Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Venäjä” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Venäjä

Default Banner.jpg

(Ymmärrä)
(Kumottu muokkaus #13518, jonka teki 62.165.141.145 (keskustelu))
Rivi 86: Rivi 86:
 
*'''[[Vladivostok]]'''
 
*'''[[Vladivostok]]'''
  
huora city
+
==Ymmärrä==
  
 
==Tule==
 
==Tule==

Versio 1. lokakuuta 2008 kello 09.48

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
noframe
Perustiedot
Pääkaupunki Moskova
Valtiomuoto federaatio
Valuutta Venäjän rupla (RUR)
Pinta-ala 17 075 200 km2
Väkiluku 143 420 309 (2005 arvio)
Kieli venäjä
Uskonto ortodoksisuus, islam
Puhelinnumero +7
Internet-domaini .ru .su
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2 to +12

Venäjä sijaitsee osittain Euroopassa ja Aasiassa. Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio.

Alueet

Venäjän alueet

Venäjä on maantieteellisesti jaettu 8 alueeseen:

Kaupungit

Ymmärrä

Tule

Venäjällä on kaikkien ihmisten aina pidettävä passia, viisumia ja todistusta rekisteröinnistä mukanansa. Valokopio ei virallisesti kelpaa passista eikä viisumista. (Tämä koskee myös Venäjän kansalaisia.) Älä kuitenkaan kanna passia mukanasi yöelämässä, turisteilta kelpaa valokopiot (monet hotellit kerää passit ja rekisteröitymislomakkeet talteen majoituksen ajaksi).

Suomalainen tarvitsee aina Venäjälle viisumin. Viisumin hankkiminen ilman kutsua on mahdotonta. Matkatoimistot, jotka välittävät Venäjän viisumeita, hoitavat aina myös kutsun hankinnan. Tästä syystä matkatoimiston käyttäminen viisumin hankinnassa on usein kaikkein helpoin keino.

Erilaiset viisumimahdollisuudet Venäjälle ovat:

 • Yhden vierailun viisumi, max 30 pv.
 • Kahden vierailun viisumi, max 90 pv.
 • Vuoden viisumi,(vanha) rajoittamaton määrä vierailuita,(uusi) 180 pv, joista puolet ensimmäisen puolivuoden aikana ja puolet toisen vuosipuolikkaan aikana.

Venäjälle voi joulukuun 2008 alusta alkaen matkustaa autolautalla ilman viisumia. Maassa voi olla ilman viisumia 72 tuntia. Katso kohta Laivalla.

Venäjälle saavuttua on vierailijan mitä pikimmin rekisteröitävä itsensä. Rekisteröinti tulee tehdä mikäli oleskelu Venäjällä kestä yli 3 arkipäivää. Rekisteröinnin suorittamiseksi on käytännössä kaksi mahdollisuutta. Rekisteröinnin voi suorittaa viisumia varten tehdyn kutsun tekijä. Usein erityisesti matkatoimiston kautta viisumia hommatessa, ei viisumin omaava henkilö tiedä missä tämä kutsun tehnyt organisaatio sijaitsee. Toinen mahdollisuus rekisteröidä itsensä on jossakin virallisessa majoituspalveluita tarjoavassa yrityksessä, eli hotellissa tai hostellissa.

Tulliselvityslomake kannattaa tehdä maahan saavuttaessa sekä maasta poistuttaessa, mikäli kannat mukana rahaa tai muuta arvokasta tavaraa 3000 - 10 000 USD arvosta. Lomakkeen saat raja-asemalta. Muista tarkistaa, että tulli tulli laitaa leiman lomakkeeseen. Mikäli summa ylittää 10 000 USD, pitänee tehdä tullaus. Normaali turistin ei tähän byrokratiaan tarvitse enää osallistua.

Lentokoneella

Suomesta on lentoja Moskovaan, Pietariin ja Petroskoihin (Petrozavodsk).

Junalla

Helsingistä on suora junayhteys Viipurin kautta Pietariin ja eteenpäin Moskovaan asti.

Bussilla

Venäläisella bussilla pääsee Helsingistä Pietariin, hinta n. (30 eur); Helsingistä, Lahdesta, Kouvolasta, Imatralta, Joensuusta Petroskoihin (hinta vaihtelee matkan pituuden mukaan; Helsinki-Petroskoi n. 35 eur).

