Bangkok

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 79.122.90.67 (vita) 2010. szeptember 17., 03:27-kor történt szerkesztése után volt. (Fő látnivalók)
Bangkok

Default Banner.jpg

Bangkok vagy thai nyelven Krung Thep (magyarul: 'az angyalok városa') Thaiföld fővárosa, s egyben legnagyobb városa is. Lakossága az 1990-es népszámlálás szerint 8 538 610 fő. A város a Chao Phraya folyó jobb partján fekszik, a Thai-öböl (Sziámi-öböl) mellett. Beceneve: „Kelet Velencéje”.

Bangkok kezdetben Ayutthaya, az ország akkori fővárosának kikötőjeként és kereskedelmi központjaként szolgált. Mikor 1767-ben a burmaiak elfoglalták Ayutthayat, az új thai főváros Thonburi lett, mely ma Bangkok része.

Jelenleg Délkelet-Ázsia legnagyobb népsűrűségű városa.

Elnevezés

Jelentése megközelítőleg: „Az angyalok városa, a nagy város, az örök ékkő-város, Indra isten bevehetetlen városa, a világ kilenc drágakővel ékesített nagyszerű fővárosa, a boldog város, amelynek gazdagsága egy hatalmas királyi palota, mely ahhoz a mennyei lakhelyhez hasonló, ahol a reinkarnálódott isten uralkodik, az Indra által adott és Visnukam által épített város.” – Mivel igen ősi, páli és szanszkrit eredetű, még azok a helyi lakosok sem feltétlen értik a jelentését, akik egy iskolában tanult dal révén kívülről tudják.

Elterjedt vélemény szerint ez a világ leghosszabb nevű földrajzi helye.

Fő látnivalók

  • Jim Thomson háza
  • Csónak túra az óvárosban a csatornákon
  • Királyi Palota (grand palace)
  • Wat Pho és más Wat templomok
  • Golden Mt., remek kilátás Bangkokra
  • Lumphini park (varánuszokkal)
  • Chinatown

Közlekedés

Beutazás

Magyar állampolgárok megérkezéskor a reptéren kaphatnak 2 hetes (nem meghosszabbitható) vízumot, (érdemes 2 db igazolványképet mangunkkal vinni a vízumhoz), vagy valamely ország Thai nagykövetségén, amely 2 hónap tartózkodást engedélyez.

A reptérről taxival lehet a legegyszerűbben a városba jutni, az árról előre érdemes megállapodni a taxikat irányító emberrel, aki a vouchert odaadja fizetés után. A taxisok nem nagyon ismerik a címeket angulol, kinyomtatva a szálloda telefonszámát érdemes magunkkal vinni. A Suvarnabhumi reptér alsó szintjéről menetrendszerinti buszok is indulnak a városba, így a Khao San Road-ra is, (Banglamphu, 150 Baht, 2010.márc)

Utazás városon belül

Kényelmes taxival, vagy tuk-tuk-kal, fontos, hogy mindig alkudjunk. Az induló ára a sofőröknek )főleg a tuk-tuk esetén) gyakran 10-szerese a végső árnak!

A metró is kényelmes és gyors utazási lehetőségek kínál, gyakran gyorsabb, mint autóval közlekedni a dugók miatt.