Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Wikitravel:Tervetuloa, Wikipedian käyttäjät

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 2. toukokuuta 2008 kello 19.17 – tehnyt Roussu (keskustelu | muokkaukset) (Erot tyylissä)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tervetuloa Wikitraveliin! Tämä artikkeli on tarkoitettu erityisesti vapaan tietosanakirjan Wikipedian tunteville. Wikipedia oli Wikitravelin inspiraatio ja käytämme myös samaa MediaWiki-ohjelmistoa. Jos tunnet Wikipedian, Wikitravelkin tuntuu varmaan jo tutulta -- mutta katso silti yleinen Tervetuloa-sivumme.

Wikitravelin ja Wikipedian välillä on kuitenkin jotain tärkeitä eroja, jotka jokaisen käyttäjän pitäisi tietää. Huomatkaa myös , että Wikitravel ei ole Wikimedia-säätiön projekti, eikä meillä ole laillisesti eikä teknisesti mitään tekemistä Wikipedian kanssa.

Lisenssi

Meidän tekijänoikeuspolitiikkamme on helpompi käyttäjille, mutta hieman tiukempi kirjoittajille kuin Wikipedian vastaava. Me käytämme Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0 lisenssiä GNU Free Documentation -lisenssin sijasta pitääksemme sisältömme vapaana. Attribution-ShareAlike 1.0 sopii huomattavasti paremmin lyhyille artikkeleille. Katso artikkelista Miksi Wikitravel ei käytä GFDL-lisenssiä tarkempia tietoja.

Tämä tarkoittaa että Wikipedian artikkeleita ei voi kopioida Wikitraveliin. Se rikkoisi GDFL-lisenssiä. Ole hyvä äläkä siis kopioi Wikipedian artikkeleita, kuvia ym. - paitsi jos olet työn alkuperäinen tekijä ja omistat oikeuden muuttaa töidesi lisenssiä.

Tämä voi vaikuttaa hankalalta, mutta itseasiassa se ei ole niin huono asia. Suurin osa Wikipedian artikkeleista ei sovi sellaisenaan Wikitraveliin.

Tavoitteet

Jos luet artikkelin Mitä Wikitravel on ja ei ole, huomaat että muutama asia nousee esille:

  • Wikitravel ei ole tietosanakirja. Me emme tarvitse kaikenkattavaa ja yksityiskohtaista artikkelia kaikesta. Artikkelit Wikitravelissa ovat tarkoitettu matkailijoille; aiheet jotka eivät suorasti tai epäsuorasti liity matkailuun tulisi pitää poissa Wikitravelista.
  • Toisinkuin Wikipedian, Wikitravelin artikkelit ovat tarkoittu myös tulostettaviksi. Me haluamme matkailijoiden tulostavan ja kopioivan artikkeleitamme -- esim. lista matkakohteenne hotelleista -- kopioi sitä, anna se ystävillesi jne. Pidä se myös mielessäsi artikkeleita kirjoittaessasi -- tulostettavalla versiolla on väliä!

Fair use

Ei, ei ei ja tuhat kertaa EI! Älä käytä ei-vapaita kuvia, tekstiä, tai muuta mediaa Wikitravelissä epäselvän "fair use" -oikeuden nojalla. "Fair use" koskee vain yksittäistä käyttäjää ja me todella haluamme pitää Wikitravein vapaana kaikille.

Erot tyylissä

Tässä muutamia asioita joita tulee pitää mielessä:

