Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Vinkkejä lentomatkustamiseen” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vinkkejä lentomatkustamiseen

Default Banner.jpg

(Liput)
(Kielen muokkausta)
Rivi 3: Rivi 3:
 
{{matkailuaihe}}
 
{{matkailuaihe}}
  
Lentäminen on käytännöllisimpiä liikkumismuotoja pitkiä matkoja matkustaessa.  
+
Pitkiä välimatkoja matkustaessa lentäminen on usein nopein ja kätevin vaihtoehto. Lentäminen on usein varsinkin halpalentoyhtiöitä käyttäessä edullistakin.
 
Tässä joitakin vinkkejä lentomatkailuun:   
 
Tässä joitakin vinkkejä lentomatkailuun:   
  
Rivi 9: Rivi 9:
  
 
===Lentoyhtiön valitseminen===
 
===Lentoyhtiön valitseminen===
Kun valitset millä yhtiöllä lennät haluat ehkä etukäteen tutustua erilaisiin laaturankkingeihin  [http://www.airlinequality.com/StarRanking/ranking.htm] jotka kertovat reitillä toimivien lentoyhtiöiden palvelu- ja mukavuustasosta.
+
Lentoyhtiöiden palveluita ja mukavuustasoa voi vertailla etukäteen netissä  [http://www.airlinequality.com/StarRanking/ranking.htm].
  
 
===Useita lentoasemia===
 
===Useita lentoasemia===
Monella suurella kaupungilla on [[Suurimpien kaupunkien lentokenttien koodeja|enemmän kuin yksi lentoasema]]. Matkailijan kannattaa katsoa etukäteen lentolipusta minne lentoasemalle kone laskeutuu ja mistä se lähtee. Jos joutuu vaihtamaan lentokentää lennon vaihdon yhteydessä vaihtoon pitää varata riittävästi aikaa. Halpalentoyhtiöt käyttävät usein pienempiä lentokenttiä jotka voivat sijaita yli sata kilometriä itse kohteesta (esim. Frankfurt-Hahn).
+
Suurissa kaupungeissa saattaa olla [[Suurimpien kaupunkien lentokenttien koodeja|useita lentoasemia]]. Katso etukäteen lentolipusta, mille lentoasemalle kone laskeutuu ja mistä se lähtee. Varaa riittävästi aikaa vaihtoon, jos joudut vaihtamaan lentokenttää lennon vaihdon yhteydessä. Halpalentoyhtiöt käyttävät usein pienempiä lentokenttiä, jotka voivat sijaita yli sata kilometriä itse kohteesta (esim. Frankfurt-Hahn).
  
Jos et ole varma siitä, mihin aikaan saavut lentokentälle on parasta varata päivän viimeinen lento. Ja jos saavut aikaisemmin kentälle voit ehkä päästää aiemmalle lennolle jos vapaita paikkoja löytyy.
+
Jos et ole varma siitä, mihin aikaan saavut lentokentälle, on parasta varata päivän viimeinen lento. Jos saavutkin aikaisemmin kentälle, voit vielä päästä aiemmalle lennolle, jos siihen on vapaita paikkoja.
  
 
===Kansainväliset ja maan sisäiset lennot===
 
===Kansainväliset ja maan sisäiset lennot===
Maan sisäiset lennot ovat usein kansainvälisiä lentoja edullisimpia. Jos esimerkiksi haluat lähteä Hong Kongista Pekingiin lentokoneella voit säästää rahaa menemällä rajan yli Shenzeniin ja lentää sieltä Pekingiin.
+
Maan sisäiset lennot ovat usein kansainvälisiä lentoja edullisempia. Esimerkiksi Hongkongista Pekingiin matkustaessa voit säästää rahaa menemällä rajan yli Shenzeniin ja lentämällä sieltä Pekingiin.
  
 
===[[Halpalentoyhtiöt]]===
 
===[[Halpalentoyhtiöt]]===
Matkailija voi säästää rahaa käyttämällä halpalentoyhtiöitä. Halpalentoyhtiöillä on kuitenkin joitakin rajoituksia kuten:
+
Halpalentoyhtiöitä käyttämällä voi säästää rahaa. Halpalentoyhtiöillä on kuitenkin joitakin rajoituksia:
  
* rajoituksia varauksen muuttamiseen
+
* varausta ei voi muuttaa tai se maksaa
* pienempi sallittu matkatavaramäärä
+
* matkatavaraa saa ottaa vähemmän
 
* vähemmän mukavuuksia
 
* vähemmän mukavuuksia
* ruoka ja juoma maksaa erikseen
+
* ruoka ja juoma maksavat erikseen
* ei loungeja
+
* ei erillisiä odotussaleja (''loungeja'')
 
* ei jäsenyysohjelmaa (poikkeus: Air Berlin)
 
* ei jäsenyysohjelmaa (poikkeus: Air Berlin)
  
Sen lisäksi pitää varmistaa että mainostettu hinta sisältää kaikki lentokenttämaksut, polttoainemaksut jne.
+
Varmista lisäksi, että mainostettu hinta sisältää kaikki lentokenttämaksut, polttoainemaksut jne.
  
