„Bécs” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Bécs

Default Banner.jpg

(Busszal)
(Háttér)
18. sor: 18. sor:
 
}}
 
}}
 
'''Bécs''' (németül: ''Wien'') [[Ausztria]] fővárosa, mozgalmas nemzetközi metropolisz.
 
'''Bécs''' (németül: ''Wien'') [[Ausztria]] fővárosa, mozgalmas nemzetközi metropolisz.
 +
<math>TeX-képlet ide</math>[[Média:Média.ogg]][[Média:Média.ogg]][[Média:Média.ogg]][[Média:Média.ogg]]
 +
----
 +
 +
----
 
== Háttér ==
 
== Háttér ==
 
=== Története ===
 
=== Története ===
 
=== Kerületei ===
 
=== Kerületei ===
 +
 
== Utazás ==
 
== Utazás ==
 
=== Megközelítés ===
 
=== Megközelítés ===

A lap 2008. október 20., 10:30-kori változata


Bécs
Wien
noframe
Általános adatok
Népesség: 1 651 437 (2006)
Terület: 414,90 km²
Magasság: 172 m
Koordináták: É 48° 12' 31", K 16° 22' 21"
Behívószám: 01
Honlap: Bécs hivatalos honlapja
Honlap: Turisztikai honlap
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 133
Tűzoltóság: 122
Mentő: 144Bécs (németül: Wien) Ausztria fővárosa, mozgalmas nemzetközi metropolisz. <math>TeX-képlet ide</math>Média:Média.oggMédia:Média.oggMédia:Média.oggMédia:Média.oggHáttér

Története

Kerületei

Utazás

Megközelítés

Vonattal

Bécsbe Budapestről rendszeresen (napi 9) indulnak InterCity és EuroCity vonatok. Az út 3 óra. Napi egyszer Pécsről (Nagykanizsa, Szombathelyen át) és nyári időszakban Keszthelyről is jár InterCity vonat Bécsbe.

A nemzetközi gyorsvonatokon kívül EUREGIO személyvonatok is járnak Bécsbe Győrön át Tatabányáról és Szombathelyről (Zalegerszegről), de Fertőszentmiklósról is több személyvonat jár Bécsbe. Ezeken felül Sopron állomása teljes mértékben be lett integrálva az osztrák vasúti közlekedésbe, innen óránként (csúcsidőben félóránként) járnak a vonatok Bécsbe, a vonatokon az osztrák belföldi tarifa érvényes.

Budapestről a jegyár egy útra 23,5 €. Ha 4 napnál rövidebb időszakra utazunk, kiválló ajánlat a kirándulójegy, amely menettérti jegyként használható, és 4 napig a helyi közlekedésre is jó 29 €-ért. Akik előre megveszik a jegyüket, a SparSchiene akció keretében, korlátozott számban akár 13 €-ért hozzá lehet jutni egy irányban (vissza: 19 €). Az ajánlat a Pécsről utazóknak is él, ők 19 €-ért juthatnak egy jegyhez irányonként.

Nagyon kedvezőek az Euregio-Spezial ajánlatok, amelyek több nyugat-dunántúli városból és Tatabányáról válthatók. Ezek az ajánlatok nemcsak az EUREGIO vonatokon, hanem az Inter- és EuroCityken is érvényesek, 4 napig érvényes retúrjegyként szolgálnak. Ezeken felül váltható heti- és havijegy is az EUREGIO vonatok vonalán fekvő állomások és Bécs között.

Busszal

Busszal rengetegen utaznak bécsbe és kifejezetten kellemes utazás. Amióta fapados luxusjáratok közlekednek Magyarországon, azóta pedig mind szolgáltatásban, mind árban verhetetlenek. Amikor nem autóval utazom, biztosan egy busztársaságot, vagy utazási irodát választok utazásomhoz. Részletek

Busszal hosszú távra utazni elég kényelmetlen. Lehet, hogy valamivel (nem sokkal) olcsóbb, mint vonatozni, de kényelmetlen lehet 3 órát egy ülésben ülni. Itt kevés a mozgástér, és a WC sem mindig használható!

Autóval

Helyi közlekedés

Metró

Autóbusz

Hajó

Éjszakai közlekedés

Taxi

Kerékpár

Gyalog

Mozgáskorlátozottaknak

Hasznos információk

Szállás

 • Ausztriai Hotelek Online : Bécsi hotelek. Magyar, angol, német és olasz nyelvű szálláshely iroda Bécs, Salzburg, Graz, Innsbruck stb.