  • Me suosimme vapaamuotoista tyyliä, emme tietosanakirjamaista. Elävä ja soljuva kirjoitus on tervetullutta... ja suositeltavaa!
  • Toisinkuin Wikipedia, me rohkaisemme tutkimaan itse. Me haluamme sinun kirjoittavan sekä ensimmäisen käden tietoa, että omia subjektiivisia näkemyksiäsi, mutta ensimmäisen persoonan käyttöä tulisi välttää.
  • Wikitravel ei noudata tiukkaa "neutraalia näkökulmaa". Meidän ohjenuoramme on olla reilu. Reiluus merkitsee sitä että kirjoitukset muodostavat tasapuolisen kuvan Wikitravelin käyttäjien kokemuksista. Wikitravelissä matkailija on etusijalla; muiden mielipiteille ja näkökulmille — kuten paikallisten asukkaiden, matkatoimistojen ja maan matkailutoimistojen propaganda — annetaan vähemmän painoarvoa.
  • [[Wikipedia]]ssa on tavallista, että käytännössä jokainen [[substantiivi]], [[päivämäärä]] ja [[muu termi]] on wikilinkitetty. Koska Wikitravel tähtää käytännölliseen matkaoppaaseen, ennemmin kuin massiiviseen määrään yleistä tietoa, ei suurin osa asioista koskaan saa artikkelia täällä. Jos asia ei ole määränpään nimi, reitti tai matkailuaihe, sitä ei pidä wikilinkittää.
  • Wikitravelin artikkeleissa ei ole Aiheesta muualla -osiota. Sen sijaan sisällytämme erilaiset linkit itse artikkeliin (kts. Wikitravel:Ulkoiset linkit), ja siinä ne sitten ovat. Tämä osittain siksi, että tällä yritetään estää hyvää tarkoittavia käyttäjiä vain linkittämästä tietoa sen sijaan, että oikeasti lisäisivät sitä Wikitravelin artikkeleihin. Tämä on myös sen takia, että spämmereillä ei ole kätevää paikkaa laittaa linkkejä omille sivuilleen.
  • Wikitravel articles do not use references. It's fine to point to authoritative primary source external sites for additional information (eg. visa sections are usually linked into the country's immigration website), but individual claims are not referenced. If a claim is dubious or in dispute, it's best to hammer out a reworded consensus on the Talk page, not try to "prove" that it's true.


What is an article?

If you read What is an article?, you'll see that individual articles in Wikitravel tend to be bigger and more comprehensive than articles in Wikipedia. Because one of our goals is to have printable guides that someone can take with them to use at a destination, we tend to try to write articles about a particular city, region or country all in one place. We try to balance this with the need to not duplicate a ton of information all over the place.

Article templates

Wikitravel articles are a lot less free-form than Wikipedia articles are.

The great majority of Wikitravel articles tend to be about cities, countries, and regions. (That's not all, of course -- see other ways of seeing travel for some more ideas.) We think having these articles organized somewhat the same makes it easier for readers to use the guides.

If a reader wants to find restaurants, they look in the Eat section of the article, whether it's about New York or Bombay. The hotels and hostels go in Sleep, the museums and monuments go under See.

In our manual of style we have a set of article templates that show the preferred format for each kind of article. These are guidelines, of course -- people can add information to an article however they want. That's the Wiki way. But editors come through later and try to shape the articles to look more and more like the templates.

Links to and from Wikipedia

We use WikiPedia:InterWiki links to link to Wikipedia. You can see how to make these work on our links to Wikipedia page.

You can use templates or Interwiki links to link from Wikipedia; You can see how on links from Wikipedia.

Note also that interlanguage links ([[ro:France]] and the like) link between language versions of Wikitravel. There's no shorthand for linking to different-language versions of Wikipedia; if you think about it, most such links aren't appropriate for English-language Wikitravel.

Wikitraveller Userbox

You can add a Userbox to your Wikipedia user page to say that you contribute to Wikitravel, too. Just add "Wikitravel" to your Babel box, or use WikiPedia:Template:User Wikitravel.

Behavioral norms

Perhaps because of our relatively small size, Wikitravel does not have the same problems with vandalism, edit wars, and other unwanted edits that Wikipedia does. For this reason, we tend to use SoftSecurity as a tool to handle unwanted edits much, much, much more often than technological means.

We have two protected pages (for license text that must remain verbatim), very few page deletions, and almost zero user bans. We'd like to keep it this way.

Consensus

So far, we've been lucky to avoid much conflict that couldn't be resolved through discussion.

For this reason, we don't have a lot of intercommunication overhead -- committees, votes, arbitration, mediation. We try to keep our processes for making decisions very informal and casual.

Terminology

Some terms you may be used to in Wikipedia have analogs in Wikitravel. Some things you might be looking for:

Real names and credit

When you sign up, you can set your "real name" in the login page. If you don't fill it in, or you want to change it, you can set it in the user preferences page. This option is turned off on Wikimedia sites.

Your "real name" is used by the MediaWiki software to give you credit for your contributions on each page in an on-page credit block, usually at the bottom of the page. If you don't give a real name, you'll be credited as "Wikitravel User user name", and if you don't log in at all, you'll be credited as "an anonymous user of Wikitravel." This option is also turned off on Wikimedia sites.

What your "real name" is is up to you, but it's nice if you can put the legal name that you would receive postal mail with. If you're going to use a pseudonym, it's probably better to make that your user name, and just leave your real name blank.