A Vézère-völgyi festett barlangok

A Wikitravelből
A lap korábbi változatát látod, amilyen 84.2.151.64 (vita) 2008. december 30., 14:22-kor történt szerkesztése után volt. (Kerékpárral)
(eltérés) ←Régebbi változat | legfrisebb változat (eltérés) | Újabb változat→ (eltérés)
A Vézère-völgyi festett barlangok

Default Banner.jpg

A Vézère-völgyi festett barlangok elnevezés egy mintegy 147 menedéket, 25 festett barlangot és számtalan egyéb leletet (szobrokat, használati tárgyakat) magába foglaló őskori emlékegyüttesre utal, amely a Vézère folyó Les Eyzies-de-Tayac és Montignac közötti szakaszán található, Dordogne megyében, Franciaországban. Tizenöt emléket a Világörökség részeként jegyeznek.

Világörökség részei[szerkesztés]

Vezere.png

Sergeac
Thonac
Valojoux
La Chapelle-Aubereil
St. Léon sur Vézère
Panlac
Plazac
Fleurac
Rouffignac
Mauzens-Miremont
St. Félix de Relhac
Peyzac
Tursac
Manauri
Savignac
de Miremont
Campagne
La Ferrasserie
Sireuil
Marquay
Les-Eyzies-de-Tayac
Cap Blanc
Saint-Cirq
Montignac
La Bugue

Utazási tanácsok[szerkesztés]

Megközelítés[szerkesztés]

Jegyárak (Les Eyzies-be)
Bordeaux (3:00) 21,9 €
Limoges (1:30) 18,8 €
Párizs (5:30) 59,9 €
Périgueux (0:30) 6,8 €
Toulouse (1:30) 18,8 €

Vonattal[szerkesztés]

Les-Eyzies-de-Tayac és La Bugue az AgenLe BuissonPérigueux vasútvonal mentén található. Ezen a vonalon elég ritka a közlekedés Périgueux felől hétköznap napi 9 (hétfőn, pénteken +1), szombat és vasárnap napi 4 vonat, Agenból hétköznap napi 5, szombat és vasárnap napi 1 vonat jár. Pontos menetrend a http://www.ter-sncf.com/aquitaine/carte_horaires/index.asp oldalon a „Fiche horaire” részen a „ligne Agen - Périgueux” kiválasztásával érhető el. A Párizsból érkezőknek a hét minden napján jó csatlakozás van a reggeli vonatra.

Busszal[szerkesztés]

A többi környező településre tanítási napokon napi 1-2 busz jár Périgueux felől. Pontos menetrend: 7B vonal. Montignacba iskolai napokon további 1-2 busz jár (7A vonal). Hétvégén és iskolai szünetben (így nyáron se) nem érhetők el tömegközlekedéssel ezek a falvak. Les-Eyzies-t egyik járat sem érinti.

Autóval[szerkesztés]

A környék bővelkedik utakban, így a környék autóval történő elérése nem feltétlen okoz gondot. Les-Eyzies legrövidebben Périgueux felől a D710 és az arról leágazó D47-es úton érhető el. Akik keletről vagy távolabbról érkeznek, Brive-la-Gaillard-ig autópályán (Párizs (pályadíj: 17,7 €) és Toulouse (11,4 €) irányából A20, Clermont-Ferrand (11,3 €) felől A89) érkezhetnek, majd onnan a N89-es országúton Montignac könnyen elérhető.

Kerékpárral[szerkesztés]

A környéken rengeteg mellékút található, amelyek ideálisak a kerékpározásra. Périgueux felől ideális a N2089–D710 útvonal (14 km) les Versammes-ig, ahonnan Rouffignacon (13 km) keresztül a D6-os úton a Vézère völgyéhez (12 km) el lehet jutni, innen a folyó partján mind Les Eyzies (9 km), mind Montignac (17-19 km) elérhető (utóbbit érdemesebb a keleti parton (a D65-ös úton), ez látványosabb és kevésbé forgalmas. A rengeteg mellékút mellett a pontos tájékozódás érdekében érdemes egy Dordogne megye térképet beszerezni (a Michelin térképek kivállóak 4 €-ért).A Vézère-völgyi festett barlangok témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!