Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Vinkkejä lentomatkustamiseen

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 22. lokakuuta 2010 kello 13.02 – tehnyt 80.222.251.205 (keskustelu) (Liput)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vinkkejä lentomatkustamiseen

Default Banner.jpg

Kölnin lentoaseman lähtöjä


Tämä artikkeli on matkailuaihe.Lentäminen on käytännöllisimpiä liikkumismuotoja pitkiä matkoja matkustaessa. Tässä joitakin vinkkejä lentomatkailuun:

Varaa

Lentoyhtiön valitseminen

Kun valitset millä yhtiöllä lennät haluat ehkä etukäteen tutustua erilaisiin laaturankkingeihin [1] jotka kertovat reitillä toimivien lentoyhtiöiden palvelu- ja mukavuustasosta.

Useita lentoasemia

Monella suurella kaupungilla on enemmän kuin yksi lentoasema. Matkailijan kannattaa katsoa etukäteen lentolipusta minne lentoasemalle kone laskeutuu ja mistä se lähtee. Jos joutuu vaihtamaan lentokentää lennon vaihdon yhteydessä vaihtoon pitää varata riittävästi aikaa. Halpalentoyhtiöt käyttävät usein pienempiä lentokenttiä jotka voivat sijaita yli sata kilometriä itse kohteesta (esim. Frankfurt-Hahn).

Jos et ole varma siitä, mihin aikaan saavut lentokentälle on parasta varata päivän viimeinen lento. Ja jos saavut aikaisemmin kentälle voit ehkä päästää aiemmalle lennolle jos vapaita paikkoja löytyy.

Kansainväliset ja maan sisäiset lennot

Maan sisäiset lennot ovat usein kansainvälisiä lentoja edullisimpia. Jos esimerkiksi haluat lähteä Hong Kongista Pekingiin lentokoneella voit säästää rahaa menemällä rajan yli Shenzeniin ja lentää sieltä Pekingiin.

Halpalentoyhtiöt

Matkailija voi säästää rahaa käyttämällä halpalentoyhtiöitä. Halpalentoyhtiöillä on kuitenkin joitakin rajoituksia kuten:

 • rajoituksia varauksen muuttamiseen
 • pienempi sallittu matkatavaramäärä
 • vähemmän mukavuuksia
 • ruoka ja juoma maksaa erikseen
 • ei loungeja
 • ei jäsenyysohjelmaa (poikkeus: Air Berlin)

Sen lisäksi pitää varmistaa että mainostettu hinta sisältää kaikki lentokenttämaksut, polttoainemaksut jne.

Liput

Whiskey Tango Foxtrot

Kun soitat ulkomaiselle lentoyhtiölle tai matkatoimistolle tehdääksesi muutoksia varaukseesi voit antaa heille Passenger Name Recordisi ja käyttää kansainvälistä foneettista aakosjärjestelmää (Alpha Bravo Charlie Delta Echo Foxtrot Golf Hotel India Juliet Kilo Lima Mike November Oscar Papa Quebec Romeo Sierra Tango Uniform Victor Whiskey X-ray Yankee Zulu).

Sähköisen lipun (e-ticket) etuna on, ettei se voi kadota; se in koko ajan lentoyhtiön tietojärjestelmässä. Voit myös muuttaa matkasuunnitelmasi ilman että joudut hakemaan uusia lipputulosteia. Jos lentoyhtiö tarjoaa online tai itsepalvelu checkinpalvelua voit niistä tulostaa boardingpasseja. E-lipuista on ongelma jos joudut muuttamaan lentoyhtiötä. Jos matkallasi lennät usealla eri lentoyhtiöllä kannattaa käyttää paperisia lippuja varmuuden vuoksi. Jotkut yhtiöt veloittavat lisää lipunkirjoituksesta.

Matkustaminen pelkästään kabiinimatkalaukulla

Jos menet esimerkiksi vain viikonlopun mittaiselle matkalle, kannattaa harkita matkustamista pelkästään kabiinimatkalaukulla. Sinun ei tarvitse odottaa laukun tuloa määränpäässä eikä ole riski että laukkusi katoaa. Varmista ennen matkaa että laukkusi on riittävän pieni ja kevyt. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa ettei turvatarkastuksen läpi saa viedä esimerkiksi täytettyjä pulloja.