Helsingistä bussit ajavat Pietariin Suomen-asemalle (Finlandskij Voksal) ja takaisin päivittäin. Petroskoihin bussi kulkee 3 kertaa viikossa. Lisäksi yksityisbussit kulkevat tilauksesta soittamalla Venäläiselle matkanjärjestäjälle joka hoitaa pikkubussin noutamaan kotiovelta perille ovelle saakka, hinta n. 55-65 eur.

Em. hinnat 08/2008!

Laivalla

Stella Line [1] liikennöi Helsingistä Pietariin M/S Julialla entisellä M/S Christian IV:llä .

Kesäisin myös Lappeenrannan ja Viipurin välillä risteilyjä.

Autolla

Venäjällä on huonoja ja hyväkuntoisia teitä. Suositeltavaa olisi olla kansainvälinen ajokortti (International Driving Permit), eli virallinen, maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista, jonka voi hankkia Autoliitolta [2].

Autolla Venäjälle mentäessä normaalien matkustusasiakirjojen lisäksi tarvitaan autolle pakollinen liikennevakuutus Venäjälle, suomalainen liikennevakuutus ei ole voimassa Venäjällä. Huom! Näillä näkymin tilanne helpottuu 1.1.2008 jos Venäjä liittyy kansainväliseen Green Card -järjestelmään.

Rajalla kuljettaja täyttää tulliselvityksen kahtena kappaleena joista toinen jää rajalle, toinen kuljettajalle, molemmat kappaleet tulee leimata rajalla. Kuljettajalle annetaan lupa ajoneuvon väliaikaseksi viemiseksi Venäjälle. Tuo saatu vihreä paperi tulee ehdottomasti säilyttää ja tuoda ajoneuvon mukana rajalle takaisin palattaessa Suomeen; muuten ajoneuvon tuonti takaisin voi olla erityisenkin ongelmallista. Palattaessa täytetään jälleen tulliselvitys, nyt riittää yksi kappale. Tullivirkailija vastaanottaa mentäessä täytetyn tulliselvityksen sekä leimaa ja vastaanottaa nyt täytetyn paluuselvityksen. Lisäksi virkailija ottaa pois ajoneuvon väliaikaisen maahantuontiluvan. Kts. alla Tulliselvityslomake


Tulliselvituslomake

Uusi tulliselvituslomake (laajenna klikkaamalla)

Autoilijan pitää tehdä 3 kpl tulliselvituslomakkeita (Таможенная декларация), josta yksi jää rajalle, toiseen tulee leima (Huom! maastapoistumispäiväksi kannattaa merkata viisumin viimeinen voimassaolopäivä) ja se palautetaan paluumatkalla tullivirannomaiselle ja kolmas lomake tehdään maasta poistuessa. Lomake muuttui 22.4.2008 ja vanhat lomakkeet eivät käy enään rajalla. Uuden (venäjäksi) lomakkeen saa rajalta tai rus-tourist.ru/getting/declaracija.xls sivulta. Voit myös tulostaa oheisen lomakkeen molemmille puolille paperia. Olisi suositeltavaa että lomakepohja olisi venäjänkielinen, koska tullivirkailija ei aina ymmärrä englanninkielistä lomakeversiota.

Vakuutus

Tarkista autosi vakuutusturva kaskon suhteen vakuutusyhtiöstäsi. Suomalainen autovakuutus ei käy vielä Venäjällä, joten Venäjän puolella raja-asemilla ja rajan läheisyydessä myydään erinäisiä liikennevakuutuksia. Toimistoja löytyy myös kaupungeista. Liikennevahingosta on aina ehdottomasti ilmoitettava Venäjän liikennemiliisille eli GIBDD:lle (ennen GAI) jos haetaan korvausta. Ilmoituksesta on pyydettävä kuitti tai otettava kopio varsinaisesta pöytäkirjasta. Kuitti ja sen avulla saatava pöytäkirja vaaditaan liikennevahingon syyllisyyden selvittämiseksi. Sitä tarvitaan myös silloin, kun vakuutusyhtiö maksaa korvauksen aiheuttamastasi liikennevahingosta tai kun sinulla tai vakuutusyhtiöllä on mahdollisuus vaatia korvausta oikeusteitse vahingon aiheuttajalta.

Venäläisen liikennevakuutuksen vaatiminen itärajan ylittäviltä suomalaisautoilijoilta on loppumassa vuoden 2009 alussa, koska Venäjä liittyy vihreä kortti -sopimuksen piiriin.

