„Elektromos hálózatok” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Elektromos hálózatok

Default Banner.jpg

(D típus)
(irniQyTV)
(8 közbenső módosítás, amit 6 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
Az elektromos hálózatok különbözőek a világ különböző tájain. Annyiban egyeznek, hogy valamennyi ország szinuszos váltakozó áramot használ a lakossági berendezések üzemeltetéséhez. Azonban az effektív feszültség és a frekvencia eltérő lehet. A két általános feszültségintervallum az [[Észak-Amerika|Észak-Amerikára]] jellemző 110–127 V és az [[európa|eur]][[ázsia]]i 220–240 V. A frekvencia 50 Hz (Európában) vagy 60 Hz lehet. A folyó áramon túl a dugaszok és aljzatok (konnektorok) is számos variációt mutatnak. A [[magyarország]]i áram 230 V feszültségű és 50 Hz frekvenciájú.
+
Now I'm like, well duh! Truly thnafukl for your help.
 
 
==Aljzatok, dugaszok==
 
A világon összesen 13 betűvel jelölt szabvány létezik arra, hogy az aljzatok és a dugaszok milyenek legyenek. Azonban a szabványokon belül is lehetnek kisebb eltérések, amelyek a más szabványokkal való kompatibilitást akadályozhatják. Magyarországon valamennyi konnektor F szabványú, oldalt földelt. Ezekbe általában gond nélkül lehet bármilyen földeletlen, C szabványú dugaszt is dugni, kivéve a régi eszközöket, amelyek kör alakú dugasszal rendelkeznek. A legtöbb újonnan gyártott földelt készülék mind a magyar-német F, mind a francia-lengyel E szabványt támogatja.
 
 
 
===A típus===
 
Az A típus az [[Amerikai Egyesült Államok|Egyesült Államok]]ban, [[Kanada|Kanadában]], az [[Indokínai-félsziget]]en, [[Japán]]ban és a [[Karib-szigetek]]en jellemző földeletlen szabvány. Ilyen típusú aljzatot csak régi házakban vagy kifejezetten helytakarékos aljzatoknál találni. Ezek más típusú dugaszt csak adapterrel képesek fogadni. /Földelt dugaszolóval ellátott készüléket földeletlen aljzatban érintésvédelmi okokból tilos használni adapterrel!/ A típusú dugót azonban gond nélkül minden B típusú aljzatba be lehet dugni.
 
 
 
===B típus===
 
Az A típus földelt változata, az 1960-as évek óta csak földelt aljzatot építenek be az USA-ban.
 
Általában polarizáltak a lábai, emiatt nem azonos hosszúságúak.
 
 
 
===C típus===
 
"Europlug" néven ismert, nem földelt csatlakozó, a Szovjetunióban, az egykori keleti blokkban, és Nyugat-Európában használatos, továbbá használják még egykori francia és brit gyarmatokon is. Lábai bizonyos országokban 4 mm, míg máshol 4,8 mm átmérőjűek.
 
 
 
Such a deep aenwsr! GD&RVVF
 
 
 
===E típus===
 
A nálunk megszokotthoz hasonló rendszer, de a lábai polarizáltak és a földelésről egy, az aljzatból kiálló láb gondoskodik, ami a csatlakozón lévő nyílásba illeszkedik. Elterjedt [[Franciaország|Franciaországban]], [[Belgium|Belgiumban]] és [[Lengyelország|Lengyelországban]]. A nem földelt C típusú csatlakozó gond nélkül belemegy, illetve a "CEE 7/7" nevű E/F hibrid csatlakozó ami az egész kontinentális Európában használható.
 
 
 
===F típus===
 
Az F típus a [[Magyarország]]on legelterjedtebb aljzatszabvány, amely kétoldali földelést tesz lehetővé. A földelt készülékek mind ilyen dugóval rendelkeznek Magyarországon. A szabvány a világon még számos helyen működik, [[Európa]] legnagyobb részén, [[Oroszország]]ban és [[Dél-Korea|Dél-Koreában]]. Az [[Oroszország|Oroszországban]] szokásos szabvány (GOST csatlakozó 4.0 mm-es csatlakozólábakkal) azonban kissé eltér a magyartól, mivel a konnektorokon található lyuk kisebb az európainál, így például egy magyar (F típusú Schuko csatlakozós) készüléket nem lehet ilyenbe bedugni. Fordítva minden akadály nélkül lehetséges.
 
 
 
===G típus===
 
Az [[Egyesült Királyság]]ban leginkább elterjedt típus, 3 lábbal rendelkezik, polarizált.
 
 
 
===H típus===
 
Izraelben, illetve Palesztinában használatos, 3 lábbal rendelkezik, az 1989-es módosítása óta nem földelt C típusú "Europlug" csatlakozó bedugható, a régi típusnak Y alakban állóak voltak a lábai, így a C kerek csatlakozói nem illeszkedtek, bár ezek a régi típusú aljzatok manapság igen ritkák.
 
 
 
===I típus===
 
[[Ausztrália|Ausztráliában]], [[Argentína|Argentínában]] és [[Kína|Kínában]] használatos, 3 lábbal rendelkezik, a fázis és a nulla fordított "V" alakban helyezkedik el, egymással 30 fokos szöget zár be.
 
 
 
===J típus===
 
[[Svájc]]ban használatos, hasonló a C típushoz, de van egy harmadik földelő lába a fázis és a nulla között, ami nem illeszkedik ezen kettő között húzható képzeletbeli tengelyre.
 
 
 
===K típus===
 
To think, I was confused a mtiune ago.
 
 
 
===M típus===
 

A lap 2011. december 15., 10:18-kori változata

Now I'm like, well duh! Truly thnafukl for your help.