Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ukraina

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 21. heinäkuuta 2009 kello 07.22 – tehnyt Trsqr (keskustelu | muokkaukset) (Junalla)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ukraina

Default Banner.jpg

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Up-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Kiova
Valtiomuoto tasavalta
Valuutta hryvnia (UAH)
Pinta-ala 603,700 km2
Väkiluku 48,396,470 (2002)
Kieli ukraina, venäjä
Uskonto ortodokseja
Puhelinnumero +380
Internet-domaini .ua
Aikavyöhyke (UTC) UTC +2
Ukrainan kartta

Ukraina sijaitsee Eurooppassa. Se on suurin kokonaan Euroopassa sijaitseva maa. Ukrainan rajanaapureita ovat Venäjä, Romania, Moldova, Unkari, Slovakia, Puola ja Valko-Venäjä.

Alueet

Kaupungit

Muut kohteet

Ymmärrä

Tule

EU-maan kansalaiset eivät tarvitse viisumia Ukrainaan matkustettaessa alle 3 kuukauden pituisille matkoille. Maahan tultaessa on täytettävä maahantulokortti, joka on pidettävä tallessa matkan ajan ja annettava takaisin maasta lähdettäessä.

Lentokoneella

Finnair ja Aerosvit Airlines lentävät Helsingistä suoria lentoja Kiovaan. Myös Tallinnasta on monipuolinen lentoliikenne Kiovaan, muun muassa Air Balticilla ja Estonian Airilla.

Junalla

Suomesta Ukrainaan junalla matkustamista vaikeuttaa se, että suora junayhteys Pietarista esimerkiksi Kiovaan kulkee Valko-Venäjän kautta. Junat Moskovan kautta Itä- ja Etelä-Ukrainaan menevät suoraan Ukrainaan. Aina ennen lippujen ostamista kannattaa selvittää, kulkeeko juna Valko-Venäjän kautta esimerkiksi poezda.net-aikataulupalvelusta [1].

Toinen vaihtoehto on ottaa juna Budapestistä, Unkarista. Junia on muutama päivässä, ja ne kulkevat Chopin (ukr. Чоп, unkariksi Csap) kautta. Reitti kulkee Lvivin ja Kiovan kautta aina Moskovaan asti. Aikataulutietoa löytyy Unkarin rautateiden webbisivulta [2].

Košice Slovakian puolella on myös vaihtoehto junamatkan lähtöpisteeksi, sillä sieltä kulkee useampi juna päivässä Chopiin. Myös Prahasta on harvakulkuisempi yhteys Kiovaan, joka kulkee Košicen kautta.

Ukrainan rautatieverkko on sinänsä kattava ja junaliput maan sisältä ostettaessa hyvinkin edullisia. Aikataulut: [3]

Autolla

Unkarista on hyvät yhteydet jos Karpaattien alue kiinnostaa, ja autolla rajan ylittäminen onnistuu melko kivuttomasti. Unkarin ja Ukrainan rajalla on useita 24h auki olevia rajanylityspaikkoja. Záhony (HU)-Chop (UA) on suurin rajanylityspaikka. Vuokra-autolla temppu ei kuitenkaan kovinkaan helposti onnistu, sillä lähes kaikki vuokraamot tykkäävät kyttyrää Ukrainaan ajamisesta.

Bussilla

Laivalla

Liiku

Puhu

Katso myös: Ukrainan matkasanakirja

Venäjällä pärjää Ukrainassa poikkeuksetta hyvin ja jopa venajää taitava ulkomaalainen ymmärtää ukrainaa auttavasti. Ukrainassa on tosin huomattava kirjo erilaisia murteita. Kiovassa ja Dneprin itäpuolella vallitseva puhekieli on venäjä, mutta ukraina on maan ainoa virallinen kieli. Osa nuorista palveluammateissa toimivista osaa englantia, mutta sen varaan ei kannata laskea etenkään suurten kaupunkien ulkopuolella. Ukrainaa/venäjää osaamattomalla on huomattavasti suurempi riski tulla huijatuksi tai ylihinnoittelun kohteeksi.

Osta

Maatuskoja
 • Maatuskoja

Hintataso

Kulutustavaroiden ja ruuan osalta hintataso lähenee muuta Eurooppaa nopeasti, mutta kotimaiset tavarat ovat vielä suomalaisiin nähden edullisempia. Palvelut ovat usein edullisia, mutta tämä ei päde esim. nykyaikaisiin hotelleihin eikä ravintoloihin.

Julkinen joukkoliikenne on vielä halpaa.

Ulkomaalainen saa joissain turistikohteissa varautua siihen, että häneltä yritetään kiskoa lisähintaa, ja esim. tarjoilijat saattavat huijata laskuissa.

Syö

Kenties kuuluisin ukrainalainen ruoka lienee useinkin venäläiseksi mielletty punajuurikeitto Borš. Muita suosittuja ukrainalaisia ruokalajeja ovat vareinikit, blinit ja kasha. Hyvä keino tutustua ukrainalaiseen keittiöön on vierailla erilaisissa buffettiravintoloissa, joissa pystyy syömään itsensä täyteen noin 20-30 hrivnan budjetilla. Esimerkkinä suosittu ketjuravintola Puzhata Khata.

Juo

Erityisen maistamisen arvoisia ovat moninaiset ukrainalaiset maustetut vodkat, esimerkkinä mainittakoon hunaja-chilivodka. Lisäksi Ukrainassa ja erityisesti Krimillä tehdään kerrassaan mainioita viinejä.

