Ausztrália

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 91.120.87.151 (vita) 2009. november 6., 08:53-kor történt szerkesztése után volt. (Háttér)
Ausztrália

Default Banner.jpg

Uluru-2.jpg
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
As-flag.png
Általános adatok
Főváros Canberra
Államforma Szövetségi köztársaság
Pénznem ausztrál dollár (AUD)
Terület 7 686 850 km2
Népesség 20 264 082 (2006)
Nyelv Angol
Elektromos
hálózat
230V/50Hz (I típus)
Behívószám 61
Internet TLD .au
Időzóna UTC +8–+11

Ausztrália a déli földteke kontinensnyi országa. Nyugatról az Indiai-óceán, keletről a Csendes-óceán mossa partjait. Északról, tengeren az indonéz szigetvilággal, Kelet-Timorral és Pápua Új-Guineával határos, legközelebbi keleti szomszédja Új-Zéland, délre az Antarktisz.

Földrajz

Domborzat

A kontinens hossza nyugat-keleti irányban a Steep-foktól (Greenwichtől keletre 113°9`) emelkedő Byron-fokig (keleti hosszúság 153°9`), amely légvonalban 4000 km.

A kontinens mintegy 300 m-rel emelkedik a tengerszint fölé, s teljes területének mindössze 6%-a haladja meg a 610 m-t.

Területének 85%-át az úgynevezett Outback, a világ legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, vörös por, okker síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat.

Ausztrália földrajzi szempontból három részre osztható:

Itt található a kontinens, valamint az Ausztrál Alpok legmagasabb hegysége a 2230 m magas Mount Kosciusko, továbbá az ország mély folyói és vulkanikus képződményei.
A 65 km átlagos szélességű, alacsony parti síkság keleten, délkeleten és délnyugaton. Ez Ausztrália legsűrűbben lakott része.
A keleti parton található az átlagosan 1220 m magas Nagy-Vízválasztó-hegység, amely a parti sík területeket választja el a szárazföld belsejétől. A hegység északról a York-foki-félszigettől (Cape York) indul és a keleti parttal párhuzamosan – 3000 km hosszan – a délkeleten lévő Victoria államig húzódik.
  • középen: Belső-ausztráliai-medence
Elkülönülő részei északon a Carpentaria-öböl síksága, délen a Murray-Darling-alföld és nyugaton az Eyre-tó térsége.
  • nyugaton: Nyugat-ausztráliai-fennsík
A Nyugat-ausztráliai-pajzs átlagosan 300-500 m magas és a kontinens 60%-át foglalja el. Legnagyobb részét bokros sztyepp fedi, peremén helyezkednek el Ausztrália legnagyobb sivatagjai a Nagy-homoksivatag, a Gibson-sivatag, a Nagy-Viktória-sivatag és a Fátlan (Nullarbor)-síkság, valamint a Föld legősibb sziklái. A fennsíkot elszórtan kisebb hegyek, mint például a Macdonell-hegység és az Uluru bontják meg.

Növény- és állatvilág

Ausztrália gazdag és egyedi flórával és faunával rendelkezik. Az állatfajok között nagy számban találni tojásrakó (pl.: kacsacsőrű emlős) és erszényes (pl.: kenguru, koala) emlőseket, amelyek máshol nem jellemzőek a Földön. Az ország nemzeti állatává vált kenguruval például számos alkalommal lehet találkozni természetes élethelyén.

Régiók


Nevezetességek


Hegységek

Nagyvárosok

Adelaide, Albury, Ballarat, Bendigo, Brisbane, Cairns, Caloundra, Canberra, Central Coast, Darwin, Geelong, Gold Coast, Hobart, Melbourne, Newcastle, Perth, Sydney, Toowoomba, Townsville, Wollongong

Nemzeti parkok, természeti látnivalók

Kakadu Nemzeti Park, Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park, Wet Tropics Nemzeti Park, Shark Bay Természeti Park, Purnululu Nemzeti Park, Queenslandi Wet Tropics Nemzeti Park, Nagy Korallzátony

Síterepek

Fürdőhelyek

Őslakos rezervátumok

Kiemelkedő építmények


Gasztronómia


Utazási tanácsok

Beutazás

Beutazási feltételek

Ausztrália elzárt szigetország, ezért szigorúak a beutazási feltételek. Magyar állampolgár csak érvényes vízummal léphet az ország területére. Ezt most már gyorsan, elektronikus úton is meg lehet szerezni (Európából csak EU-s vagy EFTA országbeli útlevél felel meg). 2007. július 1-től az elektronikusan megszerzett, 3 hónapnál rövidebb időtartamra szóló vízum ingyenes. Az online ügyintézésről részletesen, és vízumigénylés: http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm. Aki hosszabb ideig akar Ausztráliában tartózkódni, számos feltételnek kell megfelelnie. Ezekkel kapcsolatos részletek az Ausztrál Nagykövetség honlapján érhetők el.