Mitä mukaan

 • suomalainen ajokortti
 • kansainvälinen ajokortti on suositeltavaa olla mukana.
 • rekisteriote
 • valtakirja auton hallinnasta, jos auto ei ole omissa nimissä rekisteriotteessa
 • viisumissa "autoturism" merkintä auton käytöstä Venäjällä (uusissa viisumeissa ei enää kirjallista merkintää ajoluvasta, lupa ajaa kuitenkin ainakin kaikilla pitkillä viisuimeilla)
 • tulliselvityslomakkeita 3 kpl (saa myös rajalta mutta nopeuttaa rajamuodollisuuksia kun dokumentit on etukäteen tehtynä).
 • puhelinnumerot ongelmatilanteiden varalta
 • talvella mahdollisesti nastarengastunnus

Nastarengastunnuksen saa esimerkiksi rajaa ennen Suomen puolelta huoltoasemilta. Rengastunnus on haarukka ilman vartta valkoisella pohjalla, punareunaisen kolmion sisällä. Tunnus varoittaa takana tulevia pysähtymistehokkuudestasi.

 • FIN-tarra kuuluisi olla. Kilven EU-merkintä ei riitä, mutta selviät ilman tätäkin
 • palosammutin (pakollinen)
 • ensiapulaukku (pakollinen)
 • varoituskolmio (pakollinen)

Saattaa olla hyödyllistä pitää mukana:

 • vararengas (täysi) ja renkaanvaihtotyökalut (rikki ajetun vanteen tilalle uuden ostaminen lähes mahdotonta, paikallinen tapa korjuuttaa peltivanne erityisessä vannetyö korjaamossa "zinamontaz". hinauspalvelujen kylttejä teitten varsilla puissa "evakuator")
 • hinausköysi
 • polttoainekanisteri (mielellään metallinen jerry-kannu, koska muovisiin bensakanistereihin ei saa tankata rajan bensa-asemilla).
 • työkaluja
 • vara-avain
 • lumilapio
 • taskulamppu
 • rattilukko
 • akkukaapelit
 • pitemmille matkoille varaosia ym. tarpeellista

Huolla autosi ennen lähtöä. Auto kannattaa ehkä tyjentää myös turhista tavaroista.

Liiku

Lentokoneella

Erityisesti kauempana idässä on ajoittain lentokone ainoa mahdollinen kulkuneuvo kaupunkien välillä. Useat venäläiset lentoyhtiöt ovat kuitenkin huomattavasti mainettaan parempia ja kyyti venäläisissä lentokoneissa useinkin länsiversioihinsa verrattavaa.

Junalla

Venäjällä junalla matkustaminen on helpoin, halvin ja luotettavin matkustusmuoto ja rataverkko käsittää suurimman osan maasta. Junalippu esimerkiksi Pietarista Moskovaan maksaa edullisimmillaan 500 ruplaa. (n.15€) Junissa on useita hyttiluokkia, platskart (edullinen), kupe (kalliimpi), ja lux (kallein). Junat ovat lähes poikkeuksetta makuuvaunullisia.

Autolla

Venäjällä voi matkustaa mainiosti tavallisella henkilö-, paketti- tai matkailuautolla. Maastoauto ei ole pakollinen, mutta toki huolettomin, koska teissä saattaa olla pahoja töyssyjä. Leiriytyä saa lähestulkoon kaikkialla ja paikkoja löytyy myös teiden varsilta. Teltta, makuupussit, makuualustat, nuotiokattilat, vesiastia, kirves ja muut retkeilyvälineet siis kyytiin. Tulentekoon ei vaadita lupaa, mutta kyliin majoittuessa on kohteliasta kysyä paikkaa ja maksaa polttopuista.

Älä jätä autoosi arvoesineitä näkyville. On paikkoja, joihin autoa ei kannata jättää yöksi. Kysy yksityisiltä ihmisiltä mahdollisuutta pitää heidän pihassaan, hotellien lähellä on yleensä vartioituja parkkipaikkoja. Teillä pärjää henkilöautolla. Ajaminen on lähinnä ajotaidosta kiinni. Maastoautollekin löytyy etsiessä haastetta.

Lyijyttömän polttoaineen löytäminen voi joskus osoittautua hankalaksi syrjäisillä kylillä (harvinaista). Dieseliä saat kaikkialta, mutta se saattaa olla epäpuhdasta pienillä asemilla. Käyttö saattaa aiheuttaa suuttimien säädön seuraavassa huollossa.

