„Ausztria” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Ausztria

Default Banner.jpg

(Források)
(Külső hivatkozások)
265. sor: 265. sor:
 
* [http://www.oesterreich.com Informationen über Österreich]
 
* [http://www.oesterreich.com Informationen über Österreich]
  
{{wikipédia|Ausztria}}
 
 
{{Ország}}
 
{{Ország}}
 
{{európa}}
 
{{európa}}
271. sor: 270. sor:
 
{{Elhelyezkedés|Közép-Európa}}
 
{{Elhelyezkedés|Közép-Európa}}
 
[[Kategória:Európa országai]]
 
[[Kategória:Európa országai]]
[[Wikipedia:Ausztria]]
 
  
 
[[en:Austria]]
 
[[en:Austria]]

A lap 2009. február 7., 20:10-kori változata

Kleinwalsertal-02-2005-riezlern-parsennlift.jpg
Zászló
Au-flag.png
Általános adatok
Főváros Bécs
Államforma Szövetségi köztársaság
Pénznem euró (EUR)
Terület 83 858 km2
Népesség 8 169 929 (2002)
Nyelv Német
Vallás Római katolikus
Elektromos
hálózat
230V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 43
Internet TLD .at
Időzóna UTC +1

Ausztria Közép-Európa turisták által közkedvelt országa. Keletről Magyarország és Szlovákia, északról Csehország és Németország, nyugatról Svájc és a két ország közé beékelt Liechtenstein, délről pedig Olaszország és Szlovénia határolja. Ausztria legnagyobb területét az Alpok hegyei foglalják el.

Ausztria kontinentális fekvésű, a tengerektől távollévő ország. Déli határa Karintiában 100 km-re közelíti meg az Adriai tengert, de attól nehezen járható hegyvidéket (Karavankák, Júliai-Alpok) A Bécsi-medence már 400 km-re van az Adriától. Az Északi-tengerig 700-1000 km-es távolság, a Fekete-tengerig (Bécs Duna torkolat) kb. 1000 km. Az a körülmény, hogy a tengerek felé természetes utak vezetnek, az ország kereskedelmi kapcsolataira régóta nagy hatással volt. Az országnak nyugat felé keskenyedő alakja van. A keleti és nyugati országhatár közötti távolság légvonalban 350 km.

Az ország nyugat-kelet irányú hosszanti völgyeiben, őidők által használt, fontos útvonalak haladnak. Ezeket az alpesi hágók észak-dél irányú hágói keresztezik.E zek a természetes útvonalak Ausztriát Európa fontos útátjáró vidékévé avatták.

Az ország közigazgatásilag 9 szövetségi tartományra oszlik. Bécset nem számítva területe és népességre nézve a legkisebb Voralberg, a legnagyobb alsó-Ausztria.

Földrajz

Domborzat

Ausztria Közép-Európa déli részén, a Duna felső szakasza mentén fekszik. Területének felét magashegységek, harmadát középhegységek uralják és csak alig ötödére terjednek a medencék, illetve az alacsonyabb dombvidékek.

Ausztria területén öt tájegységet különíthetünk el:

