„Brandenburg” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Brandenburg

Default Banner.jpg

(Látnivalók táblázatban)
(Természeti örökség)
34. sor: 34. sor:
 
*[[Nyugati Havel-vidék Natúrpark]] (1315 km²)
 
*[[Nyugati Havel-vidék Natúrpark]] (1315 km²)
 
*[[Stechlin-Rupin Natúrpark]] (1080 km²)
 
*[[Stechlin-Rupin Natúrpark]] (1080 km²)
 +
 +
===Épített örökség===
 +
 +
A mai Brandenburg tartomány hosszú ideig az egykori [[Porosz Királyság|Poroszország]] központi területe volt. A [[Potsdami Ediktum]]ban kinyilvánított vallási türelmi politika vonzóvá tette Brandenburgot az Európa más vidékein hitük miatt üldözöttek számára. Brandenburgban a bevándorlók nagy száma, különösen a francia [[hugenották]] érkezése idézett elő kulturális pezsgést. Különböző korokból számos előkelő kastély, vár, templom és nagy értéket képviselő park maradt fenn máig. Ezek közül csupán a legjelentősebbek:
 +
 +
* [[Sanssouci kastély]], [[II. Frigyes porosz király|Nagy Frigyes]] nyári rezidenciája, az [[UNESCO]] [[világörökség]] része
 +
* [[Boitzenburg kastély]], az Armin család szállása, körülötte angolparkkal
 +
* [[Neuhardenberg kastély]], számos komolyzenei esemény színhelye
 +
* [[Rheinsberg kastély]]
 +
* [[Meseberg kastély]], a német állam hivatalos vendégháza
 +
 +
[[1992]]-ben Brandenburg állam létrehozta a „Történelmi Központtal Rendelkező Városok” nevű munkacsoportot, hogy az [[NDK]] idején elhanyagolt vagy lebontott régi városközpontokat megóvja, újjáépítse és új élettel töltse meg. Jelenleg 31 város tagja a munkaközösségnek. A legrégebbi város Brandenburg ([[948]]-ban említették először), Potsdam ([[993]]) és Belzig ([[997]]).
  
 
==Látnivalók táblázatban==
 
==Látnivalók táblázatban==

A lap 2008. december 28., 16:06-kori változataBrandenburg
[[Kép:|noframe|300px]]


Általános adatok
Terület km²
Népesség (2006)
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 110
Tűzoltóság: 112
Mentő: 110

Brandenburg Németország egyik tartománya.

Körzetek

Nevezetességek

Természeti örökség

A természet védelmének fontosságát Brandenburg az alkotmányában is hangsúlyozza, ennek megfelelően a legfontosabb szempontok között esik latba az egyes döntések előkészítése során. 2002-ben a tartomány 15 ún. kiemelt természetvédelmi területet jelölt ki. Ezek közül egy nemzeti park, három az UNESCO bioszféra rezervátuma, 11 pedig natúrpark besorolást kapott. A megnevezett területek az állam területének 30%-át (9987 km²-t) teszik ki. A 15 kiemelten védet terület:

Épített örökség

A mai Brandenburg tartomány hosszú ideig az egykori Poroszország központi területe volt. A Potsdami Ediktumban kinyilvánított vallási türelmi politika vonzóvá tette Brandenburgot az Európa más vidékein hitük miatt üldözöttek számára. Brandenburgban a bevándorlók nagy száma, különösen a francia hugenották érkezése idézett elő kulturális pezsgést. Különböző korokból számos előkelő kastély, vár, templom és nagy értéket képviselő park maradt fenn máig. Ezek közül csupán a legjelentősebbek:

1992-ben Brandenburg állam létrehozta a „Történelmi Központtal Rendelkező Városok” nevű munkacsoportot, hogy az NDK idején elhanyagolt vagy lebontott régi városközpontokat megóvja, újjáépítse és új élettel töltse meg. Jelenleg 31 város tagja a munkaközösségnek. A legrégebbi város Brandenburg (948-ban említették először), Potsdam (993) és Belzig (997).

Látnivalók táblázatban

Természeti örökség

  • Tájegységek
  • Természetvédelmi területek
  • Gyógyvizek, termálvizek

Épített örökség

  • Városok
  • Történelmi emlékhelyek
  • Várak, erődök
  • Paloták, kastélyok
  • Egyházi épületek
  • Folkorisztika, népi építészet
  • Múzeumok

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Vonattal

Repülővel

Utazás helyben

Autóval

Vonattal

Busszal

Kerékpárral

Brandenburg témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!