„Bécs” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Bécs

Default Banner.jpg

a (89.132.28.218 (Vita) szerkesztései visszaállítva Strapontin utolsó változatára)
a (use commons version of image)
(71 közbenső módosítás, amit 33 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
{{Városadatok
+
<div style="float: right; margin: 0 0 1em 1em">{{Városadatok
 
|Város=Bécs
 
|Város=Bécs
 
|Egyéb név=Wien
 
|Egyéb név=Wien
16. sor: 16. sor:
 
|Tűzoltóság=122
 
|Tűzoltóság=122
 
|Mentő=144
 
|Mentő=144
}}
+
}}</div>
'''Bécs''' (németül: ''Wien'') [[Ausztria]] fővárosa, mozgalmas nemzetközi metropolisz.
+
'''Bécs''' (németül: ''Wien'') [[Ausztria]] fővárosa, mozgalmas nemzetközi metropolisz. A város Ausztria politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja, nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye (New York és Genf mellett). Itt székel a szövetségi kormány, az államfő, a parlament két háza (a Szövetségi Tanács és a Nemzeti Tanács), a Legfelső Bíróság és az Alkotmánybíróság.  
== Háttér ==
+
 
=== Története ===
+
Az ENSZ intézményei közül itt van többek között az UNIDO (Iparfejlesztési Szervezet), az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) és a UNDC (Kábítószerügyi és Bűnözésmegelőzési Hivatal) központi irodája. Bécs a központja az EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet), az OPEC-nek (Olajexportáló Országok Szervezete) és számos egyéb nemzetközi szervezetnek és NGO-nak.
=== Kerületei ===
+
 
 +
 
 +
==Információ turisták==
 +
 +
* [http://www.malikoki.info/austria/vienna/ '''Bécs - Útikalauz''']
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
==Fekvése==
 +
Bécs a Duna két partján, a Bécsi-medence északnyugati végében fekszik. Nyugati peremén kezdődik az [[Alpok]] vonulatához tartozó [[Bécsi-erdő]] (Wienerwald). A város ősi kereskedelmi utak találkozásánál épült: itt keresztezte egymást a Duna mentén futó kelet–nyugati út, mely a Kárpát-medencét kötötte össze [[Bajorország]]gal és az észak–déli Borostyánút, amely kapocs volt a Baltikum és az Adria közt. Mindössze 40 km-re fekszik a szlovák, 60 km-re a magyar és 90 km-re a cseh határtól.
 +
 
 +
== Története ==
 +
 
 +
=== Közigazgatása ===
 +
23 kerületből áll.
 +
 
 +
# [[Belváros (Bécs)|Belváros]] (I. kerület)
 +
# [[Leopoldstadt]] (II. kerület, magyarul ''Lipótváros'')
 +
# [[Landstraße]] (III. kerület; neve magyarul ''Országút'')
 +
# [[Wieden]] (IV. kerület)
 +
# [[Margareten]] (V. kerület)
 +
# [[Mariahilf]] (VI. kerület)
 +
# [[Neubau]] (VII. kerület)
 +
# [[Josefstadt]] (VIII. kerület)
 +
# [[Alsergrund]] (IX. kerület)
 +
# [[Favoriten]] (X. kerület)
 +
# [[Simmering]] (XI. kerület)
 +
# [[Meidling]] (XII. kerület)
 +
# [[Hietzing]] (XIII. kerület; itt van [[Schönbrunn]])
 +
# [[Penzing]] (XIV. kerület)
 +
# [[Rudolfsheim-Fünfhaus]] (XV. kerület)
 +
# [[Ottakring]] (XVI. kerület)
 +
# [[Hernals]] (XVII. kerület)
 +
# [[Währing]] (XVIII. kerület)
 +
# [[Döbling]] (XIX. kerület)
 +
# [[Brigittenau]] (XX. kerület)
 +
# [[Floridsdorf]] (XXI. kerület)
 +
# [[Donaustadt]] (XXII. kerület)
 +
# [[Liesing]] (XXIII. kerület)
 +
 
 +
== Nevezetességek ==
 +
[[Image:Wien Strassencafe.jpg|thumb|250px|right|Graben, Pestisoszlop]]
 +
===A Kärtnerstrasse környékén===
 +
* [[Szent István-székesegyház (Bécs)]] (''Stephansdom''): 97 m magas tornyával a város jelképe. Méretei: 137 m magas, 37 m széles, 28 m magas a főhajó, 22 m magas a mellékhajó.
 +
* [[Kapucinusok temploma]] (''Kapuzinerkirche'') a Habsburgok kriptájával (''Kaisergruft''): 1622-1633 között épült, kívül-belül szerény templom. A kripta 1633 óta a Habsburgok temetkezési helye. A termeket 1622-1909 között alakították ki, a restaurálás 2002-2003 között zajlott. 144 szarkofágot rejt, köztük 12 császár és 16 császárnő sírját. Nem nyugszik itt: II. Ferdinánd ([[Graz]]) és II. Rudolf ([[Prága]]).
 +
 
 +
===A Ringen===
 +
1857–1858: lerombolták a Ring helyén álló bástyákat és megkezdődött a várfalak előtti füves tér beépítése. Maga a Ring kb. 3,5-4 km hosszú, 57 m széles körút, két végénél a [[Duna-csatorna]] zárja le. Az épületeket a nemesi és pénzarisztokrácia tagjai építtették a kor jelentős művészeivel. Stílusuk: romantika, eklektika, neoreneszánsz, neoklasszicista, azaz Ringstrassen-stílus.
 +
 
 +
'''Stubenring'''
 +
* [[Urania Csillagvizsgáló]]: (1910), Ferenc József idején létesült, tetején kis Csillagvizsgáló áll.
 +
* [[Kormányépület]]: L. Baumann tervezte, 8 udvara van. A Monarchia Hadügyminisztériuma volt, elején osztrák katonaszobrok állnak, előtte Radetzky marsall szobra (1766–1858), Karl von Zumbusch alkotása.
 +
* [[Postatakarékpénztár]]: 1904–1906, Otto Wagner építette a bécsi szecesszió stílusában.
 +
* [[Iparművészeti Múzeum]]: 1868, H. von Ferstel alkotta itáliai reneszánsz stílusban. Hozzátartozik az Iparművészeti Főiskola. Gyűjteménye: keleti szőnyegek, bécsi porcelánok, üveg- és dísztárgyak.
 +
* [[Városi Park]] (''Stadtpark''): a Wien folyó választja ketté, közepén tavacska fekszik. 1862-ben nyitották meg a nagyközönség számára, főbejáratát 1906-ban F. Ohmann készítette. Szobrai: Schubert (1872, Kundmann), J. Strauss (1923 Hellmer), Hans Makart (1898), …
 +
* [[Állami Operaház]] (''Staatsoper''): a nemzetközi zenei élet központja. 1861–1869 között August von Siccardsburg és Eduard van der Nüll tervei alapján készült, francia neoreneszánsz stílusban. 1945-ben súlyos légitámadások érték, romba dőlt, külsejét az eredeti szerint restaurálták, de belsejét modern technikai eszközökkel újították fel. Nézőterén 2200 látogató fér el, miden februárban a Bécsi Operabál színhelye. színház két oldalán látható szökőkutak a turisták és szerelmesek találkozóhelye.
 +
* [[Goethe-emlékmű]]: Edmund Hellner, 1900. Az ülő alakot  tehetség, tudomány, költészet és igazság megtestesítői veszik körül.
 +
* [[Schiller-emlékmű]] (vele szemben áll) a Képzőművészeti Akadémia olasz neoreneszánsz stílusú épülete előtt. Az Akadémia 1692-ben alakult, a legrégebbi német művészeti főiskola.
 +
* [[Várkert]] (''Burggarten''): 1818–1820 között kialakított kert, hajdan a császári család pihenőhelyéül szolgált. 1919 óta nyilvános park, közepén mesterséges tóval, északkeleti peremén pálmaházakkal. A kert legszebb szobrai: Mozart (1896, márvány), I. Lotharingiai Ferenc császár lovasszobra, I. Ferenc József, Héraklész az oroszlánnal csoport.
 +
 
