Belgrád

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 61.23.229.108 (vita) 2012. február 28., 05:08-kor történt szerkesztése után volt.
Belgrád

Default Banner.jpg
Belgrád
Београд / Beograd
Általános adatok
Népesség: 1 576 124 (2006)
Terület: 3222,68 km²
Magasság: 117 m
Behívószám: 11
Irányítószám: 11000
Honlap: Belgrád hivatalos honlapja
Segélykérés
Rendőrség: 92
Tűzoltóság: 93
Mentő: 94Belgrád Szerbia fővárosa a Duna és a Száva összefolyásánál. Forgalmas közlekedési csomópont, Szerbia elsőszámú turisztikai célpontja.

Információ turisták


Fekvése

Belgrád átlagos tengerszint feletti magassága 132 m; legmélyebben fekvő része 70,15 méteren, míg legmagasabb pontja 303,1 méteren van. [2] A város a Pannon-síkság és a Dinári-hegység találkozásánál, valamint a Duna és a Száva összefolyásánál terül el. Az északi szélesség 44°49'14" és keleti hosszúság 20°27'44" koordinátákon helyezkedik el. Belgrád történelmi magja (a mai Nándorfehérvár) a Kalemegdán hegyfokra épült a Száva folyó jobb partján. Körülötte a Šumadijai-hátság 200-300 méteres dombjai közül az 511 méter magas Avala és a 628 méter magas Kosmaj emelkednek ki, de a 198 méteres Dedinje már betagozódik a dombvidékbe. A Belgrádtól északra fekvő területek közül a Száva túlpartján a zimonyi löszfennsík, míg a Duna túlpartján a pancsovai rét található. A 19. századtól a város kiterjedt délre és keletre, a második világháború után Belgrád a Száva bal partján terjeszkedett és így magába olvasztotta Zimony városát. A város területe 360 km², elővárosokkal együtt 3 223 km². The airport does not offer internet access.

Éghajlata

Belgrádnak mérsékelt kontinentális éghajlata van. Az évi átlagos középhőmérséklet 11,7 °C, a legmelegebb hónap a július, amelynek átlaghőmérséklete 22,1 °C. Ugyanakkor az év 95 napján a napi maximumhőmérséklet meghaladja a 25 °C-ot, 31 napján pedig a 30 °C-ot is. Az évi átlagos csapadék 700 mm körül alakul. A napsütéses órák száma sokéves átlagban 2096. A Nap a legtöbbet júliusban és augusztusban süt, egy nap általában 10 órát; míg decemberben 2-2,3 órás napsütéssel lehet számolni naponta. A valaha mért legmagasabb hőmérséklet 41,8 °C volt (1946. szeptember 9.), a legalacsonyabb pedig -26,2 °C (1893. január 10.).

Története

Kerületei

Utazás

Megközelítés

Vonattal

Repülővel

Budapestről a Malév naponta közlekedő járatával könnyen és gyorsan elérhető Belgrád.

Busszal

Helyi közlekedés

Metróval

Busszal

Villamossal

Trolibusszal

Hajóval

Autóval

Kerékpárral

Gyalog

Mozgáskorlátozottaknak

Szállás

Név Típus Település Cím Ár Megjegyzés


Vendéglátóhelyek

Büfék, gyorséttermek

Cukrászdák, fagyizók

Kávézók, kávéházak, teaházak

Éttermek

Olcsó

Közepes árú

Luxus

Bárok, kocsmák

Éjszakai élet

Diszkók, szórakozóhelyek

Kaszinók

Mulatók

Nevezetességek

Múzeumok

Templomok, egyházi épületek

Paloták

Egyéb épületek

Szobrok, emlékművek

Parkok, közterek, természeti látnivalók

Más kuriózumok

Látnivalók a környéken

Ünnepek, fesztiválok

Belgrád témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!