 • Bécsi-medence: A Kárpátok és a Keleti-Alpok északi mészkőhegyei által közrefogott Bécsi-medence területén a mélyre süllyedt ókori kristályos kőzeteket közép- és harmadkori tengeri üledékek borítják. Déli határa a Wechselgebiet és a Bucklige Welt dombos tája, illetve a Steinfeld. A Duna a tájat egy északi mezőgazdasági és egy déli ipari területre osztja.
 • Osztrák-gránitfennsík: A Dunától északra eső területet a Cseh-masszívum déli része, az Osztrák-gránitfennsík foglalja el, amely óidei kristályos kőzetekből (gránit, gneisz) áll. A Duna vonaláig húzódik dél felé, helyenként át is lépve azt. Átlagosan 300-600 m magasságú területén erdőségek termékeny mezőgazdasági tájakkal váltakoznak. Két ismert vidéke a Weinviertel, a borok hazája, és a Waldviertel, az erdők tájegysége. A Duna és a March között a Morva-mező, azaz Marchfeld fekszik. A táj déli részén a Duna völgyének áttörései sorakoznak, a Passaui-völgy, a Wachau, a Nibelungengau és a Strundengau.
 • Észak-burgenlandi-teknő: közvetlenül az Alpokhoz csatlakozó táj, itt helyezkedik el a lefolyástalan Fertő-tó, melyet apró szikes tavak fognak körbe.
 • Keleti-Alpok: Ausztria legnagyobb kiterjedésű tája, melyet szélesen és részarányosan elhelyezkedő nyugat–keleti csapásirányú vonulatok jellemeznek. A Keleti-Alpok több övezetből áll:
  • Az északi üledékes övezet az Északi-Mészkő-Alpok, melynek részei: a Lech-völgyi-Alpok, az Allgäui-Alpok, az Észak-tiroli Alpok, a Salzburgi-Alpok és a Stájer–Alsó-ausztriai-Mészkő-Alpok.
  • A középső kristályos övezet a Központi-Alpok, melynek részei: a Silvretta, az Ötz-völgyi-Alpok, a Stubai-Alpok, a Zillervölgyi-Alpok, a Magas-Tauern, az Alacsony-Tauern és a Gurk-völgyi-Alpok.
  • A kristályos övezettől délre húzódik a Déli Mészkő-Alpok, melynek részei: a Gailtali-Alpok, a Karni-Alpok és a Karavankák.
 • Elő-Alpok és Kelet-Stájer dombvidék: Az alpi vonulatokat északról harmadkori dombvidék kíséri. Ez az Elő-Alpok. A hajdani gleccserek által lerakott morénatakarót a Duna mellékfolyói hullámos dombvidékké szabdalták fel. A központi kristályos vonulat és a déli mészkőövezet között a jégkorszaki morénák által felduzzasztott tavakban bővelkedő Klagenfurti-medence és a harmadkori üledékekkel borított Grazi-medence helyezkedik el. E vidéket a Rába, a Mura és a Dráva változatos dombvidékké formálta.

Legmagasabb pont: Grossglockner (3797 m, Magas-Tauern, Központi-Alpok)
Legalacsonyabb pont: Fertő-tó (Neusiedler See) (115 m)

Vízrajz

Folyói: Legjelentősebb folyója a Duna (Donau) (350 km), vízgyűjtő területe az egész ország 96%-ára terjed ki. Kivételt képeznek Vorarlberg (a Rajna területe) a Mühlviertel és a Waldviertel (az Elba és a Moldva területe). A Duna Passaunál lép be Ausztriába, majd 350 km-t tesz meg az ország területén belül nyugat–keleti irányba. Leghosszabb jobboldali mellékfolyói: a Lech, az Inn (360 km), a Traun, az Enns és az Ybbs, valamint a Dráva (Drau) a Murával (Mur) és az Mürzzel. Baloldali mellékfolyói kisebbek, mint például a Krems és a March. Az alpesi folyók nem hajózhatók, de fontosak a vízerőművek és a faúsztatásra alkalmasságuk miatt.

Tavai: Ausztria Európa egyik vizekben igen gazdag országa, több mint 9000 tó fekszik az ország területén. Több ország is osztozik két taván, mely két végén terül el:

 • A Fertő-tó (Neusiedler See) – 232 km² keleten, Ausztria és Magyarország közös tava. Közép-Európa egyetlen sztyeppei tavaként ismerjük. Vízfelülete 320 km², szélessége 5-15 km, hosszúsága 35 km, mélysége 1-1,8 m.
 • A Bodeni-tó (Bodensee) – 539 km², nyugaton, Ausztria, Svájc és Németország közös tava. A legmélyebb alpesi tó. Fő táplálója és levezetője a Rajna. Legfontosabb kikötője Ausztriában Bregenz.

A számtalan tó közül a Salzkammerguti-tóvidék és a Karintiai-tóvidék jelentős vonzerővel rendelkezik.

 • A Salzkammerguti-tóvidék Stájerországban és Salzburg tartományban fekszik, tavai: a Traunsee 25,7 km&sup2, Ausztria második legnagyobb beltava, az Atter-tó (Attersee) 46,7 km² a jégkori eredetű tavainak legnagyobbika és Ausztria második legnagyobb tava, a Hallstatti-tó (Halstättersee), az Altaussee, a Grundlsee, a Mondsee, a Wolfgang-tó (Wolfgangsee), a Fuschlsee, a Wallersee, a Hintersee, a Trumersee, a Prebersee, a Putterersee, a Stausee, …
 • A Karintiai-tóvidék Karintia tartományban helyezkedik el, tavai: nagyobbak a Wörthi-tó (Wörthersee), Karintia legnagyobb és egyik legmelegebb tava, az Ossiachi-tó (Ossiacher See), a Millstatti-tó (Millstätter See), éa a Weißensee. Kisebbek a Felder See, a Faaker See, a Klopeiner See, a Keutschacher See, az Afritzer See, a Presseger See… Jégkori gleccserek vájta medencékben, mélyedésekben alakultak ki.

