„Franciaország” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Franciaország

Default Banner.jpg

(Utazási tanácsok)
(Városok)
70. sor: 70. sor:
 
== Városok ==
 
== Városok ==
 
* [[Párizs]] – a „fények városa”, Franciaország fővárosa
 
* [[Párizs]] – a „fények városa”, Franciaország fővárosa
* [[Aix-en-Provence]] – Mozgalmas egyetemváros
+
* [[Aix-en-Provence]] – mozgalmas egyetemváros
 
* [[Bordeaux]] – Délnyugat-Franciaország központja, borairól híres
 
* [[Bordeaux]] – Délnyugat-Franciaország központja, borairól híres
 
* [[Dijon]] – történelmi város, [[Bourgundia]] központja
 
* [[Dijon]] – történelmi város, [[Bourgundia]] központja
 
* [[Lyon]] – a második főváros, a Rhône és a Saône összefolyásánál
 
* [[Lyon]] – a második főváros, a Rhône és a Saône összefolyásánál
* [[Marseille]] – nagy kikötőváros a
+
* [[Marseille]] – a Földközi-tenger nagy kikötővárosa
 
* [[Nantes]] – Jules Verne szülővárosa
 
* [[Nantes]] – Jules Verne szülővárosa
 
* [[Orléans]] – Jeanne d'Arc városa
 
* [[Orléans]] – Jeanne d'Arc városa
* [[Reims]] – katedrálisáról ismert
+
* [[Reims]] – katedrálisáról ismert történrlmi település
 
* [[Strasbourg]] – Európai központ, a [[Németország|német]] határ mellett
 
* [[Strasbourg]] – Európai központ, a [[Németország|német]] határ mellett
 
* [[Toulouse]] – gyönyörű város  a [[Pireneusok]] lábánál
 
* [[Toulouse]] – gyönyörű város  a [[Pireneusok]] lábánál
 +
* [[Lourdes]] - a legismertebb francia zarándokhely
  
 
== Utazási tanácsok ==
 
== Utazási tanácsok ==

A lap 2007. január 25., 16:53-kori változata

noframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Fr-flag.png
Általános adatok
Főváros Párizs
Államforma Köztársaság
Pénznem Euro (EUR)
Terület 547 030 km2
Népesség 59 900 300 (2004)
Nyelv Francia
Vallás Római katolikus: 83%–88%, Iszlám: 5%–10%
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (Euro-2 szabvány: C, E típus)
Behívószám 33
Internet TLD .fr
Időzóna UTC +1
Franciaország Nyugat-Európa legnagyobb területű országa. Északkeletről Belgium és Luxemburg, keletről Németország és Svájc, délkeletről Olaszország, délnyugatról pedig Spanyolország, valamint a Pireneusok hegyeiben a két ország közé zárt Andorra határólja. Délről a Földközi-tenger mossa partjait (a partból egy kis részen Monaco törpeállam található), nyugaton pedig hosszan elnyúló parttal rendelkezik az Atlanti-óceán mentén.

Az ország a turisták legkedveltebb célpontja, mivel számos világhírű turistalátványossággal rendelkezik, melyek közül a legismertebbek Párizshoz vagy a Côte d'Azurhöz hasonlóak. De számos egyéb, szintén kiemelkedő nevezetesség is várja a turistákat. Úgy mint a Loire menti kastélyok, a „Midi” római emlékei (Pont du Gard, Arles, Orange) vagy épp a vad bretagne-i tengerpart. De, ha mindez nem volna elég, ott van az utánozhatotlanul könnyed francia mentalitás, az eldugodt, történelmet mesélő falvak, a különleges táj vagy épp a francia konyha.

Régiók

Franciaország 7 nagy tájegységre bontható, és ezeket tovább osztva összesen 22 közigazgatási régióból áll az ország, amely lényegében lefedi a történelmi és turisztikai tájegységeket.

Franciaország rendelkezik pár tengeren túli megyével is: Guadeloupe, Martinique, Francia Guyana, Réunion.

