„Bulgária” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Bulgária

Default Banner.jpg

a (188.36.64.196 (Vita) szerkesztései visszaállítva 84.2.98.99 utolsó változatára)
 
(12 közbenső módosítás, amit 6 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
112. sor: 112. sor:
 
* [[Vraca megye]], székhelye [[Vraca]]
 
* [[Vraca megye]], székhelye [[Vraca]]
 
|}
 
|}
 +
==Nevezetességek==
 
=== Kulturális örökség ===
 
=== Kulturális örökség ===
 
* '''[[Szófia]]'''
 
* '''[[Szófia]]'''
135. sor: 136. sor:
 
=== Üdülőturizmus ===
 
=== Üdülőturizmus ===
 
'''Bolgár tengerpart''': a [[Fekete-tenger]] partján 378 km hosszú, északi része a [[Dobrudzsai part]], délebbre ettől az [[Aranypart]] fekszik. Lassan mélyülő, homokos partokkal rendelkezik. Üdülőtelepülései és repterei:  
 
'''Bolgár tengerpart''': a [[Fekete-tenger]] partján 378 km hosszú, északi része a [[Dobrudzsai part]], délebbre ettől az [[Aranypart]] fekszik. Lassan mélyülő, homokos partokkal rendelkezik. Üdülőtelepülései és repterei:  
* [[Albena]]  
+
 
* [[Aranyhomok]]
+
''Burgaszi part'':
* [[Burgasz]]
+
* '''[[Napospart]]''' (''Szláncsev brjág'' vagy nemzetközileg ismert angol nevén ''[[Sunny Beach Resorts]]'', röv. ''[[Sunny Beach]]''), a legnagyobb nyaralóhely Burgasztól kb. 40 km-re északra. Tengerpartja 6 km hosszú, 150 m széles, lassan mélyülő, homokos. Északi részén található az az ''Aquapark'' víziparadicsom. http://www.sunny-beach.com
* [[Napospart]]
+
* '''[[Neszebár]]''' - Napospart déli részének szinte folytatása, attól mintegy 1 km-re fekszik, óvárosa egy a tengerbe benyúló földnyelven húzódik, több mint 40 középkori templomával a Világörökség része. http://www.nessebar.net
* [[Neszebár]]
+
* '''[[Szozopol]]''' - Népszerű a nyaralók és a kirándulók körében is a történelmi óvárossal rendelkező település Burgasztól kb. 30 km-re dél felé. http://www.sozopol.com
* [[Pomorje]]  
+
* '''[[Primorszko]]''' - Kisebb nyaralóhely Burgasztól mintegy 50 km-re délre, üdülőcentrumának partja sekély, homokos,közel 2 km hosszan nyúlik el. http://www.primorsko-Bg.com
* [[Primorszko]]  
+
* '''[[Pomorje]]''' - Burgasztól 20 km-re, Naposparttól 18 km-re elhelyezkedő üdülőhely a Pomorjei-öbölben, amely egy földnyelven fekszik. Partja sekély és homokos, kb. 7 km hosszú. http://www.pomorie.com
* [[Ravda]]  
+
 
* [[Szveti Konsztantin i Elena]]
+
''Várnai part'':
* [[Szozopol]]  
+
* '''[[Aranyhomok]]''' (''Zlátnij pjászic'' vagy nemzetközileg ismert angol nevén ''Golden Sands Resorts'', röv.''Golden Sands'') - A part kiépítése 1956-ban kezdődött meg. Várnától kb. 20 km-re helyezkedik el, ma már felújított szálláshelyek, tengerparti sétány, szórakozási és pihenési lehetőségek sokasága nyújtja a turisztikai kínálatot. 2003 óta működik csúszdaparadicsoma, az ''Aquapolis''. http://www.goldensands.bg
* [[Szveti Vlasz]]
+
* '''[[Albena]]''' - Várnától 35 km-re fekszik a bolgár part igényes és kedvelt turistaközpontja. Partja igen vonzó,  150 m széles és 6 km hosszú. http://www.albena.bg
* [[Várna]]
+
* '''[[Szveti Konsztantin és Elena]]''' - 1993 óta ismert ezen a néven (korábban ''Druzsba''), a kormányzati üdülők is itt épültek fel, ez volt az ország első nemzetközi üdülőterülete. Várna központjától  kb. 8-10 km-re, Aranyhomoktól szintén 8 km-re délre található kisebb nyaralóhely. http://www.bulgariasearesorts.com
 +
 