 
== Liput ==
 
== Liput ==
  
{{infobox|Whiskey Tango Foxtrot|Kun soitat ulkomaiselle lentoyhtiölle tai matkatoimistolle tehdääksesi muutoksia varaukseesi voit antaa heille [http://en.wikipedia.org/wiki/Passenger_Name_Record Passenger Name Recordisi] ja käyttää kansainvälistä foneettista aakosjärjestelmää (Alpha Bravo Charlie Delta Echo Foxtrot Golf Hotel India Juliet Kilo Lima Mike November Oscar Papa Quebec Romeo Sierra Tango Uniform Victor Whiskey X-ray Yankee Zulu). }}
+
{{infobox|Whiskey Tango Foxtrot|Kun soitat ulkomaiselle lentoyhtiölle tai matkatoimistolle tehdääksesi muutoksia varaukseesi, voit antaa heille [http://en.wikipedia.org/wiki/Passenger_Name_Record Passenger Name Recordisi] ja käyttää kansainvälistä puhelinaakkosjärjestelmää (Alpha Bravo Charlie Delta Echo Foxtrot Golf Hotel India Juliet Kilo Lima Mike November Oscar Papa Quebec Romeo Sierra Tango Uniform Victor Whiskey X-ray Yankee Zulu). }}
  
'''Sähköisen lipun''' (e-ticket) etuna on, ettei se voi kadota; se in koko ajan lentoyhtiön tietojärjestelmässä. Voit myös muuttaa matkasuunnitelmasi ilman että joudut hakemaan uusia lipputulosteia. Jos lentoyhtiö tarjoaa online tai itsepalvelu checkinpalvelua voit niistä tulostaa boardingpasseja. E-lipuista on ongelma jos joudut muuttamaan lentoyhtiötä. Jos matkallasi lennät usealla eri lentoyhtiöllä kannattaa käyttää paperisia lippuja varmuuden vuoksi. Jotkut yhtiöt veloittavat lisää lipunkirjoituksesta.
+
'''Sähköisen lipun''' (e-ticket) etuna on, ettei se voi kadota: se on koko ajan lentoyhtiön tietojärjestelmässä. Voit myös muuttaa matkasuunnitelmaasi joutumatta hakemaan uusia lipputulosteita. Jos lentoyhtiöllä on lähtöselvityksen tekemiseen online- tai itsepalvelumahdollisuus, voit tulostaa tarkistuskorttisi (''boardingpass'') itse. Sähköinen lippu voi olla hankala, jos joudut vaihtamaan lentoyhtiötä. Jos lennät usealla eri lentoyhtiöllä matkasi aikana, kannattaa käyttää paperisia lippuja varmuuden vuoksi. Jotkut yhtiöt veloittavat lisää lipunkirjoituksesta.
  
==Matkustaminen pelkästään kabiinimatkalaukulla==
+
==Matkustaminen pelkillä käsimatkatavaroilla==
  
Jos menet esimerkiksi vain viikonlopun mittaiselle matkalle, kannattaa harkita matkustamista pelkästään kabiinimatkalaukulla. Sinun ei tarvitse odottaa laukun tuloa määränpäässä eikä ole riski että laukkusi katoaa. Varmista ennen matkaa että laukkusi on riittävän pieni ja kevyt. Tässä kannattaa kuitenkin muistaa ettei turvatarkastuksen läpi saa viedä esimerkiksi täytettyjä pulloja.
+
Jos menet vaikkapa vain viikonlopun mittaiselle matkalle, kannattaa harkita matkustamista vain käsimatkatavaroiden kanssa. Tällöin ei tarvitse odottaa laukkua määränpäässä, eikä laukun katoamista tarvitse pelätä. Varmista ennen matkaa, että laukkusi on riittävän pieni ja kevyt. Muista, että nesteiden kuljettamisessa on rajoituksia: turvatarkastuksen läpi ei saa viedä esimerkiksi täytettyjä pulloja.
  
==Online check-in==
+
==Internet-lähtöselvitys==
  
Tavallisen check-inin lisäksi joillakin lentoyhtiöillä on myös mahdollisuus checkata itsensä lennolle netissä. Palvelu aukeaa usein 24 tuntia ennen koneen lähtöä. Näin voit valita istumapaikkasi itse hyvissä ajoin, syöttää mahdollinen jäsennumerosi jos olet mukana jossain frequent flyer-ohjelmassa, ilmoittaa miten paljon laukkuja sinulla on mukana jne. Palvelun laajuus vaihtelee lentoyhtiön mukaan; joskus liput voi tulostaa itse, toisissa tapauksissa niitä joutuu joka tapauksessa hakemaan lentoaseman checkin-tiskistä.
+
Lentoasemalla tehtävän lähtöselvityksen lisäksi joidenkin lentoyhtiöiden asiakkaana voit tehdä lähtöselvityksen itse netissä. Palvelu aukeaa usein 24 tuntia ennen koneen lähtöä. Nettilähtöselvityksessä voit valita istumapaikkasi itse hyvissä ajoin, ilmoittaa miten paljon laukkuja sinulla on mukana jne. Palvelun laajuus vaihtelee lentoyhtiöittäin: joskus liput voi tulostaa itse, joskus taas ne pitää joka tapauksessa hakea lentoaseman tiskiltä.
  
