Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Uruguay

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 8. helmikuuta 2013 kello 06.49 – tehnyt 193.143.239.98 (keskustelu)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uruguay

Default Banner.jpg

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Uy-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Montevideo
Valtiomuoto Perustuslaillinen tasavalta
Valuutta Uruguayan peso (UYU)
Pinta-ala kokonaismäärä: 176,220 km2
maata: 173,620 km2
vettä: 2,600 km2
Väkiluku 3,386,575 (Heinäkuu 2002)
Kieli Espanja (virallinen), Portuñol tai Brasilero (Portugalia-Espanja sekoitus Brasilian rajalla)
Uskonto Roomalaiskatollisia 66%, Protestantti 2%, Juutalaisia 1%, ei-uskovia tai muita 31%
Puhelinnumero +598
Internet-domaini .uy
Aikavyöhyke (UTC) UTC -3


Uruguay sijaitsee Etelä-Amerikan itärannikolla ja on mantereen toiseksi pienin valtio. Se eroaa muista alueen maista mm. korkean lukutaitoasteen, suuren kaupunkikeskiluokan ja suhteellisen tasaisen tulonjaon vuoksi. Uruguayssa on yksi Etelä-Amerikan mielenkiintoisimmista pääkaupungeista, hurmaavia siirtomaa-ajan kaupunkeja ja kansainvälisesti tunnettuja rantalomakohteita. Ilmapiiri on varsin eurooppalainen ja ilmasto lauhkea.

Kello on 5 tuntia vähemmän kuin Suomessa.


Alueet

Uruguayn kartta

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Pääkaupunki Montevideo sijaitsee vastapäätä Buenos Airesia. Montevideo muistuttaa Buenos Airesia ja sitä kutsutaan usein "Pikku Buenos Aireksiksi". Montevideon parlamenttitalo on monien mielestä maailman kaunein. Eurooppalainen rakennuskanta, runsaat muistomerkit, sekä viihtyisät kahvilat ovat ominaisia kaupungille. Montevideosta länteen sijaitsee maan tärkein maatalousalue, joka on kaunista nähtävää. Alueella on myös hyviä museokohteita tarjoava Paysandú, joka on Uruguayn toiseksi suurin kaupunki. Pääkaupungista itään mentäessä löytyy paljon turistien suosiossa olevia rantoja. Uruguayn paras rantaloman viettopaikka on kuitenkin maan kaakkoisosassa oleva Punta del Este, jossa aikaa voi viettää esim. kalastaen golfaten, sukellellen ja asumukseksi voi hankkia hulpean lomahuvilan.

Uruguayn suosituin urheilulaji on jalkapallo, koripallon ollessa toiseksi suosituinta. Elokuvat ja tanssiminen ovat suosittuja, mutta nuoret ihmiset käyvät myös teatterissa ja konserteissa.

Ilmasto Tam Hel Maa Huh Tou Kes Hei Elo Syy Lok Mar Jou
Max (°C) 22,5 22,2 20,3 17,0 13,7 10,9 10,5 11,1 12,8 15,1 18,3 21,0
Sademäärä (cm) 77 73 99 103 95 95 67 85 89 70 78 80

HUOM! Lämpötilat ovat keskilämpötiloja.


Ilmasto

Talven (kesä-elokuu) keskilämpötila on +5-15c, mutta tuulet saattavat joskus olla hyvinkin purevia. Kesällä (joulu-maaliskuu) päivän keskilämpötilat ovat +23c tienoilla, joinakin päivinä lämpötila nousee yli +30c:n.

Tule

Lentokoneella

Uruguayssa on paljon kansainvälisiä lentokenttiä.

Junalla

Autolla

Bussilla

Laivalla

Liiku

Puhu

Espanja on maan kansallinen kieli ja sitä puhutaan kaikkialla. Uruguayssa espanjalla on oma paikallinen murre.

Portuñol (tai Brasilero) on espanjan ja portugalin sekoitus ja sitä käytetään Brasilian rajalla.

Montevideon ja Punta del Esten ulkopuolella puhutaan hyvin vähän englantia. Englantia puhutaan vain suosituimmissa turisti-paikoissa, ja joissakin ravintoloissa on englanninkielen taitoista henkilökuntaa. Muista ottaa sanakirja mukaan, mikäli et osaa espanjaa.

Osta

Hintataso

Syö

Uruguayssa syödään paljon lihaa. Tyypillistä on myös chivito, maukas ja kookas lihavoileipä. Pienempiin naposteltaviin kuuluu mm olímpicos (kolmioleivät) ja húngaros (mausteinen makkara hotdog-sämpylässä).

Juo

Mate, paikallinen teentapainen yrttijuoma, tulee vastaan kaikkialla. Clericó, valkoviinin ja hedelmämehun sekoitus, on myös suosittua.

Lukuisat baarit ja kahvilat tarjoavat mahdollisuuksia illanviettoon ja yhdessäoloon pienen purtavan tai juotavan merkeissä.

Nuku

Opiskele

Koulujärjestelmä on Uruguayssa 12-vuotinen ja kaksitasoinen: kuusi vuotta peruskoulua ja kuusi vuotta toisen asteen koulua. Kaksi viimeistä toisen asteen kouluvuotta valmistavat oppilaita yliopisto-opiskeluun. Koulupuvut ovat pakollisia vain yksityiskouluissa. Kouluvuosi alkaa maaliskuussa ja päättyy marraskuussa. Uruguaylainen koulujärjestelmä on ennen kaikkea opiskelupainotteinen; opiskelun ulkopuolisia harrastuksia, urheilukerhoja yms. ei koulujen puitteissa yleensä juuri ole. Urheilu- ja muita aktiviteetteja on kuitenkin tarjolla runsaasti muualla kuin koulun puitteissa.

Työskentele

Pysy turvassa

Pysy terveenä

Kunnioita

Ota yhteyttä


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!