„Dobrudzsa” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Dobrudzsa

Default Banner.jpg

a (Néhány helyesírási korrekció)
a
64. sor: 64. sor:
 
== Közbiztonság ==
 
== Közbiztonság ==
  
 
+
{{wikipédia}}
 
{{Ország}}
 
{{Ország}}
 
{{Csonk}}
 
{{Csonk}}

A lap 2007. január 21., 19:35-kori változataDobrudzsa (románul: Dobrogea) Románia keleti részén található. Területe két megyére oszlik: Tulcsea (Tulcea) és Konstanca (Constanţa) melyek székhelyei a hasonló nevű városok. Amit ma Dobrudzsának ismerünk, az igazából csak a történelmi Dobrudzsa északi része, déli része jelenleg Bulgáriához tartozik. Északról és keletről a Duna, délről Bulgária határolja. Nyugati határa a Fekete-tenger.


Régiók

Városok

  • Tulcsa (Tulcea)
  • Konstanca (Constanţa)
  • Mangália (Mangalia)
  • Csernavoda (Cernavodă)

Érdekes még...

  • Histria
  • Adamclisi
  • Vama Veche

Tudnivalók

Dobrudzsáról talán elmondható, hogy még Romániában is a legkevésbé román tájegységként tartják számon mivel élnek itt románok, bulgárok, lipovánok, ukránok, törökök, tatárok. Láthatunk itt ortodox templomokat és mecseteket is. Történelmi és természeti értékekben gazdag, a tengerparton pedig lehet lazítani, kinek-kinek igényei szerint.

Történelme

Írott történelme az ókori görögökkel kezdődik, akik városokat alapítottak a tengerparton (Isztrosz, Tomoi, Kallatisz). A terület része volt Nagy-Sándor birodalmának és természetesen a római birodalomnak is. Említésre érdemes, hogy ezen a területen zajlott egy döntő csata Traianus császár és a dákok között (természetesen az előbbi győzelmével), melynek a rómaiak emléket állítottak a csata helyszínén (Tropeum Traiani) és a csata képei máig láthatók Traianus császár hadioszlopán Rómában is. Tomisz (ma Konstanca) városában már a III. században élt kereszény közösség. Később a keletrómai birodalomhoz tartozott, majd a bizánci, illetve a bolgár birodalom része lett. A XIV. század végétől a török birodalomhoz tartozott. Észak-Dobrudzsa végül 1878-ban került Romániához, amikor az orosz-román haderő vereséget mért az oszmán-török birodalom seregeire.

Odautazás

Mint alább láthatjuk, Dobrudzsa kicsit kiesik, ami kifejezetten előnyös, ha valaki el szeretne távolodni a világ zajától. A területre Románia felől lényegében kétféleképpen lehet odajutni. A Dunát vagy a levegőben, vagy hídon szelhetjük át Csernavodánál, esetleg Brailánál komppal.

Repülő

Konstanca közelében (kb. 15 km) van a Mihail Kogăniceanu repülőtér a hasonló nevű városban. Jelenleg Budapestről heti két közvetlen járat van.

Vonat

A vasuti összeköttetést Románia többi részével már 1895-ben létrehozták, amikor átadták a látványos csernavodai Duna-hidat. Budapestről nincs közvetlen járat Konstancába, de Bukarestből akár még Tulcsáig, illetve Mangáliáig is eljuthatunk vonaton.

Busz

Menetrend szerinti busz szintén csak Bukarestig van, ahonnan átszállással juthatunk el Dobrudzsába.

Hajó

Nyáron indulnak hajók egészen le a Duna-deltába, de ezek természetesen nem annyira a közlekedést, mint inkább a kikapcsolódást szolgálják.

Kocsi

Ha már valaki elhatározta, hogy idelátogat, talán a kocsi a legcélszerűbb közlekedési eszköz. Lényegében két irányt ajánlhatunk attól függően, hogy a Duna-delta felé, vagy a tengerpartra szeretne valaki eljutni. Budapestről mindenképpen Arad, majd Brassó felé érdemes menni. Ha valaki az északi részre szeretne eljutni, akkor a továbbiakban Ploiesti, Buzău majd Brăila-nál egy felejthetetlen kompozás után juthat be Dobrudzsába. Ha valaki inkább a tengerparti szállodákba akar eljutni, akkor menjen Bukarest felé és onnan autópálya vezet (elméletileg) egészen Konstancáig.

Ha valaki szeret sokat autózni gibegurba utakon, és látni szeretné az Al-Dunát, akkor Bukarestből menjen el Călărasi-ig, ahol is komppal átkelve a Dunán, majd ügyesen elkerülve a Bulgáriába való belépést folytathatja az utat a dobrudzsai-dombságon keresztül.

Nyelv

Hol és mit vehetünk

Hol és mit ehetünk, ihatunk

Szállások

Közbiztonság

Dobrudzsa témához kapcsolódó forrásszövegek a [[:Wikipedia:{{{1}}}|Wikipédiában]].

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!