Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Wikitravel:Artikkelin nimeäminen

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 19. syyskuuta 2007 kello 19.41 – tehnyt Jopo (keskustelu | muokkaukset) (Separating words)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maailmassa on paljon paikkoja ja niillä on monia nimiä monilla kielillä. Seuraavien ohjeiden tarkoitus on auttaa artikkeleiden nimeämisessä ja neuvoa miten löytää tietoa Wikitravelistä.

Käytä suomenkielisiä paikannimiä

Tämä Wikitravelin versio on suomenkielinen, joten nimien pitäisi olla suomeksi. Mikäli paikalla ei ole suomenkielistä nimeä — ja totta puhuen useimmillahan ei ole — niin käytä yleisintä suomenkielistä nimeä. Noudata tätä sääntöä silloinkin kun nimen kirjaimellinen translitterointi johtaisi eri lopputulokseen, tai kaupungilla on harvemmin käytetty virallinen nimi.

Esimerkkejä:

 • Pietari, ei Leningrad tai Санкт-Петербу́рг
 • Bryssel, ei Bruxelles tai Brussels
 • Peking, ei Beijing
 • Mexico City, ei Mexico tai Ciudad Mexico
 • Tokio, ei Tōkyō tai 東京
 • Bangkok, ei กรุงเทพฯ tai Krung Thep

Jos paikalla on muita nimiä, erityisesti paikallisella kielellä, niin lisää ne ihmeessä itse artikkeliin. On tärkeää tietää, että suomalaisten Lissabon on portugaliksi Lisboa; mutta, sillä tiedolla, että se oli roomalaisille Olisipo, on lähinnä historiallista arvoa.

Kaukaisille tai suhteellisen tuntemattomille kohteille joilla ei yksinkertaisesti ole yleisesti käytettyä suomenkielistä nimeä tulisi artikkelin otsikon olla yleisin nimi paikallisella kielellä. Paikoille joiden kieli ei käytä latinalaista aakkostoa, koeta muodostaa romanisoitu versio. Huomaa, että useille paikoille on olemassa jonkinlainen suomenkielinen (tai muuten romanisoitu) versio nimestä; tarkista paikan matkailutoimistosta tai muulta viralliselta taholta, sanakirjoista, tietosanakirjoista, muista matkaoppaista tai muusta lähdemateriaalista ehdotuksia.

Ohjenuorana tässä on, että suomenkielisen käyttäjän tulisi olla helppo löytää ja lukea artikkeleita. Käytä maalaisjärkeä, koita päästä yhteisymmärrykseen nimiristiriidoissa ja muista, että matkailija tulee ensin.

Romanisaatio

Käytä ainoastaan latinalaisen aakkoston merkkejä kaikissa artikkelin nimissä (ei vain paikan nimissä). Latinalaiset merkit tässä tapauksessa tarkoittavat kirjaimia A:sta Ö:hön, joko pieninä tai suurina, aksenttien/tarkkeiden kanssa tai ilman niitä, sisältäen ligatuurit (kuten æ, Æ). Latinalaiset merkit ovat suomalaiselle lukijalle ja kirjoittajalle paljon helpompia puhua ja kirjoittaa (esimerkiksi hakukoneeseen) kuin ei-latinalaiset merkit. Aksentteja/tarkkeita ja/tai ligatuureja käyttäessäsi luo uudelleenohjaukset myös ilman niitä kirjoitetuille versioille (esimerkiksi artikkelilla jonka nimi on Ærø tulisi olla uudelleenohjaukset nimiltä Aero ja Aeroe).

Katso myös: Romanisaatio

Hierarkia

Mitä lyhyempiä teemme URL:stämme (verkko-osoitteistamme), sitä helpompia ne on muistaa ja sitä todennäköisemmin ihmiset jakavat niitä eteenpäin. Paikannimille on parasta käyttää paikan perusnimeä ilman liutaa paikallistavia lisukkeita. Toisin sanoen, Denver riittää Denverin kaupungin löytämiseksi, [[Denver, Colorado]] ja [[Denver, Colorado, Yhdysvallat]] ovat turhan pitkiä. Denverin paikka maailmassa tulisi selvitä Denver-sivulta, Colorado-sivulta tai jopa Yhdysvallat-artikkelista.

