Ausztrália

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Strapontin (vita | közrem.) 2007. június 11., 14:42-kor történt szerkesztése után volt. (Közlekedés helyben)
Ausztrália

Default Banner.jpg

Uluru-2.jpg
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
As-flag.png
Általános adatok
Főváros Canberra
Államforma Szövetségi köztársaság
Pénznem ausztrál dollár (AUD)
Terület 7 686 850 km2
Népesség 20 264 082 (2006)
Nyelv Angol
Elektromos
hálózat
230V/50Hz (I típus)
Behívószám 61
Internet TLD .au
Időzóna UTC +8–+11

Ausztrália a déli földteke kontinensnyi országa. Nyugatról az Indiai-óceán, keletről a Csendes-óceán mossa partjait. Északról, tengeren az indonéz szigetvilággal, Kelet-Timorral és Pápua Új-Guineával határos, legközelebbi keleti szomszédja Új-Zéland, délre az Antarktisz.

Régiók


Városok

Utazási tanácsok

Beutazás

Beutazási feltételek

Ausztrália elzárt szigetország, ezért szigorúak a beutazási feltételek. Magyar állampolgár csak érvényes vízummal léphet az ország területére. Ezt most már gyorsan, elektronikus úton is meg lehet szerezni (Európából csak EU-s vagy EFTA országbeli útlevél felel meg). 2007. július 1-től az elektronikusan megszerzett, 3 hónapnál rövidebb időtartamra szóló vízum ingyenes (bár 20 AUD költséget így is kérnek). Az online ügyintézésről részletesen, és vízumigénylés: http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm. Aki hosszabb ideig akar Ausztráliában tartózkódni, számos feltételnek kell megfelelnie. Ezekkel kapcsolatos részletek az Ausztrál Nagykövetség honlapján érhetők el.

Vám, karantén

Ausztráliában elszigeteltségéből adódóan számos betegség nem jelent még meg. Hogy a járványokat megelőzzék, élelmiszer csak akkor vihető be az országba, ha az valamilyen gyári késztermék (pl.: csokoládé), minden egyéb termék behozatala szigorúan tilos. Ha bármilyen élelmiszer van nálunk, azt legjobb bevallani, ezt bűntetlenül meg lehet tenni, ha bevihető, megengedik, ha nem, legfeljebb elkobozzák és megsemmisítik azt. Ha azonban nem valjuk be, és az ellenőrzés során kiderül, súlyos (többezer dolláros) bűntetésre vagy börtönbűntetésre is lehet számítani.

További információ: [1]

Repülővel

Magyarországról nincs közvetlen járat Ausztráliába. Azonban Európa több repteréről: Londonból, Frankfurtból, Párizsból és Rómából indít napi rendszerességgel járatokat Ausztrália nagyvárosaiba (Londonból többe is) a Quantas légitársaság. Az árak retúr 2000 AUD körül kezdődnek (de nagy akciók során ennek feléért is el lehet jutni). Maga az utazás közel egy napig tart, akik ennek fáradalmaitól szeretnék megkímélni magukat, beiktathatnak pihenőt (Dubaiban, Hongkongban vagy Szingapúrban. (Az árak így se lesznek lényegesen magasabbak.)

Hajóval

Ausztráliába nem indul rendszeres hajó- vagy kompjárat. Ha mégis ezt a módját szeretnénk választani az utazásnak, több áruszállító hajó fedélzetén lehet utazni. Arra azonban fel kell készülni, hogy az út hosszú lehet (Észak-Amerikából 2 hétnél is több, Európából akár egy hónap is). Az utak ára valamivel magasabb a hasonló viszonylatban közlekedő repülők business osztályán megszokottnál.

Közlekedés helyben

Busszal

Vonattal

Ausztrália vasúti hálózata fejletlen. A távolsági közlekedés lassú és hiányos, a vonalakat leginkább csak teherszállításra használják. Ha nem feltétlenül vonatozni szeretnénk az országban, nem érdemes távolsági vonatra szállni, mivel általában drágábbak és lassabbak az egyéb közlekedési módoknál. Például egy Sydney–Perth (4352 km, 3 nap) út „2. osztálynak” megfelelő ülésen irányonként 680 AUD (=81 000 Ft).

Autóval

Hajóval

Taxival

Kerékpárral

Hasznos információk

Pénzügyek

Vásárlás

Nevezetéssegek látogatása

Szállás

Éttermek

Szokások

Nyelv

Biztonság

Egészség

Látni- és tennivallók

Nevezetességek

Kulturális helyszínek

Természeti helyszínek

Ausztrál konyha

Kultúra

Sport, kikapcsolódás

Ausztrália témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Ausztrália és Óceánia országai

Ausztrália · Fidzsi-szigetek · Kiribati · Marshall-szigetek · Mikronézia · Nauru · Palau · Pápua Új-Guinea · Salamon-szigetek · Szamoa · Tonga · Tuvalu · Új-Zéland · Vanuatu

Függő területek:
Amerikai-Szamoa · Ashmore- és Cartier-szigetek · Baker-sziget · Cook-szigetek · Északi-Mariana-szigetek · Francia Polinézia · Guam · Howland-sziget · Jarvis-sziget · Johnston-atoll · Kingman-zátony · Korall tengeri-szigetek · Midway-szigetek · Niue · Norfolk-sziget · Palmyra-atoll · Pitcairn-szigetek · Tokelau · Új-Kaledónia · Wake-sziget · Wallis és Futuna


Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!