Amerikai Egyesült Államok

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 78.131.93.166 (vita) 2012. szeptember 26., 13:26-kor történt szerkesztése után volt. (Természeti helyszínek)
Amerikai Egyesült Államok

Default Banner.jpg

noframe
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Us-flag.png
Általános adatok
Főváros Washington D. C.
Államforma Szövetségi köztársaság
Pénznem Amerikai dollár (USD)
Terület 9 631 418 km2
Népesség 301 118 000 (2007)
Nyelv Angol
Vallás Protestáns, római katolikus, ateista, mormon, egyéb
Elektromos
hálózat
120V/60Hz (A, B típus)
Behívószám 1
Internet TLD .us, .gov, .edu, .mil, .com, .net, .org
Időzóna UTC-10–UTC-5

Az Amerikai Egyesült Államok (röviden: USA) Észak-Amerika nagyterületű, népes állama. A világ vezető gazdasági és politikai hatalma. Északról Kanadával, délről Mexikóval, tengeren Kubával határos. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Csendes-óceán, délkeletről a Mexikói-öböl mossa partjait. Alaszka állam nyugatról a Bering-szoroson Oroszországgal határos.

Földrajz

Domborzat

Az USA természetföldrajz szempontjából a következő nagytájakra és nagytájcsoportokra oszlik:

 • Appalache-hegység: ÉK–DNY csapásirányú hegység a kontinens keleti felén, amelyet a Hudson-folyó két részre tagol. Az északi része a Kaledóniai-, a déli része a Variszkuszi-hegységrendszer tagja. A Kaledóniai-hegységképződés első szakasza – amely az Amerikai Egyesült Államok területére esik – gyűrődés során keletkezett, üledékes hegységek. Majd főleg északon gránit benyomulások alakultak ki (Newfoundland, New-Brunswick). A Variszkuszi-hegységképződés során alakult ki a Déli-Appalache négy párhuzamos vonulata, amely nyugaton üledékes, keleten inkább kristályos kőzetekből áll.
 • Belső- vagy Központi-síkság: Az ország középső területét zömmel tengeri üledékkel borított síkságok jellemzik.
 • Öt-Tó-vidéke vagy Nagy-tavak vidéke: Öt hatalmas tó van itt egymással kapcsolatban, valóságos kis tengert alkotva, a Felső-tó, a Huron-tó, a Michigan-tó, az Erie-tó és az Ontario-tó. Mindezek mellett a vidék tagjaira jellemző az, hogy az üledékek – olykor dőlt – rétegeket alkotnak, a rétegek pedig olykor réteglépcsőben szakadnak meg, ami olyan csodálatos tájak kialakulását vonta maga után, mint a Niagara lépcsője. A jégkorszak következményeként morénavonulatok (gleccserek által kivájt anyagok lerakódása a jég elolvadásával) alakultak ki itt (például: Oak Ridge – Tennessee államban).
 • Préri-tábla: Nyugat felé enyhén emelkedik, de igen nagy terület lévén a két „széle” között helyenként 1000 méteres magasságkülönbség is van. Leginkább krétakori üledék borítja egyhangú felszínét. Helyenként réteglépcsők, bazaltvulkánok találhatók. A pleisztocén jege néhol marta felszínét és az olvadás is ritkán 300 méteres vízmosásokat hozott létre. Éghajlata ma is szélsőséges, így jobbára csak fűfélék lepik.
 • Partmenti síkságok: Délnyugaton a Mexikói-öböl és az Atlanti-óceán határolja, tengeri (harmadidőszakból), illetve folyóvízi üledék fedi. A part folyamatosan épül, a tenger dűnéket és turzásokat rak a fenékre. Lagúnái látványosak.
 • Kordillerák: A Pacifikus-hegységrendszer tagja; a part menti Nyugati-Kordillerákból, a Keleti-Kordillerákból és a köztük húzódó belső medencéből, illetve fennsíkból áll. A Nyugati-Kordillerák belső vonulatának része a Cascade-hegység, amely vulkáni kúpokkal teljes, és a zömében kristályos Sierra Nevada. A külső vonulata lényegében a Parti-hegység. A két vonulatot árkok választják el, mint a Kaliforniai-árok. Sziklás-hegység: A Keleti-Kordillerák legidősebb tagja. A középidő végén elkezdődött gyűrődése, a harmadidőszakban feldarabolódott, de tűzhányók továbbra is építették, így az üledékes kőzetek tetején kristályos kőzetek magasodnak az egykori vulkánok helyén.
 • Belső medencék és fennsíkok: A Kolumbia-medencén hatalmas (harmadidőszaki) „bazaltplató” terül el. A Nagy-medence száraz területén sós tavak és sósivatagok találhatóak (például: Nagy-Sós-tó). A Colorado-fennsík különleges látványt nyújt, mert a Colorado folyó bevágódása kanyonokat hozott létre (Például: Nagy-kanyon, angolul: Grand-canyon). Ennek különleges jelentősége van a földtörténeti korok vizsgálatában, hiszen itt több száz kilométer szélesen 1500 méter mélyen tanulmányozható az egymásrarakódás egyetlen kapavágás nélkül.