Éghajlat

Az ország éghajlati adottságai igen különbözőek. Az Alpok északi szélénél átmeneti, közép-európai éghajlat uralkodik: itt minden hónapban hullik csapadék, gyakran hűvös a nyár és hideg a tél. Az Alpok belsejében kevesebb a csapadék, a nyár gyakran forró és száraz, a tél hosszú, hóban gazdag, télen az alacsonyabban fekvő területeket sokszor köd borítja. Az Alpok nyugati részén és gyakran keletkezik főn (száraz, meleg, déli szél). Délre tőle száraz és meleg a nyár, a tél enyhe (sokan üdülnek szívesen a Karintiai-tavak mellett). Az ország keleti része mérsékelt éghajlat alá tartozik, Burgenlandban pannon klíma uralkodik.

Régiók

Tartományok

Alsó-Ausztria Bécs
Burgenland Felső-Ausztria
Karintia Salzburg
Stájerország Tirol
Vorarlberg


Nevezetességek

Természeti örökség

Nemzeti parkjai

Kulturális örökség

Sport

Gasztronómia

Kultúra

Utazási tanácsok

Ajánlott utazási időszak

Az osztrák turizmusban alapvetően két főszezon van, a téli és a nyári. Télen Ausztria Európa egyik legjelentősebb síterepe, nyáron pedig a túrázókat és város látogatókat vonzza. Ősszel és tavasszal kisebb emberáradat van, ekkor valamivel olcsóbban is lehet szálláshoz jutni az országban. Érdemes figyelembe venni, hogy télen az ország nagy részén nagyon hideg van, ilyenkor a városnézés kellemetlen lehet.

Beutazás

 • Átkelési lehetőségek:
  • Magyar-osztrák határ (Schengeni övezeten belül)
   • Bucsu - Ascender - közúti, nemzetközi személy- és teherforgalom
   • Bozsok - Rechnitz - közúti, magyar-EU állampolgárok személyforgalom
   • Fertőd - Pamhagen - közúti, nemzetközi személyforgalom
   • Fertőrákos - Mörbish közúti, nemzetközi gyalogos- és kerékpárforgalom, vízi út Külön kérelemre
   • Fertőújlak - Pamhagen vasúti, nemzetközi személy- és teherforgalom
   • Győr - Bruck a.d. Leitha - vasúti, nemzetközi vasúti menetrend szerint, Nemzetközi személyforgalom
   • Hegyeshalom - Nickelsdorf - közúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Írottkő - közúti, kérelemre nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Jánossomorja - Andau - közúti, nemzetközi gyalogos és kerékpárforgalom
   • Kópháza - Deutschkreutz - közúti és vasúti, nemzetközi személyforgalom
   • Kőszeg - Rattersdorf - közúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Rábafüzes - Heiligenkreutz - közúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Sopron - Klingenbach - közúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Szentgotthárd - Mogersdorf - vasúti, nemzetközi személy- és áruforgalom
   • Szentpéterfa - Eberau - közúti, magyar-EU állampolgárok személyforgalom

Repülővel

Budapestről az Austrian Airlines napi 3 járatot indít Bécsbe, az egyéb repülőterekre (Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz és Salzburg) csak átszállással lehet eljutni. Salzburg, Tirol és Vorarlberg meglátogatásához megoldás lehet a Münchenig való repülés, majd onnan 2 óra vonatút. Vorarlberg a zürichi reptértől is hasonló távolságra van.

Vonattal

Ausztria nagyon könnyen elérhető vonattal Magyarországról, és a számos kedvezményes ajánlat miatt általában elég olcsón el is lehet ide jutni. Budapestről győri megállással Bécsbe kétóránként indulnak InterCity, illetve EuroCity járatok. Tatabányáról és Győrből pedig EUREGIO személyvonatak is indulnak az osztrák fővárosba [1]. Hasonló sűrűséggel járnak a Budapest–SopronBécsújhely InterCity járatok is, illetve nagyjából óránként a SopronBécsújhely járatok, amelyek közül több Szombathelyről érkezik, illetve néhány a GrazSzentgotthárd–Szombathely útvonalon. Szintén közel óránként (csúcsidőben sűrűbben) járnak a Sopron–EbenfurtBécs járatok is, illetve kétóránként megy vonat Fertőszentmiklósról is Nezsider (Neusiedl am See) illetve Bécs felé [2].