Illetve pár tengeren túli területtel: Francia Polinézia (Tahiti), Új Kaledónia, Saint Pierre és Miquelon, Mayotte, Wallis és Futuna

Városok

 • Párizs – a „fények városa”, Franciaország fővárosa
 • Aix-en-Provence – mozgalmas egyetemváros
 • Bordeaux – Délnyugat-Franciaország központja, borairól híres
 • Dijon – történelmi város, Bourgundia központja
 • Lyon – a második főváros, a Rhône és a Saône összefolyásánál
 • Marseille – a Földközi-tenger nagy kikötővárosa
 • Nantes – Jules Verne szülővárosa
 • Orléans – Jeanne d'Arc városa
 • Reims – katedrálisáról ismert történrlmi település
 • Strasbourg – Európai központ, a német határ mellett
 • Toulouse – gyönyörű város a Pireneusok lábánál
 • Lourdes - a legismertebb francia zarándokhely

Utazási tanácsok

Beutazás

Beutazási feltételek

Franciaország az Európai Unió tagjaként a magyar állampolgárok számára személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel való belépés lehetséges. Az ország a Schengeni Egyezmény tagja, így határellenőrzésre csak a Nagy-Britanniával, Svájccal és Andorrával közös határon lehet számítani.

Repülővel

Vonattal

Franciaország Magyarországról közvetlenül nem, csak bécsi vagy müncheni átszálással érhető el vonattal.

Busszal

Budapestről heti három járat (hétfő, szerda és péntek) indul Párizsba Strasbourgon és Reimsen keresztül. Legolcsóbban irányonként 9900 Ft-ért lehet az előbbi franciaországi városba utazni, ha interneten jó előre megváltjuk a jegyünket.

Autóval

Utazás helyben

Vonattal

Franciaország kiválló vasúthálózattal rendelkezik, amelyen sok nagy sebességű vonat (TGV) közlekedik. A rendszer óriási hátránya azonban, hogy nagyon erősen Párizs centrikus, így bár a fővárosból Franciaország nagy része, Belgium és London is elérhető három órán belül, egyes vidéki városok között már rosszabb utazási időre lehet számítani.

A vonatokakat alapjában véve két részre lehet osztani, létezik a távolsági közlekedést lebonyolító Grandes Lignes (Fővonalak), illetve a regionális közlekedést végző TER (Transport Express Régional) hálózata.

Távolsági közlekedés

A Grandes Lignes vonalakon alapvetően két szolgáltatás, a nagysebességű TGV és az expressz vonatok (Corail) vehető igénybe. Az előbbire szükséges a helyfoglalás, a másikra legtöbbször csak ajánlott, ám sokszor érdemes a 1,5 €-s díjat befizetni, mivel főleg hétvégék környékén minden ülőhely elfogyhat.

A távolsági közlekedésben két időszakot különböztetnek meg, a normál időszakot (période normale) és a csúcsidőszakot (période de pointe). Az időszakok vonatonként eltérnek, és azt jelzik, hogy az adott napi indulásnál várhatóan mennyire lesznek telítve. A csúcsidőszakban közlekedő vonatokra a jegy ára mindig magasabb valamivel.

Az SNCF egy új, különleges szolgáltatása az iDTGV [1], amely a fapados légitársaságok ellen veszi fel a harcot, és az ott szokásos foglalási rendszert alkalmazza, azaz minél előbbi a foglalás, annál nagyobb valószínőséggel lehet olcsó jegyet szerezni. A jegyárak 19 €-nál indulnak (minden vonatra 50 ilyen hely van), de közvetlen vonatindulás előtt a normál TGV-k áránál is több lehet az ára. iDTGV-vel Párizsból Aix-en-Provence-ba, Avignonba, Bordeaux-ba, Cannes-ba, Marseille-ba, Montpelier-be, Nice-be, Nîmes-be, Perpignanba, St-Raphaëlbe, Toulonba és Toulouse-ba, valamint ellenkező irányba lehet utazni. Ezekre a vonatokra elsősorban az interneten lehet jegyet vásárolni, de egyes nagyobb pályaudvarokon is akad iDTGV jegyeket árusító hely. A vonaton amúgy kétfajta utazási mód, a csendes (idZen), illetve a hangos (idZap) zóna működik. A csendes zónában a mobiltelefonok használata, és a hagos beszéd tilos. A vonaton számos extraszolgáltatást biztosítanak külön díj ellenében.

Bár a TGV-k térhódításával egyre kisebb az éjszakai vonatokra, Párizsból Auvergne régión és Toulouse-on át a Pireneusok lábához, Lyonból Bretagne-ba, valamint [több északi francia városból Nice-be, illetve Languedoc-Rouisson régióba indulnak Corail Lunéa éjszakai járatok. Ezeken csak fekvőhelyes és hálókocsik vannak. Ezek színvonala az átlagos nyugat-európai színvonalnak felel meg.