Liikennekulttuuri

Liikennekäyttäytyminen Venäjällä on arvaamatonta, kokemattomalle suorastaan vaarallista. On toki mahdollista, että venäläisetkin autoilijat huomioivat toisensa, antavat tietä ja osaavat ajaa - mutta monet myöskään eivät osaa. Tilannenopeudet ovat yleensä aivan liian suuria, ohitukset (hengen)vaarallisia ja monet autot laittomassa kunnossa. Ala-arvoinen tieverkko ei kestä nykyistä liikennemäärää. Lähempänä Suomen rajaa liikennekäyttäytyminen on säntillisempää, mutta suomalaista lainkuuliaisuutta ei kannata odottaa. Ajonopeudet ovat suuria myös kaupunkialueella ja valoja saatetaan käyttää vain pimeällä tai laittaa ne päälle vastaantulijan tullessa.

Anna tarvittaessa tietä siirtymällä oikeaan reunaan, vaikka Suomessa et vastaavanlaisessa tilanteessa sitä tekisikään. Erityisesti tulee Karjalassa varoa tukkirekkoja, jotka kuljettavat puuta "metsäpituisina" ja ovat mutkassa vastaan tullessaan todellinen vaara. Ei ole erikoista että ohitetaan vaikka vastaan tulee auto, tiet ovat usein leveitä. Vastaantulija saattaa myös tulla odottamattomassa kohdassa sinun kaistallesi, mutta yleensä väistää juuri ennen törmäystä. Koko tien leveys on käytettävissä mahdollisia kuoppia ja töyssyjä väistellessä, kunhan poistuu omalle puolelle ennen vastaantulijaa. Talvella kannatta käyttää sisäkurvin puolta, koska mutkat voivat olla kallistuneita ulospäin. Talvella teitä aurataan, hiekoitetaan ja suolataan, mutta pahoja uria on myös. Tiehallinnolla on jatkuva kalustopula.

Aja rohkeasti, mutta kuitenkin huolellisesti ja valppaasti. Unohda suomalaisen liikenteen jäykät periaatteet äläkä odota toisilta sääntöjen noudattamista. Tietyissä tilanteissa tosin on vain ajettava "venäläisittäin"; älä yritä opettaa paikallisille huonoja suomalaisia tapoja vaan ennemmin hyviä, eli toisten huomioon ottamista! Varaa matkustamiseen riittävästi aikaa. Tiestön kunto ei ole aina paras mahdollinen - yllättävän syviä kuoppia ja töyssyjä saattaa olla myös pääteillä, mutta länsiautoilla ajaminen niillä onnistuu kuljettajan taitojen mukaan.

Liikenneympyröiden väistämisvelvollisus vaihtelee ja liikenneympyrässä pidetään kierrettäessä vilkkua päällä sisäkaarteen puolelle. Hitaasti ajavat antavat tietä joko siirtymällä sivumpaan, hiljentämällä tai vilkauttamalla vilkkua oikealle lyhyesti. Kaupungeissa katuja ei ole välttämättä viivoitettu vaan ajetaan vaihtelevasti kaistoilla, kuitenkin noudatetaan auton levyisiä kaistajakoja. Liikennevaloja kannattaa kunnioittaa, koska niiden vaihtumisajat ovat todella lyhyet, ja risteävät autot lähtevät lähes heti kun omalla kaistalla vaihtuu punainen. Kaupungeissa on liikennevalottomia suojateitä, joille jalankulkijat astuvat rohkasti lähes autoista välittämättä. Toisaalta suojateillä jalankulkijoita ei aina kunnioiteta Suomen tapaan. Ei ole lainkaan harvinaista, että pysähtyessäsi suojatien eteen saattaa viereistä kaistaa toinen auto ajaa täyttä vauhtia ohi.

Taajamissa 60 km/t, taajaman ulkopuolella 90 km/t, moottoritiellä 110 km/t. Nopeudet ovat helposti 90, mutta 120 ei ole mitään epänormaalia. Mitä parempi auto, sen kovempaa matka taittuu. Keskinopeus on helposti 90 km/t luokkaa esimerkiksi Karjalassa. Metsätiet vaativat hyvää ajotaitoa henkilöautolla tai maastoauton.

