Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Viro” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viro

Default Banner.jpg

(Kumottu muokkaus #20460, jonka teki 88.196.190.148 (keskustelu))
(Kunnioita)
(36 välissä olevaa versiota 20 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 5: Rivi 5:
 
| capital=[[Tallinna]]
 
| capital=[[Tallinna]]
 
| government=tasavalta
 
| government=tasavalta
| currency=viron kruunu (EEK)
+
| currency=euro (EUR)
 
| area=45,226 km<sup>2</sup>
 
| area=45,226 km<sup>2</sup>
| population=1 332 900 (2005 arvio)
+
| population=1 340 021 (2009)
 
| language=[[Viron matkasanakirja|viro]]
 
| language=[[Viron matkasanakirja|viro]]
 
| religion=luterilaisia, katolilaisia ja ortodokseja
 
| religion=luterilaisia, katolilaisia ja ortodokseja
Rivi 75: Rivi 75:
  
 
===Lentokoneella===
 
===Lentokoneella===
Helsingistä on päivittäin useita lentoyhteyksiä Tallinnaan. Reittiä liikennöi suomalainen [http://www.finnair.fi Finnair] ja virolainen [http://www.estonian-air.ee Estonian air].
+
Helsingistä on päivittäin useita lentoyhteyksiä Tallinnaan. Reittiä liikennöi suomalaisista lentoyhtiöistä mm. [http://www.finnair.fi Finnair] ja [http://www.fc.fi/ Finncomm Airlines] sekä virolaisista [http://www.estonian-air.ee Estonian air]. [http://www.airbaltic.com Air Baltic] lentää Tallinnaan Tampereelta, Turusta, Oulusta ja Lappeenrannasta.
  
 
===Junalla===
 
===Junalla===
Rivi 84: Rivi 84:
  
 
===Bussilla===
 
===Bussilla===
 +
*Viroon pääsee bussilla kulkemalla Pietarin kautta. Lisäksi Helsingin satamiin on vaihdottomia [http://www.matkahuolto.fi Matkahuollon] bussikuljetuksia ympäri Suomea.
  
 
===Laivalla===
 
===Laivalla===
*[[Helsinki|Helsingistä]] ja [[Tukholma]]sta liikennöi laivoja (Silja Line [http://www.tallinksilja.com/fi/mainMenu/silja/] , Viking Line [http://www.vikingline.fi/], Eckerö Line [http://www.eckeroline.fi/fi/default.aspx?gclid=CMz1vKervJACFQFZQgodNTn4Wg], Tallink [http://www.tallinksilja.com/fi/mainMenu/tallink/]) Viron pääkaupunkiin [[Tallinna]]an. Helsingin ja Tallinnan välillä on vain 85 kilometrin välimatka ja matka kestää noin kolme tuntia, mutta myös nopeampia aluksi liikennöi.
+
*[[Helsinki|Helsingistä]] ja [[Tukholma]]sta liikennöi laivoja (Silja Line [http://www.tallinksilja.com/fi/mainMenu/silja/] , Viking Line [http://www.vikingline.fi/], Eckerö Line [http://www.eckeroline.fi/fi/default.aspx?gclid=CMz1vKervJACFQFZQgodNTn4Wg], Tallink [http://www.tallinksilja.com/fi/mainMenu/tallink/]) Viron pääkaupunkiin [[Tallinna]]an. Helsingin ja Tallinnan välillä on vain 85 kilometrin välimatka ja matka kestää noin kolme tuntia, mutta myös nopeampia aluksia liikennöi.
 +
* Kaikki Helsinki-Tallinna laiva-aikataulut [http://www.viroweb.com/linkit/aikataulut.asp]
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
Rivi 98: Rivi 100:
 
===Junalla===
 
===Junalla===
  
Viron matkustajajunien käyttämä rataverkosto ei ole yhtä kattava kuin linja-autoverkosto. Mutta Tallinnasta on suoria junayhteyksiä esimerkiksi Tarttoon, Viljandiin ja Narvaan. Aikataulut ja hinnat: [http://www.edel.ee/?CatID=6&sact=selectschedule]. Junalla kulkeminen on jonkin verran linja-autolla liikkumista halvempaa.
+
Viron matkustajajunien käyttämän rataverkosto ei ole yhtä kattava kuin linja-autoverkosto. Mutta Tallinnasta on suoria junayhteyksiä esimerkiksi Tarttoon, Viljandiin ja Narvaan. Aikataulut ja hinnat: [http://www.edel.ee/?CatID=6&sact=selectschedule]. Junalla kulkeminen on jonkin verran linja-autolla liikkumista halvempaa.
  