Online check-in

Tavallisen check-inin lisäksi joillakin lentoyhtiöillä on myös mahdollisuus checkata itsensä lennolle netissä. Palvelu aukeaa usein 24 tuntia ennen koneen lähtöä. Näin voit valita istumapaikkasi itse hyvissä ajoin, syöttää mahdollinen jäsennumerosi jos olet mukana jossain frequent flyer-ohjelmassa, ilmoittaa miten paljon laukkuja sinulla on mukana jne. Palvelun laajuus vaihtelee lentoyhtiön mukaan; joskus liput voi tulostaa itse, toisissa tapauksissa niitä joutuu joka tapauksessa hakemaan lentoaseman checkin-tiskistä.

Joissakin tapauksissa aiemmin chekattuille matkustajille on usein oma pikajono lentoasemilla.

Mm. American Airlinesilla, Air Canadalla ja KLM:llä on käytössä elektroninen kännykällä toimiva boarding pass.

Muita kauko-checkin menetelmiä

Singapore Airlines tarjoaa mahdollisuuden chekata itsensä lennolle puhelimitse, faksitse, tekstiviestillä tai käymällä Singaporen keskustassa sijaistsevassa toimistossa. Lufthansalla voi myös chekata itsensä lennolla tekstiviestillä.

Hong Kongissa ja Kuala Lumpurissa on checkin palvelu rautatieasemalla jossa on myös mahdollisuus jättää matkalaukut.

Hyvän istuimen valitseminen

Joitakin tietoja istuimen valitsemisesta:

 • Ikkunapaikoilta on parhaimmat näkymät mutta sieltä on hankalampi liikkua, käytäväpaikoilta pääse paremmin liikkumaan (tosin käytävän liikenne voi häiritä), keskipaikoilta puolestaan ei näe ikkunoista ulos ja joutuu pyytämään anteeksi vierustoverilta kun pitää käydä esim. vessassa.
 • Lentokoneen takaosassa on meluisampaa kuin etuosassa. Ja siksi meluisat lapset sijoitetaan usein eturiville – matkailija voi valita niistä mikä häiritsee vähemmän. Turbulenssia huomaa vähiten lentokoneen keskiosassa.
 • Lopuksi vakavampi asia: Yhdysvaltain Onnettomuustutkintalautakunnan (NTSB) mukaan lentoonnettumuudesta on statistisesti todennäköisempää selvitä hengissä istumalla koneen takaosassa.

Aiheeseen liittyviä sivustoja

Ennen lähtöä

Säästäksesi aikaa, pakkaa vain sellaista mitä tarvitset matkalla, äläkä ota mukaasi suuria tavaramääriä vain huvin vuoksi – ne ovat hankalia kantaa ja kuljettaa, niistä voi joutua maksamaan ylimääräistä ja turvatarkastuksessakin niistä voi koitua ongelmia.

Monessa tapauksessa on luvallista tuoda lennolle omat eväät mukaan ja tämä on hyvä idea jos ruoasta joutuu maksamaan koneessa. Muista kuitenkin että täytettyjä pulloja ei saa viedä turvatarkstuksen läpi.

Katso myös pakkauslistaa.

Lentoasemalla

Lentoasemalle kannattaa tulla ajoissa, vähintään tuntia ennen maan sisäistä lentoa ja kaksi tuntia ennen kansainvälistä lentoa. Varsinkin suurilla lentoasemilla voi olla todella pitkiä jonoja sekä check-in tiskille että turvatarkstaukseen.

Jos epäilet että olet myöhästymässä koneeseen ota heti yhteys lentoyhtiön henkilökuntaan.

Check-in

Check-inin voi suorittaa ennen lähtöä tai lentoasemalla. Jos sinulla ei ole ruumaan meneviä laukkuja ja sinulla on valmiiksi tulostettu boarding pass voit mennä suoraan turvatarkatukseen. Jos sinulla on, poista laukuista vanhat laput ennen kun jätät ne tiskille. Jos checkkaat sisään tiskillä sinun on esitettävä passi.

Joillakin lentoasemilla frequent flyer-ohjelmien jäsenille on tarjolla omat jonot checkaustiskillä ja turvatarkastuksessa.

