Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Venäjä

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 9. heinäkuuta 2007 kello 21.45 – tehnyt TeeMa (keskustelu | muokkaukset)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Venäjä

Default Banner.jpg

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
noframe
Perustiedot
Pääkaupunki Moskova
Valtiomuoto Federaatio
Valuutta Venäjän rupla (RUR)
Pinta-ala total: 17 075 200 km2
Väkiluku 143 420 309 (2005 arvio)
Kieli Venäjä
Uskonto ortodoksisuus, islam, muita
Puhelinnumero +7
Internet-domaini .ru
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2 to +12

Venäjä sijaitsee osittain Euroopassa ja Aasiassa. Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio.

Alueet

Venäjän kartta


Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Passi ja matkustus asiakirjat

Venäjällä on kaikkien ihmisten aina pidettävä passia, viisumia ja todistusta rekisteröinnistä mukanansa. Valokopio ei virallisesti kelpaa passista eikä viisumista. (Tämä koskee myös Venäjän kansalaisia.)

Viisumi

Suomalainen tarvitsee aina Venäjälle viisumin. Viisumin hankkiminen ilman kutsua on mahdotonta. Matkatoimistot, jotka välittävät Venäjän viisumeita, hoitavat aina myös kutsun hankinnan. Tästä syystä matkatoimiston käyttäminen viisumin hankinnassa on usein kaikkein helpoin keino.

Erilaiset viisumimahdollisuudet Venäjälle ovat:

  • Yhden vierailun viisumi, max 30 pv.
  • Kahden vierailun viisumi, max 90 pv.
  • Vuoden viisumi, rajoittamaton määrä vierailuita.

Rekisteröinti

Venäjälle saavuttua on vierailijan mitä pikimmin rekisteröitävä itsensä. Rekisteröinnin suorittamiseksi on käytännössä kaksi mahdollisuutta. Rekisteröinnin voi suorittaa viisumia varten tehdyn kutsun tekijä. Usein erityisesti matkatoimiston kautta viisumia hommatessa, ei viisumin omaava henkilö tiedä missä tämä kutsun tehnyt organisaatio sijaitsee. Toinen mahdollisuus rekisteröidä itsensä on jossakin virallisessa majoituspalveluita tarjoavassa yrityksessä, eli hotellissa tai hostellissa.

Tulliselvityslomake

Tulliselvityslomake kannattaa tehdä maahan saavuttaessa sekä maasta poistuttaessa, mikäli kannat mukana rahaa tai muuta arvokasta tavaraa 3000 - 10 000 USD arvosta. Lomakkeen saat raja-asemalta. Muista tarkistaa, että tulli tulli laitaa leiman lomakkeeseen. Mikäli summa ylittää 10 000 USD, pitänee tehdä tullaus.

Tule

Liiku

Lentokoneella

Erityisesti kauempana idässä on ajoittain lentokone ainoa mahdollinen kulkuneuvo kaupunkien välillä. Useat venäläiset lentoyhtiöt ovat kuitenkin huomattavasti mainettaan parempia ja kyyti venäläisissä lentokoneissa useinkin länsiversioihinsa verrattavaa.

Junalla

Venäjällä junalla matkustaminen on helpoin, halvin ja luotettavin matkustusmuoto ja rataverkko käsittää suurimman osan maasta. Junalippu esimerkiksi Pietarista Moskovaan maksaa edullisimmillaan 500 ruplaa. (n.15€) Junissa on useita hyttiluokkia, platskart (edullinen), kupe (kalliimpi), ja lux (kallein). Junat ovat lähes poikkeuksetta makuuvaunullisia.

Autolla

Bussilla

Kaupungeissa bussit ovat yksi halvimmista kulkuneuvoista (euroissa noin 0,20 euroa). Liput ostetaan lipunmyyjältä, joka kiertää bussissa rahastamassa. Kun matkustat bussilla kaupungista toiseen, pitää ostaa bussilippu hyvissä ajoin linja-autoasemalta ja matkatavaroista, jotka laitetaan tavaratilaan, saatetaan periä maksu.

Taksilla

Taksilla liikkuminen on edullista, alkaen 60-80 ruplaa. Taksia yleisempi ja edullisempi tapa liikkua on ottaa auto kadulta. Venajalla mika tahansa kulkuneuvo toimii kuin taksi. Kadun varteen seisomaan ja kasi pystyyn kuin liftatessa ja paikalle pikaisesti pysahtyy oikeaan suuntaan meneva auto. Tiedustelu kuljettajalta reitin suunnasta ja pikainen hintaneuvottelu, mikali yhteisymmarrykseen paastaan voi matka alkaa. Tata epavirallista taksi toimintaa kayttavat kaikki kansalaiset ja palvelua tarjoavat kaikki kansalaiset. Paikalle voi pysahtya auto ambulanssista, ladaan tai limusiiniin. Toiminta on kuitenkin epavirallista eika kyytia kannata viittoa miliisin valittomassa laheisyydessa. Kyseinen toiminta ei myoskaan ole suositeltavaa kielitaidottomalle.