Regionális vonatok

A regionális vonatok a TER-hez tartoznak. A valóságban azonban minden egyes régió közlekedését külön TER egység végzi a vasúttársaságon belül. Ezeknek mind külön kedvezményes ajánlataik lehetnek. A legtöbb régióban (Elzászban nincsenek időszakok) a távolsági vonatokhoz hasonlóan két időszakot különböztetünk meg, a csúcsidőt jelentő „fehér időszakot” (période blanc), illetve az azon kívüli „kék időszakot” (période bleu). Fehér időszakba esnek a péntek vagy vasárnap 15 és 20 óra között, valamint a hétfő 5 és 10 óra között induló járatok. Az ilyen vonatokon általában csak szerényebb kedvezményeket lehet igénybe venni, illetve nagyobb zsúfoltságra kell számítani. Különösen igaz ez a turisták által közkedvelt helyeken (tengerpartok, Alpok), ahol sokszor állóhelyhez se lehet jutni.

Jegyek

Franciaországban a jegyvásárlás mikéntje nagyban eltér a Magyarországon szokottaktól. A távolsági járatoknál a jegyet meghatározott vonatra kell kérni, ha mégsem ezzel a vonattal utaznánk, annak indulása előtt bármikor ingyen lehet kérni a jegy kicserélését (kivéve egyes kedvezményes jegyfajták), vonat indulása után egy órával már csak a jegy árának 50 %-ért lehet a jegyet cserélni. Corail esetében, ha 2 hónapon belül egy másik vonattal utazunk, azt megtehetjük ugyanazzal a jeggyel helybiztosítás nélkül, vagy helybiztosítással, újabb 1,5 € kifizetésével. Azokon az állomásokon, ahol TGV is közlekedik, lehet találni olyan készülékeket (Échange minute TGV), amelyekkel rövid idő alatt cserélhetjük ki a lekésett TGV-re szóló jegyünket a következőre szólóra.

Jegy hagyományos módon való vétele nagyobb állomásokon hosszabb időt vehet igénybe, és csak normálárú jegyet lehet így kapni. Valamennyi állomáson működnek, illetve a nagyobb bevásárlóközpontokban működnek olyan autómaták, amelyekkel az interneten is meghirdetett jegyeket is lehet kapni. Ezek azonban csak dombornyomott bankkártyát fogadnak el fizetőeszközként. Minden állomáson található továbbá regionális autómata is, ahol az aktuális régió TER-jeire lehet jegyet kapni. Itt dombornyomott bankkártyával és fémpénzzel lehet fizetni. Végül pedig létezik az internetes jegyvásárlás is a http://www.voyages-sncf.com/ oldalon.

Az interneten vásárolt jegyek kivételével valamennyi jegyet komposztálni (a peron végi autómatáknál érvényesíteni) kell felszállás előtt, egyébként nem érvényes. Ha ezt elmulasztottuk, érdemes felkeresni a kalauzt, aki lebélyegzi azt, egyébként bűntetésre lehet számítani.

Minden állomáson legalább autómata működik, de ha mégsem sikerült jegyet venni az állomáson, kisösszegű pótdíjért a vonaton is lehet, ha egyből felkeressük a kalauzt. Ha csak ellenőrzéskor derül ki, hogy nincs jegyünk, komolyabb összegű (akár 110 €-s) bűntetésre lehet számítani.

Menetrendek

Az állomásokon általában az azt keresztező vonalakról lehet ingyenes menetrendet elhozni, illetve ezek megtalálhatók a [2]. oldalon vagy az aktuális TER honlapjain.

A francia vonatok általában pontosak és megbízhatók, ám nagy forgalom esetén 10–30 perc késésekre lehet számítani. Ezen túl a számos sztrájk is nehezítheti a közlekedést. Évente két-három általános vasútassztrájk jellemző, regionális sztrájkok pedig havonta többször is kialakulhatnak Franciaország különböző részein. Sok a sztrájkok száma Elzász, Rhône-Alpes, de leginkább Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban. Sztrájk alkalmavál nagyjából a vonatok harmada-fele közlekedik.

Franciaország témához kapcsolódó forrásszövegek a [[:Wikipedia:{{{1}}}|Wikipédiában]].

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!