Régiók

Államok

Nevezetességek

Az USA (1973) világörökségi helyszínei
A világörökségi helyszín megnevezése Típus Felvétel Hiv.
Mesa Verde Nemzeti Park kulturális 1978 [1]
Yellowstone Nemzeti Park természeti 1979 [2]
Grand-kanyon Nemzeti Park természeti 1979 [3]
Everglades Nemzeti Park természeti 1979 [4]
Függetlenségi Csarnok, Philadelphia kulturális 1979 [5]
Kluane Nemzeti Park / Wrangell-Saint Elias Nemzeti Park / Glacier Bay Nemzeti Park / Tatshenshini-Alsek Tartományi Park (Kanadával közös) természeti 1979 [6]
Redwood Nemzeti Park természeti 1980 [7]
Mamut-barlang Nemzeti Park természeti 1981 [8]
Olympic-hegység Nemzeti Park természeti 1981 [9]
Cahokia Mounds Állami Történelmi Lelőhely (prehisztorikus település) kulturális 1982 [10]
Great Smoky-hegység Nemzeti Park természeti 1983 [11]
San Juan óvárosa Puerto Ricóban kulturális 1983 [12]
A Szabadság-szobor (New York) kulturális 1984 [13]
Yosemite Nemzeti Park természeti 1984 [14]
Chaco Kulturális Nemzeti Történelmi Park kulturális 1987 [15]
Monticello és a Virginiai Egyetem Charlottesville-ben kulturális 1987 [16]
Hawaii Vulkánok Nemzeti Park természeti 1987 [17]
Pueblo de Taos (indián falu) kulturális 1992 [18]
Carlsbad Caverns Nemzeti Park természeti 1995 [19]
Waterton-Glacier Nemzetközi Békepark (Kanadával közös) természeti 1995 [20]

Kulturális helyszínek

Statue of Liberty,New York City

Természeti helyszínek

Nem a kutyusok....

Kultúra

Ünnepek

Sport, kikapcsolódás

Utazási tanácsok

Megközelítés

Repülővel

Vonattal

Busszal

Autóval

Hajóval

Közlekedés helyben

Repülővel

Vonattal

Busszal

Hajóval

Taxival

Kerékpárral

Hasznos információk

Beutazási szabályok

 • Útlevél és vízumrendelkezések:

Amerikába történő utazáshoz a magyaroknak vízum, vagy ESTA engedély szükséges. Vízumot az Amerikai Nagykövetségen, Esta engedélyt a https://esta.cbp.dhs.gov oldalon lehet kérni. "Az amerikai vízummentességi program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük.

A vízummentesség csak az új típusú biometrikus útlevéllel beutazókra érvényes. Az új beutazási szabályok szerint a szóban forgó hét ország állampolgárainak mától kötelező használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Az érvényes amerikai vízummal rendelkezőknek nem kell az ESTA rendszeren keresztül bejelentkezniük. Az engedély 14 dollárba kerül.

Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország állampolgárai november 17-től utazhatnak vízum nélkül az országba. A magyarokon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai számára oldották fel a vízumkényszert." Jogiforum.hu 2008.11.17.

"Ha az EU túlságosan erőlteti, hogy minden tagállama egységesen kapjon vízummentességet az Egyesült Államoktól, akkor mindenki elveszítheti mentességét – figyelmeztetett az USA belügyminisztere. Janet Napolitano erről az Európai Parlament bel-és igazságügyi bizottságában beszélt, melyről az EUobserver tudósított. Magyarország tavaly kapta meg a vízummenteséget, de öt tagállam polgárainak még mindig vízumra van szükségük a beutazáshoz. Ők Napolitano szerint csak akkor kerülhetnének be a vízummentes-programba, ha az Egyesült Államok bevezeti kiléptetési programját"... 2009.december [21]

 • Vámrendelkezések:

Nyelv

(Amerikai, rövidített) Angol

Fizetőeszköz, pénzváltás

USA Dollár (USD)

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Kommunikációs lehetőségek

 • Postai szolgáltatások:
 • Telefonálás külföldre: 011 + országkód + telefonszám pl. budapesti vezetékes szám hívása: 011 36 1 1234 567 (hotelből ne telefonálj közvetlenül, mert nagyon drága lehet, érdemes hívókártyát használni, ebből sokféle van, s helyi behívószámokon, vagy vezetékesről ingyenes un. toll-free számokon keresztül hívni külföldre néhány forintos percdíjért. Vigyázat, a toll-free számok csak az ottani vezetékes telefonokról ingyenesek, magyar ill. USA mobilról nem!)
 • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

Diamond Head & Waikiki Beach, Honolulu, Hawaii

Vendéglátóhelyek

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

 • Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése.

Külföldi képviseletek

 • Magyar Nagykövetség:
 • Magyar Konzulátus:
Amerikai Egyesült Államok témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Amerika országai

Észak-Amerika
Amerikai Egyesült Államok · Antigua és Barbuda · Bahama-szigetek · Barbados · Belize· Costa Rica · Dominikai Közösség · Dominikai Köztársaság · Grenada · Guatemala · Haiti · Honduras · Jamaica · Kanada · Kuba · Mexikó · Nicaragua · Panama · Saint Kitts és Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent · Salvador · Trinidad és Tobago

Dél-Amerika
Argentína · Bolívia · Brazília · Chile · Ecuador · Guyana · Kolumbia · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela

Függő területek:
Amerikai Virgin-szigetek · Anguilla · Aruba · Bermuda · Brit Virgin-szigetek · Falkland-szigetek · Grönland · Holland-Antillák · Kajmán-szigetek · Montserrat · Navassa-sziget · Puerto Rico · Saint Pierre és Miquelon · Turks- és Caicos-szigetek


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!