Joissakin tapauksissa aiemmin chekattuille matkustajille on usein oma pikajono lentoasemilla.  
+
Joskus koneeseen voi päästä nopeammin tekemällä lähtöselvityksen etukäteen, jos lähtöselvityksen aiemmin tehneille matkustajille on lentoasemalla oma jono.
  
 
Mm. American Airlinesilla, Air Canadalla ja KLM:llä on käytössä elektroninen kännykällä toimiva boarding pass.
 
Mm. American Airlinesilla, Air Canadalla ja KLM:llä on käytössä elektroninen kännykällä toimiva boarding pass.
  
===Muita kauko-checkin menetelmiä===
+
===Muita kaukolähtöselvitysmenetelmiä===
Singapore Airlines tarjoaa mahdollisuuden chekata itsensä lennolle puhelimitse, faksitse, tekstiviestillä tai käymällä Singaporen keskustassa sijaistsevassa toimistossa. Lufthansalla voi myös chekata itsensä lennolla tekstiviestillä.
+
Singapore Airlines-lentoyhtiöllä lähtöselvityksen voi tehdä puhelimitse, faksitse, tekstiviestitse tai Singaporen keskustassa sijaitsevassa toimistossa. Lufthansalla voi myös tehdä lähtöselvityksen tekstiviestillä. Hongkongin ja Kuala Lumpurin rautatieasemalla on lähtöselvityspalvelu, jossa voi myös jättää matkalaukut.
  
Hong Kongissa ja Kuala Lumpurissa on checkin palvelu rautatieasemalla jossa on myös mahdollisuus jättää matkalaukut.
+
== Hyvän istuimen valitseminen ==
  
== Hyvän istuimen valitseminen ==
+
Istuimen valitsemisesta:
  
Joitakin tietoja istuimen valitsemisesta:
+
* Ikkunapaikoilta on parhaimmat näkymät, mutta niistä on hankalampi päästä liikkumaan. Käytäväpaikoilta pääse paremmin liikkumaan, mutta toisaalta käytävän liikenne voi häiritä. Keskipaikoilta puolestaan ei näe ikkunoista ulos, eikä edes vessassa pääse käymään pyytelemättä anteeksi vierustoverilta.
  
* Ikkunapaikoilta on parhaimmat näkymät mutta sieltä on hankalampi liikkua, käytäväpaikoilta pääse paremmin liikkumaan (tosin käytävän liikenne voi häiritä), keskipaikoilta puolestaan ei näe ikkunoista ulos ja joutuu pyytämään anteeksi vierustoverilta kun pitää käydä esim. vessassa.
+
* Lentokoneen takaosassa on meluisampaa kuin etuosassa. Siksi meluisat lapset sijoitetaan usein eturiville. Matkailija voi valita, mikä häiritsee vähemmän.  
  
* Lentokoneen takaosassa on meluisampaa kuin etuosassa. Ja siksi meluisat lapset sijoitetaan usein eturiville – matkailija voi valita niistä mikä häiritsee vähemmän. Turbulenssia huomaa vähiten lentokoneen keskiosassa.
+
* Turbulenssia huomaa vähiten lentokoneen keskiosassa.
  
* Lopuksi vakavampi asia: Yhdysvaltain Onnettomuustutkintalautakunnan (NTSB) mukaan lentoonnettumuudesta on statistisesti todennäköisempää selvitä hengissä istumalla koneen takaosassa.
+
* Lopuksi vakavampi asia: Yhdysvaltain Onnettomuustutkintalautakunnan (NTSB) mukaan lento-onnettomuudesta on tilastollisesti todennäköisempää selvitä hengissä istumalla koneen takaosassa.
  
 
===Aiheeseen liittyviä sivustoja ===
 
===Aiheeseen liittyviä sivustoja ===
Rivi 71: Rivi 71:
 
==Ennen lähtöä==
 
==Ennen lähtöä==
  
Säästäksesi aikaa, pakkaa vain sellaista mitä tarvitset matkalla, äläkä ota mukaasi suuria tavaramääriä vain huvin vuoksi – ne ovat hankalia kantaa ja kuljettaa, niistä voi joutua maksamaan ylimääräistä ja turvatarkastuksessakin niistä voi koitua ongelmia.  
+
Pakkaa mukaan vain tavaroita, joita tarvitset matkalla. Älä ota mukaasi suuria tavaramääriä vain huvin vuoksi – niitä on hankala kantaa ja kuljettaa, niistä voi joutua maksamaan ylimääräistä ja turvatarkastuksessakin niistä voi koitua ongelmia.  
  