 +
=== A magashegységi turizmus===
 +
A természeti vonzerőkön alapuló magashegységi turizmus szinte minden évszakban nyújtanak kikapcsolódást. Ilyenek lehetnek. [[túra|túrázás]], [[síelés]],[[extrém sport]]ok.
 +
 
 +
''Turisztikai célpontok:''
 +
* Pirin hegység,
 +
* Rila hegység ([[Borovec]]),
 +
* Balkán-hegység,
 +
* Vitosa-hegység,
 +
* Rodope-hegység, ([[Pamporovo]] síközpont)
 +
 
 +
===Gyógyturizmus===
 +
A harmadidőszaki törésvonalakhoz kapcsolódik a gyógyturizmusa.
 +
 
 +
''Főbb gyógyfürdői:''
 +
* [[Bankja]] (Ez Szófia mellett van.)
 +
* [[Dolna Banja]], (Rila-hegység)
 +
* [[Sapareva Banja]], (Pirin-hegység)
 +
* [[Szandanszki]], (Rodope-hegység)
 +
* [[Devin]] (Rodope-hegység),
 +
* [[Pavel Banja]] a [[Tundzsa völgy]]ében.
  
 
== Hasznos információk ==
 
== Hasznos információk ==
 
===Beutazási szabályok===
 
===Beutazási szabályok===
* Útlevél és vízumrendelkezések:  
+
* '''Útlevél és vízumrendelkezések''':  
 +
"Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak." (Forrás: Külügyminisztérium)
 
* Vámrendelkezések:
 
* Vámrendelkezések:
  
156. sor: 179. sor:
  
 
=== Fizetőeszköz, pénzváltás ===
 
=== Fizetőeszköz, pénzváltás ===
 +
* '''Hivatalos pénznem:''' bolgár leva (BGN).
 +
 +
Lásd még: [http://www.mnb.hu/engine.aspx?page=napiarfolyamok A Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamai]
  
 
=== Vásárlás, üzletek nyitva tartása ===
 
=== Vásárlás, üzletek nyitva tartása ===
186. sor: 212. sor:
  
 
==Külső hivatkozások==
 
==Külső hivatkozások==
 
+
* [http://www.ttghungary.com/kiadvanyaink/belfold/archivum/?c2_7_gogallery=1879 Visszaesett a bolgár idegenforgalom - 2009.november]
 
{{ország}}
 
{{ország}}
 
{{európa}}
 
{{európa}}
194. sor: 220. sor:
  
  
[[en:Bulgaria]]
+
 
 +
 
 
[[ca:Bulgària]]
 
[[ca:Bulgària]]
 
[[de:Bulgarien]]
 
[[de:Bulgarien]]
 +
[[en:Bulgaria]]
 
[[eo:Bulgario]]
 
[[eo:Bulgario]]
 
[[es:Bulgaria]]
 
[[es:Bulgaria]]
209. sor: 237. sor:
 
[[ru:Болгария]]
 
[[ru:Болгария]]
 
[[sv:Bulgarien]]
 
[[sv:Bulgarien]]
 +
[[wts:Category:Bulgaria]]

A lap jelenlegi, 2010. augusztus 25., 21:56-kori változata

noframe
Elhelyezkedés
LocationBulgaria.png
Zászló
Bu-flag.png
Általános adatok
Főváros Szófia
Államforma Köztársaság
Pénznem Lev (BGL)
Terület 110 910 km2
Népesség 7 385 367 (2006)
Nyelv Bolgár
Vallás Iszlám, Ortodox
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 359
Internet TLD .bg
Időzóna UTC +2

Bulgária Kelet-Európa egyik állama. Északról Románia, nyugatról Szerbia és Macedónia, délről Görögország és Törökország határolja. Keleti partjait a Fekete-tenger mossa.