Kaupunginosat

Poikkeus hierarkian välttämisestä artikkeleiden nimissä ovat kaupunginosat kaupungin sisällä. Nämä nimetään muodossa "Kaupungin nimi/Kaupunginosan nimi".

Esimerkkejä:

Täsmennykset

Joskus useammalla paikalla voi olla sama nimi ja tällöin tarvitaan täsmennystä. Useimmissa tapauksissa tämä on helppo ratkaista, käyttäen jompaa kumpaa kahdesta ensimmäisestä säännöstä alla. Silloin tällöin saatetaan joutua käyttämään sääntöjä 3 tai 4.

 1. Jos kaksi paikkaa ovat samalla tasolla maantieteellisessä jaottelussa (esim. molemmat ovat kaupunkeja), laita kumpaisenkin maa sulkuihin nimen perään. Esimerkiksi: Pietari (Venäjä). Joissakin maissa tarkempi täsmentäminen on välttämätöntä tai luonnollisempaa, kuten:
 2. Jos kaksi paikkaa ovat eri tasoilla maantieteellisessä jaottelussa, laita maantieteellisen tason nimi sulkuihin. Esimerkiksi: Georgia (osavaltio) ja Georgia (maa); New York (kaupunki) ja New York (osavaltio). Huomaa, että Yhdysvalloissa maakunnat tunnetaan nimillä "X County" eivätkä ne siksi vaadi tällaista täsmennystä samannimisistä kaupungeista.
 3. Joissakin harvinaisissa tapauksissa ei ole mahdollista erottaa paikkoja vain käyttämällä edellämainittuja kahta sääntöä. Jos ja vain jos näin tapahtuu, käytä sekä maantieteellisen tason nimeä että maan/osavaltion/provinssin nimeä. Esimerkiksi: Albany (New York) ja Albany (Georgia) voidaan erottaa toisistaan ensimmäisen säännön mukaan. Mutta on olemassa seutu ja kaupunki nimeltä Albany Länsi-Australiassa. Siispä Albany (seutu, Länsi-Australia) ja Albany (kaupunki, Länsi-Australia), koska jälkimmäinen ei ole ainoa Albany (kaupunki) (sääntö numero 2) tai ainoa Albany (Länsi-Australia) (sääntö numero 1).
 4. Poikkeus: jos yksi paikoista on todella paljon kuuluisampi kuin muut samannimiset niin, että täsmennyksestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, jätä se ilman täsmennystä. Tämä on harvinaista, ja jos sinun täytyy edes miettiä mikä paikoista on "kuuluisampi", palaa sääntöön numero 1. Esimerkiksi: Los Angeles on jättiläiskaupunki eteläisessä Kaliforniassa; Los Angeles (Chile) on keskisuuri kaupunki Santiagosta etelään. Peru on maa Etelä-Amerikassa; Peru (Indiana) on kaupunki Yhdysvaltain Keskilännessä.
  • Kun paikka täyttää "todella paljon kuuluisampi" -kriteerin, tulisi kyseisen artikkelin käyttää mallinetta {{otheruses}} sivun ylälaidassa, tämä luo automaattisesti linkin muiden samannimisten paikkojen täsmennyssivulle. Esimerkiksi: Los Angeles käyttää {{otheruses}}-mallinetta luodakseen linkin sivulle Los Angeles (täsmennyssivu).
  • Tärkeitä kaupunkeja ympäröivät samannimiset provinssit ja prefektuurit ovat esimerkkejä "todella paljon kuuluisampi" -säännöstä. Kun kaupungilla X ja sitä ympäröivällä seudulla on täsmälleen sama nimi ja kaupunki on paljon tunnetumpi, kaupunki nimetään "X":ksi ja provinssista tulee "X (provinssi)". Esimerkiksi: Buenos Aires ja Buenos Aires (provinssi), Hiroshima ja Hiroshima (prefektuuri), Ayutthaya ja Ayutthaya (provinssi).

Jos kolmella tai useammalla paikalla on sama nimi, käytä ensin sääntöä 1 (paikoille maantieteellisen jaottelun samalla tasolla) ennen säännön 2 käyttöä (paikoille jaottelun eri tasoilla).