Monessa tapauksessa on luvallista tuoda lennolle omat eväät mukaan ja tämä on hyvä idea jos ruoasta joutuu maksamaan koneessa. Muista kuitenkin että täytettyjä pulloja ei saa viedä turvatarkstuksen läpi.
+
Usein lennolle saa tuoda omat eväät mukaan, ja näin kannattaakin tehdä, jos ruoasta joutuu maksamaan koneessa. Muista kuitenkin, että täytettyjä pulloja ei saa viedä turvatarkastuksen läpi.
  
 
Katso myös [[pakkauslista]]a.
 
Katso myös [[pakkauslista]]a.
Rivi 79: Rivi 79:
 
==Lentoasemalla==
 
==Lentoasemalla==
  
Lentoasemalle kannattaa tulla ajoissa, vähintään tuntia ennen maan sisäistä lentoa ja kaksi tuntia ennen kansainvälistä lentoa. Varsinkin suurilla lentoasemilla voi olla todella pitkiä jonoja sekä check-in tiskille että turvatarkstaukseen.
+
Lentoasemalle kannattaa tulla ajoissa, vähintään tuntia ennen maan sisäistä lentoa ja kaksi tuntia ennen kansainvälistä lentoa. Varsinkin suurilla lentoasemilla voi olla todella pitkiä jonoja sekä lähtöselvitystiskille että turvatarkastukseen.
  
Jos epäilet että olet myöhästymässä koneeseen ota heti yhteys lentoyhtiön henkilökuntaan.
+
Jos epäilet että olet myöhästymässä koneesta, ota heti yhteys lentoyhtiön henkilökuntaan.
  
===Check-in===
+
===Lähtöselvitys===
  
Check-inin voi suorittaa [[#Online check-in|ennen lähtöä]] tai lentoasemalla. Jos sinulla ei ole ruumaan meneviä laukkuja ja sinulla on valmiiksi tulostettu boarding pass voit mennä suoraan turvatarkatukseen. Jos sinulla on, poista laukuista vanhat laput ennen kun jätät ne tiskille. Jos checkkaat sisään tiskillä sinun on esitettävä passi.
+
Lähtöselvityksen voi tehdä [[Vinkkejä_lentomatkustamiseen#Internet-lähtöselvitys|ennen lähtöä]] tai lentoasemalla. Jos sinulla ei ole ruumaan meneviä laukkuja, ja olet tulostanut boarding passin, voit mennä suoraan turvatarkastukseen. Poista laukuista vanhat laput ennen kun jätät ne tiskille. Jos teet lähtöselvityksen tiskillä, sinun on esitettävä passisi.
  
Joillakin lentoasemilla frequent flyer-ohjelmien jäsenille on tarjolla omat jonot checkaustiskillä ja turvatarkastuksessa.
+
Joillakin lentoasemilla frequent flyer -kanta-asiakasohjelmien jäsenille on oma jono lähtöselvitystiskillä ja turvatarkastuksessa.
  
===Lounget===
+
===Odotussalit===
  
Suurimmilla lentokentillä on ns. loungeja jossa ensimmäisen luokan matkustajat ja frequent flyer jäsenet pääsevät nauttimaan kahvista ja lukemaan sanomalehtiä ilmaiseksi lähtöä odottaessa. Niihin pääsee myös tavallinen matkustaja pienestä lisämaksusta.
+
Suurimmilla lentokentillä on erillisiä odotussaleja (ns. loungeja), jossa ensimmäisen luokan matkustajat ja lentoyhtiön kanta-asiakkaat pääsevät nauttimaan kahvia ja lukemaan sanomalehtiä ilmaiseksi odottaessaan lähtöä. Niihin pääsee myös tavallinen matkustaja pienestä lisämaksusta.
  
 
===Lentokoneeseen nousu===
 
===Lentokoneeseen nousu===
  
Lentokoneeseen noustaan portilta useimmiten 15-20 minuuttia ennen lähtöä. Tavallisesti kaikki menevät jonoon kun virkailija portilla ilmoittaa. Jos lennolla on esim. rullatuolissa istuvia ne menevät koneeseen ensimmäisinä. Joissakin tapauksissa ensimmäisen luokan matkustajat pääsevät ensimmäisinä koneeseen.
+
Lentokoneeseen noustaan portilta useimmiten 15–20 minuuttia ennen lähtöä. Tavallisesti jonoon mennään, kun virkailija portilla ilmoittaa portin aukeavan. Jos lennolla on pyörätuolimatkustajia, he menevät koneeseen ensimmäisinä. Joissakin tapauksissa ensimmäisen luokan matkustajat pääsevät ensimmäisinä koneeseen. Yhdysvalloissa matkustajat jaetaan ryhmiin istumapaikan mukaan, ja takaosassa istuvat pääsevät koneeseen ensin. Näin takaosassa istuvien ei tarvitse odottaa, kun etuosan matkailijat järjestävät matkatavaroitaan käytävällä.
Yhdysvalloissa matkustajat jaetaan ryhmiin istumapaikan mukaan ja takaosassa istuvat pääsevät koneeseen ensin. Näin takaosassa istuvien ei tarvitse odottaa etuosan matkailijoiden järjestäessä matkatavaroitaan käytävällä.
 
