„Debrecen” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Debrecen

Default Banner.jpg

(Busszal)
a (84.2.81.224 (Vita) szerkesztései visszaállítva Strapontin utolsó változatára)
21. sor: 21. sor:
 
====Busszal====
 
====Busszal====
 
A különböző városrészek között általában a busz az elsődleges közlekedési eszköz. Menetrendek a [http://www.hajduvolan.hu/h_g.htm] honlapon elérhetők. <!---Térkép?---> Az árak megegyeznek a villamosokéval, kivéve a napijegy, mert a csak buszra szóló 630 Ft-ba kerül.
 
A különböző városrészek között általában a busz az elsődleges közlekedési eszköz. Menetrendek a [http://www.hajduvolan.hu/h_g.htm] honlapon elérhetők. <!---Térkép?---> Az árak megegyeznek a villamosokéval, kivéve a napijegy, mert a csak buszra szóló 630 Ft-ba kerül.
mikor jön busz
 
 
 
==Szállás==
 
==Szállás==
 
==Vendéglátás==
 
==Vendéglátás==

A lap 2007. május 5., 11:22-kori változata

Debrecen Magyarország második legnépesebb városa (Budapest után), Hajdú-Bihar megye székhelye és az Észak-Alföld régió legjelentősebb városa. Debrecent szokás „cívis város”-nak is hívni.

Háttér

Története

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Debrecen a Dunántúlról, Közép- és Észak-Magyarországról leggyorsabban az M3-as és a kapcsolódó M35-ös autópályán érhető el. Akik nem akarnak autópályamatricát fizetni, illetve akik északról jönnek, az elég lassú 4-es úton is érkezhetnek. Szeged és Békéscsaba felől a 47-es út az ajánlott útvonal

Vonattal

Budapestről óránként járnak InterCity (menetidő: 2 és fél óra), kétóránként gyorsvonatok (menetidő: három óra) [1]. Az utóbbiakon általában nagy tumultus tapasztalható. Miskolcról [2] az InterCity vonatok és Füzesabonyból [3] a személyvonatok szintén kétóránként járnak. Továbbá Mátészalka [4], Tiszalök [5] és Nyírábrány [6] felől járnak ide személyvonatok kétóránként.

Nemzetközi személyvonatok Romániából Érmihályfalva felől érkeznek napi kétszer. A Románia felől jövő vonatokra elég rossz csatlakozás van Szatmárnémeti és Nagyvárad felől, az oda indulókra már sokkal jobb. A határtelepülésről Debrecenbe 8,2 €-ért lehet menni retúr (egy irányban: 9 €).

Busszal

Debrecen forgalmas, buszpályaudvarral rendelkezik, amely az elővárosi járatokon túl Miskolcról, Egerből és Békéscsabáról sűrűn, Gyöngyösről, Kecskemétről, Szegedről egy-két járat jár ide. A városba Budapestről, a Dunántúlról és Szolnokról nem jár busz.

Nagyváradról heti háromszor esténként érkezik busz Debrecenbe [7]. Az út ára 1080 Ft. Nyáron 1-2 járat SzékelyudvarhelyMarosvásárhelyKolozsvár felől is érkezik. Menetrendek és díjszabás: [8]

Közlekedés helyben

Gyalog

Debrecen belvárosa nagyon kicsi, így bejárása egy nem fárasztó sétával megtehető. A vasútállomás 800, a buszállomás 500 méterre található innen, így ezek elérése se okoz komolyabb fáradtságot.

Villamossal

Debrecenben egy villamosvonal van, amely összeköti a Nagyerdőt a Nagyállomással. Ez a járat ideális lehet a Nagyerdő meglátogatására, amely kb. 2 kilométerre van a belvárostól. A jegy ára 180 Ft elővételben, 215 Ft a vezetőnél váltva, a napijegy 525 Ft (bár ez nem túl hatékony, mivel csak villamoson és trolibuszon érvényes). A buszokra is érvényes 835 Ft-ba kerül.

Busszal

A különböző városrészek között általában a busz az elsődleges közlekedési eszköz. Menetrendek a [9] honlapon elérhetők. Az árak megegyeznek a villamosokéval, kivéve a napijegy, mert a csak buszra szóló 630 Ft-ba kerül.

Szállás

Vendéglátás

Nevezetességek

  • Református Nagytemplom
  • Református Kollégium
  • Piac tér
    • Városháza
    • Aranybika szálló
  • Déri Múzeum [10]
Komoly Munkácsy Mihály gyűjteménnyel rendelkezik.
  • Nagyerdő
A debreceniek kedvelt „parkja” és kirándulóhelye. Benne állatkert, vidámpark, strand.
  • Köztemető krematóriuma

Debrecen témához kapcsolódó forrásszövegek a [[:Wikipedia:{{{1}}}|Wikipédiában]].