 +
'''Heldenplatz'''
 +
* [[Hofburg]]: az épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 19 udvar és 2600 helyiség található. A mai épület 800 éven keresztül alakult ki, 1215–1913 között készült el, de tervei szerint folytatták volna. Sok helyen átjárható épületegyüttes. Gótikus emlékek: az eredeti periódusból csak a Várkápolna részletei. Reneszánsz emlékek: Svájci-kapu és Követ lépcső, Amáliavár, Istállósvár. Barokk emlékek: a Lipót-szárny illetve a III. Károly által építtetett szárny: Nemzeti Könyvtár, Lovarda, Birodalmi kancellária (Fischer von Erlach).
 +
 
 +
'''Maria Theresien - Platz'''
 +
* [[Művészettörténeti Múzeum]] (''Kunsthistorisches Museum''): 1872-1881, Gottfried Semper és Karl Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. 1891 - ben Ferenc József nyitotta meg a közönség előtt.
 +
* [[Természettudományi Múzeum]] (''Naturhistorisches Museum''): 1872-1881, G. Semper és K. Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. Földszintjén: kőzetek, meteoritok, ásványtani kiállítás, őslénytani gyűjtemény látható. Emeletén állat- és növénytani részleg van. 
 +
* [[Mária Terézia szobra]]: a tér közepén a császárnő emlékműve áll, 20 m magas, jogar és a Pragmatica Sanctio van a kezében. A művet K. Kundmann és K. Zumbusch 1887-ben emelte.
 +
* [[Vásárpalota]] (''Messepalast''): 1723-ban épült, id. J.B. Fischer von Erlach tervezte. A bécsi Nemzetközi Vásárok egyik kiállítási színhelye, ma már csak szakmai jellegű vásárokat tartanak itt.
 +
* [[Népszínház]] (''Volkstheater''): 1889, a Fellner és Helmer cég alkotása.
 +
 
 +
'''Dr. Karl Renner Ring'''
 +
* [[Parlament]]: épült 1873-1883 között görög klasszicista stílusban, építője: T. Hansen. Előtte Pallas Athéné-kútja áll, és egy 5 m magas Pallas istennő (Kundmann alkotása). Alaprajza: 40 m x 23 m. Belsejében a Szövetségi Gyűlés ülésterme és a Szövetségi Tanács ülésterme található.
 +
* [[Népkert]] (''Volksgarten''): két épülete a Cortisches Kaffehaus (1820) és a Theseus-templom (1921, P. Nobile, athéni minta után). Emlékművei: Grillparzer (1898), Erzsébet királyné (1907, F.Ohmann-H. Bitterlich), Theseus szoborcsoport (Canova).
 +
* [[Városháza]] (''Rathaus''): épült 1872-83, Fridrich Schmidt alkotása, [[Kajetan Felder]] polgármester kezdeményezése alapján. Mintája a későközépkori holland vásárcsarnok, a brüsszeli városháza. Neogótikus palota, 100 m magas, óratornyos, tetején az ún. "Rathausmann" szobra (3 m, Alexander Nehr). Előtte a ''Rathausplatz'' az adventi vásárok helyszíne. Nyolc szobor áll itt, a teret régen katonai parádék számára tartották fenn.
 +
 
 +
'''Dr. Karl Lueger Ring'''
 +
* ''[[Burgtheater]]'': 1874, G. Semper és K. Hasenauer műve a drezdai operaház reneszánsz és barokk formaelemeivel. Nézőterét 1945-ben bombatalálat érte.
 +
* [[Egyetem]] (''Universität''): 1873-1883 között épült, H. von Ferstel munkája. A  neoreneszánsz épülettömb könyvtára kétmillió kötetet őriz.
 +
 
 +
'''Rooseveltplatz'''
 +
* [[Fogadalmi templom]] (''Votivkirche''): 1853-ban, egy Ferenc József elleni merénylet után keletkezett terve. A császárt egy csákvári Libényi János nevű szabólegény akarta leszúrni. I. Miksa mexikói császár kérésére épült templom  a bécsi nép adományaiból. Készült 1856-1879, H. von Ferstel alkotása.
 +
 
 +
'''Schottenring'''
 +
* [[Börze]]: 1847-1877, T. Hansen műve, reneszánsz hatású, négyszögletes tömb. Belseje 1956-ban kiégett, át kellett alakítani.
 +
* [[Ringturm]]: 1953-1955 között emelték E. Boltenstern tevei alapján. A 20 emeletes magasház zárja a Ringet.
 +
 
 +
===A városközponton kívül===
 +
* [[Belvedere Palota]] (''Schloss Belvedere''): 1700-1723 között épült Szavolyai Jenő herceg nyári rezidenciájaként. Ő nem lakta, csak fogadásokra használta. Építésze: J. L. Hildebrandt.
 +
* [[Hundertwasser-ház]] (''Hundertwasserhaus'' és ''Kunsthaus Wien'')
 +
* [[Schönbrunni kastély]] (''Schloss Schönbrunn''): nevét egy közeli jóvízű forrásról kapta. A mai palota 1695-1713 között keletkezett Fischer von Erlach tervei szerint. 1918-ig Schönbrunn volt a Habsburgok állandó nyári rezidenciája.
 +
 
 +
=== Múzeumok ===
 +
* [[Albertina (Bécs)|Albertina]]
 +
*
 +
* ''Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig''
 +
* ''Technisches Museum Wien''
 +
* ''Historisches Museum der Stadt Wien''
 +
* ''Leopold-Museum''
 +
 
 
== Utazás ==
 
== Utazás ==
 
=== Megközelítés ===
 
=== Megközelítés ===
==== Vonattal ====
+
==== Közúti közlekedés ====
 +
* Személygépkocsival:
 +
* Autóbusszal:
 +
 
 +
==== Vasúti közlekedés ====
 
Bécsbe Budapestről rendszeresen (napi 9) indulnak InterCity és EuroCity vonatok. Az út 3 óra. Napi egyszer [[Pécs]]ről ([[Nagykanizsa]], [[Szombathely]]en át) és nyári időszakban [[Keszthely]]ről is jár InterCity vonat Bécsbe.
 
Bécsbe Budapestről rendszeresen (napi 9) indulnak InterCity és EuroCity vonatok. Az út 3 óra. Napi egyszer [[Pécs]]ről ([[Nagykanizsa]], [[Szombathely]]en át) és nyári időszakban [[Keszthely]]ről is jár InterCity vonat Bécsbe.
  
A nemzetközi gyorsvonatokon kívül EUREGIO személyvonatok is járnak Bécsbe [[Győr]]ön át [[Tatabánya|Tatabányáról]] és [[Szombathely]]ről ([[Zalegerszeg]]ről), de Fertőszentmiklósról is több személyvonat jár Bécsbe. Ezeken felül [[Sopron]] állomása teljes mértékben be lett integrálva az osztrák vasúti közlekedésbe, innen óránként (csúcsidőben félóránként) járnak a vonatok Bécsbe, a vonatokon az osztrák belföldi tarifa érvényes.
+
A nemzetközi gyorsvonatokon kívül EUREGIO személyvonatok is járnak Bécsbe [[Győr]]ön át [[Tatabánya|Tatabányáról]] és [[Szombathely]]ről ([[Zalaegerszeg]]ről), de Fertőszentmiklósról is több személyvonat jár Bécsbe. Ezeken felül [[Sopron]] állomása teljes mértékben be lett integrálva az osztrák vasúti közlekedésbe, innen óránként (csúcsidőben félóránként) járnak a vonatok Bécsbe, a vonatokon az osztrák belföldi tarifa érvényes.
  