Vendéglátóhelyek

Büfék, gyorséttermek

Cukrászdák, fagyizók

Kávézók, kávéházak, teaházak

Éttermek

Éjszakai élet

Diszkók, szórakozóhelyek

Kaszinók

Mulatók

Látnivalói

A Kärtnerstrasse környékén:

 • Szent István-székesegyház (Bécs) (Stephansdom): 97 m magas tornyával a város jelképe. Méretei: 137 m magas, 37 m széles, 28 m magas a főhajó, 22 m magas a mellékhajó.
 • Kapucinusok temploma (Kapuzinerkirche) a Habsburgok kriptájával (Kaisergruft): 1622-1633 között épült, kívül-belül szerény templom. A kripta 1633 óta a Habsburgok temetkezési helye. A termeket 1622-1909 között alakították ki, a restaurálás 2002-2003 között zajlott. 144 szarkofágot rejt, köztük 12 császár és 16 császárnő sírját. Nem nyugszik itt: II. Ferdinánd (Graz) és II. Rudolf (Prága).

A Ringen: 185758: lerombolták a Ring helyén álló bástyákat és megkezdődött a várfalak előtti füves tér beépítése. Maga a Ring kb. 3,5-4 km hosszú, 57 m széles körút, két végénél a Duna-csatorna zárja le. Az épületeket a nemesi és pénzarisztokrácia tagjai építtették a kor jelentős művészeivel. Stílusuk: romantika, eklektika, neoreneszánsz, neoklasszicista, azaz Ringstrassen-stílus.

Stubenring

 • Urania Csillagvizsgáló: (1910), Ferenc József idején létesült, tetején kis Csillagvizsgáló áll.
 • Kormányépület: L. Baumann tervezte, 8 udvara van. A Monarchia Hadügyminisztériuma volt, elején osztrák katonaszobrok állnak, előtte Radetzky marsall szobra (1766–1858), K. von Zumbusch alkotása.
 • Postatakarékpénztár: 1904–1906, Otto Wagner építette a bécsi szecesszió stílusában.
 • Iparművészeti Múzeum: 1868, H. von Ferstel alkotta itáliai reneszánsz stílusban. Hozzátartozik az Iparművészeti Főiskola. Gyűjteménye: keleti szőnyegek, bécsi porcelánok, üveg- és dísztárgyak.
 • Városi Park (Stadtpark): a Wien folyó választja ketté, közepén tavacska fekszik. 1862-ben nyitották meg a nagyközönség számára, főbejáratát 1906-ban F. Ohmann készítette. Szobrai: Schubert (1872, Kundmann), J. Strauss (1923 Hellmer), Hans Makart (1898), …
 • Állami Operaház (Staatsoper): a nemzetközi zenei élet központja. 1861–1869 között August von Siccardsburg és Eduard van der Nüll tervei alapján készült, francia neoreneszánsz stílusban. 1945-ben súlyos légitámadások érték, rombadőlt, külsejét az eredeti szerint restaurálták, de belsejét modern technikai eszközökkel újították fel. Nézőterén 2200 látogató fér el, miden februárban a Bécsi Operabál színhelye. színház két oldalán látható szökőkutak a turisták és szerelmesek találkozóhelye.
 • Goethe-emlékmű: Edmund Hellner, 1900. Az ülő alakot tehetség, tudomány, költészet és igazság megtestesítői veszik körül.
 • Schiller-emlékmű (vele szemben áll) a Képzőművészeti Akadémia olasz neoreneszánsz stílusú épülete előtt. Az Akadémia 1692-ben alakult, a legrégebbi német művészeti főiskola.
 • Várkert (Burggarten): 1818–1820 között kialakított kert, hajdan a császári család pihenőhelyéül szolgált. 1919 óta nyilvános park, közepén mesterséges tóval, északkeleti peremén pálmaházakkal. A kert legszebb szobrai: Mozart (1896, márvány), I. Lotharingiai Ferenc császár lovasszobra, I. Ferenc József, Héraklész az oroszlánnal csoport.

