„Elektromos hálózatok” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Elektromos hálózatok

Default Banner.jpg

(G típus)
(H típus)
25. sor: 25. sor:
  
 
===H típus===
 
===H típus===
 +
Izraelben, illetve Palesztinában használatos, 3 lábbal rendelkezik, az 1989-es módosítása óta nem földelt C típusú "Europlug" csatlakozó bedugható, a régi típusnak Y alakban állóak voltak a lábai, így a C kerek csatlakozói nem illeszkedtek, bár ezek a régi típusú aljzatok manapság igen ritkák.
 +
 
===I típus===
 
===I típus===
 
===J típus===
 
===J típus===

A lap 2009. október 13., 21:08-kori változata

Az elektromos hálózatok különbözőek a világ különböző tájain. Annyiban egyeznek, hogy valamennyi ország szinuszos váltakozó áramot használ a lakossági berendezések üzemeltetéséhez. Azonban az effektív feszültség és a frekvencia eltérő lehet. A két általános feszültségintervallum az Észak-Amerikára jellemző 110–127 V és az eurázsiai 220–240 V. A frekvencia 50 Hz (Európában) vagy 60 Hz lehet. A folyó áramon túl a dugaszok és aljzatok (konektorok) is számos variációt mutatnak. A magyarországi áram 230 V feszültségű és 50 Hz frekvenciájú.

Aljzatok, dugaszok

A világon összesen 13 betűvel jelölt szabvány létezik arra, hogy az aljzatok és a dugaszok milyenek legyenek. Azonban a szabványokon belül is lehetnek kisebb eltérések, amelyek a más szabványokkal való kompatibilitást akadályozhatják. Magyarországon valamennyi konektor F szabványú, oldalt földelt. Ezekbe általában gond nélkül lehet bármilyen földeletlen, C szabványú dugaszt is dugni, kivéve a régi eszközöket, amelyek köralakú dugasszal rendelkeznek. A legtöbb újonnan gyártott földelt készülék mind a magyar-német F, mind a francia-lengyel E szabványt támogatja.

A típus

Az A típus az Egyesült Államokban, Kanadában, az Indokínai-félszigeten, Japánban és a Karib-szigeteken jellemző földeletlen szabvány. Ilyen típusú aljzatot csak régi házakban vagy kifejezetten helytakarékos aljzatoknál találni. Ezek más típusú dugaszt csak adapterrel képesek fogadni. / Földelt dugaszolóval ellátott készüléket,földeletlen aljzatba,tilos használni adapterrel! Érintésvédelmi szempontból! / A típusú dugót azonban gond nélkül minden B típusú aljzatba be lehet dugni.

B típus

Az A típus földelt változata, az 1960-as évek óta csak földelt aljzatot építenek be az USA-ban. Általában polarizáltak a lábai, emiatt nem azonos hosszúságúak.

C típus

"Europlug" néven ismert, nem földelt csatlakozó, a Szovjetúnióban, az egykori keleti blokkban, és Nyugat-Európában használatos, továbbá használják még egykori francia és brit gyarmatokon is. Lábai bizonyos országokban 4 mm, míg máshol 4,8 mm átmérőjűek.

D típus

BS 546 sztenderd földelt csatlakozó, Nagy-Britanniában a 15 Amper áramerősségre tervezett (gyakran M névvel jelölt) változata elterjedt, ezen változat 5 Amper áramerősségre lett tervezve, széleskörűen elterjedt Nagy-Britannia egykori gyarmatain, legfőképpen Indiában.

E típus

A nálunk megszokotthoz hasonló rendszer, de a lábai polarizáltak és a földelésről egy, az aljzatból kiálló láb gondoskodik, ami a csatlakozón lévő nyílásba illeszkedik. Elterjedt Franciaországban, Belgiumban és Lengyelországban. A nem földelt C típusú csatlakozó gond nélkül belemegy, illetve a "CEE 7/7" nevű E/F hibrid csatlakozó ami az egész kontinentális Európában használható.

F típus

Az F típus a Magyarországon legelterjedtebb aljzatszabvány, amely kétoldali földelést tesz lehetővé. A földelt készülékek mind ilyen dugóval rendelkeznek Magyarországon. A szabvány a világon még számos helyen működik, Európa legnagyobb részén, Oroszországban és Dél-Koreában. Az Oroszországban szokásos szabvány (GOST csatlakozó 4.0 mm-es csatlakozólábakkal) azonban kissé eltér a magyartól, mivel a konnektorokon található lyuk kisebb az európainál, így például egy magyar (F típusú Schuko csatlakozós) készüléket nem lehet ilyenbe bedugni. Fordítva minden akadály nélkül lehetséges.

G típus

Az Egyesült Királyságban leginkább elterjedt típus, 3 lábbal rendelkezik, polarizált.

H típus

Izraelben, illetve Palesztinában használatos, 3 lábbal rendelkezik, az 1989-es módosítása óta nem földelt C típusú "Europlug" csatlakozó bedugható, a régi típusnak Y alakban állóak voltak a lábai, így a C kerek csatlakozói nem illeszkedtek, bár ezek a régi típusú aljzatok manapság igen ritkák.

I típus

J típus

K típus

L típus

M típus

Átalakítás

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!