 
==Puhu==
 
==Puhu==
  
Virossa virallinen kieli on [[Viron matkasanakirja|viro]], mutta suomalaisten suosimissa Pohjois-Viron turistikohteissa ymmärretään usein myös suomea, [[Englannin matkasanakirja|englantia]] ja [[Venäjän matkasanakirja|venäjää]]. Itä-Virossa ei viroa juuri kuule, siellä asukkaat ovat pääasiassa venäjänkielisiä. Turistikohteiden ulkopuolella on järkevintä käyttää kohteliaisuussyistä englantia. Vastoin yleistä käsitystä monikaan virolainen ei kuitenkaan puhu suomea.
+
Virossa virallinen kieli on [[Viron matkasanakirja|viro]], mutta suomalaisten suosimissa Pohjois-Viron turistikohteissa ymmärretään usein myös suomea, [[Englannin matkasanakirja|englantia]] ja [[Venäjän matkasanakirja|venäjää]]. Itä-Virossa ei viroa juuri kuule, siellä asukkaat ovat pääasiassa venäjänkielisiä. Turistikohteiden ulkopuolella on järkevintä käyttää kohteliaisuussyistä englantia. Vastoin yleistä käsitystä monikaan virolainen ei kuitenkaan puhu suomea. Tallinnassa ja pohjoisrannikolla sen sijaan ymmärretään suomea melko yleisesti (tosin ei nuoremman sukupolven keskuudessa). Keskinäinen kommunikaatio jää kuitenkin useimmiten hankalaksi, ellei ole opetellut viron keskeisimpiä piirteitä ja perussanastoa. Kylttien ja muiden tekstien sanoman pystyy suomalainen ymmärtämään melko hyvin.
  
 
==Osta==
 
==Osta==
Rivi 122: Rivi 124:
 
==Pysy turvassa==
 
==Pysy turvassa==
 
Viro on eurooppalaiseksi maaksi melko turvallinen, mutta yöaikaan kaupungilla kannattaa noudattaa varovaisuutta erityisesti yksin likkuessa. Tallinnassa ilta- ja yöaikaan kannattaa välttää laitakaupungin lähiöitä (esimerkiksi Kopli, Majaka ja Lasnamäe).
 
Viro on eurooppalaiseksi maaksi melko turvallinen, mutta yöaikaan kaupungilla kannattaa noudattaa varovaisuutta erityisesti yksin likkuessa. Tallinnassa ilta- ja yöaikaan kannattaa välttää laitakaupungin lähiöitä (esimerkiksi Kopli, Majaka ja Lasnamäe).
 +
Kuitenkin verrattuna moniin suomalaisiin kaupunkeihin on Tallinnan keskustassa turvallisempaa. Humalassa ei silti kannata olla sielläkään.
  
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
Rivi 127: Rivi 130:
  
 
==Kunnioita==
 
==Kunnioita==
Virolaisilla on pitkä ja sotaisa historia takanaan. Neuvostoajoista voi olla vaikea puhua eikä sitä kannata välttämättä ottaa puheeksi.  
+
Virolaiset ovat rauhallista mutta ylpeää kansaa. Neuvostoaika on jättänyt maahan jälkensä ja turistina sen huomaa helposti. Älä kuitenkaan ala vertailemaan paikalliselle kuinka paljon paremmin asiat muualla ovat, eikä sinun tehtäväsi ole informoida heitä neuvostoarkkitehtuurista.
  
Virolaiset ovat ystävällisiä ja kovia työnraatajia. Joskus sanotaankin, etteivät he osaa nauttia elämästä, koska he ovat aina töissä. Mainittakoon myös, älä sano virolaisia itäeurooppalaisiksi! Virolaiset pitävät itseään sivistyneinä eurooppalaisina. Itä-Euroopalla viitataan usein entistä Neuvosto-Eestiä.
+
Homoseksuaalisuus laillistettiin Virossa vuonna 1992, mutta homofobia on vielä tänäkin päivänä yleistä. Baltian maista Viro on kuitenkin kaikista suvaitsevaisin ja Tallinnan gay-elämä on hyvinkin vilkasta.
 
 
Prostituutio on Virossa laitonta.
 
  
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==

Versio 8. lokakuuta 2013 kello 11.07

TallinnKirche.jpg
Sijainti
noframe
Lippu
En-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Tallinna
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta euro (EUR)
Pinta-ala 45,226 km2
Väkiluku 1 340 021 (2009)
Kieli viro
Uskonto luterilaisia, katolilaisia ja ortodokseja
Sähkö 220V/50Hz (eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +372
Internet-domaini .ee
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2

Viro [1], eli (viroksi Eesti) on valtio Koillis-Euroopassa. Sen rajanaapureita ovat Venäjä ja Latvia.