Voit käyttää vertikaalista "putkimerkkiä" piilottamaan täsmenteet artikkelitekstistä. Esimerkiksi [[Georgia (maa)|]] laajentuu automaattisesti muotoon [[Georgia (maa)|Georgia]] ja näkyy artikkelissa yksinkertaisesti muodossa Georgia.

Kun kahdella tai useammalla paikalla on sama nimi tulisi luoda täsmennyssivu ja lisätä se sivulle Wikitravel:Linkit täsmennyssivuille. Täsmennyssivun nimen tulisi yleensä olla yhteinen nimi, esimerkiksi Georgia. Jos yksi paikoista täyttää "todella paljon kuuluisampi" -poikkeuksen, täsmennyssivu tulisi nimetä muodossa "X (täsmennyssivu)" jossa "X" on yhteinen nimi. Esimerkiksi: Buenos Aires (täsmennyssivu). Muissa artikkeleissa esiintyvät linkit täsmennyssivulle tulisi päivittää osoittamaan oikeaan täsmennettyyn sivuun.

Capitalization

Most place names are capitalized in English. Short words like "of", "and", and "the" usually are not. So United States of America is the preferred capitalization.

For articles that aren't place names, capitalize the first word, and then don't capitalize things that don't need to be capitalized. For example, Discount airlines in Europe rather than "Discount Airlines In Europe", and Manual of style rather than "Manual of Style".

"The"

If a destination name normally starts with the word "the", leave it off for the article name.

Examples:

Exception: The Hague, where "The" is a fixed part of the name.

Lyhenteet

Paikat, joiden nimenä on Saint sitä tai Mount tätä kirjoitetaan usein lyhennetyssä muodossa St. sitä / Mt. tätä tai jopa St sitä / Mt tätä. Välttääksemme sekaannusta ja useiden rinnakkaisten artikkeleiden syntymistä, lyhenteitä tulisi välttää ja sanat kirjoittaa kokonaisuudessaan, ellei paikan virallinen nimi käytä lyhennettä.

Vältä myös supistamasta nimiä: kirjoita esimerkiksi Turks & Caicossaarten sijaan oikea muoto Turks- ja Caicossaaret (konjunktion kanssa ja muutenkin suomen kielioppia noudattaen).

Sanojen erottaminen

Erota sanat yhdellä välilyönnillä heittomerkkien tai yhdys- ja ajatusviivojen sijaan, ellei paikannimeä tavallisesti kirjoiteta sillä tavalla.

Numbers

Spell numbers out, unless they are actually part of the name. For example, use Eight mile junction instead of 8 mile junction as the number is spelled out on signs, though Route 66 or Highway 2 should be used if the names are normally displayed that way or if the number is routinely displayed on its own.

Non-alphabetic characters

Try to avoid using non-alphabetic characters, even when they are actually part of the name. The following characters should be avoided if possible.

 • & - Ampersand: Used in web page address to indicate the parameters of a query string.
 • : - Colon: Separates the wiki article namespace from an article name. Should only use with valid name spaces.
 • # - Hash or Pound mark: Used in web page address to indicate a section.
 • . - Period: Used in web page address to separate domain names.
 • ? - Question mark: Used in web page address to indicate the start of a query string.
 • ' - Single Quote: Used in HTML to enclose strings. May cause page errors.
 • / - Slash: Separates a major page from a sub page.

These and other special characters in article names may produce unexpected results. You could find the article to be unaddressable, unable to be moved easily or pages that link to the article may produce errors.

For example:

Section headings

Section headings should follow most of the same formatting conventions as article titles. Section headings should usually come from the appropriate article template for a destination.

Region names

Many regions have local names that work well in the Wikitravel hierarchy, such as the Green Mountains or the Ozarks. In other cases the most common name might use a directional indicator, such as Northeast Ohio; in these cases it is important to remember to use the common name and to avoid the temptation to create a region with a name like "Northeast (Ohio)". In this case, someone visiting Ohio is not going to visit Northeast, they will be visiting Northeast Ohio. Exceptions to this rule include such regions as the Midwest (United States of America); the commonly used name really is the Midwest.