Grazba [3] Szombathelyről Szentgotthárdon át járnak EUREGIO vonatok, illetve este oda, reggel vissza egy InterCity Budapestről.

Közvetlen vonat Linzbe napi négy jár, Salzburgba és Tirolba pedig napi két éjszakai vonattal lehet közvetlenül eljutni. Érdemesebb talán Bécsben átszállni. Ez a leggyorsabb eljutási mód Dél-Ausztriába, Karintiába is.

Busszal

Ausztriába több nemzetközi buszjárat is megy. Napi négyszer indul a BudapestBécs járat [4]. Erre számtalan kedvezményt lehet igénybe venni, azonban általában nem olcsóbb a vonatnál, és nagy hátránya, hogy bécsi végállomása eléggé kívül esik a városközponttól. Kiválló alternatíva lehet a Sopron–Bécs járat, amely a városközpontba megy. Ezeken túl Szegedről ([5]), Veszprémből ([6] és [7]) és Szombathelyről [8] megy Bécsbe buszjárat. Továbbá rövid távolságra menő nemzetközi buszok indulnak Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről. Grazba és Klagenfurtba heti egyszer jár busz [9] Budapestről, Linzbe több járat is megáll.

Autóval

Hajóval

Közlekedés helyben

Repülővel

Vonattal

Fontosabb magántársaságok
ROeEE (GYSEV) Burgenland
Mariazellerbahn Alsó-Ausztria
MBS (Montafonerbahn) Vorarlberg
STLB Stájerország

Ausztria kiterjedt vasúti hálózattal rendelkezik, vasútvonalai elég jól átszövik az országot. Mindazonáltal az Alpok vonulatai természetes akadályt jelentenek a sűrű hálózat kialakításához, így megeshet, hogy két aránylag közeli település vonattal csak nagy kerülővel érhető el. A helyzeten valamelyest segít, hogy több alagút is fut a hegyek alad, melyek közül a legjelentősebb a Tirolt és Voralberget összekötő Arlberg-alagút, illetve a Salzburg tartomány és Karintia közötti Tauern-alagút. A magashegységekben futó vasútvonalak gyönyörű panorámát kínálnak, azonban hátrányuk, hogy általában alkalmatlanok a nagysebességű vonatok fogadására, így az átlagos nyugat-európai menetidőnél valamivel hosszabbra kell számolni (a Kelet-Európainál azonban jóval rövidebb). Az ország egyetlen nagysebességű vonalszakasza, a Bécs és Linz közötti szakasz, amelyet fokozatosan fejlesztenek 250 km/h-s sebességre.

Az országban legnagyobbrészt az ÖBB szállítja az utasokat, de számos magántársaság is üzemeltet járatokat, vonalaik azonban nagyon jól kapcsolódnak a törzshálózathoz.

A vonatok általában nagyon tiszták és számos kényelmi opciót nyújtanak. Fekvőhellyé alakítható üléseikkel a fülkés kocsik kiválló éjszakai utazási lehetőséget nyújtanak (természetesen csak, ha a fülke nincs tele). Valamennyi vonaton találni konnektort is, amit szabadon lehet használni.

Jegyek, bérletek

A normál jeggyel való vasúti közlekedés drága, azonban számtalan jobbnál-jobb kedvezményes ajánlatot tanálni, melynek segítségével akár a magyar árak töredékéért rengeteget lehet vonatozni. Amúgy az osztrák vonatok egységárásak, a helybiztosítás csak pár BécsVelence vonaton kötelező, felár pedig nem létezik (ICE vonatokon se).

Mindenki (akár magyar lakcímmel is) vásárolhat VORTEILScardot, amely 46 %-os kedvezményt (automatában vagy interneten [10] vásárolva 50% kedvezményt) biztosít a vonatokon illetve buszokon, illetve magába foglal egy RailPlus kártyát, amellyel bármely nemzetközi vonalon 25 % kedvezménnyel lehet utazni (az osztrák szakaszon 46 %-kal). A kártya ára 99 € (amely komoly összegnek tűnhet, de a magas jegyárakat figyelembe véve hamar megtérül). Az idősek (nők 60 év, férfiak 65 év felett) 26,9 €-ért, a fiatalok (26 év alatt) 19,9 €-ért hozzájuthatnak.