Laivalla

Puhu

Suurin osa ihmisistä on kielitaidoistaan huolimatta erittäin ujoja puhumaan vieraita kieliä. Onkin hyvin suositeltavaa opetella edes muutamia yksinkertisia lauseita venäjäksi, sekä minimissään kyrillinen aakkosto kadun nimien ja liikekilpien ymmärtämiseksi. Venäjän kielessä ei juurikaan ole murteellisia eroja ja näin ollen perusvenäjän kielitaidolla pärjää hyvin koko Venäjän alueella, sekä kaikissa entisissä neuvostomaissa.

Osta

Hintataso

Venäjällä hinnat ovat jakautuneet varsin voimakkaasti kahteen ryhmään. Venäjällä ja entisissä neuvostomaissa tuotetut perustuotteet ovat varsin edullisia, mutta vastakohtana kaikki tuontitavara on huomattavan kallista. Länsimaista muotia ei kannatakaan tulla Venäjälle shoppailemaan, mutta mikali haluaa löytää hyvää ja edullista perustavaraa, voi ostoksissa tehdä varsinaisia löytöjä.

Venäjän suurimmat kaupungit lähestyvät päivä päivältä Suomen hintatasoa, Pietarin alkaessa olla jo samalla tasolla ja Moskovan ollessa osittain jo Helsinkiä kalliimpi kaupunki.

Syö

Juo

Yksin ei Venäjällä koskaan juoda ja ilman ruokaa vain hätätapauksessa. Tämä lause pitää sisällään tiivistetysti venäläisen juomakulttuurin. Yleisin seuralainen votkalle onkin kaksi ystävää. Erityisesti junissa matkustaessa näkee kaksi kaverusta, jotka haluavat juoda votkaa ja he kutsuvat lähimmän henkilön mukaan votkan juontiin vain saadaksensa kasaan kolme henkeä.

  • Vodka (Водка). Venäjän 'kansallisjuoma'. Venäjällä juhlapäivääkin juhlistetaan nostamalla malja Votkaa. Erilaisia votkia löytyy lukemattomia. Oikein valmistettu votka ei haise. Poikkeuksetta votkan seurana on oltava kaksi ystävää, sekä jotain pientä naposteltavaa. Votkaa löytyy likimain jokaisesta lähikaupasta.
  • Kvas (Квас). Kvas on kotikaljan ja siman sukulainen, jota näkee kesäisin myytävän isoista tankeista kadun kulmissa. Kvas valmistetaan tummasta leivästä.
  • Tšai (Чаи). Votkaakin kulutetumpi juoma Venäjällä on tee. Aina mennessä vieraisille on yksi ensimmäisiä kysymyksiä vieraan halukkuus juoda teetä. Tästä ehdotuksesta on varsin epäkohteliasta kieltäytyä.
  • Šampanskoje (Шампанское). Venäläinen kuohuviini on maistamisen arvoinen juoma. Omanlaiseensa kulttimaineeseen tämä varsin edukas 'Shamppanja' on noussut trenditietoisten nuorten keskuudessa. Se on usein huomattavan makeaa "aitoon" ranskalaiseen verrattuna, mutta silti varsin juomakelpoista ja erittäin hyvää hinta-laatu suhteeltaan. Edullisimman pullon löytää alle eurolla. Erityisen suositeltu juoma varsinkin siiderin ystäville, ja muille olutta ja votkaa kaihtaville.

Nuku

Venäjällä on helppo löytää edukasta kotimajoitusta. Linja-auto- ja rautatieasemilla päivystää mummoja tarjoamassa ylimääräisiä huoneitaan matkailijoille pientä eläkettään pidentääkseen.

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeiset hullut vuodet ovat pääpiirteissään jo ohitse ja suurin osa Venäjän kaupungeista on aivan yhtä turvallisia, kuin mikä tahansa vastaava eurooppalainen kaupunki. Turistialueilla ei kuitenkaan voi olla täysin turvassa taskuvarkailta. Myöskään yöaikaan ei ole järkevää liikkua pääväylien ulkopuolella yksinään.

Liikenne on Venäjällä noussut ihmisten yleisimmäksi kuolinsyyksi ja näin ollen on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta liikenteessä.

Pysy terveenä

Hanavesi ei ole suositeltavaa juotavaksi suurimmassa osassa maata. Ravintoloissakin on jääveden sijasta parempi tilata pullotettua vettä tai jotain muuta juotavaa.

Kunnioita

Venäläiset ovat kansallismielistä kansaa, jotka monista pienistä puutteista huolimatta rakastavat maatansa. Ulkomaalaisen ei ole hyväksi arvostella tai haukkua heidän maatansa, jollei valttämättä halua suututtaa venäläisiä isäntiään.

Ota yhteyttä

Lähes kaikkialla Venäjällä lankapuhelimesta lankapuhelimeen soitetut paikallispuhelut ovat ilmaisia ja puhelimia löytyykin monista kahviloista ja muista julkisista tiloista.

Ulkoiset linkit

  • Lajka.net - Rajan yli Karjalaan, [1] tietoa mm. rajamuodollisuuksista.
Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!