Tee on Ukrainassa suosittua, ja se nautitaan yleensä mustana, sokerin ja sitruunan kera. Kahvia on vielä huonommin saatavilla.

Nuku

Isoissa kaupungeissa on tarjolla kansainvälisiä hotelleja ja halpoja hostelleja. Monet Ukrainaan matkustavat vuokraavat kuitenkin asunnon jonkun välitysfirman kautta, koska kansainväliset hotellit ovat vielä varsin kalliita. Tälläisiä englanninkielisiä asunnonvälitysfirmoja toimii esimerkiksi Kiovassa runsaasti. Asunnot ovat hyvä kuntoisia ja yleensä hotellihuoneita halvempia.

Ukrainassa on helppo löytää edullista kotimajoitusta. Linja-auto- ja rautatieasemilla päivystää mummoja tarjoamassa ylimääräisiä huoneitaan matkailijoille pientä eläkettään pidentääkseen. Tähän ei silti pidä suhtautua liian luottavaisesti; tiedetään myös joidenkin päässeen rahoistaan tällaisessa "mummomajoituksessa".

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Tšernobylin ydinvoimala-alue sijaitsee 130 kilometriä Kiovasta pohjoiseen. Alueella tapahtui ydinvoimalaonnettumuus vuonna 1986. Voimalaa ympäröi 30 kilometrin vyöhyke, joka on edelleen suljettua aluetta. Taustasäteily Kiovassa on normaaleissa rajoissa eikä aiheuta terveysriskiä matkailijoille. Suurlähetystö seuraa säteilytasoa. Sienten ja marjojen syömistä kannattaa välttää suuremmissa määrissä, jos niiden keruupaikasta ei ole selvyyttä.

Ukraina on pääosin turvallinen maa matkustaa, mutta maalaisjärki on syytä pitää mukana niin kuin aina ulkomailla matkustaessa. Lompakoista ja laukuista kannattaa pitää hyvää huolta, etenkin joukkoliikenteessä matkustaessa. Taskuvarkaudet ruuhkaantuneissa busseissa ja metroissa ovat varsin yleisiä.

Ns. pimeisiin takseihin menemistä tulee välttää. Samaten on parempi välttää takseja, joissa kun kuljettajan lisäksi toinen matkustaja. Tavallisessa taksissa matkustaminen on Ukrainssa halpaa ja turvallista, mutta hinnasta kannattaa sopia etukäteen taksiin mentäessä. Taksikuskit osaavat yleensä vain pari sanaa englantia.

Pysy terveenä

Ukrainan hygieniataso on melko hyvä, mutta turistien on suositeltavaa ostaa vain pullotettua vettä. Ukrainalaiset terveysasemat eivät vastaa länsimaista tasoa, mutta esimerkiksi Kiovassa toimii muutama englanninkielinen, hyvätasoinen yksityisklinikka.

Kunnioita

Ukrainalainen kulttuuri ei suuresti eroa suomalaisesta, mutta muutamia seikkoja on hyvä ottaa huomioon.

 • Vaikka Ukraina ja Venäjä ovat läheisiä maita keskenään (kulttuurillisesti), se ei tarkoita, että Ukraina olisi osa Venäjää. Ukrainalaiset eivät pidä siitä, jos heidän maataan pidetään Venäjän jatkeena.
 • Ukrainassa voi pukeutua ihan samalla tavalla kuin missä tahansa Euroopan maassa, mutta paikalliset arvostavat huoliteltua pukeutumista. Rantakohteita lukuunottamatta shortsit tai urheiluvaatteet eivät ole katuasu. Kirkkoihin ja luostareihin naisten odotetaan tulevan hameasussa ja pää peitettynä, joskin turisteihin suhtaudutaan vapaammin.
 • Ukrainalaiset naiset pukeutuvat erittäin tyylikkäästi ja kiinnittävät paljon huomiota ulkonäköönsä. Kesällä osa heistä voi pukeutua "vapaasti", esim. minihameisiin, mutta ei kannata luulla, että he olisivat prostituoituja tai "liian helppoja".
 • Naisiin suhtaudutaan kunnioittavasti. Miesten kuuluu avata heille ovi, auttaa jyrkissä portaissa jne.
 • Naiset eivät yleensä polta tupakkaa kadulla kävellessään, vaan esim. puistonpenkillä tai muualla "suojaisessa" paikassa.
 • Ortodoksissa kirkoissa vieraillessa miesten pitäisi ottaa hattu pois päästä, naisten taas käyttää huivia ja pukeutua mieluiten hameeseen.
 • Homous ei ole yleisesti hyväksyttyä eikä suosittua. Kiovassa on kuitenkin iso underground-skene, ja jopa muutama homobaari.
 • Vanhempia ihmisiä tulee kunnioittaa. Heille tarjotaan aina etusija jonoissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Sama koskee raskaana olevia naisia ja pienen lapsen kanssa liikkuvia.
 • Ukrainalainen asiakaspalvelu ei aina ole samalla tasolla, mihin Suomessa ollaan totuttu. Yhteiskunta on myös vielä vahvasti korruptoitunut, vaikka tavallinen turisti harvoin pääsee asiaan sen kummemin tutustumaan.
 • Vieraisille mennessä on kohteliaista viedä aina jokin lahja, pienikin suklaarasia on hyvä vaihtoehto. Vanhempia ihmisiä ja asiakaspalvelutehtävissä kuuluu teititellä, samaten yleisesti ottaen tuntemattomia ihmisiä, iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Ota yhteyttä

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!