 
[[Budapest]]ről a jegyár egy útra 23,5 €. Ha 4 napnál rövidebb időszakra utazunk, kiválló ajánlat a kirándulójegy, amely menettérti jegyként használható, és 4 napig a helyi közlekedésre is jó 29 €-ért. Akik előre megveszik a jegyüket, a SparSchiene akció keretében, korlátozott számban akár 13 €-ért hozzá lehet jutni egy irányban (vissza: 19 €). Az ajánlat a Pécsről utazóknak is él, ők 19 €-ért juthatnak egy jegyhez irányonként.
 
[[Budapest]]ről a jegyár egy útra 23,5 €. Ha 4 napnál rövidebb időszakra utazunk, kiválló ajánlat a kirándulójegy, amely menettérti jegyként használható, és 4 napig a helyi közlekedésre is jó 29 €-ért. Akik előre megveszik a jegyüket, a SparSchiene akció keretében, korlátozott számban akár 13 €-ért hozzá lehet jutni egy irányban (vissza: 19 €). Az ajánlat a Pécsről utazóknak is él, ők 19 €-ért juthatnak egy jegyhez irányonként.
32. sor: 135. sor:
 
Nagyon kedvezőek az Euregio-Spezial ajánlatok, amelyek több [[Nyugat-Dunántúl|nyugat-dunántúli]] városból és [[Tatabánya|Tatabányáról]] válthatók. Ezek az ajánlatok nemcsak az EUREGIO vonatokon, hanem az Inter- és EuroCityken is érvényesek, 4 napig érvényes retúrjegyként szolgálnak. Ezeken felül váltható heti- és havijegy is az EUREGIO vonatok vonalán fekvő állomások és Bécs között.
 
Nagyon kedvezőek az Euregio-Spezial ajánlatok, amelyek több [[Nyugat-Dunántúl|nyugat-dunántúli]] városból és [[Tatabánya|Tatabányáról]] válthatók. Ezek az ajánlatok nemcsak az EUREGIO vonatokon, hanem az Inter- és EuroCityken is érvényesek, 4 napig érvényes retúrjegyként szolgálnak. Ezeken felül váltható heti- és havijegy is az EUREGIO vonatok vonalán fekvő állomások és Bécs között.
  
==== Busszal ====
+
==== Vízi közlekedés ====
==== Autóval ====
+
 
 +
==== Légi közlekedés ====
 +
 
 
=== Helyi közlekedés ===
 
=== Helyi közlekedés ===
 
==== Metró ====
 
==== Metró ====
 +
 +
5 metróvonal létezik Bécsben: U1, U2, U3, U4 és U6. U5 számú vonal nincsen. A metró (németül U-Bahn) a következő útvonalakon közlekedik:
 +
 +
* '''U1 (Dél-Észak irány)''': Reumannplatz - Keplerplatz - Südtiroler Platz - Taubstummengasse - Karlsplatz - Stephansplatz - Schwedenplatz - Nestroyplatz - Praterstern (Wien Nord) - Vorgartenstraße - Donauinsel - Kaisermühlen (Vienna International Centre) - Alte Donau - Kagran - Kagraner Platz - Rennbahnweg - Aderklaaer Straße - Großfeldsiedlung - Leopoldau
 +
 +
* '''U2 (Dél-Észak irány)''': Karlsplatz - Museumsquartier - Volkstheater - Rathaus - Schottentor - Schottenring - Taborstraße - Praterstern (Wien Nord) - Messe Prater - Krieau - Stadion (Fortsetzung nach Aspern, 22. Bezirk, in Bau)
 +
 +
* '''U3 (Nyugat-Kelet irány)''': Ottakring - Kendlerstraße - Hütteldorfer Straße - Johnstraße - Schweglerstraße - Westbahnhof - Zieglergasse - Neubaugasse - Volkstheater - Herrengasse - Stephansplatz - Stubentor - Landstraße (Wien Mitte) - Rochusgasse - Kardinal-Nagl-Platz - Schlachthausgasse - Erdberg - Gasometer - Zippererstraße - Enkplatz - Simmering
 +
 +
* '''U4 (Délnyugat-Észak irány)''': Hütteldorf - Ober St. Veit - Unter St. Veit - Braunschweiggasse - Hietzing (Zoo) - Schönbrunn - Meidling Hauptstraße - Längenfeldgasse - Margaretengürtel - Pilgramgasse - Kettenbrückengasse - Karlsplatz - Stadtpark - Landstraße (Wien Mitte) - Schwedenplatz - Schottenring - Roßauer Lände - Friedensbrücke - Spittelau - Heiligenstadt
 +
 +
* '''U6 (Dél-Észak irány)''': Siebenhirten - Perfektastraße - Erlaaer Straße - Alterlaa - Am Schöpfwerk - Tscherttegasse - Philadelphiabrücke - Niederhofstraße - Längenfeldgasse - Gumpendorfer Straße - Westbahnhof - Burggasse Stadthalle - Thaliastraße - Josefstädter Straße - Alser Straße - Michelbeuern - Währinger Straße Volksoper - Nußdorfer Straße - Spittelau - Jägerstraße - Dresdner Straße - Handelskai - Neue Donau - Floridsdorf
 +
 +
A metró hálózatának az üzemeltetője a Wiener Linien társasága: http://www.wienerlinien.at
 +
 
==== Autóbusz ====
 
==== Autóbusz ====
 
==== Hajó ====
 
==== Hajó ====
==== Éjszakai közlekedés ====
+
 
 +
 
 
==== Taxi ====
 
==== Taxi ====
 
==== Kerékpár ====
 
==== Kerékpár ====
==== Gyalog ====
+
==== Gyalogos közlekedés ====
 +
 
 
==== Mozgáskorlátozottaknak ====
 
==== Mozgáskorlátozottaknak ====
  
== Hasznos információk ==
+
=== Szálláshelyek ===
== Szállás ==
+
 
 +
* <sleep name="Bécs magánszálláshelyek" url="http://renterly.com/becs"> Több mint 500 bérleti lehetőségek Bécs a privát szobák egész lakás.</sleep>
 +
 
 +
*[http://www.vienna-cityapartments.at Vienna Cityapartments] <sleep " alt="" address="" directions="http://www.vienna-cityapartments.at/map.php" phone="+ 43 680 3209742" url="http://www.vienna-cityapartments.at" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" email="[email protected]" fax="+43/1/2533033-4100">Kínálunk a modern és megfizethető lakások a városközponthoz. 2-6 fő. Az Euro 39,00 éjszakánként az egész lakást. Nyugodt hely garantált.price="Euro 39,00" </sleep>
 +
 
 +
*<sleep name="AllYouNeed Hotel Vienna4 ***" alt="Nyitva 1.July a 30.September p.A." address="Schäffergasse 2, 1040 Bécs" directions="" phone="+43 (0)1 587 65 60" url=" email="[email protected]" fax="+43 (0)5 0114099" url="http://www.allyouneedhotels.at/de/hotels-wien-salzburg-klagenfurt/hotel-wien-1040/leistungen-vienna4.html" checkin="15:00" checkout="11:00" price="ár € 50" ></sleep>
 +
 