  
 
==Erikoisruokavaliot==
 
==Erikoisruokavaliot==
  
Suurimmilla lentoyhtiöillä on tavallisesti erilaisia ruokavaihtoehtoja allergikoille, vegetaareille, erilaisille uskonnonryhmille jne. Matkailijan pitää itse ilmoittaa viimeistään 24 tuntia ennen lentoa haluavansa tällaisen aterian.  
+
Suurimmilla lentoyhtiöillä on tavallisesti ruokavaihtoehtoja allergikoille, kasvissyöjille, eri uskontokunnille jne. Ilmoita viimeistään 24 tuntia ennen lentoa, jos sinulla on erityistoiveita.  
  
==Jet lag==
+
==Aikaerorasitus==
  
Jet lag on väsymystä joka matkailija kokee matkustaessaan pitkiä matkoja länteen tai itään. Kun siirtyy [[aikavyöhykkeet|aikavyöhkkeestä]] toiseen kehon ja ympäristön kellojen välillä on aikaeroa. Tämän alkaa huomata jos aikaero lähtöaseman tai määränpään välissä on pari-kolme tuntia tai enemmän ja yleensä väsyy helpommin itään päin matkustaessa.
+
Aikaerorasitus eli ''jet lag'' on väsymystä, jota matkailija kokee matkustaessaan pitkiä matkoja länteen tai itään. Kun siirtyy [[aikavyöhykkeet|aikavyöhykkeeltä]] toiselle, kehon ja ympäristön kellojen välillä on aikaero. Aikaerorasituksen huomaa yleensä, kun lähtöaseman ja määränpään välissä on pari-kolme tuntia tai enemmän. Yleensä itään päin matkustaessa väsyy helpommin.
  
Ennen pitkää matkaa kannattaa nukkua hyvät yöunet ja sen lisäksi kannattaa nukkua koneessa. Ensimmäiset pari päivää kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin, tosin nuku vain yöllä jotta kehosi sopeutuisi uuteen aikaan.
+
Ennen pitkää matkaa kannattaa nukkua hyvät yöunet, ja lisäksi kannattaa nukkua koneessa. Ensimmäiset pari päivää kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin, mutta nukkua silti vain yöllä, jotta keho sopeutuu uuteen aikaan.
  
 
==Matkatavarat==
 
==Matkatavarat==
  
Tarkista lentoyhtiön sivuilta miten paljon matkatavaraa saat tuoda mukaasi lentokoneeseen. Liikelentokone ei ole sopiva liikenneväline valtavien matkatavaramäärien kanssa matkustamiseen. Jos matkatavaroissasi on "ylipainoa" (yleinen raja ruumaan meneville matkatavaroille on 20 kg/henkilö) siitä voi joutua maksamaan melkoisesti. Jos sinulla on oikein paljon matkatavaraa voi harkita lentorahtia tai jopa tavaroiden lähettäminen junalla tai meritse.
+
Tarkista lentoyhtiöltä, miten paljon matkatavaraa saat tuoda mukaasi lentokoneeseen. Liikelentokone ei ole sopiva liikenneväline valtavien matkatavaramäärien kuljettamiseen. Jos matkatavaroissasi on "ylipainoa" (yleinen raja ruumaan meneville matkatavaroille on 20 kg/henkilö), siitä voi joutua maksamaan melkoisesti. Jos sinulla on oikein paljon matkatavaraa, harkitse lentorahtia tai jopa tavaroiden lähettämistä junalla tai meritse.
  
 
==Veritulppia jaloissa==
 
==Veritulppia jaloissa==
Pitkillä lentomatkoilla joutuu istumaan paikallaan tuntikausia, ja etenkin ikäihmisillä ja sydänpotilailla verta voi kerääntyä jalkoihin. Välttääksesi näitä veritulppia kannattaa:
+
Pitkillä lentomatkoilla joutuu istumaan paikallaan tuntikausia, ja etenkin ikäihmisillä ja sydänpotilailla verta voi kerääntyä jalkoihin. Veritulppien välttämiseksi kannattaa:
  
* Nousta kävelemään pienen lenkin käytävässä joka toinen tunti.
+
* Nousta kävelemään pienelle lenkille käytävässä joka toinen tunti.
  
* Valita istuin käytävään päin josta pääsee helpommin liikkumaan.
+
* Valita käytävän viereinen istuin, josta pääsee helpommin liikkumaan.
  
 
* Juoda vettä tai muuta alkoholitonta ja kofeiinitonta juomaa.
 
