Albánia

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 91.120.88.38 (vita) 2008. december 1., 13:09-kor történt szerkesztése után volt. (Egészségügyi tudnivalók)
Albánia

Default Banner.jpg

Kruja Castle.JPG
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Al-flag.png
Általános adatok
Főváros Tirana
Államforma köztársaság
Pénznem lek (ALL)
Terület 28 478 km2
Népesség 3 544 841 (2002)
Nyelv Albán
Vallás Muzulmán 70%, Ortodox 20 %, Római katolikus 10 %
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 355
Internet TLD .al
Időzóna UTC +1

Albánia a Balkán-félsziget egyik apró állama. Északról Montenegróval és Szerbiával, keletről Macedóniával, délről Görögországgal határos.

Városok

További úticélok

Háttér

Földrajza, élővilága

Történelem

Ünnepek

Utazási tanácsok

Beutazás

Repülővel

Albánia térképe

Budapestről napi egy-kettő repülő indul Tiranába, a Teréz Anya Nemzetközi Reptérre. A reptér jelenleg kissé túlzsúfolt, de megfelelő színvonalú a szolgáltatások és biztonság területén. 2007-ben új terminált nyitottak, melynek célja a zsúfoltság csökkentése.

Vonattal

Albánia a szomszédos országokkal csak Montenegróval van vasúti kapcsolata, azonban ezt a vonalat is csak teherszállításra használják.

Busszal

Magyarországról a busszal való érkezés drágább a repülős utazásnál, így nem elsődleges alternatíva. Amúgy buszjáratok Szófia (Bulgária), Isztambul (Törökország), Patra (Görögország) és Tetovo (Macedónia) felől rendszeresen érkeznek Tiranába. A Montenegró felől való érkezés nehézkes lehet, mert innen csak külön rendeletre közlekedő buszokat lehet igénybe venni.

Autóval

Autóval a legjobb Albániát felfedezni. A főutak nagy része jó állapotú, két autósztráda is épült, a mellékutak keskenyek, általában nem túl jó állapotúak, az aszfaltozatlanok nehezen járhatók.

Hajóval

Kompjáratok az olaszországi Bariból és Anconábol érkeznek Durrësbe és Vlorába. kkorfuról autókomp és személyhajó is jár Sarandába.

Közlekedés helyben

Busszal

Albániában elsődleges közlekedési eszköz a minibusz (furgon). Ezek mindenféle menetrend nélkül közlekednek, akkor indulnak, ha minden hely elkelt. Tirana és a nagyvárosok között viszonylag sűrűn indulnak minibuszok, máshol már ritkásabb az ellátás.

Van pár busztársaság is az országban, azonban bár kényelmesebbek és sokszor olcsóbbak a buszok, meglehetősen ritkák.

Autóval

A nagyobb városok között sokat javult az utóbbi időben az utak minősége, és a városokon belül is egyre több a jó út. Tiranában gyakoriak a dugók is.

Vonattal

Az albán vasúti szolgáltatás a legalacsonyabb szintű Európában. Ez azt jelenti, hogy a vonatok koszosan, sokszor ablak és egyéb alapvető felszereltség nélkül közlekednek, a kocsik között az átjárás életveszélyes, és a rossz állapotú sínek miatt több baleset is előfordul.

Vasúti közlekedés Tirana és Shkodër, Fier, Ballsh, Vlora és Pogradec városok között létezik, ám nem rendszeres. Csak Durrës és Tirana között jár rendszeresen vonat (napi 8 pár).

Hasznos információk

Beutazási szabályok

  • Útlevél és vízumrendelkezések: Albániába magyar állampolgárok vízum nélkül, útlevéllel lehet utazni, és ott 30 napot tartózkodhatnak. Fontos feltétel továbbá, hogy az útlevélnek belépéskor legalább 6 hónapig kell érvényesnek lenni. Bár vízum nincs, az országba való belépéskor 10 €-t kell fizetni.
  • Vámrendelkezések:

Nyelv

Fizetőeszköz, pénzváltás

Vásárlás, üzletek nyitva tartása

Kommunikációs lehetőségek

  • Postai szolgáltatások:
  • Telefonálás külföldre:
  • Internetezés lehetősége:

Szálláshelyek

Vendéglátóhelyek

Szokások

Közbiztonság

Egészségügyi tudnivalók

Külföldi képviseletek

  • Magyar Nagykövetség:
  • Magyar Konzulátus:


Külső hivatkozások

Albánia témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán


Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!