 +
*<sleep name="AllYouNeed Hotel Vienna2 ***" alt="Nyitva 1.July a 30.September p.A." address="Große Schiffgasse 12, 1020 Bécs" directions="" phone=" +43 (0)1 212 16 68" email="[email protected]" fax=" +43 (0)5 0114099" url="http://www.allyouneedhotels.at/de/hotels-wien-salzburg-klagenfurt/hotel-wien-1020/leistungen.html" checkin="15:00" checkout="11:00" price="ár € 48" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Austria Classic Hotel Wien***" alt="" address="Praterstrasse 72, Vienna 2. Leopoldstadt" directions="Metro U1 & U2 «Praterstern»" phone="+43 1 211 30-0" tollfree="" email="[email protected]" fax="+43 1 211 30-72" url="http://www.classic-hotelwien.at/en/home.1.htm" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" tags=""></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Graf Stadion***" alt="" address="Buchfeldgasse 5, Bécs 8. Josefstadt" directions="Metro U2 'Rathaus')" phone="+43 1 4055284" email="[email protected]" fax="+43 1 4050111" url="http://www.hotel-graf-stadion-wien.com/" checkin="" checkout="" price=""></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Am Parkring" alt="" address="Am Parkring 12" directions="" phone="+43-(1)- 514 80-0" email="" fax="+43-(1)- 514 80-40" url="http://parkring.schick-hotels.com/" checkin="" checkout="" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Capricorno" alt="" address="Schwedenplatz 3-4" directions="" phone="+43-(1)- 533 31 04-0" email="[email protected]" fax="+43-(1)- 533 76 71-4" url="http://capricorno.schick-hotels.com" checkin="" checkout="" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel City Central" alt="" address="Taborstrasse 8" directions="" phone="+43-(1)-211 05-0" email="[email protected]" fax="+43-(1)-211 05-140" url="http://city-central.schick-hotels.com" checkin="" checkout="" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Erzherzog Rainer" alt="" address="Wiedner Hauptstr. 27-29" directions="" phone="+43-(1)- 501 11-0" email="[email protected]" fax="+43-(1)- 501 11-350" url="http://rainer.schick-hotels.com" checkin="" checkout="" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Mercure Imlauer Wien" alt="" address="Rotensterngasse 12" directions="" phone="+43 (0) 1-211 40-0" email="[email protected]" fax="" url="http://www.imlauer.com/de-hotel_mercure_imlauer_wien.htm" checkin="" checkout="" price="" > </sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Renaissance Wien Hotel" alt="" address="Linke Wienzeile/Ullmannstrasse 71" directions="" phone="43 1 891020 " email="[email protected]" fax="" url="http://www.renaissancewien.at" checkin="15:00" checkout="12:00" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Sacher" alt="" address="Philharmonikerstraße 4" directions="" phone="+43/ (0)1/ 514 56 0" url="http://www.sacher.com/sacher/HotelSacherWien/_layout/index_en.jsp?strHMP=hm_a" checkin="" checkout="" price="€286" lat="" long="" email="[email protected]" fax="+43/ (0)1/ 514 56 810"></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Stefanie" alt="" address="Taborstrasse 12" directions="" phone="+43-(1) 211 50-0" email="[email protected]" fax="+43-(1) 211 50-160" url="http://stefanie.schick-hotels.com" checkin="" checkout="" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="The Imperial Riding School Vienna A Renaissance Hotel," alt="" address="Ungargasse 60" directions="" phone="43 1 71175 0" email="[email protected]" fax="" url="http://www.imperialrenaissance.at" checkin="14.00 Uhr" checkout="12.00 Uhr" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Vienna Marriott Hotel" alt="" address="Parkring 12a" directions="" phone="+43-(1)- 515 18 6616" email="[email protected]" fax="" url="http://www.viennamarriott.at" checkin="" checkout="" price="" ></sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Govienna Apartments" alt="" address="" directions="http://www.govienna.net/map.php" phone="+ 43 650 88 99 1 99" url="http://www.govienna.net" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" email="[email protected]" fax="">Nemrégiben felújított üdülő apartmanokat ajánlunk Önnek Bécs központjában.
 +
Az üdülő apartmanok teljesen bútorozottak, beleértve a törülközőket és az ágyneműt is.</sleep>
 +
 
 +
*[http://www.viennaresidence.com/en/furnished-vienna-apartments-rental-business] <sleep " name="viennaresidence" address="Mariahilferstrasse 124/10
 +
"  phone="+43 1 307 2222" url="http://www.viennaresidence.com/en/furnished-vienna-apartments-rental-business" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" email="[email protected]" fax="+43 1 307 2222 - 9">viennaresidence manages more than 350 high-class and very well-appointed business and luxury apartments, all equipped with a kitchen, TV and high speed internet access. </sleep>
 +
 
 +
* <sleep name="Hotel Capri" alt="" address="Praterstr. 44-46, 1020 Wien" phone="+43-1-214 8404" email="[email protected]" url="http://www.hotelcapri.at/"></sleep>
 +
 
 
*[http://www.infonline.hu/wien.becs.html Ausztriai Hotelek Online] : Bécsi hotelek. Magyar, angol, német és olasz nyelvű szálláshely iroda Bécs, Salzburg, Graz, Innsbruck stb.
 
*[http://www.infonline.hu/wien.becs.html Ausztriai Hotelek Online] : Bécsi hotelek. Magyar, angol, német és olasz nyelvű szálláshely iroda Bécs, Salzburg, Graz, Innsbruck stb.
 +
 
== Vendéglátóhelyek ==
 
== Vendéglátóhelyek ==
 
=== Büfék, gyorséttermek ===
 
=== Büfék, gyorséttermek ===
57. sor: 220. sor:
 
==== Mulatók ====
 
==== Mulatók ====
  
== Látnivalói ==
+
==Források==
 
+
* Pethő Tibor, Szombathy Viktor: ''Ausztria'' (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1983)
'''A Kärtnerstrasse környékén''':
+
* ''Ausztria'' (Panoráma útikönyvek, Medicina Könyvkiadó Rt., Bp.
* [[Szent István-székesegyház (Bécs)]] (''Stephansdom''): 97 m magas tornyával a város jelképe. Méretei: 137 m magas, 37 m széles, 28 m magas a főhajó, 22 m magas a mellékhajó.
+
* Dr. Hans Jalta: ''Ausztria'' (Polyglott sorozat, Pegazus Rt, Pannon Nyomda, Bp. 1989)
* [[Kapucinusok temploma]] (''Kapuzinerkirche'') a Habsburgok kriptájával (Kaisergruft): 1622-1633 között épült, kívül-belül szerény templom. A kripta [[1633]] óta a Habsburgok temetkezési helye. A termeket 1622-1909 között alakították ki, a restaurálás 2002-2003 között zajlott. 144 szarkofágot rejt, köztük 12 császár és 16 császárnő sírját. Nem nyugszik itt: II. Ferdinánd ([[Graz]]) és II. Rudolf ([[Prága]]).
+
* Dr. Alois Brunnthaler, Thorben J. Meyer, Dr. Gerhard Sailer: ''Bécs'' (Polyglott sorozat, Pegazus Rt, Pannon Nyomda, Bp. 1989)
 
+
==Külső hivatkozások==
'''A Ringen''':
+
* [http://www.wien.gv.at/ Bécs hivatalos oldal (német, angol)]
[[1857]]–[[1858|58]]: lerombolták a Ring helyén álló bástyákat és megkezdődött a várfalak előtti füves tér beépítése. Maga a Ring kb. 3,5-4 km hosszú, 57 m széles körút, két végénél a [[Duna-csatorna]] zárja le. Az épületeket a nemesi és pénzarisztokrácia tagjai építtették a kor jelentős művészeivel. Stílusuk: [[romantika]], [[eklektika]], [[neoreneszánsz]], [[neoklasszicista]], azaz Ringstrassen-stílus.
+
* [http://www.wien.info/ Wientourismus hivatalos oldal (12 nyelven, magyarul is)]
 
+
* [http://aeiou.iicm.tugraz.at/aeiou.encyclop Österreich Lexikon (német)]
'''Stubenring'''
+
* [http://www.your-friend.info/vienna/map.html Bécs (német, angol)]
* Urania Csillagvizsgáló: (1910), Ferenc József idején létesült, tetején kis Csillagvizsgáló áll.
+
* [http://www.vho.at/embassy.hu.html Nagykövetségek listája]
* Kormányépület: L. Baumann tervezte, 8 udvara van. A Monarchia Hadügyminisztériuma volt, elején osztrák katonaszobrok állnak, előtte Radetzky marsall szobra (1766–1858), K. von Zumbusch alkotása.
+
* [http://www.wienkultur.info/ www.wienkultur.info Wienkultur.info]
* Postatakarékpénztár: 1904–1906, Otto Wagner építette a bécsi szecesszió stílusában.
 