* Juoda vettä tai muuta alkoholitonta ja kofeiinitonta juomaa.
Rivi 123: Rivi 122:
 
==Lentäminen lasten kanssa==
 
==Lentäminen lasten kanssa==
  
Lapset turhautuvat paikallaan istumisesta lentokoneessa ja kentällä ilman mitään tekemistä. Tässä joitakin vinkkejä jotta matka olisi lapsellekin mukava kokemus:
+
Lapset turhautuvat paikallaan istumisesta lentokoneessa ja kentällä ilman mitään tekemistä. Tässä joitakin vinkkejä, jotta matka olisi lapsellekin mukava kokemus:
  
* Tuo mukaan kannettava DVD-soitin tai muu laite jolla voi katsoa elokuvia tai sitten kirjoja.
+
* Tuo mukaan kannettava DVD-soitin tai muu laite, jolla voi katsoa elokuvia, tai kirjoja.
* Jotain naposteltava lennon aikana – lentoruoka ei aina maistu edes aikuisille.  Kurkkupastilleja nousun ja laskun aikana vähentävät korvakipua.
+
* Pidä mukana jotain naposteltavaa lennon aikana – lentoruoka ei aina maistu edes aikuisille.  Kurkkupastillit nousun ja laskun aikana vähentävät korvakipua.
* Anna lapselle ikkunapaikan – lentoasemalla ja ilmassa on paljon nähtävää.
+
* Anna lapselle ikkunapaikka – lentoasemalla ja ilmassa on paljon nähtävää.
  
Jos matkustat alle kolmevuotiaan kanssa, kysy pikkulapsille tarkoitettua istuntia jossa lapsi voi istua turvallisesti (samanlainen kuin autoissakin). Kysy myös henkilökunnalta jos lentokoneesta löytyy lapselle tarkoitettua happinaamaria (jos kabiinin paine laskee).
+
Jos matkustat alle kolmivuotiaan kanssa, kysy pikkulapsille tarkoitettua istuinta, jossa lapsi voi istua turvallisesti (vastaavaa kuin autoissa). Kysy myös henkilökunnalta, olisiko lentokoneessa lapselle tarkoitettua happinaamaria siltä varalta, että matkustamon paine laskee.
  
Laske myös sen varalle että lento myöhästyy ja varmista että sinulla on lapsellesi riittävästi vaatteita, ruokaa, tekemistä jne.
+
Varaudu myös siihen, että lento myöhästyy, ja varmista että sinulla on lapsellesi riittävästi vaatteita, ruokaa, tekemistä jne.
 
   
 
   
 
[[de:Reisen mit dem Flugzeug]]
 
[[de:Reisen mit dem Flugzeug]]
 
[[en:Tips for flying]]
 
[[en:Tips for flying]]
 
[[ja:飛行機旅行のコツ]]
 
[[ja:飛行機旅行のコツ]]

Versio 12. elokuuta 2011 kello 00.31

Kölnin lentoaseman lähtöjä


Tämä artikkeli on matkailuaihe.Pitkiä välimatkoja matkustaessa lentäminen on usein nopein ja kätevin vaihtoehto. Lentäminen on usein varsinkin halpalentoyhtiöitä käyttäessä edullistakin. Tässä joitakin vinkkejä lentomatkailuun:

Varaa

Lentoyhtiön valitseminen

Lentoyhtiöiden palveluita ja mukavuustasoa voi vertailla etukäteen netissä [1].

Useita lentoasemia

Suurissa kaupungeissa saattaa olla useita lentoasemia. Katso etukäteen lentolipusta, mille lentoasemalle kone laskeutuu ja mistä se lähtee. Varaa riittävästi aikaa vaihtoon, jos joudut vaihtamaan lentokenttää lennon vaihdon yhteydessä. Halpalentoyhtiöt käyttävät usein pienempiä lentokenttiä, jotka voivat sijaita yli sata kilometriä itse kohteesta (esim. Frankfurt-Hahn).

Jos et ole varma siitä, mihin aikaan saavut lentokentälle, on parasta varata päivän viimeinen lento. Jos saavutkin aikaisemmin kentälle, voit vielä päästä aiemmalle lennolle, jos siihen on vapaita paikkoja.

Kansainväliset ja maan sisäiset lennot

Maan sisäiset lennot ovat usein kansainvälisiä lentoja edullisempia. Esimerkiksi Hongkongista Pekingiin matkustaessa voit säästää rahaa menemällä rajan yli Shenzeniin ja lentämällä sieltä Pekingiin.

Halpalentoyhtiöt

Halpalentoyhtiöitä käyttämällä voi säästää rahaa. Halpalentoyhtiöillä on kuitenkin joitakin rajoituksia:

 • varausta ei voi muuttaa tai se maksaa
 • matkatavaraa saa ottaa vähemmän
 • vähemmän mukavuuksia
 • ruoka ja juoma maksavat erikseen
 • ei erillisiä odotussaleja (loungeja)
 • ei jäsenyysohjelmaa (poikkeus: Air Berlin)

Varmista lisäksi, että mainostettu hinta sisältää kaikki lentokenttämaksut, polttoainemaksut jne.

Liput

Whiskey Tango Foxtrot

Kun soitat ulkomaiselle lentoyhtiölle tai matkatoimistolle tehdääksesi muutoksia varaukseesi, voit antaa heille Passenger Name Recordisi ja käyttää kansainvälistä puhelinaakkosjärjestelmää (Alpha Bravo Charlie Delta Echo Foxtrot Golf Hotel India Juliet Kilo Lima Mike November Oscar Papa Quebec Romeo Sierra Tango Uniform Victor Whiskey X-ray Yankee Zulu).