Heldenplatz

 • Hofburg: az épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 19 udvar és 2600 helyiség található. A mai épület 800 éven keresztül alakult ki, 1215–1913 között készült el, de tervei szerint folytatták volna. Sok helyen átjárható épületegyüttes. Gótikus emlékek: az eredeti periódusból csak a Várkápolna részletei. Reneszánsz emlékek: Svájci-kapu és Követ lépcső, Amáliavár, Istállósvár. Barokk emlékek: a Lipót-szárny illetve a III. Károly által építtetett szárny: Nemzeti Könyvtár, Lovarda, Birodalmi kancellária (Fischer von Erlach).

Maria Theresien - Platz

 • Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum): 1872-1881, Gottfried Semper és Karl Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. 1891 - ben Ferenc József nyitotta meg a közönség előtt.
 • Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum): 1872-1881, G. Semper és K. Hasenauer alkotása, olasz neoreneszánsz palota. Földszintjén: kőzetek, meteoritok, ásványtani kiállítás, őslénytani gyűjtemény látható. Emeletén állat- és növénytani részleg van.
 • Mária Terézia szobra: a tér közepén a császárnő emlékműve áll, 20 m magas, jogar és a Pragmatica Sanctio van a kezében. A művet K. Kundmann és K. Zumbusch 1887-ben emelte.
 • Vásárpalota (Messepalast): 1723-ban épült, id. J.B. Fischer von Erlach tervezte. A bécsi Nemzetközi Vásárok egyik kiállítási színhelye, ma már csak szakmai jellegű vásárokat tartanak itt.
 • Népszínház (Volkstheater): 1889, a Fellner és Helmer cég alkotása.

Dr. Karl Renner Ring

 • Parlament: épült 1873-1883 között görög klasszicista stílusban, építője: T. Hansen. Előtte Pallas Athéné-kútja áll, és egy 5 m magas Pallas istennő (Kundmann alkotása). Alaprajza: 40 m x 23 m. Belsejében a Szövetségi Gyűlés ülésterme és a Szövetségi Tanács ülésterme található.
 • Népkert (Volksgarten): két épülete a Cortisches Kaffehaus (1820) és a Theseus templom (1921, P. Nobile, athéni minta után). Emlékművei: Grillparzer (1898), Erzsébet királyné (1907, F.Ohmann-H. Bitterlich), és Canova: Theseus szoborcsoport.
 • Városháza (Rathaus): épült 1872-83, Fridrich Schmidt alkotása, Kajetan Felder polgármester kezdeményezése alapján. Mintája a későközépkori holland vásárcsarnok, a brüsszeli városháza. Neogótikus palota, 100 m magas, óratornyos, tetején az ún. "Rathausmann" szobra (3 m, Alexander Nehr). Előtte a Rathausplatz az adventi vásárok helyszíne. Nyolc szobor áll itt, a teret régen katonai parádék számára tartották fenn.

Dr. Karl Lueger Ring

 • Burgtheater: 1874, G. Semper és K. Hasenauer műve a drezdai operaház reneszánsz és barokk formaelemeivel. Nézőterét 1945-ben bombatalálat érte.
 • Egyetem (Universität): 1873-1883 között épült, H. von Ferstel munkája. A neoreneszánsz épülettömb könyvtára kétmillió kötetet őriz.

Rooseveltplatz

 • Fogadalmi templom (Votivkirche): 1853-ban, egy Ferenc József elleni merénylet után keletkezett terve. A császárt egy csákvári Libényi János nevű szabólegény akarta leszúrni. I. Miksa mexikói császár kérésére épült templom a bécsi nép adományaiból. Készült 1856-1879, H. von Ferstel alkotása.

Schottenring

 • Börze: 1847-1877, T. Hansen műve, reneszánsz hatású, négyszögletes tömb. Belseje 1956-ban kiégett, át kellett alakítani.
 • Ringturm: 1953-1955 között emelték E. Boltenstern tevei alapján. A 20 emeletes magasház zárja a Ringet.

A városközponton kívül:

 • Belvedere Palota (Schloss Belvedere): 1700-1723 között épült Szavolyai Jenő herceg nyári rezidenciájaként. Ő nem lakta, csak fogadásokra használta. Építésze: J. L. Hildebrandt.
 • Hundertwasser-ház]] (Hundertwasserhaus és Kunsthaus Wien)
 • Schönbrunni Kastély (Schloss Schönbrunn): nevét egy közeli jóvízű forrásról kapta. A mai palota 1695-1713 között keletkezett Fischer von Erlach tervei szerint. 1918-ig Schönbrunn volt a Habsburgok állandó nyári rezidenciája.
Bécs témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb


Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!