* Iparművészeti Múzeum: 1868, H. von Ferstel alkotta itáliai reneszánsz stílusban. Hozzátartozik az Iparművészeti Főiskola. Gyűjteménye: keleti szőnyegek, bécsi porcelánok, üveg- és dísztárgyak.
 
* Városi Park (''Stadtpark''): a Wien folyó választja ketté, közepén tavacska fekszik. 1862-ben nyitották meg a nagyközönség számára, főbejáratát 1906-ban F. Ohmann készítette. Szobrai: Schubert (1872, Kundmann), J. Strauss (1923 Hellmer), Hans Makart (1898), …
 
* Állami Operaház (''Staatsoper''): a nemzetközi zenei élet központja. 1861–1869 között August von Siccardsburg és Eduard van der Nüll tervei alapján készült, francia neoreneszánsz stílusban. 1945-ben súlyos légitámadások érték, rombadőlt, külsejét az eredeti szerint restaurálták, de belsejét modern technikai eszközökkel újították fel. Nézőterén 2200 látogató fér el, miden februárban a Bécsi Operabál színhelye. színház két oldalán látható szökőkutak a turisták és szerelmesek találkozóhelye.
 
* Goethe-emlékmű: Edmund Hellner, 1900. Az ülő alakot  tehetség, tudomány, költészet és igazság megtestesítői veszik körül.
 
* Schiller-emlékmű (vele szemben áll) a Képzőművészeti Akadémia olasz neoreneszánsz stílusú épülete előtt. Az Akadémia 1692-ben alakult, a legrégebbi német művészeti főiskola.
 
* Várkert (''Burggarten''): 1818–1820 között kialakított kert, hajdan a császári család pihenőhelyéül szolgált. 1919 óta nyilvános park, közepén mesterséges tóval, északkeleti peremén pálmaházakkal. A kert legszebb szobrai: Mozart (1896, márvány), I. Lotharingiai Ferenc császár lovasszobra, I. Ferenc József, Héraklész az oroszlánnal csoport.
 
 
 
'''Heldenplatz'''
 
* [[Hofburg]]: az épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 19 udvar és 2600 helyiség található. A mai épület 800 éven keresztül alakult ki, 1215–1913 között készült el, de tervei szerint folytatták volna. Sok helyen átjárható épületegyüttes. Gótikus emlékek: az eredeti periódusból csak a Várkápolna részletei. Reneszánsz emlékek: Svájci-kapu és Követ lépcső, Amáliavár, Istállósvár. Barokk emlékek: a Lipót-szárny illetve a III. Károly által építtetett szárny: Nemzeti Könyvtár, Lovarda, Birodalmi kancellária (Fischer von Erlach).
 
 
 
'''Maria Theresien - Platz'''
 
* Művészettörténeti Múzeum (''Kunsthistorisches Museum''): 1872-1881, Gottfried Semper és Karl Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. 1891 - ben Ferenc József nyitotta meg a közönség előtt.  
 
* Természettudományi Múzeum (''Naturhistorisches Museum''): 1872-1881, G. Semper és K. Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. Földszintjén: kőzetek, meteoritok, ásványtani kiállítás, őslénytani gyűjtemény látható. Emeletén állat- és növénytani részleg van. 
 
* Mária Terézia szobra: a tér közepén a császárnő emlékműve áll, 20 m magas, jogar és a Pragmatica Sanctio van a kezében. A művet K. Kundmann és K. Zumbusch 1887-ben emelte.
 
* Vásárpalota (''Messepalast''): 1723-ban épült, id. J.B. Fischer von Erlach tervezte. A bécsi Nemzetközi Vásárok egyik kiállítási színhelye, ma már csak szakmai jellegű vásárokat tartanak itt.
 
* Népszínház (''Volkstheater''): 1889, a Fellner és Helmer cég alkotása.
 
 
 
'''Dr. Karl Renner Ring'''
 
* Parlament: épült 1873-1883 között görög klasszicista stílusban, építője: T. Hansen. Előtte Pallas Athéné-kútja áll, és egy 5 m magas Pallas istennő (Kundmann alkotása). Alaprajza: 40 m x 23 m. Belsejében a Szövetségi Gyűlés ülésterme és a Szövetségi Tanács ülésterme található.
 
* Népkert (''Volksgarten''): két épülete a Cortisches Kaffehaus (1820) és a Theseus templom (1921, P. Nobile, athéni minta után). Emlékművei: Grillparzer (1898), Erzsébet királyné (1907, F.Ohmann-H. Bitterlich), és Canova: Theseus szoborcsoport.
 
* Városháza (''Rathaus''): épült 1872-83, Fridrich Schmidt alkotása, [[Kajetan Felder]] polgármester kezdeményezése alapján. Mintája a későközépkori holland vásárcsarnok, a brüsszeli városháza. Neogótikus palota, 100 m magas, óratornyos, tetején az ún. "Rathausmann" szobra (3 m, Alexander Nehr). Előtte a ''Rathausplatz'' az adventi vásárok helyszíne. Nyolc szobor áll itt, a teret régen katonai parádék számára tartották fenn.
 
 
 
'''Dr. Karl Lueger Ring'''
 
* ''Burgtheater'': 1874, G. Semper és K. Hasenauer műve a drezdai operaház reneszánsz és barokk formaelemeivel. Nézőterét 1945-ben bombatalálat érte.  
 
* Egyetem (''Universität''): 1873-1883 között épült, H. von Ferstel munkája. A  neoreneszánsz épülettömb könyvtára kétmillió kötetet őriz.  
 
 
 
'''Rooseveltplatz'''
 
* Fogadalmi templom (''Votivkirche''): 1853-ban, egy Ferenc József elleni merénylet után keletkezett terve. A császárt egy csákvári Libényi János nevű szabólegény akarta leszúrni. I. Miksa mexikói császár kérésére épült templom  a bécsi nép adományaiból. Készült 1856-1879, H. von Ferstel alkotása.  
 
  
'''Schottenring'''
+
Térképek:
* Börze: 1847-1877, T. Hansen műve, reneszánsz hatású, négyszögletes tömb. Belseje 1956-ban kiégett, át kellett alakítani.  
+
* [http://maps.google.com/maps?ll=48.213844,16.366882&spn=0.161705,0.253372&t=k&hl=en google maps]
* Ringturm: 1953-1955 között emelték E. Boltenstern tevei alapján. A 20 emeletes magasház zárja a Ringet.
+
* [http://terkepnezo.hu/underground-metro/becs-metro-terkep-itt-wien-u-bahn-karte.html A bécsi metró (U-Bahn) interaktív térképe]
 
+
* [http://www.terkepkalauz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=479&Itemid=95 Térkép Kalauz – Bécs]
'''A városközponton kívül:'''
+
* [http://terkepnezo.hu/idojaras-elorejelzes/becs-ausztria-idojarasa-becsi-idojaras-elorejelzes-eghajlat-aktualis-idojaras.html Bécs aktuális időjárása]
* Belvedere Palota (''Schloss Belvedere''): 1700-1723 között épült Szavolyai Jenő herceg nyári rezidenciájaként. Ő nem lakta, csak fogadásokra használta. Építésze: J. L. Hildebrandt.  
+
* [http://terkepezz.hu/moha/tkf/_default.php?type=center&maptype=map&lat=48.2084877601653&lng=16.3720750808716&zoom=12 Térképezz! Bécs interaktív térkép - feltölthető fotó, leírás a pontos helyszín bejelölésével]
* Hundertwasser-ház]] (''Hundertwasserhaus'' és ''Kunsthaus Wien'')
+
* [http://terkepnezo.hu/ausztria-terkep/becs-wien-terkep-utcakeresovel-itt-becs-wien-interaktiv-terkepe-ausztria.html Bécsi utcakereső térkép] 
* Schönbrunni Kastély (''Schloss Schönbrunn''): nevét egy közeli jóvízű forrásról kapta. A mai palota 1695-1713 között keletkezett Fischer von Erlach tervei szerint. 1918-ig Schönbrunn volt a Habsburgok állandó nyári rezidenciája.
 