Sähköisen lipun (e-ticket) etuna on, ettei se voi kadota: se on koko ajan lentoyhtiön tietojärjestelmässä. Voit myös muuttaa matkasuunnitelmaasi joutumatta hakemaan uusia lipputulosteita. Jos lentoyhtiöllä on lähtöselvityksen tekemiseen online- tai itsepalvelumahdollisuus, voit tulostaa tarkistuskorttisi (boardingpass) itse. Sähköinen lippu voi olla hankala, jos joudut vaihtamaan lentoyhtiötä. Jos lennät usealla eri lentoyhtiöllä matkasi aikana, kannattaa käyttää paperisia lippuja varmuuden vuoksi. Jotkut yhtiöt veloittavat lisää lipunkirjoituksesta.

Matkustaminen pelkillä käsimatkatavaroilla

Jos menet vaikkapa vain viikonlopun mittaiselle matkalle, kannattaa harkita matkustamista vain käsimatkatavaroiden kanssa. Tällöin ei tarvitse odottaa laukkua määränpäässä, eikä laukun katoamista tarvitse pelätä. Varmista ennen matkaa, että laukkusi on riittävän pieni ja kevyt. Muista, että nesteiden kuljettamisessa on rajoituksia: turvatarkastuksen läpi ei saa viedä esimerkiksi täytettyjä pulloja.

Internet-lähtöselvitys

Lentoasemalla tehtävän lähtöselvityksen lisäksi joidenkin lentoyhtiöiden asiakkaana voit tehdä lähtöselvityksen itse netissä. Palvelu aukeaa usein 24 tuntia ennen koneen lähtöä. Nettilähtöselvityksessä voit valita istumapaikkasi itse hyvissä ajoin, ilmoittaa miten paljon laukkuja sinulla on mukana jne. Palvelun laajuus vaihtelee lentoyhtiöittäin: joskus liput voi tulostaa itse, joskus taas ne pitää joka tapauksessa hakea lentoaseman tiskiltä.

Joskus koneeseen voi päästä nopeammin tekemällä lähtöselvityksen etukäteen, jos lähtöselvityksen aiemmin tehneille matkustajille on lentoasemalla oma jono.

Mm. American Airlinesilla, Air Canadalla ja KLM:llä on käytössä elektroninen kännykällä toimiva boarding pass.

Muita kaukolähtöselvitysmenetelmiä

Singapore Airlines-lentoyhtiöllä lähtöselvityksen voi tehdä puhelimitse, faksitse, tekstiviestitse tai Singaporen keskustassa sijaitsevassa toimistossa. Lufthansalla voi myös tehdä lähtöselvityksen tekstiviestillä. Hongkongin ja Kuala Lumpurin rautatieasemalla on lähtöselvityspalvelu, jossa voi myös jättää matkalaukut.

Hyvän istuimen valitseminen

Istuimen valitsemisesta:

 • Ikkunapaikoilta on parhaimmat näkymät, mutta niistä on hankalampi päästä liikkumaan. Käytäväpaikoilta pääse paremmin liikkumaan, mutta toisaalta käytävän liikenne voi häiritä. Keskipaikoilta puolestaan ei näe ikkunoista ulos, eikä edes vessassa pääse käymään pyytelemättä anteeksi vierustoverilta.
 • Lentokoneen takaosassa on meluisampaa kuin etuosassa. Siksi meluisat lapset sijoitetaan usein eturiville. Matkailija voi valita, mikä häiritsee vähemmän.
 • Turbulenssia huomaa vähiten lentokoneen keskiosassa.
 • Lopuksi vakavampi asia: Yhdysvaltain Onnettomuustutkintalautakunnan (NTSB) mukaan lento-onnettomuudesta on tilastollisesti todennäköisempää selvitä hengissä istumalla koneen takaosassa.

Aiheeseen liittyviä sivustoja

Ennen lähtöä

Pakkaa mukaan vain tavaroita, joita tarvitset matkalla. Älä ota mukaasi suuria tavaramääriä vain huvin vuoksi – niitä on hankala kantaa ja kuljettaa, niistä voi joutua maksamaan ylimääräistä ja turvatarkastuksessakin niistä voi koitua ongelmia.

Usein lennolle saa tuoda omat eväät mukaan, ja näin kannattaakin tehdä, jos ruoasta joutuu maksamaan koneessa. Muista kuitenkin, että täytettyjä pulloja ei saa viedä turvatarkastuksen läpi.

Katso myös pakkauslistaa.

Lentoasemalla

Lentoasemalle kannattaa tulla ajoissa, vähintään tuntia ennen maan sisäistä lentoa ja kaksi tuntia ennen kansainvälistä lentoa. Varsinkin suurilla lentoasemilla voi olla todella pitkiä jonoja sekä lähtöselvitystiskille että turvatarkastukseen.

Jos epäilet että olet myöhästymässä koneesta, ota heti yhteys lentoyhtiön henkilökuntaan.