Lounget

Suurimmilla lentokentillä on ns. loungeja jossa ensimmäisen luokan matkustajat ja frequent flyer jäsenet pääsevät nauttimaan kahvista ja lukemaan sanomalehtiä ilmaiseksi lähtöä odottaessa. Niihin pääsee myös tavallinen matkustaja pienestä lisämaksusta.

Lentokoneeseen nousu

Lentokoneeseen noustaan portilta useimmiten 15-20 minuuttia ennen lähtöä. Tavallisesti kaikki menevät jonoon kun virkailija portilla ilmoittaa. Jos lennolla on esim. rullatuolissa istuvia ne menevät koneeseen ensimmäisinä. Joissakin tapauksissa ensimmäisen luokan matkustajat pääsevät ensimmäisinä koneeseen. Yhdysvalloissa matkustajat jaetaan ryhmiin istumapaikan mukaan ja takaosassa istuvat pääsevät koneeseen ensin. Näin takaosassa istuvien ei tarvitse odottaa etuosan matkailijoiden järjestäessä matkatavaroitaan käytävällä.

Erikoisruokavaliot

Suurimmilla lentoyhtiöillä on tavallisesti erilaisia ruokavaihtoehtoja allergikoille, vegetaareille, erilaisille uskonnonryhmille jne. Matkailijan pitää itse ilmoittaa viimeistään 24 tuntia ennen lentoa haluavansa tällaisen aterian.

Jet lag

Jet lag on väsymystä joka matkailija kokee matkustaessaan pitkiä matkoja länteen tai itään. Kun siirtyy aikavyöhkkeestä toiseen kehon ja ympäristön kellojen välillä on aikaeroa. Tämän alkaa huomata jos aikaero lähtöaseman tai määränpään välissä on pari-kolme tuntia tai enemmän ja yleensä väsyy helpommin itään päin matkustaessa.

Ennen pitkää matkaa kannattaa nukkua hyvät yöunet ja sen lisäksi kannattaa nukkua koneessa. Ensimmäiset pari päivää kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin, tosin nuku vain yöllä jotta kehosi sopeutuisi uuteen aikaan.

Matkatavarat

Tarkista lentoyhtiön sivuilta miten paljon matkatavaraa saat tuoda mukaasi lentokoneeseen. Liikelentokone ei ole sopiva liikenneväline valtavien matkatavaramäärien kanssa matkustamiseen. Jos matkatavaroissasi on "ylipainoa" (yleinen raja ruumaan meneville matkatavaroille on 20 kg/henkilö) siitä voi joutua maksamaan melkoisesti. Jos sinulla on oikein paljon matkatavaraa voi harkita lentorahtia tai jopa tavaroiden lähettäminen junalla tai meritse.

Veritulppia jaloissa

Pitkillä lentomatkoilla joutuu istumaan paikallaan tuntikausia, ja etenkin ikäihmisillä ja sydänpotilailla verta voi kerääntyä jalkoihin. Välttääksesi näitä veritulppia kannattaa:

 • Nousta kävelemään pienen lenkin käytävässä joka toinen tunti.
 • Valita istuin käytävään päin josta pääsee helpommin liikkumaan.
 • Juoda vettä tai muuta alkoholitonta ja kofeiinitonta juomaa.

Lentäminen lasten kanssa

Lapset turhautuvat paikallaan istumisesta lentokoneessa ja kentällä ilman mitään tekemistä. Tässä joitakin vinkkejä jotta matka olisi lapsellekin mukava kokemus:

 • Tuo mukaan kannettava DVD-soitin tai muu laite jolla voi katsoa elokuvia tai sitten kirjoja.
 • Jotain naposteltava lennon aikana – lentoruoka ei aina maistu edes aikuisille. Kurkkupastilleja nousun ja laskun aikana vähentävät korvakipua.
 • Anna lapselle ikkunapaikan – lentoasemalla ja ilmassa on paljon nähtävää.

Jos matkustat alle kolmevuotiaan kanssa, kysy pikkulapsille tarkoitettua istuntia jossa lapsi voi istua turvallisesti (samanlainen kuin autoissakin). Kysy myös henkilökunnalta jos lentokoneesta löytyy lapselle tarkoitettua happinaamaria (jos kabiinin paine laskee).

Laske myös sen varalle että lento myöhästyy ja varmista että sinulla on lapsellesi riittävästi vaatteita, ruokaa, tekemistä jne.