Bosznia és Hercegovina

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 89.132.3.5 (vita) 2013. március 30., 08:45-kor történt szerkesztése után volt. (Beutazási szabályok)
(eltérés) ←Régebbi változat | legfrisebb változat (eltérés) | Újabb változat→ (eltérés)
Bosznia és Hercegovina

Default Banner.jpg

noframe
Elhelyezkedés
LocationBosniaErzegovina.png
Zászló
Bk-flag.png
Általános adatok
Főváros Szarajevó
Államforma Föderális köztársaság
Pénznem Konvertibilis márka (BAM)
Terület 51 197 km2
Népesség 3 907 000 (2005)
Nyelv Bosnyák, Szerb, Horvát
Vallás Iszlám, Ortodox, Római katolikus
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 387
Internet TLD .ba
Időzóna UTC +1

Bosznia és Hercegovina Dél-Európa keleti részének (Balkán) egyik állama. Nyugatról és északról Horvátországgal, keletről Szerbiával és Montenegróval, délről Horvátország Dubrovnik környéki területeivel és egy kis szakaszon az Adriai-tengerrel határos.

Földrajz[szerkesztés]

Domborzat[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina területe 51 129 négyzetkilométer. Horvátországgal rendkívül hosszú, 932 km -nyi közös határa van északon és délnyugaton. Északkeletről Szerbiával, délkeletről pedig Montenegróval (Crna Gora) szomszédos. Bosznia-Hercegovina nagyrészt természetes határokkal rendelkezik, amelyeket északon a Száva, keleten a Drina, délnyugaton pedig a Dinári-hegység képez.

Az ország két történelmi-földrajzi egységből, az északon elterülő, nagyobb (mintegy 42 ezer négyzetkilométert kitevő) Boszniából valamint a déli Hercegovinából áll. Mindkét rész nagyobb részben hegyvidéki terület, de a felszín jellegzetességei eltérőek.

Észak felé a hegyvidék a Száva-mellék (Posavina) lágy dombokkal borított vidékébe, majd a Pannon-síkságba megy át. Boszniának a dinári hegyvidékhez tartozó részei kelet-nyugati irányban húzódnak. Hercegovina a Hegyi - (vagy Magas-) és az Adriai- (vagy Alacsony-) Hercegovinából áll. Utóbbi Neum (Magyarországon ismertebb nevén Naum) és a Klek-félsziget között kiér a tengerre. Jelentősek az ún. poljék (kis, völgyekben elterülő síkságok) is, amelyek a nagyobb boszniai folyók mentén észak-déli irányban húzódnak. Délnyugaton, délen és délkeleten a kiterjedt karsztmezők (a Livnói, Duvnói és a Popovo polje) adják a táj jellegzetességét.

Bosznia-Hercegovina területének 13,6%-a termőföld, de mezőgazdaségi művelés alatt csak 3%-a áll. Az ország természeti erőforrásai között említendők a szén, a vas, a bauxit, a mangán, a réz valamint a fa és a jelentős víztömegek. Bosznia-Hercegovina legmagasabb csúcsa a 2386 méteren lévő Maglić, legalacsonyabb pontja pedig a tenger szintjén van. Bosznia-Hercegovina számára a ritkán előforduló földrengések és áradások jelentik az egyetlen komoly természeti veszélyforrást. A legsúlyosabb természeti problémák közé az ipari eredetű légszennyezettség, a területnek az ökológiai tudat és kultúra hiányából fakadó általános szennyezettsége, és a fokozott erdőirtás tartozik. Legmagasabb pontja: Maglić (2386 m)

Vízrajz[szerkesztés]

 • Legnagyobb folyók: Száva (Sava) (945 km), Drina (346 km), Neretva (218 km), Una (214 km), Vrbas (240 km), Boszna (Bosna) (271 km).
 • Legnagyobb tavak: Jablanicai-víztározó, Drina-víztározó.

Éghajlat[szerkesztés]

Bosznia-Hercegovina éghajlata mérsékelten kontinentális: a nyarak forrók, a telek hidegek. A nagy tengerszint feletti magasságban fekvő vidékeken a nyár rövid és hűvös, a tél pedig kemény. Az ország déli és tengerparti területein a telek esősek, enyhék.

Régiók[szerkesztés]

Nevezetességek[szerkesztés]

Természeti örökség[szerkesztés]

 • Sutjeska-i Nemzeti Park a legidősebb nemzeti park Bosznia-Hercegovinában. Itt található az utolsó még meglévő őserdő Európában, Perućica. Szintén itt fekszik az ország legmagasabb hegycsúcsa (Maglić, 2 386 m). 1965-ben nyilvánították nemzeti parkká, 17 500 hektáron terül el.

