„Calabria” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Calabria

Default Banner.jpg

(Kerékpárral)
13. sor: 13. sor:
 
}}
 
}}
 
'''{{PAGENAME}}''' [[Olaszország]] egyik régiója.
 
'''{{PAGENAME}}''' [[Olaszország]] egyik régiója.
 +
== Földrajz ==
 +
=== Fekvése ===
 +
Calabria régió az [[Appennin-félsziget]] délnyugati végében fekszik az [[Calabriai-félsziget|azonos nevű félsziget]] területén. Északnyugaton a [[Tirrén-tenger]] és ennek öblei ([[Policastrói-öböl]], [[Santa Eufemia-öböl]], [[Gioiai-öböl]]), délen a [[Jón-tenger]] és ennek öble ([[Squillacei-öböl]]), keleten pedig a [[Tarantói-öböl]] határolja. A szárazföldön északon [[Basilicata]] régió határolja. [[Szicília|Szicíliától]] a [[Messinai-szoros]] választja el. A régióhoz közigazgatásilag két sziget tartozik: [[Dino-sziget|Dino]] és [[Cirella-sziget|Cirella]].
 +
 +
=== Domborzat ===
 +
Calabria domborzatának 49,2%-át dombvidékek, 41,7%-át hegyvidékek és 9%-át síkságok alkotják. Legjelentősebb domborzati egységei:
 +
*'''[[Calabriai-Appenninek]]''' és ennek alegységei:
 +
:*[[Pollino-hegység]] - a régió északi, [[Basilicata|Basilicátával]] határos részén
 +
:*[[Catena Costiera]] - a régió északnyugati partvonalán, a [[Tirrén-tenger]] partjával párhuzamosan húzódó hegység
 +
:*[[Sila-fennsík]] - a régió központi részén
 +
:*[[Aspromonte-hegység]] - a régió délnyugati végében
 +
*kiterjedt síkságok a tengerpartokon vannak, kisebbek pedig a régiót átszelő folyók völgyeiben. A legfontosabbak:
 +
:[[Szübariszi-síkság]]
 +
:[[Santa Eufemia-síkság]]
 +
:[[Gioia Tauro-i síkság]]
 +
 +
=== Vízrajz ===
 +
[[Kép:Monte Consolino.jpg|bélyegkép|250px|Monte Consolino]]
 +
A calabriai folyók rövidek, gyorsak, vízhozamuk az évszakok függvényében változó (nyáron akár ki is száradhatnak, télen pedig árvizeket okozhatnak). A központi elhelyezkedésű hegyvidékek lejtőiről erednek és a [[Tirrén-tenger|Tirrén-]] vagy [[Jón-tenger]]be ömlenek. A legjelentősebb folyóvizek a [[Crati]], [[Neto]], [[Trionto]], [[Tacina]], [[Corace]], [[Amato]], [[Mucone]], [[Savuto]], [[Lao]].
 +
 +
A régió területén kevés természetes állóvíz található. Ezek rendszerint kis területűek. Kivételt képez a [[Santa Eufemia-síkság]]on lévő [[La Vota-tó]]. A gyors vízű folyókat felduzzasztják, vizüket öntözésre és energiatermelésre használják. A legnagyobb mesterséges tó a régióban az [[Angitola-tó]].
 +
 +
=== Éghajlat ===
 +
A régió [[éghajlat]] mediterrán típusú. A déli partvidék ([[Jón-tenger]]) szárazabb, az északi enyhébb. A [[hőmérséklet]] egy év során 10 és 44 °C között ingadozik. A hegyvidékek magasabb régióiban az éghajlat hűvősebb. A legcsapadékosabb hónapok a december és január.
 +
 
==Körzetek==
 
==Körzetek==
 
==Látnivalók==
 
==Látnivalók==

A lap 2008. december 7., 11:53-kori változataCalabria
[[Kép:|noframe|300px]]


Általános adatok
Terület km²
Népesség (2006)
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 113
Tűzoltóság: 115
Mentő: 118

Calabria Olaszország egyik régiója.

Földrajz

Fekvése

Calabria régió az Appennin-félsziget délnyugati végében fekszik az azonos nevű félsziget területén. Északnyugaton a Tirrén-tenger és ennek öblei (Policastrói-öböl, Santa Eufemia-öböl, Gioiai-öböl), délen a Jón-tenger és ennek öble (Squillacei-öböl), keleten pedig a Tarantói-öböl határolja. A szárazföldön északon Basilicata régió határolja. Szicíliától a Messinai-szoros választja el. A régióhoz közigazgatásilag két sziget tartozik: Dino és Cirella.

Domborzat

Calabria domborzatának 49,2%-át dombvidékek, 41,7%-át hegyvidékek és 9%-át síkságok alkotják. Legjelentősebb domborzati egységei:

  • kiterjedt síkságok a tengerpartokon vannak, kisebbek pedig a régiót átszelő folyók völgyeiben. A legfontosabbak:
Szübariszi-síkság
Santa Eufemia-síkság
Gioia Tauro-i síkság

Vízrajz

Monte Consolino

A calabriai folyók rövidek, gyorsak, vízhozamuk az évszakok függvényében változó (nyáron akár ki is száradhatnak, télen pedig árvizeket okozhatnak). A központi elhelyezkedésű hegyvidékek lejtőiről erednek és a Tirrén- vagy Jón-tengerbe ömlenek. A legjelentősebb folyóvizek a Crati, Neto, Trionto, Tacina, Corace, Amato, Mucone, Savuto, Lao.

A régió területén kevés természetes állóvíz található. Ezek rendszerint kis területűek. Kivételt képez a Santa Eufemia-síkságon lévő La Vota-tó. A gyors vízű folyókat felduzzasztják, vizüket öntözésre és energiatermelésre használják. A legnagyobb mesterséges tó a régióban az Angitola-tó.

Éghajlat

A régió éghajlat mediterrán típusú. A déli partvidék (Jón-tenger) szárazabb, az északi enyhébb. A hőmérséklet egy év során 10 és 44 °C között ingadozik. A hegyvidékek magasabb régióiban az éghajlat hűvősebb. A legcsapadékosabb hónapok a december és január.

Körzetek

Látnivalók


Hegységek

Nagyvárosok

Történelmi városok

Nemzeti parkok, természeti látnivalók

Síterepek

Fürdőhelyek

Kultúrtájak, népművészet

Múzeumok

Várak, erődök

Paloták, kastélyok

Templomok, apátságok

Ókori emlékek

További látnivalók

Gasztronómia

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Vonattal

Repülővel

Utazás helyben

Autóval

Vonattal

Busszal

Kerékpárral

Calabria témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!