedéssel vonattal érdemes a megyeszékhelyt felkeresni. Budapest és Győr között [1] a vonatok magyarorországi viszonylatokhoz képest kiemelkedően gyorsak. (Max. sebesség: 160 km/h). Így a fővárostól 130 kilométerre fekvő város bő egy óra alatt elérhető vonaton. Ezt az időt elsősarban a Nyugat-Európa felé közlekedé EuroCity és EuroNight vonatok teljesítik. Ezekre kötelező az InterCity pótjegy (390 Ft) váltása, ám helybiztosítás nem lehetséges, így – elsősorban pénteken és vasárnap – előfordulhat, hogy csak „magasabb minőségű” állóhelyhez jutunk a felárért. Vannak normális (Sopron és Szombathely felé járó) belföldi InterCity járatok is, amelyekre lehetséges a helybiztosítás (IC pótdíj: 520 Ft).

Sokan azonban a felár mentes gyorsvonatokat használják, amelyek bő másfél óra alatt teljesítik a távot. Ezeken a vonatokon azonban szinte mindig nehéz ülőhelyet találni, főbb utatzási időszakban (péntek és vasárnap) állóhely se mindig marad.

A Tatabányáról Bécsbe közlekedő rendszeres EUREGIO személyvonatok már általában jóval üresebbek, az utazási komfort is magasabb, de bár Ausztrián belül csak pár helyen állnak meg, Magyarországon személyvonatként nem túl gyorsak.

Győr vonattal még Sopronból [2] és Szombathelyről [3] érhető el könnyen, illetve Veszprémből [4] járnak még ide személyvonatok. Ezek bár gyönyörű útvonalon közlekednek, lényegesebben lassabbak a buszoknál. Egyéb dunántúli városból a vonaton való eljutás körülményes, a busz a járható alternatíva.

Busszal

Győr fontos csomópont a helyközi és távolsági buszközlekedésben, és külön előny, hogy buszállomása közvetlenül a vasútállomás mellett van. A legtöbb dunántúli városból, Budapestről, Kecskemétről és Szegedről van buszos összeköttetés Győrrel. A minőség és az utazási idő változó paraméter, de általánosságban még mindig jobb a vonatnál. A Budapest–Győr [5] járat sokat veszített korábbi jelentőségéből a MÁV ütemes menetrend bevezetésével, de még mindig sűrű viszonylat, és Magyarországon azon kevés utazási lehetőségek egyike, ahol egyes buszokon mobiltelefonon vásárolt jeggyel [6] is lehet utazni, vagy a buszon bankkártyával fizetni.

A környék helyközi közlekedéséért a Kisalföld Volán felelős, amely általában elég magas színvonalon, megfelelő sűrűséggel látja el a feladatát.

Külföldről Bécsből (és egyéb nyugat-európai városokból) nem nehéz feladat busszal elérni a várost, Pozsonyból [7] azonban csak napi egy busz jár ide. Heti egyszer a Székelyföldről [8] is jár ide busz.

Vízen

Győr rendszeres hajójárattal nem elérhető, és a Mosoni-Duna alacsony vízállása miatt egyébként se könnyen felkereshető nagyobb hajókkal. Vizítúrázók számára azonban a Mosoni-Dunán és a jóval veszélyesebb Rábán is elérhető.

Közlekedés helyben

Győr belvárosa kis területre koncentrálódik, és nagyrészt autómentes, ezért az elsődleges közlekedési módozat a gyaloglás, esetleg a kerékpározás (ez utóbbi néha kellemetlen lehet, mert sok a dombra épült lépcsős, vagy meredek utca).

Az egyéb helyeken a városi tömegközlekedés vagy az autó lehet az alternatíva. Az utóbbival a belvárosban nehézkes (és fizetős) parkolás lehet gond.

A helyi tömegközlekedést csak buszok látják el. A járművek állapota változó, de általában elég jó minőségűek. A jegyárak a vidéki átlag fölött vannak, elővételben 200, járművön 260 Ft-ba kerülnek. Semmilyen turisták számára ideális jegyfajta nem létezik, diákok és nyugdíjasok számára az 1200 Ft-os havi bérlet esetleg szóba jöhet. A buszokon elég szigorúan az első ajtón kell felszállni, ott a bérletet felmutatni vagy a jegyet kilyukasztani.

A városban számtalan járat közlekedik, és kellő helyismeret nélkül néha nehézkes lehet, hogy melyik járatot érdemes választani. Még akkor is, ha tudjuk, hogy melyik megállót kívánjuk felkeresni, mivel van, hogy egy járat a város minden részét bejárja, amíg céljához ér. Csúcsidőben a közlekedés jó, azon kívül és főleg hétvégén hagy maga mögött kivetni valót. Hétvégén a jegyhez való jutás is nehézkes, lényegében csak a helyközi buszállomás információjában és a buszon lehetséges.


Nevezetességek

A történelmi városmag

A város legmagasabb pontján a Duna és Rába összefolyásánál fekvő Káptalandomb Győr legősibb része, mai alakját háromezer év építkezései során nyerte. A Káptalandombtól délre és keletre elterülő Váralja Magyarország egyik legszebb és legegységesebb barokk városépítészeti együttese. Legjellegzetesebb építészeti vonása a sarkokon elhelyezett zárterkély, emiatt Győrt gyakran nevezik a sarokerkélyek városának.

Káptalandomb

 • Püspökvár
 • Bazilika
 • Régi papnevelde (Egyházmegyei Kincstár, Könyvtár és Kőtár)

Váralja

 • Bécsi kapu tér

A szabálytalan alakú Rábára néző tér Magyarország legszebb barokk tereinek egyike.

  • Karmelita templom
  • Altabak-ház
  • Ott-ház
 • Széchenyi tér

A város barokk főtere.

  • Bencés templom, rendház és gimnázium
  • Széchenyi Patikamúzeum
  • Apátúr-ház (Xantus János Múzeum)
  • Vastuskós-ház (Patkó Imre Gyűjtemény)
  • Mária oszlop
 • Magyar Ispita (Váczy Péter Gyűjtemény)
 • Zichy-palota
 • Német Ispita
 • Orsolyita templom és rendház
 • Fejérváry-ház
 • Káptalani zenészek háza
 • Frigyláda szobor
 • Kreszta-ház (Kovács Margit Gyűjtemény)
 • Esterházy palota (Városi Művészeti Múzeum- Radnay Gyűjtemény)
 • Rozália-ház
 • Napóleon-ház


Győr témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!