„Albánia” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Albánia

Default Banner.jpg

a (+fi)
a
5. sor: 5. sor:
 
| főváros=[[Tirana]]
 
| főváros=[[Tirana]]
 
| államforma=köztársaság
 
| államforma=köztársaság
| pénznem=lek (ALL)
+
| pénznem=lek
 +
| ISO-kód=ALL
 
| terület=28&nbsp;478 km<sup>2</sup>
 
| terület=28&nbsp;478 km<sup>2</sup>
 
| népesség=3&nbsp;544&nbsp;841 (2002)
 
| népesség=3&nbsp;544&nbsp;841 (2002)

A lap 2007. május 22., 15:14-kori változata

Kruja Castle.JPG
Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Al-flag.png
Általános adatok
Főváros Tirana
Államforma köztársaság
Pénznem lek (ALL)
Terület 28 478 km2
Népesség 3 544 841 (2002)
Nyelv Albán
Vallás Muzulmán 70%, Ortodox 20 %, Római katolikus 10 %
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C, F típus)
Behívószám 355
Internet TLD .al
Időzóna UTC +1

Albánia a Balkán-félsziget egyik apró állama. Északról Montenegróval és Szerbiával, keletről Macedóniával, délről Görögországgal határos.

Városok

További úticélok

Háttér

Földrajza, élővilága

Történelem

Ünnepek

Utazási tanácsok

Beutazás

Beutazási feltételek

Albániába magyar állampolgárok vízum nélkül, útlevéllel lehet utazni, és ott 30 napot tartózkodhatnak. Fontos feltétel továbbá, hogy az útlevélnek belépéskor legalább 6 hónapig kell érvényesnek lenni. Bár vízum nincs, az országba való belépéskor 10 €-t kell fizetni.

Repülővel

Albánia térképe

Budapestről napi egy-kettő repülő indul Tiranába, a Teréz Anya Nemzetközi Reptérre. A reptér jelenleg kissé túlzsúfolt, de megfelelő színvonalú a szolgáltatások és biztonság területén. 2007-ben új terminált nyitottak, melynek célja a zsúfoltság csökkentése.

Vonattal

Albánia a szomszédos országokkal csak Montenegróval van vasúti kapcsolata, azonban ezt a vonalat is csak teherszállításra használják.

Busszal

Magyarországról a busszal való érkezés drágább a repülős utazásnál, így nem elsődleges alternatíva. Amúgy buszjáratok Szófia (Bulgária), Isztambul (Törökország), Patra (Görögország) és Tetovo (Macedónia) felől rendszeresen érkeznek Tiranába. A Montenegró felől való érkezés nehézkes lehet, mert innen csak külön rendeletre közlekedő buszokat lehet igénybe venni.

Autóval

Autóval a legjobb Albániát felfedezni. A főutak nagy része jó állapotú, két autósztráda is épült, a mellékutak keskenyek, általában nem túl jó állapotúak, az aszfaltozatlanok nehezen járhatók.

Hajóval

Kompjáratok az olaszországi Bariból és Anconábol érkeznek Durrësbe és Vlorába. kkorfuról autókomp és személyhajó is jár Sarandába.

Közlekedés helyben

Busszal

Albániában elsődleges közlekedési eszköz a minibusz (furgon). Ezek mindenféle menetrend nélkül közlekednek, akkor indulnak, ha minden hely elkelt. Tirana és a nagyvárosok között viszonylag sűrűn indulnak minibuszok, máshol már ritkásabb az ellátás.

Van pár busztársaság is az országban, azonban bár kényelmesebbek és sokszor olcsóbbak a buszok, meglehetősen ritkák.

Autóval

A nagyobb városok között sokat javult az utóbbi időben az utak minősége, és a városokon belül is egyre több a jó út. Tiranában gyakoriak a dugók is.

Vonattal

Az albán vasúti szolgáltatás a legalacsonyabb szintű Európában. Ez azt jelenti, hogy a vonatok koszosan, sokszor ablak és egyéb alapvető felszereltség nélkül közlekednek, a kocsik között az átjárás életveszélyes, és a rossz állapotú sínek miatt több baleset is előfordul.

Vasúti közlekedés Tirana és Shkodër, Fier, Ballsh, Vlora és Pogradec városok között létezik, ám nem rendszeres. Csak Durrës és Tirana között jár rendszeresen vonat (napi 8 pár).

Hasznos információk

Pénzügyek

Vásárlás

Nevezetéssegek látogatása

Szállás

Éttermek

Szokások

Nyelv

Biztonság

Egészség

Látni- és tennivallók

Nevezetességek

Kulturális helyszínek

Természeti helyszínek

Albán konyha

Kultúra

Sport, kikapcsolódás

Külső hivatkozások

Albánia témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!