Athén

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 195.97.14.183 (vita) 2012. július 5., 15:22-kor történt szerkesztése után volt. (Külső hivatkozások)
Athén

Default Banner.jpg
Athén
Αθήνα
noframe
Általános adatok
Népesség: 745 514 (2006)
Terület: 38,964 km²
Koordináták: É 37° 58' 40", K 23° 43' 40"
Behívószám: 21
Irányítószám: 10x xx, 11x xx, 120 xx
Honlap: Athén hivatalos honlapja
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 100
Tűzoltóság: 199
Mentő: 166Athén (görögül: Αθήνα, Athína) Görögország fővárosa.

Háttér

Története

Kerületei

A modern Athén kisebb városrészekből, falvakból tevődik össze, amelyek a város 20. századi fejlődése során váltak annak szerves részeivé. 54 kerületre osztják fel, ezek között a legnagyobb az Athéni kerület vagy Dimosz Athinaion 750 000 lakossal (következők a Pireuszi kerület, a Periszteri kerület majd a Kallitheai kerület). Athén tehát jelentheti a fővárost, de a kerületet is. Athén minden kerületének választott képviselő testülete és közvetlenül választott polgármestere van.

Nevezetességek

Múzeumok

Látnivalók a környéken

Utazás

Megközelítés

Közúton

Athénből két fő közlekedési útvonal indul ki, nyugati irányba Patra (Peloponnésszosz) városa felé, északra pedig Theszaloníkibe. Athént gyorsforgalmi körgyűrű veszi körül, az Attiki Odosz körgyűrű. Az úthálózat sűrű, könnyedén lehet közlekedni.

Vasúton

Athénban található a Nemzeti Vasúttársaság által üzemeltetett vonalak központja.

Légi úton

Athént légiúton az Elefteriosz Venizelosz nemzetközi repülőtéren át lehet elérni, amely Szpátában, a várostól keletre található, kb. 45 perces taxiútra a központtól. A repülőtérről expressz buszjáratok közlekednek a metró-végállomáshoz, Pireusz kikötőbe és a Szindagma térre.

vízi úton

Pireusz kikötőből minden görög szigetre sűrűn indulnak komp- illetve hajójáratok.

Helyi közlekedés

Az athéni tömegközlekedési rendszerben autóbusz, metró, villamos és helyiérdekű vasút szolgáltatások vesznek részt.

Metróval

Athen - Metróvonalak térképe

Az athéni metró a világ egyik legmodernebb hálózata. Három vonalát színkóddal különböztetik meg a térképeken és információs kiírásokon (zöld, kék és piros). A legrégebbi zöld vonal, amely legnagyobb részben a felszínen fut, Pireuszt köti össze Kifissziával, mindössze 2 felszín alatti állomása van. A másik két vonal az 1990-es években épült, első szakaszaikat 2000-ben helyezték forgalomba. Teljes egészében a földfelszín alatt futnak, kivéve a reptérre vezető szakaszt. A kék vonal Monasztirakiból Dukisszisz Plakentiaszba, illetve az új nemzetközi repülőtérre vezet. A piros vonal Agiosz Antoniosztól Agiosz Dimitrioszba közlekedik. Mindkét vonal meghosszabbításán dolgoznak.

Athén metró vonalainak teljes hossza jelenleg 91 km. Ezen adat birtokában érthetjük meg, hogyan fejlődött Athén tömegközlekedése az elmúlt években, hiszen 1999-ben a metró egyetlen vonalból állt, teljes hossza 25 km-t tett ki. A tervek szerint 2008-ig a teljes vonalhálózat eléri majd a 110 km-t.

  • M1 vonal (ISAP): Piraeus – Kifissia
  • M2 vonal ([4]): Agios Antonios – Agios Dimitrios
  • M3 vonal ([5]): Egaleo – Doukissis Plakentias – Nemzetközi repülőtér

Busszal

Az autóbusz szolgáltatás rendkívül kiterjedt vonalhálózattal rendelkezik, amelyen normál autóbuszok, trolibuszok és cseppfolyós földgázzal üzemeltetett buszok közlekednek. Ez utóbbi típusból Athén Európa legnagyobb flottájával rendelkezik.

Villamossal

A villamosvonal a Szindagma térről indul, Palaio Falironál kétfelé válik, az egyik vonal Glifadába, a másik Neo Faliroba közlekedik. A vonalat 2004. július 19-én adták át a forgalomnak.

Taxival

Athénban könnyedén lehet taxit találni, rengeteg vállalkozás üzemeltet gépkocsikat. Legjellemzőbb a sárga színű kocsi, de egyes társaságok más színeket is alkalmaznak. A mediterrán szabadosság lehetővé teszi, hogy csúcsforgalomban akár foglalt taxit is megállítsunk, bár a fuvart a benn ülő utassal is egyeztetni kell.

Kerékpárral

Gyalog

Mozgáskorlátozottaknak

Szállás

Név Típus Település Cím Ár Megjegyzés


Vendéglátóhelyek

Büfék, gyorséttermek

Cukrászdák, fagyizók

Kávézók, kávéházak, teaházak

Éttermek

Olcsó

Közepes árú

Luxus

Bárok, kocsmák

Éjszakai élet

Diszkók, szórakozóhelyek

Kaszinók

Mulatók

Kultúra

Ünnepek, fesztiválok

Külső hivatkozások

Olimpiai komplexum légifotó

Útikalauzok:

Térképek:

Hírek:

Athén témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb


Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!