A VORTEILScardhoz számos kedvezményes ajánlat tartozik, például az őszi hétvégéken az idősek 7 €-ért válthatnak hálózati jegyet. Vagy például a FlyNiki jeggyel rendelkezők 7 €-ért mehetnek Ausztria bármely pontjáról a reptérre, illetve onnan az ország bármely pontjára.

A legelőnyösebb ajánlat azonban a fiataloknak szól. Az ÖBB-Sommerticket ajánlattal (korábbi nevén: Jugendferiennetzkarte) nyáron, július és augusztus hónapokban lényegében korlátlanul (hétköznap 0–8 óra kivételével) lehet az ÖBB vasúthálózatát használni. A bérlet 20 év alattiaknak 19,9 €, 20–26 éves korig 39,9 €-ba kerül, és akár a MÁV pénztárában is megvásárolható (VORTEILScard nélkül is kapható).

Nagyon kedvező továbbá az új Einfach-Raus-Ticket ajánlatuk [11], amely 28 €-ba kerül, és 2–5 fő részére teszi lehetővé a regionális vonatokon (EN, IC, EC, ICE kivételével minden vonat) való utazást egy napon belül. Munkanapokon csak 9 óra után használható.

Menetrendek

Az osztrák vonatok pontosak, de elsősorban a BécsInnsbruckBregenz és a Graz–Innsbruck–Bregenz vonalon komolyabb késések is előfordulnak (főleg, ha a vonatoknak olasz csatlakozásuk van.

A vonatok menetrendje az ÖBB honlapján kereshető, illetve az egyes vonalak menetrendje is fenn van: [12], illetve a nagyobb állomásokon papírformában is beszerezhető (információban kérni kell, ingyenes).

Busszal

Ausztriában a busz közlekedés elsősorban a vasúthálózatot hivatott kiegészíteni. Ezért távolsági járatok nincsenek, a helyközi járatok menetrendjét pedig a vasútéhoz igazítják. A szállítást az ÖBB Postbus illetve további regionális vagy magánvállalatok végzik. A tarifarendszer, a szolgáltatás színvonala tartományonként eltérő lehet, de általában valamivel olcsóbbak a buszok a vonatoknál, illetve a VORTEILScardot ezeken is elfogadják, kivéve a 26 éven aluliaknál, akik alapból jogosultak féláron utazni.

Hajóval

Taxival

Kerékpárral

Hasznos információk

Beutazási szabályok

 • Útlevél és vízumrendelkezések: Ausztria az Európai Unió és a Schengeni Terület része. Magyar és más uniós állampolgárok személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Ausztriába a kijelölt határátkelők valamelyikén átlépve. Nem uniós állampolgárok a Schengeni Területre való belépéshez szükséges feltételeknek kell megfelelni, azaz általában egységes schengeni vízummal kell rendelkezni (ára: 35 €).
 • Vámrendelkezések:

Nyelv

Ausztria hivatalos nyelve a német. Bár a hivatalos nyelv az úgy nevezett Hochdeutsch (felnémet), az osztrákok azonban inkább saját nyelvjárásukban beszélik a nyelvet, amely egyrészt szókincsében, másrészt kiejtésében különbözik a standard némettől.

Egyes alpesi völgyekben nagyon erős tájszólása lehet a helyieknek, amelyet csak biztos némettudással lehet megérteni. A Montafon-völgyben (Vorarlberg) az alemann nyelvjárást beszélik, amely a Svájcban használt dialektusnak felel meg.

Amúgy az országban nagyon elterjedt az angol nyelv ismerete, de Burgenlandban és Bécsben rengetegen beszélnek magyarul is, illetve számos magyar munkavállaló is dolgozik a turizmusban.

Fizetőeszköz, pénzváltás

 • Hivatalos pénznem: 2002. január 1-től az Euro. 1 Euro = 100 cent. 1 euro = 250 - 280 Ft

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Kommunikációs lehetőségek

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre:
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

 • Vienna Hotels Guide - Angol és német nyelvű ausztriai szálláskereső
 • Bécs Hotelek Online : Ausztriai hotelek. Magyar, angol, német és olasz nyelvű szálláshely iroda Bécs, Salzburg, Graz stb.

Vendéglátóhely

Szokások

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

Külföldi képviseletek

Források

Külső hivatkozások

Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán