Főmenü megnyitása

Wikitravel β

noframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Fi-flag.png
Általános adatok
Főváros Helsinki
Államforma Köztársaság
Pénznem Euró (EUR)
Terület 337 030 km2
Népesség 5 255 580 (2006)
Nyelv Finn, Svéd
Vallás Evangélikus: 83 %, ateista: 9 %
Elektromos
hálózat
230V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 358
Internet TLD .fi
Időzóna UTC +2

Finnország Észak-Európa egyik állama. Északnyugatról Svédország, északról Norvégia, keletről Oroszország határolja. Déli és nyugati partjait a Balti-tenger mossa. Délről a tengeren keresztül Észtország határos vele.

FöldrajzSzerkesztés

Fekvése, határaiSzerkesztés

Finnország Európa északi részén található, egy prekambriumi platóvá kopott pajzson terül el. A következő országokkal határos: északon Norvégia, keleten Oroszország, délen a Finn-öböl, délnyugaton a Balti-tenger és nyugaton Svédország és a Botteni-öböl. Az ország területe 338 000 km², ezzel Magyarország területének körülbelül három és félszerese.

DomborzatSzerkesztés

Finnországot az ezer tó országának is nevezik. Ez az elnevezés nem a legpontosabb, ugyanis 187 888 tavat és 179 584 szigetet tartanak nyilván. A finn táj többnyire lapos síkság néhány dombbal tarkítva. Legmagasabb pontja a Haltitunturi, 1328 m-en van, Lappföld legészakibb pontján (a norvég határhoz közel. A tavakon kívül a táj erdőkkel borított (nagyon kevés a termőföld). A legtöbb sziget délnyugaton található, az ålandi szigetvilág részeként, valamint a déli partvidék mentén a Finn-öbölben, ezeket úgy is hívják, hogy Archipelago. Finnország azok közé a kevés országok közé tartozik, amelyek még mindig növekednek. Az ország területe körülbelül 7 négyzetkilométert nő évente, mivel a talaj kiemelkedik a tengerből. A világ legnagyobb szigetvilága a botteni-öböl és a finn öböl között található nagyjából 50 000 sziget alkotja.

ÉghajlatSzerkesztés

Az éghajlat hideg, időnként kemény telek és viszonylag meleg nyarak által jellemzett északi mérsékelt. Finnország területének egynegyede az Északi-sarkkör fölött fekszik, ennek következményeként a legészakibb részeken a Nap akár 73 napig nem nyugszik le nyaranta, és akár 51 napig nem kel föl telente.

RégiókSzerkesztés

VárosokSzerkesztés

Hasznos információkSzerkesztés

Beutazási szabályokSzerkesztés

  • Útlevél és vízumrendelkezések:

"Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak." (Forrás: Külügyminisztérium)

  • Vámrendelkezések:

NyelvSzerkesztés

Fizetőeszköz, pénzváltásSzerkesztés

Vásárlás, üzletek nyitva tartásaSzerkesztés

Kommunikációs lehetőségekSzerkesztés

  • Postai szolgáltatások:
  • Telefonálás külföldre:
  • Internetezés lehetősége:

kecske háton főként

SzálláshelyekSzerkesztés

VendéglátóhelyekSzerkesztés

SzokásokSzerkesztés

KözbiztonságSzerkesztés

Egészségügyi tudnivalókSzerkesztés

  • Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.

Külföldi képviseletekSzerkesztés

  • Magyar Nagykövetség:
  • Magyar Konzulátus:

ForrásokSzerkesztés

Külső hivatkozásokSzerkesztés