  
 +
Egyéb:
 +
* [http://www.infonline.hu/wien.becs.html Bécs hírek, linkek, szállás]
 +
* [http://www.impulzus.ro/Becs_klasszicizmus_kastelyok_kavehazak/hirek/2777 Bécs: klasszicizmus, kastélyok, kávéházak]
 +
* [http://www.adventbecsben.hu/ Bécs kiemelkedő látványossága a Karácsonyi  vásár,és gyönyörű az Advent Bécsben]
 +
* [http://szallashelyek-utazas.info/becs/ Bécs látnivalók, képek, szállásfoglalás]
  
 
{{Elhelyezkedés|Ausztria}}
 
{{Elhelyezkedés|Ausztria}}
 
{{Wikipédia|Bécs}}
 
{{Wikipédia|Bécs}}
 
{{Európai fővárosok}}
 
{{Európai fővárosok}}
{{vázlat}}
 
  
 
<!--[[nl:Wenen]]-->
 
<!--[[nl:Wenen]]-->
118. sor: 255. sor:
 
<!--[[sv:Wien]]-->
 
<!--[[sv:Wien]]-->
 
[[Wikipedia:Bécs]]
 
[[Wikipedia:Bécs]]
 +
[[Kategória:Ausztria tartományai]]
  
 +
 +
 +
 +
[[de:Wien]]
 
[[en:Vienna]]
 
[[en:Vienna]]
[[de:Wien]]
 
 
[[eo:Vieno]]
 
[[eo:Vieno]]
 
[[es:Viena]]
 
[[es:Viena]]
 +
[[fi:Wien]]
 
[[fr:Vienne (Autriche)]]
 
[[fr:Vienne (Autriche)]]
 
[[it:Vienna]]
 
[[it:Vienna]]
129. sor: 271. sor:
 
[[pl:Wiedeń]]
 
[[pl:Wiedeń]]
 
[[ro:Viena]]
 
[[ro:Viena]]
 +
[[ru:Вена]]
 
[[sv:Wien]]
 
[[sv:Wien]]
 +
[[zh:維也納]]
 +
[[wts:Category:Vienna]]

A lap 2015. július 12., 19:05-kori változata

Bécs
Wien
noframe
Általános adatok
Népesség: 1 651 437 (2006)
Terület: 414,90 km²
Magasság: 172 m
Koordináták: É 48° 12' 31", K 16° 22' 21"
Behívószám: 01
Honlap: Bécs hivatalos honlapja
Honlap: Turisztikai honlap
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 133
Tűzoltóság: 122
Mentő: 144


Bécs (németül: Wien) Ausztria fővárosa, mozgalmas nemzetközi metropolisz. A város Ausztria politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja, nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye (New York és Genf mellett). Itt székel a szövetségi kormány, az államfő, a parlament két háza (a Szövetségi Tanács és a Nemzeti Tanács), a Legfelső Bíróság és az Alkotmánybíróság.

Az ENSZ intézményei közül itt van többek között az UNIDO (Iparfejlesztési Szervezet), az IAEA (Nemzetközi Atomenergia Ügynökség) és a UNDC (Kábítószerügyi és Bűnözésmegelőzési Hivatal) központi irodája. Bécs a központja az EBESZ-nek (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet), az OPEC-nek (Olajexportáló Országok Szervezete) és számos egyéb nemzetközi szervezetnek és NGO-nak.


Információ turistákFekvése

Bécs a Duna két partján, a Bécsi-medence északnyugati végében fekszik. Nyugati peremén kezdődik az Alpok vonulatához tartozó Bécsi-erdő (Wienerwald). A város ősi kereskedelmi utak találkozásánál épült: itt keresztezte egymást a Duna mentén futó kelet–nyugati út, mely a Kárpát-medencét kötötte össze Bajorországgal és az észak–déli Borostyánút, amely kapocs volt a Baltikum és az Adria közt. Mindössze 40 km-re fekszik a szlovák, 60 km-re a magyar és 90 km-re a cseh határtól.

Története

Közigazgatása

23 kerületből áll.

 1. Belváros (I. kerület)
 2. Leopoldstadt (II. kerület, magyarul Lipótváros)
 3. Landstraße (III. kerület; neve magyarul Országút)
 4. Wieden (IV. kerület)
 5. Margareten (V. kerület)
 6. Mariahilf (VI. kerület)
 7. Neubau (VII. kerület)
 8. Josefstadt (VIII. kerület)
 9. Alsergrund (IX. kerület)
 10. Favoriten (X. kerület)
 11. Simmering (XI. kerület)
 12. Meidling (XII. kerület)
 13. Hietzing (XIII. kerület; itt van Schönbrunn)
 14. Penzing (XIV. kerület)
 15. Rudolfsheim-Fünfhaus (XV. kerület)
 16. Ottakring (XVI. kerület)
 17. Hernals (XVII. kerület)
 18. Währing (XVIII. kerület)
 19. Döbling (XIX. kerület)
 20. Brigittenau (XX. kerület)
 21. Floridsdorf (XXI. kerület)
 22. Donaustadt (XXII. kerület)
 23. Liesing (XXIII. kerület)

Nevezetességek

Graben, Pestisoszlop

A Kärtnerstrasse környékén

 • Szent István-székesegyház (Bécs) (Stephansdom): 97 m magas tornyával a város jelképe. Méretei: 137 m magas, 37 m széles, 28 m magas a főhajó, 22 m magas a mellékhajó.
 • Kapucinusok temploma (Kapuzinerkirche) a Habsburgok kriptájával (Kaisergruft): 1622-1633 között épült, kívül-belül szerény templom. A kripta 1633 óta a Habsburgok temetkezési helye. A termeket 1622-1909 között alakították ki, a restaurálás 2002-2003 között zajlott. 144 szarkofágot rejt, köztük 12 császár és 16 császárnő sírját. Nem nyugszik itt: II. Ferdinánd (Graz) és II. Rudolf (Prága).

A Ringen

1857–1858: lerombolták a Ring helyén álló bástyákat és megkezdődött a várfalak előtti füves tér beépítése. Maga a Ring kb. 3,5-4 km hosszú, 57 m széles körút, két végénél a Duna-csatorna zárja le. Az épületeket a nemesi és pénzarisztokrácia tagjai építtették a kor jelentős művészeivel. Stílusuk: romantika, eklektika, neoreneszánsz, neoklasszicista, azaz Ringstrassen-stílus.