Vám, karantén

Ausztráliában elszigeteltségéből adódóan számos betegség nem jelent még meg. Hogy a járványokat megelőzzék, élelmiszer csak akkor vihető be az országba, ha az valamilyen gyári késztermék (pl.: csokoládé), minden egyéb termék behozatala szigorúan tilos. Ha bármilyen élelmiszer van nálunk, azt legjobb bevallani, ezt büntetlenül meg lehet tenni, ha bevihető, megengedik, ha nem, legfeljebb elkobozzák és megsemmisítik azt. Ha azonban nem valljuk be, és az ellenőrzés során kiderül, súlyos (több ezer dolláros) büntetésre vagy börtönbüntetésre is lehet számítani.

További információ: [1]

Légi közlekedés

Magyarországról nincs közvetlen járat Ausztráliába. Azonban Európa több repteréről: Londonból, Frankfurtból, Párizsból és Rómából indít napi rendszerességgel járatokat Ausztrália nagyvárosaiba (Londonból többe is) a Qantas légitársaság, ezen felül főleg Londonból más légitársaságok is közlekednek (Virgin Atlantic, Singapore Airlines, Cathay Pacific, British Airways). Az árak illetékkel retúr 1800 AUD körül kezdődnek (de nagy akciók során akár 1500 AUD összegért is el lehet jutni). Maga az utazás közel egy napig tart, akik ennek fáradalmaitól szeretnék megkímélni magukat, beiktathatnak pihenőt (Dubaiban, Hongkongban, Szingapúrban, Bangkokban és [[Kuala Lumpur}}ban is. (Az árak így mintegy 20 ezer forinttal lesznek magasabbak.)

Vízi közlekedés

Ausztráliába nem indul rendszeres hajó- vagy kompjárat. Ha mégis ezt a módját szeretnénk választani az utazásnak, több áruszállító hajó fedélzetén lehet utazni. Arra azonban fel kell készülni, hogy az út hosszú lehet (Észak-Amerikából 2 hétnél is több, Európából akár egy hónap is). Az utak ára valamivel magasabb a hasonló viszonylatban közlekedő repülők business osztályán megszokottnál.

Helyi közlekedés

Közúti közlekedés

  • Autóbusszal: A távolsági (államközi) buszközlekedésért a Greyhound cég felelős. Számos bérlet jellegű ajánlatuk létezik, amellyel az ország egy részét vagy egészét fel lehet fedezni.

Vasúti közlekedés

Ausztrália vasúti hálózata fejletlen. A távolsági közlekedés lassú és hiányos, a vonalakat leginkább csak teherszállításra használják. Ha nem feltétlenül vonatozni szeretnénk az országban, nem érdemes távolsági vonatra szállni, mivel általában drágábbak és lassabbak az egyéb közlekedési módoknál. A vonatutak ára nemrégiben a fapados légitársaságok miatt jelentősen esett, ma már diákszálláskártyával vagy diákigazolvánnyal a Perth és Sydney közötti 4358km-es, 42 óráig tartó utat valamivel több, mint 300 ausztrál dollárért le lehet foglalni. Ez az ár azonban csak az ülőhelyre érvényes, fekvőkocsiban ennek sokszorosa az ár.

Vízi közlekedés

Hasznos információk

Pénzügyek

Vásárlás

Nevezetéssegek látogatása

Szállás

Éttermek

Ausztrália éttermeit lásd itt.

Szokások

Nyelv

Ausztrália hivatalos nyelve az angol.

Biztonság

Egészség

Ausztrália témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Ausztrália és Óceánia országai

Ausztrália · Fidzsi-szigetek · Kiribati · Marshall-szigetek · Mikronézia · Nauru · Palau · Pápua Új-Guinea · Salamon-szigetek · Szamoa · Tonga · Tuvalu · Új-Zéland · Vanuatu

Függő területek:
Amerikai-Szamoa · Ashmore- és Cartier-szigetek · Baker-sziget · Cook-szigetek · Északi-Mariana-szigetek · Francia Polinézia · Guam · Howland-sziget · Jarvis-sziget · Johnston-atoll · Kingman-zátony · Korall tengeri-szigetek · Midway-szigetek · Niue · Norfolk-sziget · Palmyra-atoll · Pitcairn-szigetek · Tokelau · Új-Kaledónia · Wake-sziget · Wallis és Futuna


Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!