Kun joudut kysymään tietä, vilauta valoja ja aja keskiviivan tuntumaan hiljentäen: yleensä vastaantulija pysähtyy - mutta muista kuitenkin pysähtymisen turvallisuus, ajat sitten Suomessa tai Venäjällä. Valojen vilkauttaminen vauhdissa tarkoittaa yleensä tutkaa ja miliisiä, jotka pääasiassa ovat taajamissa eli kylien kohdilla. Liikennemiliisi tuskin pysäyttää sinua, mutta ei sekään ole mahdotonta. Yleensä ajokortin ja rekisteriotteen näyttäminen riittää. Kuljettajan veressä ei saa olla lainkaan alkoholia: promilleraja on 0, mutta rattijuoppojakin toki liikenteestä löytyy. Mitä kauemmas Venäjälle mennään, sen tavallisempaa on lahjusten vaatiminen. Myös valemiliisejä esiintyy.

Bussilla

Kaupungeissa bussit ovat yksi halvimmista kulkuneuvoista (euroissa noin 0,40 euroa). Liput ostetaan lipunmyyjältä, joka kiertää bussissa rahastamassa. Kun matkustat bussilla kaupungista toiseen, pitää ostaa bussilippu hyvissä ajoin linja-autoasemalta ja matkatavaroista, jotka laitetaan tavaratilaan, saatetaan periä maksu.

Taksilla

Taksilla liikkuminen on edullista, alkaen 60-80 ruplaa. Taksia yleisempi ja edullisempi tapa liikkua on ottaa auto kadulta. Venäjalla mikä tahansa kulkuneuvo toimii kuin taksi. Kadun varteen seisomaan ja käsi pystyyn kuin liftatessa ja paikalle pikaisesti pysähtyy oikeaan suuntaan menevä auto. Tiedustelu kuljettajalta reitin suunnasta ja pikainen hintaneuvottelu, mikäli yhteisymmärrykseen päästään voi matka alkaa. Tätä epävirallista taksi toimintaa käyttävät kaikki kansalaiset ja palvelua tarjoavat kaikki kansalaiset. Paikalle voi pysähtyä auto ambulanssista, ladaan tai limusiiniin. Toiminta on kuitenkin epävirallista eika kyytiä kannata viittoa miliisin välittomassa läheisyydessä. Kyseinen toiminta ei myoskään ole suositeltavaa kielitaidottomalle.

Laivalla

Liftaten

Venäläiset liftaavat usein. Miksi siis et ottaisi heitä kyytiin? He myös haluavat yleensä maksaa kyydistä, eli bensarahaa tienaa helposti. Pakettiautossa ei penkkejäkään tarvitse olla. Näin kulkee mummot, marjat, sienet, kissat, lapset, tavarat mukavasti paikasta toiseen ja luodaan sitä positiivista kulttuuria! Tämä on myös helppo keino saada opastusta, jos et tunne esimerkiksi isoa kaupunkia.

Puhu

Englannin kielen taito voi Venäjällä vielä takkuilla aika pahastikin, esimerkiksi ravintoloissa voi olla vaikeuksia asioida englanniksi, mutta tässä tilanteessa paikalle haetaan joku, joka ymmärtää paremmin. Onkin hyvin suositeltavaa opetella edes muutamia yksinkertisia lauseita venäjäksi, sekä minimissään kyrillinen aakkosto kadun nimien ja liikekilpien ymmärtämiseksi. Venäjän kielessä ei juurikaan ole murteellisia eroja ja näin ollen perusvenäjän kielitaidolla pärjää hyvin koko Venäjän alueella, sekä kaikissa entisissä neuvostomaissa.

Osta

Maatuskoja
 • Maatuskat (матрёшка) ovat suosittuja tuliaisia Venäjältä ja niitä myydään useilla toreilla ja kauppahalleissa.
 • Samovaari (самовар, eli itsekeittäjä) on suosittu tulialainen, joskin se ei välttämättä toimi Suomessa, jos töpselit ovat erilaisia, mutta ainakin perinteisellä samovaarilla saa valmistettua hyvää teetä.

Hintataso

Venäjällä hinnat ovat jakautuneet varsin voimakkaasti kahteen ryhmään. Venäjällä ja entisissä neuvostomaissa tuotetut perustuotteet ovat varsin edullisia, mutta vastakohtana kaikki tuontitavara on huomattavan kallista. Länsimaista muotia ei kannatakaan tulla Venäjälle shoppailemaan, mutta mikäli haluaa löytää hyvää ja edullista perustavaraa, voi ostoksissa tehdä varsinaisia löytöjä.

Venäjän suurimmat kaupungit lähestyvät päivä päivältä Suomen hintatasoa, Pietarin alkaessa olla jo samalla tasolla ja Moskovan ollessa osittain jo Helsinkiä kalliimpi kaupunki.