Épített örökség (kulturális turizmus)[szerkesztés]

Zarándokturizmus[szerkesztés]

Medjugorje - Mostar közelében, Citlukhoz 5 km-re, a keresztény és mohamedán világ találkozása mentén fekszik Dél-Európa egyik leglátogatottabb zarándoklati helye. Hegyes, köves, sziklás és nagyon szegény vidék.

1981. június 24.-én hat fiatal azt állította, hogy megjelent nekik Boldogságos Szűz Mária. Minden egyes hónap 25.-ére sok zarándok, turista érkezik a helyre, mert köztudott, hogy a szűzanya ekkor küld üzenetet az egész világnak Mária Pavlovicon keresztül. Boldogságos Szűz Mária kinyilatkoztatásait folyamatosan lejegyezték és összegyűjtötték, magyarra is folyamatosan lefordítják. "Nyolc medjugorjei gyermek látta a Szűzanyát, de ketten közülük (Milka Pavlovic és Ivan Ivankovic) csak az elsô jelenés alkalmával. A többi hat látnok naponta találkozott, vagy még ma is találkozik a Szent Szűzzel. A hat látnok életkorban így következik egymás után: Vicka Ivankovic (szül.: 1964. júl. 3.), Mirjana Dragicevic (szül.: 1965. márc. 18.), Marija Pavlovic (szül.: 1965. ápr. 1.), Ivan Dragicevic (szül.: 1965. máj. 25.), Ivanka Ivankovic (szül.: 1966. ápr. 21.), Jakov Colo (szül.: 1971. jún. 3.)" http://www.zarandok.hu

Városlátogatás[szerkesztés]

 • Banja Luka (Бања Лука) Bosznia-Hercegovina második legnagyobb városa és a boszniai Szerb Köztársaság fővárosa. Római katolikus és ortodox püspökség székhelye. Ismertek kénes gyógyforrásai.
 • Mostar (Мостар) - város az ország déli részén. Nevét a Neretva folyón álló hidak egyikéről, az úgynevezett „Öreg hídról” kapta (Stari most), mely a Világörökség része. A gyönyörű középkori oszmán épületegyüttest felvonultató kisváros Bosznia-Hercegovina egyik fő turisztikai látnivalója.

Üdülőturizmus[szerkesztés]

 • Neum - Bosznia és Hercegovina egyetlen tengerparti szakasza, mely mindössze 25km hosszan kanyarog az Adria mentén. A tengerparti turizmus zömében Neum városának strandjain koncentrálódik, ahol a szinte egymásra nőtt szállodák várják a látogatókat

Hasznos információk[szerkesztés]

Beutazási szabályok[szerkesztés]

 • Útlevél és vízumrendelkezések:

2005. július 21-étől Bosznia-Hercegovina egyoldalúan eltörölte a magyar állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget. A fent említett dátumtól kezdődően magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be, illetve 90 napig tartózkodhatnak az országban. Konzuli Szolgálat

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal, vízummentesen utazhatnak be az országba. Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak Bosznia-Hercegovina területére. Ugyanakkor a Külügyminisztérium azt tanácsolja az országba be- vagy átutazó magyar állampolgároknak, hogy utazásaikhoz minden esetben útlevelet vegyenek igénybe! Konzuli Szolgálat

 • Vámrendelkezések:

Nyelv[szerkesztés]

Fizetőeszköz, pénzváltás[szerkesztés]

Vásárlás, üzletek nyitva tartása[szerkesztés]

Kommunikációs lehetőségek[szerkesztés]

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek[szerkesztés]

Vendéglátóhelyek[szerkesztés]

Szokások[szerkesztés]

Közbiztonság[szerkesztés]

Egészségügyi tudnivalók[szerkesztés]

Külföldi képviseletek[szerkesztés]

 • Magyar Nagykövetség: 71000 Sarajevo, Splitska u. 2., Előhívó: 00387-33, Telefon:00-387-33205-302, 00-387-33-216-512, Fax: 00-387-33-268-930, nagykövet: Varga Imre, E-mail: [email protected]; [email protected], honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sarajevo
 • Magyar Konzulátus: Cím: 71000 Sarajevo, Splitska u. 2., Előhívó: 00387-33, Telefon: 00-387-33-238-512, 00-387-33-238-513 (8.00-16.30), Ügyelet: 00-387-63-876-166, Fax: 00-387-33-218-685, Konzul: Juhász Zoltán, E-mail: [email protected], Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/sarajevo, Ügyfélfogadás: hétfő-csütörtök: 09.00-12.00, péntek: 09.00-11.00

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!