Gránit Gyógy- és Termálfürdő Zalakaros

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 81.183.132.254 (vita) 2009. október 17., 17:53-kor történt szerkesztése után volt.
Gránit Gyógy- és Termálfürdő Zalakaros

Default Banner.jpg

A Gránit Gyógy- és Termálfürdő Zalakaros Zala megye nemzetközi hírű gyógylétesítménye.

Fekvése

Zala megyében, a Balatontól 20 km-re délre fekvő közel 800 éves településen. A közelben fekszik Kápolnapuszta, a Balaton, a Kis-Balaton, Nagykanizsa.

Története

Szénhidrogén kutatófúrás során találtak rá a vízre. 35 éve feltárt termálvize tette nemzetközileg elismert fürdőhellyé a várost.

"Hat százalékkal kevesebb vendég látogatott el 2008-ban a zalakarosi gyógyfürdőbe, de várhatóan így is 250 millió forint feletti nyereséggel zárja az előző évet az önkormányzat többségi tulajdonában lévő társaság. A Gránit Gyógyfürdő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Horváth Vencel tájékoztatása szerint: az elmúlt évben közel 674 ezer fizető vendég kereste fel a komplexumot." [1]

A jövő 2008-2001 között: "A zalakarosi GRÁNIT Gyógyfürdő Zrt. a Nyugat-dunántúli Operatív Programból nyert 809 millió forintos támogatással két ütemben "fürdő-plázát" hoz létre 2,7 milliárd Ft nettó értékben. Az "Új fogadóépület gyógy- és wellness szolgáltatásokkal, a fedett fürdő átalakulása (Zalakaros)" tárgyú kiemelt projekt első ütemében az új 5.200 négyzetméteres, 4 szintes fogadóépület készül el 2010 áprilisáig, amely nagyobb öltözőkapacitást, tágas és színvonalas fogadóteret, új szolgáltatásokat jelent majd a látogatóknak. Második ütemben a fedett fürdő épülete újul meg, s a fogadóépületbe átköltöztetett funkciók miatt felszabaduló tereket új, a magyar piacon kuriózumnak számító kényeztető kezelésekkel bővítik ki a továbbfejlesztett gyógyászati és medical-wellness kezeléseket." [2]

Infrastruktúra

Gyógymedence, termálmedence, élményfürdő, hullámfürdő, gyermekmedence.

Víz jellemzői

 • Gyógyvize: 2000 méter mélyből fakadó 96 C°-os hőmérsékletű. Összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyikének tartják. Vízösszetétele: alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában. A vízben megtalálható kémiai elemek még a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav és szabad szénsav.
 • Termálvize: a felső pannon rétegbe fúrt 2 db fürdő tulajdonában álló kút termelte 53 C°-os víz, összetétele szerint nátriumkloridos, hidrokarbonátos.

Javallatok

Gyógyvízét főleg gyógyulásra vágyóknak ajánlják. Krónikus nőgyógyászati betegségek, fogágy megbetegedése, Mozgásszervi panaszok (idült gyulladásos ízületi betegségek), sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelését, bőrgyógyászati problémák kezelését segíti elő.

Ellenjavallott

 • Rosszindulatú daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, nagyon magas vérnyomás, szívkoszorúér sclerosis, infarktus után, súlyos visszér, akut gyulladások, krónikus és akut fertőző megbetegedés, gyakori rohamokkal kísért asztma, veseelégtelenség (vesekő), hypertierosos, vészes súlycsökkenés vagy növekedés esetén.

Tilos a fürdővíz használata

 • Elmebetegség, nyílt sebek, fekélyes sebek, alkoholos állapot, inkontinecia esetén.

Szolgáltatások

Fizioterápiás szolgáltatások

 • Hidroterápia (vízben történő kezelések): súlyfürdő, víz alatti sugármasszázs vagy hidromasszázs (tangentor-kezelés).
 • Balneoterápia (gyógyvíz-kezelések): medencefürdő, kádfürdő, szénsavas kádfürdő.
 • Mechanoterápia (mozgásterápia): gyógymasszázs, gyógytorna (szárazon és vízitorna).
 • Elektroterápia.

Hasznos információk

Nyitva tartás

Fedett fürdő - egész évben nyitva, Termálstrand - szezonálisan nyitva.

Elérhetősége

 • Tulajdonos: Gránit Gyógyfürdő Rt.
 • Cím: 8749 Zalakaros, Termál u.4.
 • Telefon: 0036/93.340.420
 • Fax: 0036/93.340.318
 • E-mail: [email protected]
 • Honlap: www.bad-zalakaros.hu

Források