Földrajz[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

Bulgária földje változatos, felszínének majdnem fele dombos táj. Az ország nagy tájai:

 • Északon a lösszel borított, hullámos Duna menti táblásvidék, a Bolgár-tábla húzódik. A Balkán-hegység és a Duna között fekvő táj, mely az Elő-Balkánhoz kapcsolódik. Középidei üledékekből, főleg jura időszaki mészkőből álló táblás síkság. Része a Dunai-síkság, melynek vízszintesen rétegződő kőzetei felett folyami üledékréteg fekszik.
 • Dél-Dobrudzsa: a Dunai-síkság folytatása, az ország északkeleti szegletében északkelet-délkeleti irányba. Termékeny, sztyeppeszerű síkság.
 • A Balkán-hegységtől déli irányban, vele párhuzamosan fut a Bolgár-középhegység, legmagasabb kiemelkedésével, a Vitosával. A földtörténeti újkorban keletkezett Eurázsiai-hegységrendszer tagja, a magasabb csúcsok kristályos kőzetekből, míg az alacsonyabb részek jobbára középidei mészkőből állnak. Iránya nyugat-keleti, a szerb határtól a Fekete-tengerig terjed. Kb. 600 km hosszú. Legmagasabb pontja a Botev-csúcs (2376 m).
  • Nyugati-Balkán, fő vonulatai: Vraska, Csuka, Babin Nosz, Szv. Nikola, Csiprovec-Berkocai hegyek, keletre a Koznica és a Vracsanszka Planina.
  • Középső-Balkán, fő hegyvonulatai: Golema Planina, Rzsana, Murgas, Szofijszka-hegység, 2000 m-es csúcsok: Baba-csúcs, Vezsen-csúcs, Vaszil Levszki-csúcs, Hriszto Botev-csúcs.
 • Marica-alföld vagy Ruméliai-medence termékeny síksága fiatal, feltöltött síkság a Bolgár-középhegység és a Rila-Rodope masszívum között. A Momin-szoros kapcsolja össze a Szófiai-medencével.
 • Rila-Rodope masszívum: Az alföldtől nyugat felé találjuk a vonulatait, a délnyugati országhatárral párhuzamosan futó Sztruma folyótól keletre. A földtörténeti ókorban keletkezett, óidei kristályos kőzetekből, (pala, mészkő, homokkő) álló rögvidék, amely a későbbi tektonikus mozgások következtében és a glaciális átalakítás miatt megfiatalodtak, így sok helyen magashegységi domborzat alakult ki. Sok glaciális sziklacsúcs, tengerszem alakult ki. Legmagasabb pontja a Muszala (2 925 m), a Rila hegységben.

Vízrajz[szerkesztés]

Éghajlat[szerkesztés]

Télen a hőmérséklet 0 és -7oC között mozog, csak nagyon ritka esetekben megy le a hőmérő higanyszála – 20oC-ig. A tavasz a mérsékelt szárazföldi éghajlatra jellemzően alakul. A nyár forró és párás – különösen Észak-Bulgáriában a Duna-part mentén. Dél-Bulgáriában a nyári hőmérséklet a Földközi-tenger éghajlatához hasonlóan 28–35oC körül mozog. Az ősz enyhe és kellemes. A legesősebb hónap a május, október és a november.

Növény- és állatvilág[szerkesztés]

Bulgáriában 3 nemzeti és 9 természeti park, 89 rezervátum és 2234 természeti nevezetesség található. Kettő közülük, a Pirin Nemzeti Park és a Szrebarna rezervátum szerepel az UNESCO világörökségi listáján is. Az idegenforgalom erőteljes fejlődése az országban a helyi növény -és állatfajták, a természeti jelenségek, az évszázados fák és az érintetlen természeti tájak megőrzésére irányul.

Régiók[szerkesztés]

Az ország 28 megyére oszlik (области/oblasti). Ezek a következők:

Nevezetességek[szerkesztés]

Kulturális örökség[szerkesztés]

Természeti örökség[szerkesztés]

VIlágörökségek (kulturális és természeti)[szerkesztés]

Üdülőturizmus[szerkesztés]

Bolgár tengerpart: a Fekete-tenger partján 378 km hosszú, északi része a Dobrudzsai part, délebbre ettől az Aranypart fekszik. Lassan mélyülő, homokos partokkal rendelkezik. Üdülőtelepülései és repterei:

Burgaszi part:

 • Napospart (Szláncsev brjág vagy nemzetközileg ismert angol nevén Sunny Beach Resorts, röv. Sunny Beach), a legnagyobb nyaralóhely Burgasztól kb. 40 km-re északra. Tengerpartja 6 km hosszú, 150 m széles, lassan mélyülő, homokos. Északi részén található az az Aquapark víziparadicsom. http://www.sunny-beach.com
 • Neszebár - Napospart déli részének szinte folytatása, attól mintegy 1 km-re fekszik, óvárosa egy a tengerbe benyúló földnyelven húzódik, több mint 40 középkori templomával a Világörökség része. http://www.nessebar.net
 • Szozopol - Népszerű a nyaralók és a kirándulók körében is a történelmi óvárossal rendelkező település Burgasztól kb. 30 km-re dél felé. http://www.sozopol.com
 • Primorszko - Kisebb nyaralóhely Burgasztól mintegy 50 km-re délre, üdülőcentrumának partja sekély, homokos,közel 2 km hosszan nyúlik el. http://www.primorsko-Bg.com
 • Pomorje - Burgasztól 20 km-re, Naposparttól 18 km-re elhelyezkedő üdülőhely a Pomorjei-öbölben, amely egy földnyelven fekszik. Partja sekély és homokos, kb. 7 km hosszú. http://www.pomorie.com

Várnai part:

 • Aranyhomok (Zlátnij pjászic vagy nemzetközileg ismert angol nevén Golden Sands Resorts, röv.Golden Sands) - A part kiépítése 1956-ban kezdődött meg. Várnától kb. 20 km-re helyezkedik el, ma már felújított szálláshelyek, tengerparti sétány, szórakozási és pihenési lehetőségek sokasága nyújtja a turisztikai kínálatot. 2003 óta működik csúszdaparadicsoma, az Aquapolis. http://www.goldensands.bg
 • Albena - Várnától 35 km-re fekszik a bolgár part igényes és kedvelt turistaközpontja. Partja igen vonzó, 150 m széles és 6 km hosszú. http://www.albena.bg
 • Szveti Konsztantin és Elena - 1993 óta ismert ezen a néven (korábban Druzsba), a kormányzati üdülők is itt épültek fel, ez volt az ország első nemzetközi üdülőterülete. Várna központjától kb. 8-10 km-re, Aranyhomoktól szintén 8 km-re délre található kisebb nyaralóhely. http://www.bulgariasearesorts.com

A magashegységi turizmus[szerkesztés]

A természeti vonzerőkön alapuló magashegységi turizmus szinte minden évszakban nyújtanak kikapcsolódást. Ilyenek lehetnek. túrázás, síelés,extrém sportok.

Turisztikai célpontok:

 • Pirin hegység,
 • Rila hegység (Borovec),
 • Balkán-hegység,
 • Vitosa-hegység,
 • Rodope-hegység, (Pamporovo síközpont)

Gyógyturizmus[szerkesztés]

A harmadidőszaki törésvonalakhoz kapcsolódik a gyógyturizmusa.

Főbb gyógyfürdői:

Hasznos információk[szerkesztés]

Beutazási szabályok[szerkesztés]

 • Útlevél és vízumrendelkezések:

"Az Európai Unióhoz történő csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált. A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak." (Forrás: Külügyminisztérium)

 • Vámrendelkezések:

Nyelv[szerkesztés]

Fizetőeszköz, pénzváltás[szerkesztés]

 • Hivatalos pénznem: bolgár leva (BGN).

Lásd még: A Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamai

Vásárlás, üzletek nyitva tartása[szerkesztés]

Kommunikációs lehetőségek[szerkesztés]

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek[szerkesztés]

Vendéglátóhelyek[szerkesztés]

Szokások[szerkesztés]

Közbiztonság[szerkesztés]

Egészségügyi tudnivalók[szerkesztés]

Külföldi képviseletek[szerkesztés]

 • Magyar Nagykövetség: Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000, Előhívó: (00)-(359)-(2), Telefon: 963-1135, 963-1136, Ügyelet: Fax:963-2110, nagykövet: Láng Judit, E-mail: [email protected], Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sofia
 • Magyar Konzulátus: Cím: ul. 6-ti. Septemvri 57. Sofia -1000, Előhívó: (00)-(359)-(2), Telefon: 963-1135, 963-1136, Ügyelet: Fax: 963-2492, E-mail: [email protected], Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-péntek: 9.00-11.00

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!