Kartta -lta Estonia

Alueet

Viro on jaettu 15 maakuntaan:

Kaupungit

Muut kohteet

Kansallispuistoja

Virolaiset ovat kehittäneet erityisen suhteen luontoon ja moni heistä sanoo, että hän istuisi mielummin puun alla tyhjässä metsässä tai vaeltelisi kansallispuistossa kuin tekisi mitään muuta. Puistoja valvoo Eestin ympäristöministeriö eli Keskkonnaministeerium, viisi kuuluisinta kansallispuistoa:

 • Karula Kansallispuisto
 • Lahemaa Kansallispuisto
 • Matsalu Kansallispuisto
 • Soomaa Kansallispuisto [2] (Soomaa tarkoittaa soista maata)
 • Vilsandi Kansallispuisto
 • Balttilainen Katu
 • Saaremaa
 • Hiiumaa
 • Jägala Falls

Tule

Lentokoneella

Helsingistä on päivittäin useita lentoyhteyksiä Tallinnaan. Reittiä liikennöi suomalaisista lentoyhtiöistä mm. Finnair ja Finncomm Airlines sekä virolaisista Estonian air. Air Baltic lentää Tallinnaan Tampereelta, Turusta, Oulusta ja Lappeenrannasta.

Junalla

 • Virosta Venäjälle liikennöivät junat [3]

Autolla

 • Kesällä Viroon matkaavien kannattaa ennen matkaa tarkastaa, osuuko reitille tietöitä [4]

Bussilla

 • Viroon pääsee bussilla kulkemalla Pietarin kautta. Lisäksi Helsingin satamiin on vaihdottomia Matkahuollon bussikuljetuksia ympäri Suomea.

Laivalla

 • Helsingistä ja Tukholmasta liikennöi laivoja (Silja Line [5] , Viking Line [6], Eckerö Line [7], Tallink [8]) Viron pääkaupunkiin Tallinnaan. Helsingin ja Tallinnan välillä on vain 85 kilometrin välimatka ja matka kestää noin kolme tuntia, mutta myös nopeampia aluksia liikennöi.
 • Kaikki Helsinki-Tallinna laiva-aikataulut [9]

Liiku

Linja-autolla

 • Viron maan sisäisen liikenteen kattava linja-autoaikataulu- ja hintatietosivu. [10]
 • Virossa isompien kaupunkien välillä ajaa myös Eurolines [11] ja Ecolines [12].

Junalla

Viron matkustajajunien käyttämän rataverkosto ei ole yhtä kattava kuin linja-autoverkosto. Mutta Tallinnasta on suoria junayhteyksiä esimerkiksi Tarttoon, Viljandiin ja Narvaan. Aikataulut ja hinnat: [13]. Junalla kulkeminen on jonkin verran linja-autolla liikkumista halvempaa.

Puhu

Virossa virallinen kieli on viro, mutta suomalaisten suosimissa Pohjois-Viron turistikohteissa ymmärretään usein myös suomea, englantia ja venäjää. Itä-Virossa ei viroa juuri kuule, siellä asukkaat ovat pääasiassa venäjänkielisiä. Turistikohteiden ulkopuolella on järkevintä käyttää kohteliaisuussyistä englantia. Vastoin yleistä käsitystä monikaan virolainen ei kuitenkaan puhu suomea. Tallinnassa ja pohjoisrannikolla sen sijaan ymmärretään suomea melko yleisesti (tosin ei nuoremman sukupolven keskuudessa). Keskinäinen kommunikaatio jää kuitenkin useimmiten hankalaksi, ellei ole opetellut viron keskeisimpiä piirteitä ja perussanastoa. Kylttien ja muiden tekstien sanoman pystyy suomalainen ymmärtämään melko hyvin.

Osta

Hintataso

Syö

Juo

Nuku

Opiskele

Viron suomalaisvetoisin yliopisto on Tartton yliopisto [14].

Työskentele

Pysy turvassa

Viro on eurooppalaiseksi maaksi melko turvallinen, mutta yöaikaan kaupungilla kannattaa noudattaa varovaisuutta erityisesti yksin likkuessa. Tallinnassa ilta- ja yöaikaan kannattaa välttää laitakaupungin lähiöitä (esimerkiksi Kopli, Majaka ja Lasnamäe). Kuitenkin verrattuna moniin suomalaisiin kaupunkeihin on Tallinnan keskustassa turvallisempaa. Humalassa ei silti kannata olla sielläkään.

Pysy terveenä

Viron hygieniataso on hyvä. Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi turisteille, sillä esimerkiksi Tallinnassa vesiputket ovat vanhoja ja ruosteisia. Ruokien suhteen ei ole mitään vaaraa. Maan HIV-tilanne on todella huono, eurooppalaisittain huonointa suhteessa väestömäärään. Erityisen paljon HIV:a on nuorten aikuisten keskuudessa.

Kunnioita

Virolaiset ovat rauhallista mutta ylpeää kansaa. Neuvostoaika on jättänyt maahan jälkensä ja turistina sen huomaa helposti. Älä kuitenkaan ala vertailemaan paikalliselle kuinka paljon paremmin asiat muualla ovat, eikä sinun tehtäväsi ole informoida heitä neuvostoarkkitehtuurista.

Homoseksuaalisuus laillistettiin Virossa vuonna 1992, mutta homofobia on vielä tänäkin päivänä yleistä. Baltian maista Viro on kuitenkin kaikista suvaitsevaisin ja Tallinnan gay-elämä on hyvinkin vilkasta.

Ota yhteyttä

Viron suurlähetystö Suomessa. [15]

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!