Syö

 • Borssi, (Борщ) Punajuuresta valmisytettua keittoa. Tarjoillaan lämpimänä tai kylmänä smetanan kanssa.
 • Blinit, (Блины) Ohukaisia, jotka valmistetaan vehnäjauhoista. Tarjotaan usein suolaisten lisukkeiden kera.
 • Shi, (Щи) Ehkäpä yksi kaikkein venäläisimpiä ruokia. Kaalikeitto.

Juo

Yksin ei Venäjällä koskaan juoda ja ilman ruokaa vain hätätapauksessa. Tämä lause pitää sisällään tiivistetysti venäläisen juomakulttuurin. Yleisin seuralainen votkalle onkin kaksi ystävää. Erityisesti junissa matkustaessa näkee kaksi kaverusta, jotka haluavat juoda votkaa ja he kutsuvat lähimmän henkilön mukaan votkan juontiin vain saadaksensa kasaan kolme henkeä.

 • Vodka (Водка). Venäjän 'kansallisjuoma'. Venäjällä juhlapäivääkin juhlistetaan nostamalla malja Votkaa. Erilaisia votkia löytyy lukemattomia. Oikein valmistettu votka ei haise. Poikkeuksetta votkan seurana on oltava kaksi ystävää, sekä jotain pientä naposteltavaa. Votkaa löytyy likimain jokaisesta lähikaupasta.
 • Kvas (Квас). Kvas on kotikaljan ja siman sukulainen, jota näkee kesäisin myytävän isoista tankeista kadun kulmissa. Kvas valmistetaan tummasta leivästä.
 • Tšai (Чай). Votkaakin kulutetumpi juoma Venäjällä on tee. Aina mennessä vieraisille on yksi ensimmäisiä kysymyksiä vieraan halukkuus juoda teetä. Tästä ehdotuksesta on varsin epäkohteliasta kieltäytyä.
 • Šampanskoje (Шампанское). Venäläinen kuohuviini on maistamisen arvoinen juoma. Omanlaiseensa kulttimaineeseen tämä varsin edukas 'Shamppanja' on noussut trenditietoisten nuorten keskuudessa. Se on usein huomattavan makeaa "aitoon" ranskalaiseen verrattuna, mutta silti varsin juomakelpoista ja erittäin hyvää hinta-laatu suhteeltaan. Edullisimman pullon löytää alle eurolla. Erityisen suositeltu juoma varsinkin siiderin ystäville, ja muille olutta ja votkaa kaihtaville.

Nuku

Venäjällä on helppo löytää edukasta kotimajoitusta. Linja-auto- ja rautatieasemilla päivystää mummoja tarjoamassa ylimääräisiä huoneitaan matkailijoille pientä eläkettään pidentääkseen.

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeiset hullut vuodet ovat pääpiirteissään jo ohitse ja suurin osa Venäjän kaupungeista on aivan yhtä turvallisia, kuin mikä tahansa vastaava eurooppalainen kaupunki. Turistialueilla ei kuitenkaan voi olla täysin turvassa taskuvarkailta. Myöskään yöaikaan ei ole järkevää liikkua pääväylien ulkopuolella yksinään. Venäjälle kuuluville Etelä-Kaukasian alueille ei heikon turvallisuustilanteen takia kannata matkustaa.

Liikenne on Venäjällä noussut ihmisten yleisimmäksi kuolinsyyksi ja näin ollen on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta liikenteessä.

Pysy terveenä

Hanavesi ei ole suositeltavaa juotavaksi suurimmassa osassa maata. Ravintoloissakin on jääveden sijasta parempi tilata pullotettua vettä tai jotain muuta juotavaa.

Kunnioita

Venäläiset ovat kansallismielistä kansaa, jotka monista pienistä puutteista huolimatta rakastavat maatansa. Ulkomaalaisen ei ole hyväksi arvostella tai haukkua heidän maatansa, jollei valttämättä halua suututtaa venäläisiä isäntiään.

Ota yhteyttä

Lähes kaikkialla Venäjällä lankapuhelimesta lankapuhelimeen soitetut paikallispuhelut ovat ilmaisia ja puhelimia löytyykin monista kahviloista ja muista julkisista tiloista.KINNIOITA VENÄLÄISIÄ IHMISIÄ JOITTEN NIMI ON SIRGAY

Ulkoiset linkit

NIIRALA - rajamuodollisuudet

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!