Stubenring

 • Urania Csillagvizsgáló: (1910), Ferenc József idején létesült, tetején kis Csillagvizsgáló áll.
 • Kormányépület: L. Baumann tervezte, 8 udvara van. A Monarchia Hadügyminisztériuma volt, elején osztrák katonaszobrok állnak, előtte Radetzky marsall szobra (1766–1858), Karl von Zumbusch alkotása.
 • Postatakarékpénztár: 1904–1906, Otto Wagner építette a bécsi szecesszió stílusában.
 • Iparművészeti Múzeum: 1868, H. von Ferstel alkotta itáliai reneszánsz stílusban. Hozzátartozik az Iparművészeti Főiskola. Gyűjteménye: keleti szőnyegek, bécsi porcelánok, üveg- és dísztárgyak.
 • Városi Park (Stadtpark): a Wien folyó választja ketté, közepén tavacska fekszik. 1862-ben nyitották meg a nagyközönség számára, főbejáratát 1906-ban F. Ohmann készítette. Szobrai: Schubert (1872, Kundmann), J. Strauss (1923 Hellmer), Hans Makart (1898), …
 • Állami Operaház (Staatsoper): a nemzetközi zenei élet központja. 1861–1869 között August von Siccardsburg és Eduard van der Nüll tervei alapján készült, francia neoreneszánsz stílusban. 1945-ben súlyos légitámadások érték, romba dőlt, külsejét az eredeti szerint restaurálták, de belsejét modern technikai eszközökkel újították fel. Nézőterén 2200 látogató fér el, miden februárban a Bécsi Operabál színhelye. színház két oldalán látható szökőkutak a turisták és szerelmesek találkozóhelye.
 • Goethe-emlékmű: Edmund Hellner, 1900. Az ülő alakot tehetség, tudomány, költészet és igazság megtestesítői veszik körül.
 • Schiller-emlékmű (vele szemben áll) a Képzőművészeti Akadémia olasz neoreneszánsz stílusú épülete előtt. Az Akadémia 1692-ben alakult, a legrégebbi német művészeti főiskola.
 • Várkert (Burggarten): 1818–1820 között kialakított kert, hajdan a császári család pihenőhelyéül szolgált. 1919 óta nyilvános park, közepén mesterséges tóval, északkeleti peremén pálmaházakkal. A kert legszebb szobrai: Mozart (1896, márvány), I. Lotharingiai Ferenc császár lovasszobra, I. Ferenc József, Héraklész az oroszlánnal csoport.

Heldenplatz

 • Hofburg: az épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 19 udvar és 2600 helyiség található. A mai épület 800 éven keresztül alakult ki, 1215–1913 között készült el, de tervei szerint folytatták volna. Sok helyen átjárható épületegyüttes. Gótikus emlékek: az eredeti periódusból csak a Várkápolna részletei. Reneszánsz emlékek: Svájci-kapu és Követ lépcső, Amáliavár, Istállósvár. Barokk emlékek: a Lipót-szárny illetve a III. Károly által építtetett szárny: Nemzeti Könyvtár, Lovarda, Birodalmi kancellária (Fischer von Erlach).

Maria Theresien - Platz

 • Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum): 1872-1881, Gottfried Semper és Karl Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. 1891 - ben Ferenc József nyitotta meg a közönség előtt.
 • Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum): 1872-1881, G. Semper és K. Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. Földszintjén: kőzetek, meteoritok, ásványtani kiállítás, őslénytani gyűjtemény látható. Emeletén állat- és növénytani részleg van.
 • Mária Terézia szobra: a tér közepén a császárnő emlékműve áll, 20 m magas, jogar és a Pragmatica Sanctio van a kezében. A művet K. Kundmann és K. Zumbusch 1887-ben emelte.
 • Vásárpalota (Messepalast): 1723-ban épült, id. J.B. Fischer von Erlach tervezte. A bécsi Nemzetközi Vásárok egyik kiállítási színhelye, ma már csak szakmai jellegű vásárokat tartanak itt.
 • Népszínház (Volkstheater): 1889, a Fellner és Helmer cég alkotása.

Dr. Karl Renner Ring

 • Parlament: épült 1873-1883 között görög klasszicista stílusban, építője: T. Hansen. Előtte Pallas Athéné-kútja áll, és egy 5 m magas Pallas istennő (Kundmann alkotása). Alaprajza: 40 m x 23 m. Belsejében a Szövetségi Gyűlés ülésterme és a Szövetségi Tanács ülésterme található.
 • Népkert (Volksgarten): két épülete a Cortisches Kaffehaus (1820) és a Theseus-templom (1921, P. Nobile, athéni minta után). Emlékművei: Grillparzer (1898), Erzsébet királyné (1907, F.Ohmann-H. Bitterlich), Theseus szoborcsoport (Canova).
 • Városháza (Rathaus): épült 1872-83, Fridrich Schmidt alkotása, Kajetan Felder polgármester kezdeményezése alapján. Mintája a későközépkori holland vásárcsarnok, a brüsszeli városháza. Neogótikus palota, 100 m magas, óratornyos, tetején az ún. "Rathausmann" szobra (3 m, Alexander Nehr). Előtte a Rathausplatz az adventi vásárok helyszíne. Nyolc szobor áll itt, a teret régen katonai parádék számára tartották fenn.

Dr. Karl Lueger Ring

 • Burgtheater: 1874, G. Semper és K. Hasenauer műve a drezdai operaház reneszánsz és barokk formaelemeivel. Nézőterét 1945-ben bombatalálat érte.
 • Egyetem (Universität): 1873-1883 között épült, H. von Ferstel munkája. A neoreneszánsz épülettömb könyvtára kétmillió kötetet őriz.

Rooseveltplatz

 • Fogadalmi templom (Votivkirche): 1853-ban, egy Ferenc József elleni merénylet után keletkezett terve. A császárt egy csákvári Libényi János nevű szabólegény akarta leszúrni. I. Miksa mexikói császár kérésére épült templom a bécsi nép adományaiból. Készült 1856-1879, H. von Ferstel alkotása.

Schottenring

 • Börze: 1847-1877, T. Hansen műve, reneszánsz hatású, négyszögletes tömb. Belseje 1956-ban kiégett, át kellett alakítani.
 • Ringturm: 1953-1955 között emelték E. Boltenstern tevei alapján. A 20 emeletes magasház zárja a Ringet.

A városközponton kívül

 • Belvedere Palota (Schloss Belvedere): 1700-1723 között épült Szavolyai Jenő herceg nyári rezidenciájaként. Ő nem lakta, csak fogadásokra használta. Építésze: J. L. Hildebrandt.
 • Hundertwasser-ház (Hundertwasserhaus és Kunsthaus Wien)
 • Schönbrunni kastély (Schloss Schönbrunn): nevét egy közeli jóvízű forrásról kapta. A mai palota 1695-1713 között keletkezett Fischer von Erlach tervei szerint. 1918-ig Schönbrunn volt a Habsburgok állandó nyári rezidenciája.

Múzeumok

 • Albertina
 • Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig
 • Technisches Museum Wien
 • Historisches Museum der Stadt Wien
 • Leopold-Museum

Utazás

Megközelítés

Közúti közlekedés

 • Személygépkocsival:
 • Autóbusszal:

Vasúti közlekedés

Bécsbe Budapestről rendszeresen (napi 9) indulnak InterCity és EuroCity vonatok. Az út 3 óra. Napi egyszer Pécsről (Nagykanizsa, Szombathelyen át) és nyári időszakban Keszthelyről is jár InterCity vonat Bécsbe.

A nemzetközi gyorsvonatokon kívül EUREGIO személyvonatok is járnak Bécsbe Győrön át Tatabányáról és Szombathelyről (Zalaegerszegről), de Fertőszentmiklósról is több személyvonat jár Bécsbe. Ezeken felül Sopron állomása teljes mértékben be lett integrálva az osztrák vasúti közlekedésbe, innen óránként (csúcsidőben félóránként) járnak a vonatok Bécsbe, a vonatokon az osztrák belföldi tarifa érvényes.

Budapestről a jegyár egy útra 23,5 €. Ha 4 napnál rövidebb időszakra utazunk, kiválló ajánlat a kirándulójegy, amely menettérti jegyként használható, és 4 napig a helyi közlekedésre is jó 29 €-ért. Akik előre megveszik a jegyüket, a SparSchiene akció keretében, korlátozott számban akár 13 €-ért hozzá lehet jutni egy irányban (vissza: 19 €). Az ajánlat a Pécsről utazóknak is él, ők 19 €-ért juthatnak egy jegyhez irányonként.