Lähtöselvitys

Lähtöselvityksen voi tehdä ennen lähtöä tai lentoasemalla. Jos sinulla ei ole ruumaan meneviä laukkuja, ja olet tulostanut boarding passin, voit mennä suoraan turvatarkastukseen. Poista laukuista vanhat laput ennen kun jätät ne tiskille. Jos teet lähtöselvityksen tiskillä, sinun on esitettävä passisi.

Joillakin lentoasemilla frequent flyer -kanta-asiakasohjelmien jäsenille on oma jono lähtöselvitystiskillä ja turvatarkastuksessa.

Odotussalit

Suurimmilla lentokentillä on erillisiä odotussaleja (ns. loungeja), jossa ensimmäisen luokan matkustajat ja lentoyhtiön kanta-asiakkaat pääsevät nauttimaan kahvia ja lukemaan sanomalehtiä ilmaiseksi odottaessaan lähtöä. Niihin pääsee myös tavallinen matkustaja pienestä lisämaksusta.

Lentokoneeseen nousu

Lentokoneeseen noustaan portilta useimmiten 15–20 minuuttia ennen lähtöä. Tavallisesti jonoon mennään, kun virkailija portilla ilmoittaa portin aukeavan. Jos lennolla on pyörätuolimatkustajia, he menevät koneeseen ensimmäisinä. Joissakin tapauksissa ensimmäisen luokan matkustajat pääsevät ensimmäisinä koneeseen. Yhdysvalloissa matkustajat jaetaan ryhmiin istumapaikan mukaan, ja takaosassa istuvat pääsevät koneeseen ensin. Näin takaosassa istuvien ei tarvitse odottaa, kun etuosan matkailijat järjestävät matkatavaroitaan käytävällä.

Erikoisruokavaliot

Suurimmilla lentoyhtiöillä on tavallisesti ruokavaihtoehtoja allergikoille, kasvissyöjille, eri uskontokunnille jne. Ilmoita viimeistään 24 tuntia ennen lentoa, jos sinulla on erityistoiveita.

Aikaerorasitus

Aikaerorasitus eli jet lag on väsymystä, jota matkailija kokee matkustaessaan pitkiä matkoja länteen tai itään. Kun siirtyy aikavyöhykkeeltä toiselle, kehon ja ympäristön kellojen välillä on aikaero. Aikaerorasituksen huomaa yleensä, kun lähtöaseman ja määränpään välissä on pari-kolme tuntia tai enemmän. Yleensä itään päin matkustaessa väsyy helpommin.

Ennen pitkää matkaa kannattaa nukkua hyvät yöunet, ja lisäksi kannattaa nukkua koneessa. Ensimmäiset pari päivää kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin, mutta nukkua silti vain yöllä, jotta keho sopeutuu uuteen aikaan.

Matkatavarat

Tarkista lentoyhtiöltä, miten paljon matkatavaraa saat tuoda mukaasi lentokoneeseen. Liikelentokone ei ole sopiva liikenneväline valtavien matkatavaramäärien kuljettamiseen. Jos matkatavaroissasi on "ylipainoa" (yleinen raja ruumaan meneville matkatavaroille on 20 kg/henkilö), siitä voi joutua maksamaan melkoisesti. Jos sinulla on oikein paljon matkatavaraa, harkitse lentorahtia tai jopa tavaroiden lähettämistä junalla tai meritse.

Veritulppia jaloissa

Pitkillä lentomatkoilla joutuu istumaan paikallaan tuntikausia, ja etenkin ikäihmisillä ja sydänpotilailla verta voi kerääntyä jalkoihin. Veritulppien välttämiseksi kannattaa:

 • Nousta kävelemään pienelle lenkille käytävässä joka toinen tunti.
 • Valita käytävän viereinen istuin, josta pääsee helpommin liikkumaan.
 • Juoda vettä tai muuta alkoholitonta ja kofeiinitonta juomaa.

Lentäminen lasten kanssa

Lapset turhautuvat paikallaan istumisesta lentokoneessa ja kentällä ilman mitään tekemistä. Tässä joitakin vinkkejä, jotta matka olisi lapsellekin mukava kokemus:

 • Tuo mukaan kannettava DVD-soitin tai muu laite, jolla voi katsoa elokuvia, tai kirjoja.
 • Pidä mukana jotain naposteltavaa lennon aikana – lentoruoka ei aina maistu edes aikuisille. Kurkkupastillit nousun ja laskun aikana vähentävät korvakipua.
 • Anna lapselle ikkunapaikka – lentoasemalla ja ilmassa on paljon nähtävää.

Jos matkustat alle kolmivuotiaan kanssa, kysy pikkulapsille tarkoitettua istuinta, jossa lapsi voi istua turvallisesti (vastaavaa kuin autoissa). Kysy myös henkilökunnalta, olisiko lentokoneessa lapselle tarkoitettua happinaamaria siltä varalta, että matkustamon paine laskee.

Varaudu myös siihen, että lento myöhästyy, ja varmista että sinulla on lapsellesi riittävästi vaatteita, ruokaa, tekemistä jne.