Nagyon kedvezőek az Euregio-Spezial ajánlatok, amelyek több nyugat-dunántúli városból és Tatabányáról válthatók. Ezek az ajánlatok nemcsak az EUREGIO vonatokon, hanem az Inter- és EuroCityken is érvényesek, 4 napig érvényes retúrjegyként szolgálnak. Ezeken felül váltható heti- és havijegy is az EUREGIO vonatok vonalán fekvő állomások és Bécs között.

Vízi közlekedés

Légi közlekedés

Helyi közlekedés

Metró

5 metróvonal létezik Bécsben: U1, U2, U3, U4 és U6. U5 számú vonal nincsen. A metró (németül U-Bahn) a következő útvonalakon közlekedik:

 • U1 (Dél-Észak irány): Reumannplatz - Keplerplatz - Südtiroler Platz - Taubstummengasse - Karlsplatz - Stephansplatz - Schwedenplatz - Nestroyplatz - Praterstern (Wien Nord) - Vorgartenstraße - Donauinsel - Kaisermühlen (Vienna International Centre) - Alte Donau - Kagran - Kagraner Platz - Rennbahnweg - Aderklaaer Straße - Großfeldsiedlung - Leopoldau
 • U2 (Dél-Észak irány): Karlsplatz - Museumsquartier - Volkstheater - Rathaus - Schottentor - Schottenring - Taborstraße - Praterstern (Wien Nord) - Messe Prater - Krieau - Stadion (Fortsetzung nach Aspern, 22. Bezirk, in Bau)
 • U3 (Nyugat-Kelet irány): Ottakring - Kendlerstraße - Hütteldorfer Straße - Johnstraße - Schweglerstraße - Westbahnhof - Zieglergasse - Neubaugasse - Volkstheater - Herrengasse - Stephansplatz - Stubentor - Landstraße (Wien Mitte) - Rochusgasse - Kardinal-Nagl-Platz - Schlachthausgasse - Erdberg - Gasometer - Zippererstraße - Enkplatz - Simmering
 • U4 (Délnyugat-Észak irány): Hütteldorf - Ober St. Veit - Unter St. Veit - Braunschweiggasse - Hietzing (Zoo) - Schönbrunn - Meidling Hauptstraße - Längenfeldgasse - Margaretengürtel - Pilgramgasse - Kettenbrückengasse - Karlsplatz - Stadtpark - Landstraße (Wien Mitte) - Schwedenplatz - Schottenring - Roßauer Lände - Friedensbrücke - Spittelau - Heiligenstadt
 • U6 (Dél-Észak irány): Siebenhirten - Perfektastraße - Erlaaer Straße - Alterlaa - Am Schöpfwerk - Tscherttegasse - Philadelphiabrücke - Niederhofstraße - Längenfeldgasse - Gumpendorfer Straße - Westbahnhof - Burggasse Stadthalle - Thaliastraße - Josefstädter Straße - Alser Straße - Michelbeuern - Währinger Straße Volksoper - Nußdorfer Straße - Spittelau - Jägerstraße - Dresdner Straße - Handelskai - Neue Donau - Floridsdorf

A metró hálózatának az üzemeltetője a Wiener Linien társasága: http://www.wienerlinien.at

Autóbusz

Hajó

Taxi

Kerékpár

Gyalogos közlekedés

Mozgáskorlátozottaknak

Szálláshelyek

 • Bécs magánszálláshelyek, [1]. Több mint 500 bérleti lehetőségek Bécs a privát szobák egész lakás.
 • Vienna Cityapartments (http://www.vienna-cityapartments.at/map.php), + 43 680 3209742 (, fax: +43/1/2533033-4100), [2]. Kínálunk a modern és megfizethető lakások a városközponthoz. 2-6 fő. Az Euro 39,00 éjszakánként az egész lakást. Nyugodt hely garantált.price="Euro 39,00"
 • AllYouNeed Hotel Vienna4 *** (Nyitva 1.July a 30.September p.A.), Schäffergasse 2, 1040 Bécs, +43 (0)1 587 65 60 (, fax: +43 (0)5 0114099), [3]. checkin: 15:00; checkout: 11:00. ár € 50.
 • AllYouNeed Hotel Vienna2 *** (Nyitva 1.July a 30.September p.A.), Große Schiffgasse 12, 1020 Bécs, +43 (0)1 212 16 68 (, fax: +43 (0)5 0114099), [4]. checkin: 15:00; checkout: 11:00. ár € 48.
 • Austria Classic Hotel Wien***, Praterstrasse 72, Vienna 2. Leopoldstadt (Metro U1 & U2 «Praterstern»), +43 1 211 30-0 (, fax: +43 1 211 30-72), [5].
 • Hotel Graf Stadion***, Buchfeldgasse 5, Bécs 8. Josefstadt (Metro U2 'Rathaus')), +43 1 4055284 (, fax: +43 1 4050111), [6].
 • Hotel Am Parkring, Am Parkring 12, +43-(1)- 514 80-0 (fax: +43-(1)- 514 80-40), [7].
 • Hotel Capricorno, Schwedenplatz 3-4, +43-(1)- 533 31 04-0 (, fax: +43-(1)- 533 76 71-4), [8].
 • Hotel City Central, Taborstrasse 8, +43-(1)-211 05-0 (, fax: +43-(1)-211 05-140), [9].
 • Hotel Erzherzog Rainer, Wiedner Hauptstr. 27-29, +43-(1)- 501 11-0 (, fax: +43-(1)- 501 11-350), [10].
 • Renaissance Wien Hotel, Linke Wienzeile/Ullmannstrasse 71, 43 1 891020 (), [12]. checkin: 15:00; checkout: 12:00.
 • Hotel Sacher, Philharmonikerstraße 4, +43/ (0)1/ 514 56 0 (, fax: +43/ (0)1/ 514 56 810), [13]. €286.
 • The Imperial Riding School Vienna A Renaissance Hotel,, Ungargasse 60, 43 1 71175 0 (), [15]. checkin: 14.00 Uhr; checkout: 12.00 Uhr.
 • Govienna Apartments, (http://www.govienna.net/map.php), + 43 650 88 99 1 99 (), [17]. Nemrégiben felújított üdülő apartmanokat ajánlunk Önnek Bécs központjában. Az üdülő apartmanok teljesen bútorozottak, beleértve a törülközőket és az ágyneműt is.
 • [20] viennaresidence, Mariahilferstrasse 124/10, +43 1 307 2222 (, fax: +43 1 307 2222 - 9), [18]. viennaresidence manages more than 350 high-class and very well-appointed business and luxury apartments, all equipped with a kitchen, TV and high speed internet access.
 • Ausztriai Hotelek Online : Bécsi hotelek. Magyar, angol, német és olasz nyelvű szálláshely iroda Bécs, Salzburg, Graz, Innsbruck stb.

Vendéglátóhelyek

Büfék, gyorséttermek

Cukrászdák, fagyizók

Kávézók, kávéházak, teaházak

Éttermek

Éjszakai élet

Diszkók, szórakozóhelyek

Kaszinók

Mulatók

Források

 • Pethő Tibor, Szombathy Viktor: Ausztria (Panoráma útikönyvek, Athenaeum Nyomda, Bp. 1983)
 • Ausztria (Panoráma útikönyvek, Medicina Könyvkiadó Rt., Bp.
 • Dr. Hans Jalta: Ausztria (Polyglott sorozat, Pegazus Rt, Pannon Nyomda, Bp. 1989)
 • Dr. Alois Brunnthaler, Thorben J. Meyer, Dr. Gerhard Sailer: Bécs (Polyglott sorozat, Pegazus Rt, Pannon Nyomda, Bp. 1989)

Külső hivatkozások

Térképek:

Egyéb:Bécs témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb